Apa itu Pelaburan Hartanah? Jenis, Kelebihan, Cara Melabur

Berminat untuk membeli rumah supaya Anda tidak perlu lagi membayar sewa kepada tuan rumah setiap bulan? Atau mungkin kebanyakan Anda lebih berminat untuk memiliki produk hartanah (real estate).

Hasrat tersebut tentunya tidak memeranjatkan kerana perniagaan hartanah sentiasa menarik minat pelabur termasuk Anda yang ingin menukar status daripada penyewa kepada pemilik.

Rocket Mortgage berkata bahawa hartanah adalah alternatif atau pelaburan tambahan yang menarik selain saham, bon, dan dana bersama (mutual funds).

Tetapi pelaburan dalam hartanah juga mempunyai risiko dan cabarannya. Kerana melabur dalam hartanah tidak semudah membeli saham, bon, dan dana bersama (mutual funds).

Untuk maklumat lebih lengkap tentang pelaburan hartanah, Anda boleh lihat perbincangan dalam artikel ini hingga akhir.

Apa Itu Hartanah?

apa itu hartanah

Setakat ini, apabila anda mendengar istilah hartanah (real estate), perkara pertama yang terlintas di fikiran anda ialah kawasan yang sedang dibangunkan sebagai tempat tinggal.

Maklumat penting, terdapat peraturan mengenai hartanah yang berbeza dari satu lokasi ke lokasi, peraturan tentang had bilangan bangunan yang dibenarkan dalam satu blok, kepada jenis perkhidmatan bandar yang merangkumi bangunan tersebut.

Hartanah ditakrifkan sebagai tanah ditambah sebarang bangunan dan resources di atas tanah tersebut.

Hartanah boleh digunakan untuk tujuan komersial seperti digunakan untuk kedai atau pejabat, atau untuk tujuan industri seperti mengendalikan lombong atau kilang.

Walau bagaimanapun, jenis hartanah yang paling biasa adalah hartanah kediaman yang digunakan untuk perumahan.

Kawasan kediaman merangkumi pelbagai jenis kediaman yang berpotensi, dari rumah jenis kecil hingga rumah jenis mewah.

Anda perlu tahu bahawa residential real estate timbul apabila tanah yang diluluskan untuk kegunaan kediaman dibeli oleh seseorang dan dijadikan real property.

Jenis Hartanah

Seperti yang dijelaskan di atas, boleh disimpulkan bahawa hartanah boleh merangkumi property, tanah, bangunan, hak udara di atas tanah, dan hak bawah tanah di bawah tanah.

Istilah ini merujuk kepada harta (property) sebenar atau fizikal (real). Sebagai istilah perniagaan, hartanah juga merujuk kepada pengeluaran, pembelian dan penjualan hartanah.

Bukan itu sahaja, sebagai sebahagian daripada perniagaan hartanah, ia turut menjejaskan pertumbuhan ekonomi negara kerana ia merupakan pemacu penting dalam sektor ekonomi.

Terdapat beberapa jenis hartanah, masing-masing mempunyai tujuan dan kegunaan yang khas. Beberapa kategori utama akan dibincangkan di bawah ini.

1. Residential Real Estate

Jenis hartanah ini merujuk kepada mana-mana hartanah yang digunakan untuk tujuan kediaman. Hartanah kediaman terdiri daripada perumahan untuk individu, keluarga atau kumpulan orang.

Contohnya termasuk rumah keluarga tunggal, kondominium, koperasi, duplex, rumah bandar dan kediaman berbilang keluarga dengan kurang daripada lima unit individu.

2. Commercial Real Estate

Property komersil merujuk kepada tanah dan bangunan yang digunakan oleh perniagaan untuk menjalankan operasi mereka.

Maksudnya mana-mana property yang digunakan secara eksklusif untuk tujuan perniagaan, seperti kompleks pangsapuri, stesen minyak, kedai runcit, hospital, hotel, pejabat, restoran, pusat membeli-belah, kedai dan teater.

3. Industrial

Perindustrian ialah property yang digunakan untuk pembuatan, pengeluaran, pengedaran, penyimpanan, penyelidikan dan pembangunan.

Hartanah industri merujuk kepada tanah dan bangunan yang digunakan oleh perniagaan industri untuk aktiviti seperti pembuatan, pengeluaran mekanikal, penyelidikan dan pembangunan, pembinaan, pengangkutan, logistik dan pergudangan.

4. Tanah

Biasanya merujuk kepada hartanah yang belum dibangunkan dan masih tanah kosong.

Pemaju memperoleh tanah dan menggabungkannya dengan property lain, serta mengezonkannya supaya mereka boleh meningkatkan kepadatan dan meningkatkan nilai property.

Termasuk hartanah yang belum dibangunkan ialah tanah kosong, dan tanah pertanian (pertanian, kebun, ternakan, dan tanah hutan).

Apa Maksud Pelaburan Hartanah?

apa maksud pelaburan hartanah

Apa itu pelaburan hartanah?

