Panduan Untuk Pemula Analisis Teknikal Saham

Sebagai pelabur atau peniaga saham, selain perlu membuat analisis fundamental, Anda juga perlu melakukan analisis teknikal.

Anda perlu tahu bahawa dengan menjalankan analisis teknikal pelabur atau peniaga boleh mengetahui bila hendak membuat transaksi, sama ada membeli atau menjual.

Sementara itu, dengan menggunakan analisis fundamental, Anda akan dapat mengetahui apa yang hendak dibeli.

Dengan menggabungkan analisis teknikal dengan asas, sudah tentu anda akan dapat meminimumkan berlakunya kesilapan dalam membuat keputusan atau meminimumkan kerugian.

Okey, pada kesempatan kali ini kita akan membincangkan analisis teknikal sepenuhnya, jom baca artikel ini!

Apa Itu Analisis Teknikal?

apa itu analisis teknikal
Credit: freepik.com

Pada asasnya, analisis teknikal ialah kaedah menjalankan analisis dengan memproses data historical mengenai harga dan bilangan atau volum urus niaga untuk mengenal pasti corak pergerakan harga yang berlaku dalam pasaran.

John J Murphy (1999) dalam bukunya bertajuk “Technical Analysis of The Financial Markets”, menjelaskan bahawa:

Technical analysis is the study of market action, primarily through the use of charts, for the purpose of forecasting future price trends.”

Martin J Pring (2005) dalam bukunya yang bertajuk “Martin Pring on Price Pattern”, menjelaskan bahawa:

The technical approach to investment is essentially a reflection of the idea that prices move in trends that are determined by the changing attitudes of investors toward a variety of economic, monetary, political, and psychological forces.

The art of technical analysis, for it is an art, is to identify a trend reversal at a relatively early stage and ride on that trend until the weight of the evidence shows or proves that the trend has reversed.”

Oleh itu, boleh disimpulkan bahawa analisis teknikal adalah seni mengenal pasti pembalikan arah trend pada peringkat yang agak awal dan mengikut arah trend sehingga wajaran bukti menunjukkan atau membuktikan bahawa arah trend telah berbalik.

Prinsip Analisis Teknikal

prinsip analisis teknikal
Credit: freepik.com

Anda perlu tahu bahawa dalam menjalankan analisis teknikal terdapat beberapa andaian atau prinsip asas. Andaian ini mesti dipegang teguh oleh pengguna analisis teknikal.

Ini kerana beberapa andaian ini adalah asas analisis teknikal. Berikut adalah beberapa prinsip atau andaian asas dalam analisis teknikal.

1. Market Price Discounts Everyting

Prinsip asas pertama dalam analisis teknikal ialah bahawa semua perkara yang boleh mempengaruhi harga baik dari segi fundamental, politik, ekonomi, dan sebagainya telah diterangkan dalam pergerakan harga di pasaran.

Pelbagai perkara tersebut akan dapat dilihat atau diterangkan dalam harga dalam masa nyata.

Dalam erti kata lain, prinsip asas ini menganggap bahawa apa yang Anda perlukan untuk membuat keputusan adalah apa yang Anda boleh lihat daripada pergerakan harga itu sendiri.

Pada asasnya pergerakan harga yang berlaku adalah kerana terdapat permintaan dan penawaran. Oleh itu, dengan menggunakan prinsip asas ini, jika kuantiti yang ditawarkan lebih besar daripada kuantiti yang diminta, harga akan jatuh.

Sebaliknya, jika kuantiti yang diminta lebih besar daripada kuantiti yang ditawarkan, harga akan meningkat.

2. Price Moves in Trend

Prinsip asas kedua analisis teknikal ialah price moves in trend, yang bermaksud bahawa harga akan sentiasa bergerak dengan arah trend atau corak tertentu.

Dan corak pergerakan harga akan berterusan sehingga terdapat pelbagai tanda yang menunjukkan arah trend akan berakhir atau berbalik arah.

Dalam kes ini, Anda perlu ingat bahawa Anda tidak seharusnya membuat keputusan transaksi yang bertentangan dengan arah trend harga semasa.

Contohnya, apabila harga naik, Anda membuat transaksi pembelian dan sebaliknya apabila harga turun Anda membuat transaksi jualan.

Prinsip asas ini berkaitan dengan prinsip asas pertama iaitu segala maklumat boleh dilihat daripada pergerakan harga. Oleh itu, arah trend harga dapat menggambarkan sikap peserta pasaran terhadap sesuatu harga.

Adalah sangat penting untuk Anda mempunyai kebolehan membaca trend pergerakan harga yang sedang berlaku.

Ini sudah tentu supaya Anda boleh memanfaatkan trend pergerakan harga sedia ada untuk mendapatkan keuntungan yang maksimum.

3. History Repeats Itself

history repeats itself saham maybank

Prinsip asas ketiga ialah pergerakan harga yang berlaku pada masa lalu akan menjadi panduan atau rujukan untuk membuat keputusan transaksi.

