Apa Itu Decentralized Exchange (DEX)?

Pada masa ini, ramai orang tahu bagaimana membuat transaksi di crypto currency exchange. Daftar e-mel, tentukan kata laluan, sahkan akaun, dan mula membuat transaksi di crypto exchange.

Adakah Anda tahu bahawa cryptocurrency exchange dibahagikan kepada 2, iaitu DEX (Decentralized Exchange) dan CEX (Centralized Exchange)?

Oke, pada kesempatan ini kita hanya akan berbicara tentang DEX. Pada asasnya DEX ini tidak jauh berbeza dari crypto exchange yang Anda tahu secara umum yang mesti mendaftar.

Perbezaan antara DEX dan exchange yang Anda tahu adalah, dalam DEX tidak ada pendaftaran yang diperlukan untuk dapat membuat transaksi di pasaran cryptocurrency.

Di samping itu, dalam DEX (Decentralized Exchange) tidak ada deposit atau pengeluaran kripto. Apa maksudnya tu?

Jadi, proses trading crypto yang berlaku di DEX adalah secara langsung antara dompet 2 pengguna, dengan gangguan yang sangat terhad (jika ada) oleh pihak ketiga.

Sesungguhnya, pada asasnya proses pembelian dan penjualan (trading) crypto yang berlaku dalam DEX tidak memerlukan perantara.

Okay untuk mengetahui lebih lanjut mengenai DEX (Decentralized Exchange), mari kita lihat artikel ini!

Apa Itu DEX (Decentralized Exchange)?

apa itu dex decentralized exchange
Credit: academy.binance.com

Definisi DEX (Decentralized Exchange) ialah proses pertukaran aset kripto yang decentralized. Dalam erti kata lain, DEX adalah pasaran cryptocurrency yang tidak perlu bergantung pada perkhidmatan pihak ketiga untuk memegang dana setiap pengguna.

Perdagangan yang berlaku menggunakan sistem ini akan dibentuk secara langsung dan automatik antara pengguna yang menggunakan sistem Peer ke Peer.

Senarai Platform DEX

Pada masa ini terdapat beberapa platform yang menyediakan sistem DEX (Decentralized Exchange), iaitu seperti berikut:

  • Uniswap
  • Sushiswap
  • Pancakeswap
  • DEX Stellar
  • Bitshares
  • EtherDelta
  • Binance DEX
  • IDEX
  • dan sebagainya

Jenis dan Cara DEX (Decentralized Exchange) Berfungsi

jenis dan cara dex decentralized exchange berfungsi
Credit: medium.com

Anda perlu tahu bahawa DEX (Decentralized Exchange) ini terdiri daripada beberapa jenis. Setiap jenis DEX mempunyai cara kerja yang berbeza.

Walau bagaimanapun, pada dasarnya setiap DEX melaksanakan pesanan secara on chain menggunakan smart contract, dan pengguna tidak akan mengorbankan hak custodial untuk dana mereka.

Sesungguhnya ada yang sudah menggunakan DEX cross chain, tetapi yang paling popular pada masa ini hanya pada beberapa blockchain seperti Ethereum atau Binance Chain.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, terdapat beberapa jenis DEX, iaitu seperti berikut:

1. Order Book On Chain

Dalam sesetengah DEX, semuanya dilakukan on chain. Setiap pesanan (perubahan dan pembatalan) akan ditulis ke dalam rangkaian blockchain.

Oleh itu, sistem ini boleh dikatakan sistem yang paling telus, kerana Anda tidak mengamanahkan pihak ketiga untuk membuat pesanan bagi Anda, dan tidak ada cara bagi pihak ketiga untuk mengambil wang Anda.

Walau bagaimanapun, sistem ini juga yang paling tidak praktikal. Ini kerana Anda akan meminta setiap nod di rangkaian untuk merekodkan pesanan selama-lamanya, dan akhirnya Anda perlu membayar fee.

Di samping itu, Anda juga perlu menunggu sehingga pelombong menambah pesanan Anda ke rangkaian blockchain. Ini bermakna sistem ini akan menjadi sangat menyusahkan dan mengambil masa.