Pelaburan hartanah adalah sejenis pelaburan yang berkaitan dengan perniagaan hartanah yang merangkumi rumah, rumah tumpangan, pangsapuri, dan bangunan lain. Anda boleh menyewa atau menjualnya untuk dapatkan keuntungan.

Skop perniagaan hartanah ialah perniagaan yang berbentuk gabungan bangunan dan tanah yang disatukan dalam satu tempat yang ditambah dengan pelbagai jenis perabot.

Kemudian, adakah hartanah (real estate) sama dengan property? Hartanah termasuk tanah dan pelbagai objek yang berdiri di atas tanah itu. Manakala property ialah hak pemilikan tanah dan bangunan yang dimiliki oleh seseorang.

Daripada ini dapat disimpulkan bahawa real estate lebih tertumpu kepada objek, manakala property lebih tertumpu kepada hak pemilikan. Walaupun berbeza, pelaburan real estate dan property mempunyai objek pelaburan yang sama iaitu property.

Cara Melabur dalam Hartanah

Membeli dan memiliki hartanah (real estate) sentiasa menjadi strategi pelaburan yang boleh memuaskan dan menguntungkan.

Tidak seperti pelabur saham dan bon, Anda boleh menggunakan leverage untuk membeli hartanah dengan membayar sebahagian daripada jumlah kos di muka, kemudian membayar selebihnya, ditambah faedah, dari masa ke semasa.

Manakala jika dilihat dari segi jumlah wang muka, secara amnya ia memerlukan antara 20 peratus hingga 25 peratus. Dalam sesetengah kes, hanya bayaran muka 5 peratus diperlukan untuk membeli keseluruhan hartanah.

Sebagai seorang profesional hartanah, Anda juga berpotensi untuk membuat banyak wang jika Anda melakukan penyelidikan, bekerja keras dan meluangkan masa.

Kerana ramai orang akan sentiasa memerlukan tempat tinggal dan tempat untuk bekerja, dan mereka memerlukan pelabur hartanah profesional untuk membantu mereka mencari rumah, ruang pejabat dan hartanah lain.

Mungkin ada lebih banyak persaingan apabila ekonomi lemah, tetapi masih ada peluang dalam perniagaan hartanah.

Selain itu, terdapat sekurang-kurangnya 5 cara utama sekiranya Anda sebagai pelabur ingin menjana pendapatan dalam perniagaan hartanah, iaitu:

NomborCara Melabur dalam HartanahPenjelasan
1Menjadi pemilik hartanah sewa.Anda boleh membeli hartanah yang kurang bernilai, membaikinya, dan menjualnya, dan Anda juga boleh memperoleh pendapatan.
2Anda menyertai kumpulan pelaburan hartanah.Ini adalah sebagai cara yang lebih mudah untuk membuat wang dalam perniagaan ini.

Dalam kumpulan pelaburan hartanah, syarikat membeli atau membina satu set blok pangsapuri atau kondominium, kemudian membenarkan pelabur membelinya melalui syarikat.
3Melabur dalam (REITs)REITs (Real estate investment trusts) pada asasnya adalah saham yang membayar dividen.
4Pelaburan dibuat melalui platform hartanah online atau lebih dikenali sebagai crowdfunding hartanah.Platform pelaburan hartanah sudah tentu ideal untuk Anda yang ingin menyertai orang lain dalam melabur dalam tawaran komersial atau residential yang lebih besar.

Cara Industri Hartanah Berfungsi

Perniagaan hartanah melibatkan banyak aspek dan mungkin tidak berlaku begitu sahaja. Industri ini melibatkan jual beli hartanah. Bukan itu sahaja, isu pemilikan adalah rumit, ada yang dimiliki oleh kerajaan, entiti korporat, atau pihak swasta.

Industri hartanah juga merujuk kepada penciptaan, pembelian dan penjualan. Industri ini merupakan pemacu penting pertumbuhan ekonomi di hampir semua negara.

Untuk gambaran yang lebih jelas tentang hartanah, berikut ialah gambaran keseluruhan tentang cara industri hartanah berfungsi.

1. Pembangunan Hartanah

Proses ini melibatkan pembelian tanah mentah, pengezonan semula, membina dan mengubah suai bangunan, dan menjual atau sewa produk siap kepada pengguna akhir.

Pemaju mendapat manfaat dengan menambah nilai tanah dan mengambil risiko pembiayaan projek. Pembinaan rumah baru adalah kategori penting.

Ini termasuk pembinaan rumah keluarga tunggal, rumah bandar dan kondominium. Jualan rumah baharu adalah indicator ekonomi utama.

2. Jualan dan Pemasaran

Syarikat jualan dan pemasaran bekerjasama dengan pemaju untuk menjual bangunan dan unit yang mereka bina.

Syarikat-syarikat ini biasanya menumpukan pada unit baharu dan memperoleh komisen untuk mencipta semua bahan pemasaran dan menjual inventori unit yang telah siap.

3. Broker

Terdapat broker yang menggaji team ejen hartanah (orang tengah) yang membantu memudahkan transaksi antara pembeli dan penjual hartanah.

