Apa Itu Axie Infinity? Cara Play, Cara Beli Axies, Review

Seiring dengan perkembangan zaman, teknologi semakin maju. Kini anda boleh menjana wang dengan bermain permainan dan raising haiwan peliharaan maya.

Dengan sedikit penggunaan konsep yang dipelopori oleh CryptoKitties, Axie Infinity boleh dikatakan permainan koleksi dengan asas Ethereum yang telah berkembang sejak 2018.

Permainan ini adalah karya startup yang berpusat di Vietnam, iaitu Sky Mavis yang bermula sebagai projek impian sebelum menjadi permainan Ethereum yang popular.

Okay untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Axie Infinity, mari kita lihat artikel ini!

Apakah Maksud Axie Infinity?

apakah maksud axie infinity

Cara yang sangat mudah untuk memahami Axie Infinity adalah untuk membayangkan permainan blockchain yang menggabungkan CryptoKitties, Pokémon, dan juga pelbagai elemen permainan kad.

Jika dijelaskan secara khusus, Axie Infinity adalah permainan dengan ekosistem NFT yang dibina di rangkaian blockchain Ethereum.

Mata wang kripto yang digunakan dalam permainan ini adalah token ERC-20 AXS (Axie Infinity Shard) serta SLP (Smooth Love Potion).

AXS adalah token tadbir urus dan SLP adalah token yang digunakan untuk menjalankan aktiviti raising Axie baru.

Anda perlu tahu bahawa setiap makhluk Axie ini mempunyai kelas yang berbeza dan terdiri daripada pelbagai bahagian tubuh, status, dan attribute lain.

Untuk dapat bermain permainan ini, Anda memerlukan sekumpulan Axie yang boleh dibeli atau disediakan oleh pemain lain.

Dalam kes ini, Anda boleh menyimpan token dan NFT dalam Ethereum wallet atau Ronin wallet.

Sidechain Ronin sudah tentu boleh membolehkan transaksi hampir segera dan membolehkan pemain membuat transaksi token dan Axie tanpa perlu menggunakan rangkaian blockchain Ethereum. Oleh itu, dapat mengurangkan kos transaksi.

Dalam ekosistem Axie Infinity, watak-watak dalam permainan dipanggil Axie, yang merupakan NFT (Non Fungible Token) yang boleh Anda miliki dan kawal.

Anda boleh menyimpannya dalam crypto wallet, memindahkan ke Ethereum address lain, atau dengan berdagang dengan pemain lain menggunakan marketplace Axie Infinity berasaskan blockchain.

Selain mempunyai Axie, permainan ini juga mempunyai tanah maya dan juga item yang kedua-duanya menggunakan token ERC-721.

Dalam permainan ini, Anda boleh menggunakan pasukan Axie yang Anda ada dalam mod Adventure (PvE / Player vs Environment) untuk melawan monsters dari Lunacia yang merupakan kerajaan di Axie Infinity.

Di samping itu, aAda juga boleh bermain dalam mod Arena (PvP / Player vs Player) untuk melawan pemain lain dalam permainan.

Jika Anda menang, maka Anda akan mendapat aset yang dipanggil SLP yang boleh Anda gunakan untuk raising Axie.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, SLP ini juga termasuk dalam token ERC-20, jadi Anda boleh memperdagangkannya di crypto exchange.

Apa Itu Axie?

Axie adalah makhluk fantasi kecil di game Axie Infinity yang diperbuat daripada pelbagai kombinasi sifat dan ciri-ciri.

Ini termasuk kelas, status, dan juga baian badan. Anda perlu tahu bahawa sejak tidak Oktober 2021, terdapat 9 jenis kelas Axie.

Apa Itu Kelas Axie?

Seperti yang dijelaskan di atas, permainan Axie Infinity mengelompokkan watak utamanya, Axie, kepada 9 kelas.

3 daripadanya ialah kelas khas (ditunjukkan dalam huruf tebal dalam senarai) tanpa sebarang body part atau class card yang unik.