Beberapa pakar menjelaskan dan mengenal pasti bahawa FR (front running) dalam sistem ini adalah kecacatan.

Front running akan berlaku dalam pasaran apabila orang dalam menyedari transaksi yang belum selesai dan menggunakan maklumat ini untuk melaksanakan perdagangan sebelum transaksi diproses.

Oleh itu, front running akan mendapat manfaat daripada maklumat yang tidak diketahui oleh ramai orang, secara umum ini menyalahi undang-undang.

Sudah tentu jika semua maklumat diterbitkan dalam lejar global, secara logiknya tidak ada peluang untuk melakukan front running.

Walau bagaimanapun, jenis serangan yang berbeza boleh dilakukan jika semua maklumat yang diterbitkan dalam lejar global dijalankan.

Serangan ini adalah bahawa pelombong boleh melihat pesanan sebelum disahkan dan mereka akan memastikan bahawa pesanan mereka sendiri akan ditambahkan ke rangkaian blockchain terlebih dahulu.

Terdapat beberapa contoh model order book on chain, seperti Bitshares, DEX Stellar, dan sebagainya.

2. Order Book Off Chain

Sememangnya, pada asasnya DEX dengan order book off chain masih mempunyai sifat decentralized dalam beberapa aspek, tetapi diakui off chain lebih centralized jika dibandingkan dengan jenis on chain.

Tidak seperti dalam sistemon chain setiap pesanan akan diposkan ke rangkaian blockchain, dalam sistem off chain setiap pesanan akan diletakkan di tempat lain.

Di manakah pesanan akan diletakkan? Tidak pasti.

Ada kemungkinan pesanan itu akan diletakkan dalam entiti berpusat yang bertanggungjawab sepenuhnya untuk order book.

Oleh itu, jika entiti yang bertanggungjawab berniat jahat, maka pasaran boleh dipermain-mainkan sedikit sebanyak (mungkin melalui front running atau meletakkan pesanan di tempat yang salah).

Walau bagaimanapun, dalam kes ini Anda masih boleh mendapat manfaat daripada storan bukan custodian.

Protokol 0x sedia ada untuk ERC-20 serta pelbagai token lain yang digunakan pada rangkaian blockchain Ethereum adalah contoh yang baik.

Daripada bertindak sebagai DEX tunggal, dalam kes ini protokol menyediakan rangka kerja untuk pihak yang dikenali sebagai relayer untuk melaksanakan pengurusan order book off chain.

Dengan menggunakan smart contract 0x serta beberapa alat lain, dalam kes ini hos boleh mengambil kesempatan daripada gabungan liquidity pool dan meneruskan pesanan antara pengguna.

Oleh itu, perdagangan hanya akan dilaksanakan secara on chain selepas semua pihak dipadankan. Pada asasnya sistem ini lebih unggul daripada perspektif penggunaan jika dibandingkan dengan yang bergantung kepada order book on chain.

Tidak menghadapi masalah yang sama dari segi kelajuan, kerana sistem ini tidak menggunakan rangkaian blockchain dengan kerap.

Walau bagaimanapun, dagangan mesti diselesaikan pada rangkaian blockchain, jadi DEX jenis order book off chain masih kalah dalam kelajuan jika dibandingkan dengan centralized exchange.

Terdapat beberapa contoh model order book off chain, seperti EtherDelta, Binance DEX, IDEX dan sebagainya.

3. Automated Market Makers (AMM)

Seperti namanya, sistem DEX ini tidak memerlukan maker atau taker, sistem ini hanya memerlukan pengguna, game theory, dan formula tertentu.

Anda perlu tahu bahawa spesifikasi AMM (Automated Market Makers) ini sangat bergantung kepada pelaksanaannya.

Secara amnya, jenis DEX ini akan menyatukan banyak smart contract dan akan menawarkan insentif pintar untuk memastikan penyertaan pengguna.

