Apa Itu Polygon (MATIC)? Lapisan 2 Blockchain Ethereum

Bersama-sama dengan masa, sudah tentu semakin meningkat juga rangkaian Ethereum. Oleh itu, bilangan aplikasi yang menggunakan teknologi Ethereum smart contract pasti semakin meningkat.

Peningkatan bilangan pengguna ini kadang-kadang menimbulkan ketumpatan rangkaian yang menjadikan kos transaksi menggunakan rangkaian Ethereum meningkat dengan ketara.

Ini kerana Ethereum masih menggunakan PoW (Proof of Work) consensus algorithm yang sangat kompleks dan rumit.

Satu aset cryptocurrency yang mempunyai keinginan untuk membantu menyediakan penyelesaian dalam menyelesaikan masalah ketumpatan rangkaian Ethereum adalah Polygon.

Apa itu Polygon?

Bagi Anda yang baru sahaja mendengar istilah ini, tentu saja akan mempunyai soalan ini.

Okay jangan risau, kerana dalam artikel ini akan dibincangkan sepenuhnya mengenai rangkaian lapisan kedua pada rangkaian Ethereum. Mari kita lihat artikel ini!

Apa Itu Polygon (MATIC)?

apa itu polygon matic
Credit: voi.id

Rangkaian Polygon (MATIC) adalah penyelesaian blockchain lapisan kedua yang dicipta di atas rangkaian blockchain Ethereum. Dalam kes ini rangkaian Ethereum adalah rangkaian blockchain lapisan 1.

Rangkaian blockchain lapisan 2 adalah rangka kerja atau protokol sekunder yang dibuat di atas sistem blockchain utama (lapisan 1).

Kehadiran rangkaian blockchain lapisan kedua ini bertujuan untuk menjadi penyelesaian untuk menyelesaikan transaksi perlahan dan juga scalability transaksi yang rendah yang berlaku di rangkaian crypto.

Dalam kes ini Polygon dicipta untuk menyelesaikan pelbagai halangan transaksi yang berlaku pada rangkaian Ethereum.

Sebagai contoh, seperti isu tadbir urus komuniti, scalability, hingga kelajuan transaksi. Di samping itu, Polygon juga merupakan penyelesaian untuk menyelesaikan kos transaksi yang tinggi pada rangkaian Ethereum.

Anda perlu tahu bahawa pada masa ini fee transaksi pada rangkaian Ethereum adalah antara USD 14 hingga USD 263 setiap transaksi.

Poligon boleh menyelesaikan pelbagai kekurangan yang wujud dalam rangkaian Ethereum dengan menggunakan penyelesaian sidechain baru serta teknologi off chain.

Anda perlu tahu bahawa dengan menggunakan teknologi off chain ini, pengguna aset digital Ethereum akan dapat membuat transaksi dan juga interaksi smart contract di luar rangkaian Ethereum.

Sekiranya aktiviti ini selesai, maka mereka akan mendokumentasikan semula semua aktiviti yang telah berlaku di blockchain utama (Ethereum).

Di samping itu, developer juga menggunakan Polygon untuk membuat rangkaian interoperable blockchain yang atributnya boleh disesuaikan mengikut kehendak mereka.

Developer juga boleh menyesuaikan rangkaian blockchain dengan pelbagai modul baru dengan tujuan untuk mewujudkan blockchain independent dengan fungsi yang dikehendaki.

Token MATIC

Pada asasnya definisi MATIC adalah token ERC-20 yang digunakan untuk membayar fee transaksi dan juga berfungsi sebagai governance token dalam rangkaian blockchain Polygon.

Di samping itu, MATIC juga boleh digunakan untuk melakukan staking dalam rangkaian blockchain Polygon.

Pada bulan Oktober 2021, terdapat kira-kira 6.67 bilion token MATIC di pasaran. Dalam kes ini Polygon menambah token MATIC setiap bulan dengan had supply maksimum 10 bilion.

Jika merujuk kepada jadual pelepasan, semua token MATIC akan berada di pasaran pada bulan Disember 2022.

Sejarah Polygon MATIC

sejarah polygon matic
Credit: decrypt.co

Anda perlu tahu Polygon dicipta di India pada tahun 2017 dan pada asalnya dipanggil rangkaian blockchain MATIC. Rangkaian MATIC ini dicipta oleh beberapa pemaju Ethereum, iaitu Sandeep Nailwal, Jaynti Kanani, Mihailo Bjelic, dan Anurag Arjun.

