Ketahui Ethereum Improvement Proposals (EIPs)

Jika Anda memang peminat Ethereum, yang merupakan aset kripto yang dicipta oleh Vitalik Buterin, Anda mesti tahu Ethereum telah mengalami perubahan besar.

Ya, perubahan besar ini adalah pelaksanaan beberapa proposal penambahbaikan kepada sistem Ethereum (Ethereum Improvement Proposal) dalam acara yang lebih dikenali sebagai Hard Fork London.

Dalam kes ini peminat kripto mempunyai andaian bahawa Hard Fork London ini akan membawa pengaruh yang baik kepada harga syiling native Ethereum.

Ini kerana pemaju Ethereum akan menggunakan EIP-1559 dan EIP-3554, yang mempunyai keupayaan untuk kecekapan kos transaksi atau gas fee dalam rangkaian blockchain Ethereum.

Oleh itu, banyak pemaju aplikasi terdesentralisasi (dApps) akan semakin berminat untuk menggunakan rangkaian blockchain Ethereum dan sudah tentu akan dapat meningkatkan permintaan untuk Ethereum.

Bagi Anda yang tidak tahu apa itu EIP, jangan risau kerana dalam artikel ini akan dijelaskan sepenuhnya mengenai EIP. Mari kita lihat artikel ini!

Apa itu Ethereum Improvement Proposals (EIPs)?

apa itu ethereum improvement proposals
Credit: currency.com

Pada asasnya EIP (Ethereum Improvement Proposal) adalah dokumen proposal yang menerangkan pelbagai piawaian baru yang boleh tertanam dalam rangkaian blockchain Ethereum.

Secara umum, EIP ini mengandungi spesifikasi teknikal yang menangani pelbagai perubahan yang wujud dan mempunyai peranan sebagai source of truth untuk komuniti Ethereum.

Di samping itu, EIP juga mengandungi pelbagai reka bentuk ciri baru yang wujud dalam rangkaian blockchain Ethereum yang boleh digunakan oleh penggunanya.

Biasanya EIP ini termasuk ringkasan perbincangan yang berkaitan dengan penambahbaikan rangkaian serta pelbagai piawaian yang perlu digunakan dalam rangkaian blockchain Ethereum.

Anda perlu tahu bahawa, EIP ini tidak boleh dibuat dengan cuai. Dalam kes ini, pemohon EIP dikehendaki mengikuti keseluruhan rangka arahan yang dipanggil EIP 1.

Salah satu perkara yang menjadi syarat dalam menyusun EIP ialah EIP mesti memenuhi elemen rasionalisasi.

Iaitu, proposal kemas kini ini dibuat dengan tujuan yang jelas dan boleh menghuraikan pelbagai ciri dan juga spesifikasi teknikal yang diperlukan supaya EIP boleh digunakan pada rangkaian blockchain Ethereum.

Selepas berjaya menyusun EIP, pihak yang mengemukakan EIP ini dikehendaki mengumpul sokongan daripada komuniti Ethereum.

Dalam kes ini, pihak yang mengemukakan EIP wajib mendokumentasikan pelbagai pendapat yang menentang proposal yang dikemukakan.

Faedah Ethereum Improvement Proposal (EIP)

faedah ethereum improvement proposal eip
Credit: academy.binance.com

Pada asasnya, Ethereum Improvement Proposal ini adalah salah satu strategi yang dimiliki oleh pemaju Ethereum supaya penggunanya tetap setia menggunakan blockchain Ethereum.

Apa alasannya?

Seperti yang dijelaskan sebelum ini bahawa EIP adalah proposal perubahan yang wujud dalam rangkaian blockchain yang boleh dikemukakan oleh sesiapa sahaja.

Dalam erti kata lain, EIP adalah salah satu cara yang disediakan oleh pemaju Ethereum supaya komuniti dapat menyatakan pendapatnya dengan bebas.

Sekiranya pendapat yang dicadangkan diluluskan, maka sudah tentu komuniti Ethereum akan semakin menyukai blockchain Ethereum, kerana rangkaian blockchain ini sesuai dengan kehendak kominiti.

Di samping itu, kewujudan Ethereum Improvement Proposal pasti akan meningkatkan semangat demokrasi dalam komuniti Ethereum.

Ini kerana semua orang bebas untuk menyatakan pendapat mereka dan melawan proposal yang dikemukakan oleh orang lain supaya komunikasi aktif akan diwujudkan antara pengguna Ethereum.

Perkara yang paling penting ialah dengan EIP, tentu saja akan dapat membawa rangkaian blockchain Ethereum lebih baik.

Anda perlu tahu, sebenarnya faedah Ethereum Improvement Proposal ini secara khusus sangat pelbagai. Ini bergantung kepada jenis EIP yang ditawarkan oleh pengguna Ethereum.