DEX yang mempunyai pangkalan AMM sedia ada hari ini lebih cenderung untuk menjadi agak mesra kepada pengguna, dan boleh disepadukan dengan crypto wallet seperti MetaMask dan Trust Wallet.

Walau bagaimanapun, sama seperti jenis DEX lain, transaksi on chain mesti dilakukan untuk dapat menyelesaikan transaksi perdagangan yang ada.

Terdapat banyak projek yang menggunakan DEX jenis AMM, seperti UniSwap dan Kyber Network (yang menggunakan protokol Bancor). Kedua-dua projek ini menyediakan kemudahan perdagangan untuk pelbagai token ERC-20.

Kekurangan dan Kelebihan DEX (Decentralized Exchange)

kekurangan dan kelebihan dex decentralized exchange
Credit: dcxlearn.com

Sistem yang dibuat oleh manusia sudah tentu terdapat kelebihan dan kekurangan, termasuk dengan DEX. Terdapat beberapa kelemahan dan kelebihan yang wujud dalam sistem DEX, iaitu seperti berikut:

Kelebihan Decentralized Exchange

1. Tanpa KYC

Pematuhan dengan KYC / AML (know your customer dan anti money laundering) memang mesti dilakukan di banyak exchange.

Ini dilakukan dengan alasan untuk mematuhi peraturan, di mana semua orang mesti mengemukakan dokumentasi identiti dan bukti alamat.

Bagi sesetengah orang, ini tentu saja privasi dan untuk orang lain, ini adalah perkara accessibility. Akan ada banyak pertanyaan yang muncul.

Bagaimana jika Anda tidak mempunyai dokumen pengenalan diri yang sah? Bagaimana jika maklumat data peribadi yang Anda berikan bocor?

Oleh itu, DEX datang dengan sifat permissionless, tiada siapa yang menyemak identiti Anda. Dalam kes ini, semua yang Anda perlukan hanya crypto wallet.

2. Tiada Risiko Counterparty

Anda perlu tahu bahawa tarikan utama decentralized exchange adalah bahawa exchange tidak menyimpan dana milik pengguna.

Oleh itu, kes penggodaman seperti Gox 2014 tidak akan dapat berlaku. Dalam kes ini, penggodam tidak akan dapat membahayakan dana pengguna atau membocorkan maklumat peribadi sensitif.

3. Lebih Banyak Token

Pelbagai token yang tidak disenaraikan di CEX (Centralized Exchange) masih boleh didagangkan secara bebas di DEX. Ini boleh berlaku jika terdapat permintaan serta bekalan.

Kekurangan Decentralized Exchange

1. Trading Volume dan Liquidity

Tidak dapat dinafikan bahawa dagangan yang berlaku pada DEX masih lebih kecil daripada yang berlaku pada CEX.

Selain itu, CEX juga mempunyai liquidity yang lebih besar. Dalam kes ini liquidity ialah ukuran betapa mudahnya Anda boleh membeli atau menjual aset pada harga yang berpatutan.

Dalam pasaran yang mempunyai liquidity yang tinggi, bid dan ask akan mempunyai perbezaan yang sangat kecil. Ini sudah tentu menunjukkan bahawa terdapat persaingan yang sangat tinggi antara pembeli dan penjual.

Dalam pasaran yang tidak mempunyai liquidity yang tinggi, Anda akan mendapati lebih sukar untuk mencari orang yang ingin berdagang aset pada harga yang berpatutan.

Dalam kes ini DEX, masih terasa asing bagi kebanyakan orang. Oleh itu, tidak selalu ada bekalan dan permintaan untuk kripto yang Anda ingin jual atau beli.

Mungkin Anda tidak menjumpai seseorang untuk membuat transaksi, dan jika ada, kemungkinan harga yang ditawarkan bukan pada harga yang berpatutan.

2. Fee Tidak Tentu

Sesungguhnya, pada asasnya kos dalam DEX tidak selalunya tinggi. Walau bagaimanapun, ini boleh berlaku apabila rangkaian sesak, atau jika Anda menggunakan order book on chain.