Apa itu Pelaburan Emas? Konsep, Kelebihan, dan Kelemahan

Seperti yang kita sedia maklum bahawa emas merupakan komoditi dagangan yang telah wujud sejak sekian lama. Kini, emas telah berkembang menjadi barang berharga yang dicari ramai orang.

Emas kini telah berkembang menjadi simbol kekayaan dan status di seluruh dunia. Trend pelaburan emas juga terus berkembang dari masa ke semasa.

Pada masa ini terdapat ramai orang yang sudah mengetahui tentang potensi yang dimiliki oleh emas pada masa hadapan. Tapi, masih ramai yang tidak faham.

Okey, jangan risau kerana dalam artikel kali ini kita akan membincangkan sepenuhnya apa itu pelaburan emas.

Apa Maksud Pelaburan Emas?

apa maksud pelaburan emas malaysia

Apa itu pelaburan emas?

Pelaburan emas ialah aktiviti membeli dan menyimpan emas sama ada dalam bentuk fizikal atau produk kewangan berasaskan emas dengan tujuan untuk mengaut keuntungan pada masa hadapan.

Dengan kata lain aktiviti ini dilakukan dengan menggunakan emas untuk mendapatkan nilai yang lebih besar daripada sebelumnya atau keuntungan.

Sudah tentu dengan melakukan aktiviti ini kita akan mendapat wang hasil daripada kenaikan harga emas dari masa ke semasa.

Konsep Pelaburan Emas

konsep pelaburan emas malaysia

Anda perlu tahu bahawa aktiviti pelaburan emas ini mempunyai 3 konsep dan kaedah utama yang mesti Anda fahami sebelum melabur emas.

Dengan menggunakan konsep ini, sudah tentu kita boleh bertindak dengan betul dan dapat meminimumkan kerugian pada masa hadapan. Berikut adalah 3 konsep pelaburan emas yang perlu Anda ketahui.

1. Konsep Pembelian Emas

Anda perlu tahu bahawa untuk dapat menjana wang dari aktiviti pelaburan emas ini memerlukan Anda membeli emas dan kemudian menyimpannya.

Dalam hal ini Anda boleh membeli emas secara fizikal yang sah di sisi undang-undang dan mengikut syariah. Anda boleh membeli emas melalui Maybank Islamic Berhad.

Tahukah Anda pada masa kini selain daripada emas fizikal, Anda juga boleh melabur atau membeli emas certificate?

Ini boleh diibaratkan seperti kad yang sama nilainya dengan emas yang Anda boleh simpan dan jual semula apabila harga emas naik atau jika Anda memerlukannya.

2. Konsep Simpan Emas

Seiring dengan peredaran zaman, sudah tentu perkhidmatan yang ditawarkan oleh institusi kewangan semakin memudahkan kita.

Anda perlu tahu bahawa emas fizikal yang Anda beli boleh disimpan dengan baik pada masa ini. Kemudian, Anda boleh mengeluarkan emas pada bila-bila masa Anda mahu.

Dalam kes ini Anda boleh membeli emas secara konsisten setiap minggu, bulan, atau tahun bergantung kepada kemampuan kewangan yang Anda ada.

Ini dilakukan sebagai cara untuk mempelbagaikan simpanan Anda berbanding hanya menyimpan wang di bank sahaja yang akan berkurangan setiap masa kerana terdapat yuran atau caj dan faedah yang disediakan kurang daripada kadar inflasi.

3. Konsep Penjualan Semula Emas

Seperti yang kita tahu bahawa dari masa ke semasa harga emas cenderung meningkat, walaupun ada naik dan turun tetapi secara keseluruhannya akan meningkat.

Jika harga emas telah meningkat, inilah masa yang sesuai untuk Anda menjual semula emas yang Anda beli. Ini dipanggil aktiviti pelaburan emas.

Sudah tentu, jika Anda menjual pada harga yang lebih tinggi daripada harga belian, Anda akan mendapat keuntungan.

Kelebihan Pelaburan Emas

kelebihan pelaburan emas malaysia

Membuat sebarang pelaburan sudah tentu ada kelebihan dan kekurangannya termasuklah pelaburan emas. Terdapat beberapa kelebihan pelaburan emas, iaitu seperti berikut:

1. Bersifat Universal

Anda perlu tahu bahawa pada asasnya emas adalah berbeza dengan mata wang di sesebuah negara. Ini kerana emas mempunyai sifat universal.

Apakah maksudnya?