Jenis EIP (Ethereum Improvement Proposal)

jenis eip ethereum improvement proposal
Credit: bitcoinist.com

Terdapat beberapa jenis Ethereum Improvement Proposal yang ditawarkan oleh pengguna aset digital Ethereum. Sudah tentu, setiap jenis EIP mempunyai fungsi yang berbeza.

1. Standard Track

Jenis pertama Ethereum Improvement Proposal adalah Standard Track yang mengandungi sebarang perubahan yang boleh menjejaskan aktiviti operasi rangkaian blockchain Ethereum.

Sebagai contoh, perubahan kepada protokol rangkaian Ethereum, perubahan dalam peraturan validation dalam rakaman blok data transaksi baru, atau yang berkaitan dengan interoperability dalam aplikasi sedia ada pada rangkaian Ethereum.

Jenis Ethereum Improvement Proposal Standard Track terdiri daripada 4 jenis, iaitu seperti berikut:

  • Core

Peningkatan ini memerlukan algoritma konsensus fork. Secara umum, jenis EIP Standard Track ini mengandungi perubahan yang tidak mendesak, tetapi sangat relevan dengan perbincangan pembangunan Ethereum (Core Dev).

  • Networking

Proposal ini berkaitan dengan pelbagai perubahan spesifikasi serta piawaian yang wujud dalam infrastruktur rangkaian blockchain Ethereum.

  • Interface

Proposal ini berkaitan dengan perubahan dalam spesifikasi dan perubahan kepada piawaian bahasa pengaturcaraan yang wujud dalam rangkaian blockchain Ethereum.

  • ERC

Proposal ini mengandungi pelbagai perubahan standard yang wujud dalam aplikasi decentralized. Di samping itu, proposal ini juga mengandungi mengenai aplikasi yang berkaitan dengan piawaian penciptaan token, format walet, dan registry.

2. Meta

Jenis Ethereum Improvement Proposal seterusnya adalah Meta, yang merupakan proposal perubahan kepada rangkaian blockchain Ethereum dengan matlamat yang hampir sama dengan Standard Track.

Perbezaannya ialah EIP jenis Meta hanya terpakai di kawasan yang berada di luar protokol rangkaian blockchain Ethereum.

Oleh itu, proposal Meta ini tidak akan dapat mengubah pelbagai asas kod yang wujud dalam protokol rangkaian blockchain Ethereum.

3. Informational

Jenis terakhir EIP adalah Informational, yang merupakan proposal yang menekankan lebih banyak mengenai perubahan yang wujud di bahagian reka bentuk Ethereum.

Atau dengan kata lain, proposal ini hanya mengandungi pelbagai maklumat baru yang tidak terlalu kritikal.

Oleh itu, jenis proposal ini tidak mempunyai sifat untuk memperkenalkan perkongsian pelbagai ciri yang wujud dalam Ethereum dan selalunya proposal ini diabaikan oleh pengguna Ethereum lain.

Kesan EIP Pada Harga ETH

kesan eip pada harga eth
Credit: sharenol.com

Pada asasnya, sebarang perubahan dalam Ethereum Improvement Proposal tidak secara langsung menjejaskan harga Ethereum.

Ini kerana sama seperti mana-mana jenis aset digital kripto yang lain, harga Ethereum juga ditentukan berdasarkan permintaan serta bekalan yang terbentuk di pasaran.

Walau bagaimanapun, pelbagai perubahan yang wujud dalam rangkaian blockchain Ethereum melalui skim Ethereum Improvement Proposal boleh memacu dinamik permintaan Ethereum.

Ini sememangnya perkara yang sangat semula jadi, memandangkan semakin dipercayai kualiti teknologi blockchain Ethereum, komuniti akan lebih berminat dan menyukainya.

Seterusnya, mereka akan berusaha untuk memaksimumkan transaksi yang wujud dalam rangkaian blockchain Ethereum dan akan semakin often menggunakan Ethereum, dengan itu menyebabkan harga Ethereum meningkat.

Contohnya ialah EIP-1559, yang merupakan proposal untuk perubahan kepada cara pengguna membayar gas fee pada rangkaian blockchain Ethereum.

EIP ini dicipta oleh pengasas Ethereum Vitalik Buterin bersama-sama dengan pasukan pembangunan lain.

Komuniti kripto mempunyai pandangan bahawa EIP ini mempunyai kesan positif terhadap harga Ethereum, kerana proposal ini boleh meningkatkan permintaan Ethereum.

Ini kerana kadar gas fee Ethereum menjadi turun selepas EIP ini dilaksanakan. Oleh itu, keadaan ini menjadikan komuniti aset digital kripto lebih suka Ethereum.