Anda perlu tahu bahawa data historical pergerakan harga boleh digunakan untuk melakukan forecasting data atau harga pada masa akan datang.

Kenapa begitu?

Ini kerana terdapat faktor psikologi peserta pasaran yang secara umumnya mempunyai sifat yang tetap. Dengan kata lain, manusia cenderung untuk bertindak balas terhadap sesuatu dengan cara yang sama.

Oleh itu, semua yang telah berlaku pada masa lalu akan mempunyai kesan yang sama pada peristiwa yang sama pada masa akan datang.

Contoh sebenar prinsip asas history repeats itself dapat dilihat pada gambar di atas iaitu pergerakan harga saham dari Malayan Banking Berhad yang mempunyai kod saham MAYBANK.

Carta dalam Technical Analysis

carta dalam technical analysis
Credit: freepik.com

Sebelum ini dijelaskan bahawa analisis teknikal mempunyai prinsip asas iaitu harga bergerak mengikut trend atau corak atau pattern.

Corak boleh diterangkan menggunakan carta. Dengan kata lain, carta ini mempunyai fungsi untuk menunjukkan history pergerakan harga pada tempoh masa tertentu.

Oleh itu, carta ini diperlukan sebagai alat utama untuk menjalankan analisis teknikal. Terdapat beberapa jenis carta yang sering digunakan iaitu seperti berikut:

1. Carta Garisan (Line Chart)

Line chart adalah carta yang dibentuk dengan menghubungkan antara garisan harga penutup pada bila-bila masa.

Oleh itu, line chart ini tidak mempunyai maklumat mengenai harga pembukaan, harga tertinggi, dan juga harga terendah. Untuk lebih memahami mengenai line chart, yang berikut adalah contoh line chart.

line chart

Dari contoh di atas, LC boleh dibaca seperti berikut:

 • 1 Januari, closing price pada harga $ 20.
 • 2 Januari, closing price pada harga $ 22.
 • 3 Januari, closing price pada harga $ 21.
 • 4 Januari, closing price pada harga $ 23.

2. Carta Bar (Bar Chart)

Carta bar adalah carta yang terbentuk daripada 4 harga, iaitu, opening price, closing price, lowest price, dan highest price.

Untuk opening price dan closing price ini diterangkan dengan menggunakan garis mendatar, sementara untuk opening price adalah garis yang berada di sebelah kiri dan closing price berada di sebelah kanan.

Untuk lowest price dan juga highest price digambarkan dengan menggunakan garis menegak yang antara garis opening price dan closing price.

Highest price berada di titik teratas garis menegak dan lowest price berada di titik bawah garis menegak. Bar chart sering dipanggil OHLC chart, yang menerangkan 4 harga yang membentuk bar chart.

Untuk lebih memahami mengenai bar chart, yang berikut adalah contoh bar chart.

bar chart

3. Carta Lilin (Candle Chart)

Carta lilin atau biasa dipanggil candlestick pada dasarnya sama seperti bar chart yang menerangkan 4 harga iaitu, opening price, closing price, lowest price, dan highest price.

Perbezaan antara keduanya hanya terletak di dalam body. Di mana untuk body dari candlestick ini dibezakan berdasarkan warna antara harga naik dan turun.

Oleh itu, candlestick akan lebih mudah dilihat apabila dibandingkan dengan bar chart. Candlestick berwarna putih atau hijau menggambarkan pergerakan harga saham yang semakin meningkat dalam sesi tersebut.

Dengan kata lain closing price dalam sesi tersebut adalah di atas atau lebih besar daripada opening price. Candlestick berwarna hitam atau merah menerangkan pergerakan harga yang berkurangan dalam sesi tersebut.

Dengan kata lain closing price dalam sesi adalah lebih kecil daripada opening price. Barisan yang berada di luar badan candlestick menggambarkan harga tertinggi dan juga harga terendah yang dipanggil shadow.

Barisan yang menerangkan harga tertinggi yang disebut upper shadow yang terletak di bahagian atas body candle, sementara apa yang menerangkan harga terendah yang disebut lower shadow terletak di bawah body candle.

candle chart

Trend dalam Analisis Teknikal

Anda perlu tahu bahawa trend ini merupakan salah satu prinsip asas dalam analisis teknikal yang telah dibincangkan sebelum ini, iaitu price move in trend.

Ringkasnya, definisi trend adalah kecenderungan arah pergerakan harga di pasaran. Berdasarkan Dow Theory, trend dibahagikan kepada 3, iaitu seperti berikut:

Uptrend, adalah kecenderungan untuk pergerakan harga di mana harga akan meningkat.

uptrend at&t stock tradingview

Downtrend, adalah kecenderungan untuk pergerakan harga yang harga akan berkurangan.

downtrend general motors company stock tradingview

Sideways, adalah kecenderungan untuk pergerakan harga yang harga mendatar pada kedudukan tertinggi dan paling rendah. Trend ini juga dipanggil trendless atau tidak mempunyai trend.

sideways schlumberger stock tradingview

Dalam kes ini, Anda perlu tahu bahawa harga instrumen pelaburan tidak selalu meningkat atau tidak selalu berkurangan.

