Apa itu Mining Bitcoin? Cara Berfungsi, Alat, Jenis

Pada masa ini istilah mining Bitcoin sememangnya popular bersama-sama dengan populariti aset kripto yang semakin meningkat. Walau bagaimanapun, adakah Anda faham apa itu mining Bitcoin?

Bitcoin adalah salah satu jenis cryptocurrency yang mempunyai market capitalization terbesar di dunia. Pada masa ini, jumlah valuation pasaran yang dipegang oleh Bitcoin adalah 671.78 billion dolar AS.

Jumlah ini adalah sama dengan kira-kira 43.34 peratus daripada jumlah valuation pasaran kripto yang hampir 1.5 trilion dolar AS.

Pada tahun 2009, Bitcoin telah dibangunkan tanpa nama melalui rangkaian yang dipanggil blockchain.

Bitcoin pernah menyentuh harga tertinggi, iaitu 64,000 dolar AS setiap sekeping. Perkara yang membezakan Bitcoin dari wang fiat adalah Bitcoin yang mempunyai jumlah yang terhad, iaitu sebanyak 21 juta.

Cara untuk mendapatkan Bitcoin yang sering kita dengar adalah dengan membeli secara langsung dan perlombongan atau mining.

Dalam kes ini membeli adalah cara yang paling mudah dan juga yang terpantas, tetapi bagi Anda yang suka cabaran Anda boleh melakukan mining Bitcoin.

Bagi Anda yang tidak tahu apa itu mining Bitcoin, jangan risau kerana dalam artikel ini akan dijelaskan sepenuhnya.

Apa Itu Mining Bitcoin?

apa itu mining bitcoin

Pada asasnya definisi perlombongan atau mining Bitcoin adalah aktiviti yang dilakukan untuk mendapatkan Bitcoin.

Walau bagaimanapun, mekanisme ini tidak menggunakan pelbagai mesin perlombongan asal, tetapi menggunakan komputer atau peranti lain dengan kuasa pengkomputeran yang tinggi.

Untuk dapat memahami tentang proses perlombongan Bitcoin, kita perlu kembali kepada konsep asas.

Teknologi yang digunakan dalam dunia cryptocurrency adalah blockchain, yang merupakan teknologi chain block yang mengandungi pelbagai komponen kriptografi.

Dalam erti kata lain, pengguna dikehendaki melengkapkan konsep matematik untuk dapat memperoleh Bitcoin sebagai reward.

Mining Bitcoin dilakukan menggunakan komputer atau peranti lain yang mempunyai kuasa pengkomputeran yang tinggi.

Di samping itu, dalam proses perlombongan Bitcoin boleh memerlukan kos elektrik yang tinggi untuk dapat menyelesaikan konsep matematik pengkomputeran yang kompleks.

Matlamat utama mining Bitcoin adalah untuk membolehkan nod Bitcoin mencapai konsensus yang selamat dan juga dapat bertahan dalam pelbagai gangguan.

Perlombongan juga merupakan mekanisme yang boleh digunakan untuk memperkenalkan Bitcoin kepada sistem.

Dalam kes ini pelombong akan dibayar menggunakan transaction fee dan subsidi syiling yang baru dibuat.

Kedua-dua ini sudah tentu selaras dengan matlamat untuk penyebaran syiling baru dengan cara decentralized dan dapat memotivasi orang untuk menyediakan keselamatan untuk sistem.

Cara Mining Bitcoin Berfungsi

cara mining bitcoin berfungsi

Cara untuk melombong Bitcoin atau cara kerja mining Bitcoin sudah tentu berbeza dari cara melombong emas, arang batu, perak, dan bahan perlombongan lain.

Dalam proses mining Bitcoin biasanya memerlukan komputer yang mempunyai spesifikasi yang tinggi, kuasa elektrik, dan juga software yang menyokong.

Aliran mining Bitcoin ini bermula dengan aktiviti verification transaksi sama ada valid atau tidak, seterusnya akan dikumpulkan pelbagai transaksi dalam satu blok (blockchain).

Untuk dapat melengkapkan block baru tersebut, memerlukan hash dari header blok sebelumnya.

Seterusnya, perlu menyelesaikan masalah PoW (Proof of Work), dan apabila penyelesaian ditemui, blok baru akan ditambah ke blockchain dan akan digunakan ke dalam rangkaiannya.

Alat Mining Bitcoin

alat mining bitcoin

Terdapat beberapa peranti sama ada software atau hardware yang mesti Anda sediakan untuk dapat memulakan mining Bitcoin, iaitu seperti berikut:

1. GPU (Graphic Processing Unit)

GPU adalah unit pemprosesan komputer yang mempunyai kelajuan yang lebih cepat jika dibandingkan dengan CPU.