AquaticGroup 1
BirdGroup 1
DawnGroup 1
BugGroup 2
BeastGroup 2
MechGroup 2
PlantGroup 3
ReptileGroup 3
DuskGroup 3

Kelas yang dimiliki oleh setiap Axie tentu saja akan sangat penting dan akan mempengaruhi cara dia bertarung.

Setiap kelas mempunyai kelemahan dalam memerangi jenis kelas lain, tetapi lebih kuat terhadap kelas lain.

Di samping itu, kad juga berkaitan dengan kelas tertentu, jika digunakan, Anda akan mendapat bonus serangan sebanyak 10% terhadap jenis yang lemah.

Sebagai contoh, Axie dengan kelas Aquatic, Dawn, atau Bird akan memberikan extra damage pada jenis Axie dengan kelas Plant, Reptile dan Dusk.

Dalam erti kata lain, Axie dengan kelas gorup 1 akan lebih kuat daripada Axie gorup 2, tetapi lebih lemah daripada Axie gorup 3.

Axie dengan kelas gorup 2 lebih kuat daripada Axie gorup 3, tetapi lebih lemah daripada Axie gorup 1.

Axie dengan kelas gorup 3 lebih kuat daripada Axie gorup 1, tetapi lemah terhadap Axie gorup 2. Oleh itu, sistem sedemikian akan membentuk kitaran.

Kemampuan atau Axie Card

Anda perlu tahu bahawa pada masa artikel ini ditulis, terdapat 132 kad dalam permainan Axie Infinity.

Kad ini berhubungan dengan enam daripada sembilan kelas Axie yang ada. Anda juga boleh membahagi kad berdasarkan body parts, range, dan cost.

Walaupun pada asasnya setiap kelas Axie boleh menggunakan kad, terdapat extra damage apabila dikaitkan dengan kelas tertentu.

Status Axie

Sama seperti dalam permainan lain, dalam permainan Axie Infinity juga mengenali istilah status. Berikut ialah penjelasan status dalam permainan Axie Infinity.

HPHP adalah jumlah kehidupan atau darah (hit point) dalam setiap Axie. Sudah tentu Axie yang mempunyai HP yang lebih tinggi akan dapat menerima lebih banyak damage.
SkillSkill ialah setiap pergerakan atau kemahiran kombo serangan yang dimiliki oleh setiap Axie.
MoraleMorale adalah kesempatan serangan critical yang dimiliki oleh setiap Axie yang bergantung pada last stands yang dimilikinya.
SpeedAxie yang mempunyai speed yang lebih tinggi sudah tentu akan menyerang terlebih dahulu dalam pertempuran. Selain itu, speed ini juga dapat mengurangkan peluang menerima serangan criticalketika bertahan.

Bahagian Badan Axie

Seperti yang telah dijelaskan sebelum ini, setiap Axie mempunyai gabungan 6 bahagian badan yang berbeza, terdiri daripada telinga, mata, tanduk, mulut, ekor, punt.

Setiap bahagian badan Axie ini menentukan kad yang boleh digunakan dalam pertempuran. Selain itu, setiap bahagian badan Axie juga akan mempengaruhi status Axie.

Cara Download Game Axie Infinity

cara download game axie infinity

Permainan Axie Infinity ini boleh didapati untuk platform PC serta smartphone. Terdapat beberapa langkah yang perlu Anda lakukan untuk memuat turun permainan Axie Infinity, iaitu seperti berikut:

 • Lawati laman web rasmi Axie Infinity (https://axieinfinity.com/)
 • Klik Play Now terletak di sudut kanan atas laman web
laman web rasmi axie infinity
 • Versi PC permainan Axie Infinity akan dimuat turun secara automatik

Jika Anda akan menggunakan smartphone dengan sistem operasi iOS, Anda perlu mendayakan TestFlight pada peranti Anda.

download axie infinity crypto

Ini dilakukan supaya Anda boleh memasang aplikasi yang masih dalam peringkat pembangunan. Untuk Android, Anda perlu memasang fail .apk yang boleh dimuat turun di Splash.

