Apa Itu Binance? Trading dan Perkhidmatan yang Ditawarkan

Pada masa ini, mata wang kripto sangat popular. Terdapat banyak orang yang boleh menjadi kaya dengan perdagangan mata wang kripto.

Walaupun ramai orang sudah tahu tentang mata wang kripto, masih banyak orang yang bertanya bagaimana untuk membeli kripto?

Ambil mudah, kerana dalam artikel ini Anda akan tahu di mana untuk berdagang cryptocurrency terbesar di dunia.

Ya, dalam artikel ini kita akan membincangkan salah satu bursa cryptocurrency terbesar di dunia, iaitu Binance.

Apa Itu Binance?

apa itu binance
Credit: Binance.com

Seperti yang dibincangkan sebelum ini bahawa Binance adalah salah satu bursa cryptocurrency terbesar di dunia.

Binance ditubuhkan pada tahun 2017 di Hong Kong, nama Binance adalah gabungan 2 kaya iaitu Bitcoin dan Finance.

Syarikat itu mendakwa mempunyai standard keselamatan yang sangat tinggi, dengan seni bina multi-tier dan multi-cluster.

Di samping itu, syarikat itu juga mempunyai sistem keselamatan yang dapat menyediakan troughput pemprosesan yang tinggi.

Binance mendakwa mempunyai keupayaan untuk memproses kira-kira 1.4 juta pesanan atau transaksi dalam masa 1 saat.

Ini sudah tentu menyokong perdagangan pada lebih daripada 500 syiling, termasuk Bitcoin, Ethereum, Litecoin, serta syiling BNB yang merupakan syiling yang diperbuat daripada Binance.

Kehadiran Binance dalam perdagangan cryptocurrency mempunyai peranan yang sangat penting, kerana pada masa ini bilangan pengguna Binance dan bilangan transaksi yang berlaku di Binance terus meningkat.

Di samping itu, Binance juga mempunyai pelbagai ekosistem yang dapat memenuhi keperluan penggunanya yang berkaitan dengan transaksi aset digital.

Trading di Binance

trading di binance
Credit: Binance.com

Sama seperti tempat perdagangan kripto lain, Binance juga menawarkan perkhidmatan yang berkaitan dengan trading, listing pengumpulan dana, dan penyingkiran senarai atau pengeluaran cryptocurrency.

Bagi Anda yang ingin melancarkan duit syiling kripto Anda sendiri, Anda boleh menggunakan Binance untuk mengumpul dana melalui tawaran duit syiling awal (ICO / Initial Coin Offering).

Binance telah digunakan oleh ramai orang untuk bertukar dan juga melabur dalam pelbagai mata wang kripto.

Untuk dapat mula membuat transaksi di Binance, pengguna mesti melengkapkan beberapa syarat pengesahan yang diperlukan.

Selepas penciptaan akaun dagangan di Binance berjaya, maka Anda boleh mendepositkan dana kripto ke alamat dompet awam yang telah disediakan oleh Binance untuk memulakan perdagangan.

Binance menyokong 3 jenis pesanan dagangan, iaitu limit, market, dan stop limit order. Limit order dilaksanakan hanya pada harga limit yang ditetapkan oleh peniaga.

Pesanan pasaran dilaksanakan dengan serta-merta pada harga pasaran terbaik yang ada. Stop limit order menjadi pesanan yang sah hanya apabila harga mencapai tahap yang ditentukan.

Dalam kes ini Binance menawarkan 4 jenis pesanan tambahan untuk derivatif kripto khusus untuk kontrak niaga hadapan. Pesanan perdagangan ini termasuk:

  • Limit order
  • Market order
  • Stop limit order
  • Stop market order
  • Trailing stop order
  • Post only order
  • Limit TP / SL order

Perkhidmatan Binance

perkhidmatan binance

Selain menyediakan perkhidmatan sebagai pertukaran, Binance juga menawarkan alat, platform, dan perkhidmatan lain yang menyokong perdagangan kripto.

Beberapa perkhidmatan yang ditawarkan oleh Binance adalah seperti berikut:

1. Binance Earn

Binance Earn adalah platform yang mempunyai fungsi untuk staking di Binance atau untuk mendapatkan faedah dengan mendepositkan stablecoin di bursa.

Bergantung pada duit syiling dan tempohnya, bursa menawarkan pelabur banyak pilihan dan kadar faedah untuk duit syiling kripto tertentu.

2. Binance Visa Card

Binance visa card adalah kad kredit yang membolehkan pengguna Binance menukar cryptocurrency Anda menjadi wang rasmi negara.

Oleh itu, Anda boleh membelanjakannya untuk membeli produk atau perkhidmatan yang Anda perlukan.

Walaupun penukaran adalah percuma daripada yuran pentadbiran, terdapat yuran pihak ketiga untuk rangkaian.

3. Mining Pool Binance

Mining pool Binance adalah perkhidmatan yang disediakan oleh Binance untuk miner melakukan mining dengan menggunakan perkhidmatan Binance pada harga yang lebih murah jika dibandingkan dengan solo mining.

4. Binance Labs

Anda perlu tahu bahawa Binance mempunyai inkubator teknologi blockchain yang dipanggil Binance Labs.

Binance Labs memberi tumpuan kepada mengekalkan projek peringkat pra ICO (Initial Coin Offering) yang menjanjikan.

Ini sudah tentu sangat membantu team projek cryptocurrency yang berdaya maju dengan menyediakan dana yang diperlukan untuk pembangunan, sumber nasihat, dan pad pelancaran untuk senarai yang diperlukan dan latihan pengumpulan dana.

5. LaunchPad

Lebih menarik Binance juga menawarkan laman web yang dipanggil LaunchPad yang merupakan laman web dengan fungsi untuk menampung pelbagai projek blockchain baru yang sedang berkembang dan antara muka API.

6. DEX Exchange

Anda juga perlu tahu bahawa Binance mempunyai DEX Exchange yang merupakan tempat pertukaran decentralized yang dilancarkan pada tahun 2019.

Tidak seperti versi tetap Binance, sifat DEX Exchange Binance yang decentralized bermakna pengguna akan berdagang secara langsung antara satu sama lain, tanpa menggunakan perantara.

Ini sudah tentu membolehkan pengguna mengawal sepenuhnya dana yang mereka ada.

Ini kerana dana akan kekal di tangan pengguna perkhidmatan Binance pada setiap masa.