Apabila kriptografi dapat diselesaikan dengan cepat, ini bermakna bahawa peluang Anda untuk mendapatkan Bitcoin akan menjadi lebih besar.

2. CPU (Central Processing Unit)

Setiap komputer atau laptop yang digunakan untuk melakukan perlombongan Bitcoin mestilah mempunyai CPU dengan spesifikasi yang tinggi.

Ini sudah tentu bertujuan untuk dapat menyelesaikan kriptografi yang rumit dalam masa yang cepat.

Jika CPU yang Anda ada tidak mempunyai spesifikasi yang tinggi, maka Anda perlu mengatasinya dengan menggunakan GPU.

3. FPGA (Field Programmable Gate Array)

FPGA ini adalah sama seperti CPU dan GPU mesti mempunyai spesifikasi yang tinggi untuk dapat menyelesaikan mining dengan cepat.

FPGA ini berfungsi untuk mengatasi pelbagai masalah pengiraan matematik untuk mendapatkan Bitcoin.

4. ASIC (Application Specific Integrated Circuit)

Pembangunan teknologi perlombongan Bitcoin pada masa ini semakin maju, telah dibangunkan hardware khas yang dibuat dengan tujuan untuk menyelesaikan perlombongan Bitcoin.

Hardware ini dikenali sebagai ASIC (Application Specific Integrated Circuit). Dengan menggunakan ASIC ini, Anda akan dapat menyelesaikan proses perlombongan Bitcoin dengan mudah dan cepat.

Di samping itu, miner juga boleh menganggarkan bilangan Bitcoin yang akan diperolehi. Walau bagaimanapun, harga ASIC masih mahal.

5. Software Mining Bitcoin

Sebenarnya terdapat banyak developer yang menawarkan software mining Bitcoin, iaitu seperti berikut:

  • CGMiner
  • BFGMiner
  • EasyMiner
  • AwesomeMiner
  • dan sebagainya

Senarai sofware pelombong Bitcoin di atas sudah tentu boleh digunakan pada komputer atau laptop yang mempunyai sistem operasi Windows, Mac OS, dan Linux.

Jenis Mining Bitcoin

jenis mining bitcoin

Adakah Anda berminat dengan perlombongan Bitcoin? Sebelum Anda memulakan perlombongan Bitcoin, Anda perlu tahu terlebih dahulu jenis mining Bitcoin.

Terdapat beberapa jenis perlombongan Bitcoin, iaitu seperti berikut:

1. Mining Pool

Pada masa ini memang terdapat banyak orang yang ingin melakukan perlombongan cryptocurrency termasuk untuk perlombongan Bitcoin.

Rivals sudah tentu membiak dengan kemunculan syarikat-syarikat besar yang juga mempunyai perlombongan Bitcoin yang besar.

Bagi Anda yang tidak mahu menyertai mana-mana syarikat affiliate, sudah tentu, Anda boleh mencuba mining pool.

Mining pool adalah pendekatan perlombongan di mana terdapat kumpulan gabungan pelombong yang berkongsi resource pengkomputeran antara satu sama lain melalui rangkaian.

Dalam kes ini setiap miner akan menyumbang kekuatan dalam proses mencari blok baru. Jika set miner ini berjaya memecahkan hash dan juga mencari blok baru, maka reward akan dikongsi.

Pengagihan reward adalah berdasarkan perkadaran kuasa pemprosesan yang dilakukan oleh setiap miner.

2. Cloud Mining

Jenis kedua mining Bitcoin adalah mining cloud. Cara ini boleh Anda lakukan jika Anda tidak mahu membeli dan juga menguruskan hardware, software, dan pelbagai keperluan lain untuk mining.

Definisi cloud mining adalah proses pembelian CPU power yang diperoleh dari pusat data. Dalam kes ini, Anda boleh mengemukakan semua proses mining kepada provider cloud mining.

Kerana Anda menggunakan perkhidmatan pihak ketiga pasti akan mengurangkan jumlah pendapatan yang Anda akan dapat.

3. Solo Mining

Jenis terakhir mining Bitcoin adalah solo mining. Sekiranya Anda tidak mahu berkongsi hasil Bitcoin dengan miner lain, Anda boleh melombongnya sendiri.

Dengan menggunakan kaedah ini, Anda boleh mendapatkan hasil maksimum, tetapi Anda perlu tahu bahawa kos solo mining Bitcoin agak mahal.

Anda perlu menyediakan dana yang cukup untuk menyediakan pelbagai keperluan untuk dapat melakukan perlombongan.

Perkara yang paling sukar ialah Anda perlu membeli VGA card untuk melakukan perlombongan, kerana pada masa ini harga VGA card sudah sangat mahal.

Di samping itu, Anda juga perlu menyediakan kuasa elektrik yang besar. Di samping itu, Anda juga perlu dapat menyelesaikan algoritma matematik yang kompleks.