Cara Membeli Axie di Marketplace Axie

cara membeli axie di marketplace axie

Jika Anda telah membuat akaun di Axie Infinity dan sudah mempunyai crypto wallet iaitu Ronin wallet, kini Anda boleh mula bermain permainan Axie Infinity.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, untuk dapat bermain permainan ini Anda mesti mempunyai pasukan Axie. Oleh itu Anda dikehendaki membeli Axie terlebih dahulu.

Terdapat beberapa langkah yang boleh Anda ambil untuk membeli Axie di Marketplace Axie, iaitu seperti berikut:

 • Lawati laman web rasmi marketplace Axie (https://marketplace.axieinfinity.com/axie/?auctionTypes=Sale)
 • Pilih Axie yang Anda ingin beli
axie marketplace

Anda boleh klik pada avatar untuk mengetahui status dan juga maklumat lain yang berkaitan dengan Axie.

Jika Anda tidak biasa dengan mekanik dalam permainan ini. Kami mengesyorkan agar Anda belajar terlebih dahulu mengenai permainan ini sebelum membeli Axie.

 • Klik imej Axie yang Anda pilih
 • Anda akan dialihkan ke halaman individu Axie
 • Klik Buy Now di sudut kanan atas laman web
avatar axie crypto
 • Sahkan transaksi menggunakan Ronin Wallet extension
 • Selesai

Jangan lupa bahawa pasukan Axie lengkap memerlukan 3 Axie. Dalam kes ini terdapat strategi dan panduan yang lengkap untuk membina pasukan Axie yang boleh Anda baca dalam komuniti permainan Axie Infinity.

Oleh itu, Anda perlu memastikan bahawa sebelum membelanjakan wang yang Anda ada, Anda perlu melakukan penyelidikan Anda terlebih dahulu.

Cara Mendapatkan Axie Percuma dari Biasiswa

cara mendapatkan axie percuma dari biasiswa

Pada asasnya terdapat 2 cara yang mungkin boleh Anda lakukan untuk mendapatkan Axie secara percuma.

Pertama, Anda boleh mendapatkan biasiswa daripada pemain lain yang akan memberikan pasukan Axie secara percuma.

Dalam kes ini, pemain yang menerima biasiswa akan memberikan sebahagian daripada SLP yang dia ada kepada orang yang memberi pasukan Axie.

Ini adalah salah satu kaedah yang popular, kerana pemain Axie Infinity hanya dibenarkan mempunyai satu akaun Axie.

Biasiswa ini dianugerahkan dan juga diuruskan oleh pemain lain, bukan dari pasukan Axie Infinity. Oleh itu, Anda perlu berhati-hati apabila menerimanya.

Salah satu tempat yang boleh Anda lawati untuk mendapatkan maklumat mengenai biasiswa ini adalah CoinGecko (https://www.coingecko.com/en/coins/smooth-love-potion/axie_scholarship_guide).

Selepas Anda mendapat pasukan Axie, Anda boleh menggunakannya untuk bertarung dalam pelbagai mod dalam Axie Infinity.

Nota: Anda perlu tahu bahawa hanya pemilik Axie (orang yang memberikan biasiswa) boleh claim token SLP yang Anda farming. Di samping itu, pemilik Axie juga merupakan pihak yang menentukan untuk menghantar bahagian Anda mengikut perjanjian.

Kedua, Anda boleh menunggu release Battles Version 2.0. Dalam kemas kini ini akan dibuka mod permainan baru yang akan memberikan Axie percuma kepada pengguna untuk battle.

Walau bagaimanapun, Axie ini tidak dapat menjana token yang boleh dijual. Jika Anda ingin menggunakan Axie yang boleh menjana token, Anda boleh membeli pasukan Axie sendiri atau dengan mendapatkan biasiswa.

Cara Farming SLP di Axie Infinity

cara farming slp di axie infinity

Anda perlu tahu bahawa dalam kes ini Anda boleh melakukan farming SLP dari perlawanan Arena atau Adventure yang Anda lakukan.