Malah harga mengalami fasa yang semakin meningkat dan berkurangan berulang kali sehingga membentuk gerakan zigzag.

Dalam pergerakan ini terdapat titik tertinggi dan juga titik terendah yang boleh memberikan garis panduan dalam menentukan kecenderungan arah pasaran.

Anda perlu tahu bahawa dalam setiap trend juga dibahagikan kepada 3 bahagian, iaitu seperti berikut:

 • Major trend
 • secondary trend
 • Minor trend
major secondary minor trend

Fasa Dalam Trend

Anda perlu tahu bahawa dalam teori Dow, dijelaskan bahawa dalam setiap trend terdapat 3 fasa, iaitu seperti berikut:

 • Fasa terkumpul (accumulation phase)
 • Fasa penyertaan awam (public participation phase)
 • Fasa pengedaran (distribution phase)

Fasa terkumpul adalah fasa di mana pembeli umumnya dijalankan oleh pelabur profesional yang mempunyai analisis yang tajam dan matang.

Dalam fasa pengumpulan ini biasanya pasaran dalam keadaan yang boleh dikatakan buruk. Ini kerana setiap hari pasaran dipenuhi dengan sikap pesimis dan pelbagai berita negatif.

Dalam keadaan ini, pelabur purata, terutama yang masih pemula tidak berani memasuki pasaran atau membuat pembelian.

Dalam fasa ini peserta pasaran berada dalam keadaan panic selling diikuti dengan ketakutan. Sekiranya tekanan jualan telah mula reda biasanya harga akan mula pulih atau mula meningkat dan mula muncul pelbagai jenis berita positif.

Dalam keadaan ini biasanya trend follower dan juga orang ramai akan mula mengambil bahagian dalam pasaran. Oleh itu, fasa ini dipanggil fasa penyertaan awam.

Fasa penyertaan awam ini akan terus ke fasa terakhir, di mana hampir setiap peserta pasaran akan diisi dengan ketamakan.

Dalam kes ini akan ada banyak peserta pasaran yang akan merasa menyesal untuk membeli sedikit jumlah.

Dalam fasa ini setiap hari pasaran dipenuhi dengan pelbagai jenis berita positif dan pelbagai komen dari analisis yang penuh keyakinan.

Ini tentu saja akan menaikkan harga menjadi lebih tinggi, keadaan ini sering dirujuk sebagai pembelian yang berlebihan.

Apabila semua orang dipenuhi dengan euforia, pelabur profesional akan mula mengedarkan saham yang telah dibeli apabila harga yang rendah dalam fasa terkumpul. Oleh itu fasa ini dipanggil fasa pengedaran.

Petunjuk dalam Analisis Teknikal

petunjuk dalam analisis teknikal
Credit: freepik.com

Technical indicator adalah kaedah untuk menjalankan analisis yang terhasil daripada pengiraan formula untuk pelbagai data yang wujud sebelum ini dengan tujuan untuk forecasting pergerakan harga yang akan berlaku pada masa akan datang.

Dalam kes ini, Anda boleh menggunakan technical indicator untuk beberapa perkara, seperti:

 • Alat utama dalam melakukan analisis teknikal.
 • Sebagai cara pengesahan kaedah lain, seperti untuk mengesahkan kesimpulan yang diperoleh menggunakan analisis fundamental.
 • dan sebagainya.

Secara umum, technical indicator dibahagikan kepada 2, iaitu lagging indicators, dan leading indicators. Lagging indicator adalah penunjuk yang mempunyai fungsi untuk mengesan trend, yang tergolong dalam lagging indicator contohnya seperti MA (moving average).

Leading indicators adalah penunjuk yang boleh digunakan untuk membaca momentum pasaran, sama ada oversold atau overbought, yang tergolong dalam leading indicator contohnya seperti RSI (relative strength index).

Garis Support dan Resistance

garis support dan resistance
Credit: freepik.com

Dalam analisis teknikal terdapat istilah yang dikenali sebagai support dan resistance.

Sokongan adalah level di mana menahan harga daripada jatuh, jadi terdapat kecenderungan untuk harga meningkat.

Ini kerana bilangan pembeli lebih besar daripada bilangan penjual. Dalam erti kata lain, bilangan permintaan lebih besar daripada bilangan tawaran.

Sementara, resistance adalah level di mana menahan harga daripada meningkat, jadi terdapat kecenderungan untuk harga menurun.

Ini kerana bilangan penjual lebih besar daripada bilangan pembeli. Dalam erti kata lain, bilangan tawaran lebih besar daripada bilangan permintaan.

Dalam kes ini jika garis support diseberang, maka akan menjadi titik resistance yang baru. Sebaliknya, jika garis resistance diseberang, maka akan menjadi titik sokongan yang baru.