Emas adalah universal bermakna ia boleh dijual di mana-mana kedai emas di seluruh dunia. Sebagai contoh, jenama emas yang diiktiraf oleh LBMA pastinya akan diiktiraf seluruh dunia.

Anda boleh dapatkan jenama emas yang telah diiktiraf oleh LBMA (London Bullion Market Association) ini di semua cawangan di Malaysia.

2. Nilai yang Stabil dan Boleh Melawan Inflasi

Anda perlu tahu bahawa nilai emas dari masa ke semasa cenderung stabil atau meningkat walaupun kadar inflasi tinggi.

Ini kerana, terdapat ramai pelabur yang lebih gemar melabur dalam emas kerana ingin mengurangkan risiko kerugian sekiranya berlaku kegawatan ekonomi.

Contohnya, pada musim PKP yang berlaku pada Mac 2020, aktiviti pelaburan emas meningkat walaupun ekonomi sedang dilanda krisis.

Tetapi Anda perlu ingat bahawa ini bukanlah satu kepastian atau guarantee kerana ada kalanya korelasi antara inflasi dan harga emas tidak sama seperti yang telah diterangkan sebelum ini.

Sebagai contoh, mungkin juga nilai emas semakin merosot apabila kadar inflasi semakin meningkat. Ini mungkin boleh berlaku.

3. Kecairan Tinggi

Inilah antara kelebihan emas yang menyebabkan ramai orang ingin melabur dalam emas. Ya, emas sememangnya aset yang mempunyai kecairan atau liquidity yang tinggi.

Oleh itu, kecairan adalah salah satu kelebihan pelaburan emas. Adakah Anda melabur dalam emas dalam talian atau membelinya secara fizikal?

Sudah tentu ini bukan masalah besar, kerana Anda akan dapati hakikat bahawa menjual emas tidaklah sesukar menjual hartanah.

Katakan tiba-tiba Anda memerlukan wang dan simpanan yang Anda ada tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan yang mendesak.

Dalam kes ini Anda boleh memajak atau menjual emas yang Anda miliki di kedai-kedai emas seluruh Malaysia, atau Anda boleh menjualnya secara online.

Selain itu, Anda akan sangat mudah untuk menjual emas kerana sentiasa ada pembeli yang mencari emas fizikal atau emas yang Anda miliki dalam bentuk digital. Jadi, takde masalah besar kalau nak jual emas segera.

4. Terdapat Pelbagai Pilihan Jenis Pelaburan Emas

Selain melabur dalam emas fizikal, Anda juga boleh memilih untuk melabur emas secara online. Untuk pelaburan emas dalam bentuk fizikal, pilihan terdiri daripada barang kemas, syiling, atau jongkong emas.

Manakala, untuk pelaburan emas dalam talian, pilihannya ialah emas digital, ETF emas, dan dana gold mutual. Setiap pilihan pelaburan tentunya mempunyai kelebihan tersendiri.

Anda bebas membuat pilihan mengikut risiko, polisi pelaburan dan keadaan kewangan Anda.

Kelemahan Pelaburan Emas

apa itu pelaburan emas malaysia

Selain mempunyai kelebihan, pelaburan emas juga mempunyai beberapa kelemahan, iaitu seperti berikut:

1. Perlu Cari Penjual atau Pembeli yang Betul dan Sesuai

Anda boleh membeli emas di beberapa tempat, seperti:

Kedai emasJika Anda membeli emas pada harga runcit, biasanya harganya akan agak tinggi. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengetahui harga borong untuk mendapatkan harga terbaik.
Internet (online)Apabila membuat pembelian dalam talian, sudah tentu Anda perlu berhati-hati. Ini kerana sekiranya penyerahan emas ditangguhkan, mungkin ada unsur unsur syubhah.
BankDi Malaysia terdapat banyak institusi kewangan bank yang mematuhi garis panduan syariah untuk jual beli emas fizikal.

Tetapi, Anda juga perlu berhati-hati di mana emas di atas kertas dikhuatiri tidak mengikut garis panduan syariah.

2. Terlibat Sindiket Penipuan atau Scam

Dalam era moden yang semakin canggih ini, penipu atau scammer mempunyai peluang yang lebih besar untuk mencari mangsa untuk ditipu.

Salah satu cara adalah dengan menyamar sebagai perniagaan atau syarikat pelaburan emas. Namun, ada juga yang meyakinkan pelanggan dengan menggunakan hadis palsu sebagai hujah untuk menjalankan perniagaan emas mereka.

Oleh itu, sebelum melabur dalam emas, Anda mesti membuat pemeriksaan menyeluruh terhadap institusi kewangan yang akan Anda gunakan untuk melabur.