Tugasnya adalah untuk mewakili salah satu pihak dan membantu mencapai pembelian atau penjualan dengan syarat terbaik.

4. Pengurusan Hartanah

Syarikat pengurusan hartanah membantu pemilik hartanah menyewakan unit di bangunan mereka dengan mengenakan peratusan daripada sewa, kepada pemilik hartanah.

Tugas utamanya termasuk mengutip sewa, menunjukkan unit, membaiki kecacatan, membuat pembaikan dan menguruskan penyewa. Mereka mengenakan bayaran, biasanya peratusan daripada sewa, kepada pemilik hartanah.

5. Pembelian Hartanah

Setiap orang yang membeli atau menjual rumah mengambil bahagian dalam pelaburan hartanah. Ini bermakna Anda perlu mempertimbangkan banyak aspek.

Ramai orang berjaya melabur dalam rumah sehinggakan mereka juga ingin membeli dan menjual rumah. Pertama, Anda boleh membeli rumah untuk dibaiki dan kemudian menjualnya.

Atau Anda memiliki beberapa rumah dan menyewakannya. Anda juga boleh memasukkan wang ke dalam perumahan tanpa membeli rumah. Anda juga boleh membeli saham pembina rumah.

Kelebihan Pelaburan Hartanah

Kelebihan pelaburan hartanah adalah nyata. Anda yang ingin bermula perlu mengetahui kelebihan pelaburan hartanah, iaitu seperti berikut.

NomborKelebihan Pelaburan Real Estate
1Harga hartanah sentiasa naik.
2Keperluan untuk property sentiasa ada.
3Boleh dijadikan pendapatan pasif.

1. Harga hartanah sentiasa naik

Pelaburan hartanah menguntungkan kerana harga rumah, pangsapuri, dan jenis hartanah lain semakin meningkat. Agak jarang harga hartanah turun melainkan property itu rosak.

Harga yang cenderung stabil menjadikan hartanah masih boleh dipercayai untuk pelaburan. Untuk dapat membeli hartanah, sudah tentu Anda perlu menyediakan wang yang mencukupi mengikut hartanah yang ingin Anda beli.

2. Keperluan untuk property sentiasa ada

Hartanah diperlukan sebagai tempat tinggal, lokasi untuk menjalankan perniagaan, lokasi untuk pengeluaran, dan sebagainya. Keperluan untuk hartanah ini sentiasa ada, jadi peluang pelaburan hartanah akan sentiasa terbuka kepada sesiapa sahaja.

Terdapat pelbagai jenis pilihan. Anda bukan sahaja boleh menjual rumah, malah Anda juga boleh menjual apartment, bangunan, hingga ke kawasan industri yang mempunyai kemudahan yang lengkap.

3. Boleh dijadikan pendapatan pasif

Selain dijual, hartanah juga boleh disewakan, jadi ia akan mendatangkan pendapatan pasif untuk Anda. Pendapatan jenis ini sememangnya yang Anda perlukan.

Semasa Anda masih bekerja, pendapatan Anda akan bertambah. Apabila Anda tidak lagi bekerja, hartanah yang disewa menjadi pendapatan utama Anda.

Tips untuk Pelaburan Hartanah

Terdapat beberapa tips untuk Anda yang ingin melabur dalam hartanah. Ini adalah cara untuk melakukannya.

NomborTips untuk Pelaburan Hartanah
1Lokasi strategik adalah kunci utama.
2Sediakan lebihan modal.
3Bekerjasama dengan pembangun yang dipercayai.

1. Lokasi strategik adalah kunci utama

Anda perlu mencari hartanah yang berada di lokasi strategik. Kenapa begitu? Sebab hartanah yang ada di lokasi strategik boleh dibeli dengan cepat. Jadi Anda tidak perlu risau untuk membuat jualan.

Sesuatu lokasi yang strategik boleh dinilai dari jangkauannya hingga ke jalan awam seperti jalan tol, kehadiran pengangkutan awam, dan ketersediaan kemudahan awam seperti market, mini market, dan sebagainya.

2. Sediakan lebihan modal

Memang tidak dinafikan untuk menjalankan pelaburan ini Anda mesti menyediakan modal yang besar. Harga rumah di Malaysia sudah tentu berbeza-beza, bergantung pada kualiti dan lokasi.

Anda boleh membeli hartanah dengan pinjaman rumah atau ansuran dan secara tunai. Pilih hartanah yang berpatutan dengan keadaan kewangan Anda.

3. Bekerjasama dengan pembangun yang dipercayai

Untuk mendapatkan hartanah dalam tempoh pra-promosi, Anda perlu bekerjasama dengan pembangun yang dipercayai. Bukan sedikit orang yang terpedaya dengan permainan dari pembangun yang tidak bertanggungjawab.

Anda boleh mengetahui pembangun itu boleh dipercayai atau tidak daripada kerjasama yang telah dilakukannya pada masa lalu. Jika tiada masalah, Anda boleh memilihnya.