Dengan bersaing dalam 2 mod ini, Anda memerlukan tenaga. Jumlah maksimum tenaga yang Anda miliki bergantung pada Axie yang Anda miliki (dalam contoh maksimum 40).

Anda boleh melihat jumlah maksimum dan baki tenaga dalam menu utama di bahagian atas skrin.

1. Quest Harian

Dalam quest harian ini Anda boleh menjana 25 SLP. Tugas-tugas ini banyak, seperti melakukan check-in harian, melengkapkan 10 tahap mod Adventure, dan dapat memenangi 5 perlawanan Arena.

2. Mod Adventure (PvE)

Dalam mod Adventure ini, Anda berpotensi menghasilkan sehingga 50 SLP setiap hari.

Bilangan spesifikasi berbeza-beza berdasarkan tahap yang dimainkan. Apabila Anda mula-mula memainkan level, Anda akan menerima SLP.

Walau bagaimanapun, bermain mod ini pada tahap tertentu yang selanjutnya tidak akan menjamin Anda akan mendapat reward SLP. Mengalahkan bos juga boleh memberi reward kepada Anda dengan SLP.

3. Mod Arena (PvP)

Dalam mod ini, Anda akan melawan pemain lain yang mempunyai level yang setara atau hampir sama dengan Anda.

Level yang Anda ada juga boleh mengubah jumlah SLP yang Anda akan dapat setiap kali Anda menang dalam perlawanan.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini bahawa setiap permainan memerlukan tenaga, jadi jumlah SLP yang Anda dapat bergantung kepada bilangan perlawanan yang dimainkan menggunakan tenaga.

Dalam kes ini, Anda perlu ambil perhatian bahawa Anda masih boleh bermain permainan walaupun Anda kehabisan tenaga.

Walau bagaimanapun, perlawanan PvP tidak akan memberi reward kepada perlawanan SLP dan PvE tidak akan memberikan experience.

Walau bagaimanapun, Anda masih boleh meningkatkan level yang Anda ada dan melakukan pelbagai quest harian.

Cara Claim SLP dari Axie Infinity

cara claim slp dari axie infinity

Selepas Anda berjaya mendapatkan SLP, Anda perlu membuat claim secara manual. Dalam kes ini, Anda hanya boleh claim SLP sekali setiap 14 hari.

Terdapat beberapa langkah yang perlu Anda ambil untuk kalim SLP yang telah Anda terima, iaitu seperti berikut:

 • Buka Axie Infinity
 • Dari halaman utama Axie Infinity, sambungkan Ronin wallet yang Anda ada
 • Pilih Claim Tokens
 • Klik Claim SLP, untuk transfer token yang Anda ada ke Ronin wallet Anda
 • Selesai, token akan bergerak secara automatik ke Ronin wallet Anda

Anda perlu tahu bahawa Anda boleh transfer SLP ke Ethereum wallet jika Anda mahu menjualnya.

Di samping itu, Anda juga boleh menghantarnya terus ke Binance Ronin wallet untuk mengelakkan gas fee rangkaian blockchain Ethereum.

Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Harga Axie

faktor yang mempengaruhi harga axie

Anda perlu tahu bahawa Axie boleh mempunyai julat harga dari $20 hingga lebih $100,000. Nilai ini bergantung pada kuasa dan utiliti dalam permainan. Selain itu, terdapat juga spekulasi yang mempengaruhinya.

Origin Axie yang berasal dari awal permainan ini ada biasanya mempunyai nilai yang lebih tinggi. Terdapat juga Mythical Axie yang mempunyai penampilan yang lebih berwarna-warni dan sangat langka.

Biasanya, atribut yang langka dalam Axie akan memberikan utiliti yang paling banyak dalam menentukan harga yang lebih tinggi.

Dengan populariti permainan Axie Infinity yang semakin meningkat, pasaran untuk Axie bukan sahaja dipengaruhi oleh pemain, tetapi juga oleh pengumpul NFT.