Apa itu Crypto? Sejarah, Kekuatan, dan Kelemahan

Cryptocurrency atau lebih dikenali sebagai mata wang kripto adalah istilah yang mungkin sering Anda dengar dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Walaupun kita sering mendengar, tetapi masih banyak orang yang tidak tahu dan bertanya apa maksud kripto?

Sejak kemunculannya pada tahun 2009, cryptocurrency ini telah mendapat banyak perhatian daripada masyarakat dunia.

Ini kerana terdapat banyak media yang mula melaporkan mengenai mata wang kripto atau mata wang digital ni. Dalam komuniti, kehadiran cryptocurrency ini menunjukkan kebaikan dan keburukan.

Perbezaan yang paling asas antara mata wang digital yang sering Anda gunakan (kad dan pemindahan mata wang negara dalam talian adalah bahawa mata wang kripto tidak dikeluarkan oleh bank atau kerajaan.

Cryptocurrency seperti yang berlaku dengan Bitcoin, Ethereum, BNB, Litecoin, dan sebagainya, dicipta melalui proses yang dipanggil mining, manakala mata wang lain contohnya seperti Ripple dan Neo ditertawakan terus ke pasaran.

Apa Itu Cryptocurrency?

apa itu cryptocurrency

Ringkasnya, definisi cryptocurrency adalah mata wang digital yang dicipta bukan oleh bank atau kerajaan. Crypto tidak disediakan dalam peranti fizikal seperti syiling atau mata wang yang biasa digunakan di seluruh dunia.

Dengan erti kata lain, cryptocurrency ini adalah 100% perkara yang dilakukan dalam talian. Walau bagaimanapun, pada masa ini kripto mempunyai nilai yang sangat tinggi.

Mata wang ini boleh disimpan dalam dompet digital (Coinbase, MetaMask, dan lain-lain) yang terdapat pada telefon pintar atau peranti komputer lain yang Anda ada.

Anda perlu tahu bahawa mata wang kripto pertama di dunia adalah Bitcoin (BTC). Selain menjadi mata wang pertama, Bitcoin juga merupakan kripto yang paling popular di dunia, jadi pergerakan harga Bitcoin boleh menyebabkan pengaruh pada beberapa kripto lain.

Sejarah Mata Wang Kripto

sejarah mata wang kripto

Anda perlu tahu bahawa sebenarnya pembangunan mata wang kripto ini telah bermula sejak tahun 1983, tetapi mulai mendapat populariti pada tahun 2009.

Pada tahun 1983, kriptografer Amerika David Chaum menggunakan uang elektronik kriptografi yang disebut e-cash.

Seterusnya, pada tahun 1995 David Chaum mula menggunakan Digicash, yang merupakan bentuk awal pembayaran elektronik kriptografi yang memerlukan perisian pengguna untuk mengeluarkan nota dari bank dan menetapkan kunci yang encrypted sebelum boleh dihantar kepada penerima.

Ini sudah tentu membolehkan mata wang digital tidak dapat dikesan oleh bank, kerajaan, atau mana-mana pihak ketiga.

Kemudian, pada tahun 1998, Wei Dai menerbitkan keterangan “B-Money”, yang merupakan sistem kewangan elektronik yang diedarkan.

Dan pada tahun 2009 bitcoin, cryptocurrency terdesentralisasi pertama dicipta dan diedarkan oleh pemaju Satoshi Nakamoto.

Bitcoin menggunakan SHA-256, yang merupakan fungsi hash kriptografi sebagai skim bukti kerja.

Pada tahun 2011 Namecoin dibentuk sebagai usaha untuk menubuhkan DNS yang tidak berpusat, yang akan menjadikan penapisan internet lebih sukar. Selepas itu tepat pada bulan Oktober 2011, Litecoin dicipta.

Litecoin boleh dikatakan cryptocurrency pertama yang berjaya untuk menggunakan scrypt sebagai fungsi hash SHA-256.

Perkembangan cryptocurrency ini dari masa ke masa terus mengalami perkembangan yang sangat penting hingga ke hari ini.

Kelebihan Crypto

kelebihan crypto

Sejak kemunculannya, maka cryptocurrency ini tentu saja mempunyai beberapa kelebihan, iaitu seperti berikut:

1. Universal

Kelebihan pertama adalah universal. Intinya adalah bahawa seluruh dunia boleh menggunakan cryptocurrency.

Jika dibandingkan dengan mata wang negara, sudah tentu skop ceyptocurrency ini lebih luas dan boleh digunakan oleh semua orang di seluruh dunia.

Oleh itu, cryptocurrency dianggap universal kerana tidak memerlukan sebarang syarat untuk dapat menggunakannya.

2. Cepat

Transaksi menggunakan cryptocurrency ini boleh dikatakan lebih cepat jika dibandingkan dengan transaksi yang dibuat di bank.

Transaksi yang berlaku antara bank antarabangsa, secara umum, boleh mengambil masa sehingga lebih daripada 1 hari.

Manakala, transaksi menggunakan cryptocurrency hanya mengambil masa beberapa minit hingga 1 jam sahaja.

3. Transparency

Setiap pengguna cryptocurrency dapat melihat semua transaksi yang berlaku. Walau bagaimanapun, sudah tentu Anda tidak akan tahu siapa transaksi yang dilakukan oleh siapa kerana hanya dalam bentuk nombor tanpa identiti.

Kelemahan Cryptocurrency

kelemahan crypto

Selain mempunyai kelebihan cryptocurrency juga mempunyai kelemahan. Terdapat beberapa kelemahan cryptocurrency ini, iaitu seperti berikut:

1. Terdedah Kepada Jenayah

Tidak ada yang tahu siapa di balik kode kriptografi. Oleh itu, ramai orang menggunakan mata wang kripto untuk jenayah.

Mereka boleh berurus niaga untuk barangan haram atau barangan dengan mata wang digital ini tanpa dikesan.

2. Lupa Kata Laluan Wang Hilang

Kerana cryptocurrency menggunakan sistem kata laluan tanpa sesiapa yang mengawalnya, maka anda berisiko kehilangan semua wang dalam akaun anda jika anda terlupa kata laluan.

3. Banyak Negara Menganggapnya Haram

Banyak negara masih menganggap mata wang kripto menyalahi undang-undang dan tidak terpakai untuk transaksi membeli dan menjual di negara mereka.