Mereka mencipta MATIC kerana mereka melihat pelbagai isu mengenai kestabilan Ethereum di mana ketumpatan rangkaian yang meningkat membawa kepada gas fee mahal serta proses transaksi yang perlahan.

Oleh itu, MATIC dicipta sebagai penyelesaian lapisan kedua untuk pelbagai masalah.

Dalam tempoh tawaran pada bulan April 2019, polygon team berjaya mendapatkan $ 5.6 juta dalam Ethereum melalui penjualan 1.9 bilion token MATIC dalam masa 20 hari.

Kemudian rangkaian blockchain MATIC dilancarkan pada tahun 2020 dan kemudian rangkaian MATIC dinamakan semula sebagai rangkaian Polygon pada Februari 2021.

Perubahan nama ini adalah selaras dengan perubahan strategi yang sedia ada.

Bermula dari hanya menyediakan lapisan 2 penyelesaian untuk rangkaian Ethereum ke infrastruktur lengkap yang boleh digunakan oleh pemaju untuk membuat dApps (decentralized applications).

Cara Polygon Matic berfungsi

cara polygon matic berfungsi
Credit: polygon.technology

Anda perlu tahu bahawa dalam menjalankan fungsinya, rangkaian Polygon membahagikan proses kerjanya kepada 4 layer, iaitu:

  • Ethereum layer
  • Polygon network layer
  • Execution layer
  • Security layer

Proses kerja terawal dipanggil Ethereum layer yang merupakan peringkat yang paling penting dalam seni bina rangkaian blockchain Poligon.

Pada lapisan ini, rangkaian blockchain Polygon akan menyediakan penampilan koleksi pelbagai smart contracts yang akan dipasang pada rangkaian blockchain Ethereum.

Anda perlu tahu bahawa smart contracts adalah daya penggerak untuk pelbagai aktiviti seperti staking, transaction finalization, dan komunikasi dua hala antara Polygon dan Ethereum.

Pada peringkat security layer akan berjalan selari dengan proses Ethereum layer. Kemudian proses security layer ini akan meningkatkan keselamatan dalam rangkaian blockchain Ethereum.

Kemudian, rangkaian blockchain Polygon akan memproses pelbagai data yang diperoleh dari rangkaian blockchain Ethereum ke peringkat seterusnya, iaitu Polygon networks layer dan execution layer.

Pada peringkat Polygon network layer, komuniti yang menggunakan rangkaian Polygon akan melakukan konsensus untuk mengesahkan, atau mereka juga boleh menyekat permintaan transaksi pada rangkaian Polygon.

Sekiranya transaksi telah dipersetujui oleh semua orang, maka transaksi akan dapat diteruskan ke peringkat execution layer.

Execution layer adalah proses melaksanakan smart contracts ke dApps (decentralized applications) menggunakan EVM (Ethereum Virtual Machine).

Anda perlu tahu bahawa Polygon mempunyai banyak sidechains, di mana setiap sidechain mempunyai EVM aktif.

Kelebihan ini boleh membolehkan pelaksanaan smart contracts pada rangkaian Polygon menjadi lebih cepat dan pada kos yang lebih berpatutan jika dibandingkan dengan menggunakan rangkaian Ethereum.

Berikut adalah perbandingan fee yang wujud pada rangkaian Ethereum dan Poligon.

fee polygon dan ethereum
Credit: Ethereum.org

Fungsi Polygon

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, rangkaian blockchain Polygon mempunyai fungsi untuk menyokong scalability dalam penciptaan dApps pada rangkaian ETH.

Mengapa pemaju dApps perlu membangunkan aplikasi mereka di rangkaian blockchain Polygon?

Anda perlu tahu bahawa pelbagai projek yang dibangunkan menggunakan rangkaian Polygon boleh mempunyai keupayaan untuk berkomunikasi antara satu sama lain dengan rangkaian ETH.

Kelebihan ini tentu saja menjadikan rangkaian blockchain Polygon, sebagai rangkaian blockchain yang berpotensi.

Ini kerana Polygon boleh membuat setiap platform dApps untuk bertukar-tukar nilai dan mempunyai fungsi interoperability.

Oleh itu, rangkaian Polygon ini dijangka menjadi jambatan penghubung antara blockchain lain yang berbeza pada masa akan datang.

Supaya semua blockchain yang sedia ada dapat menyokong satu sama lain dan akan dapat menjadi ekosistem yang lebih luas.

Kelebihan Polygon

Pada masa ini, rangkaian Polygon telah berkembang menjadi asas teknologi yang boleh dikatakan menjanjikan dan membolehkan pelbagai projek di dalamnya mempunyai fungsi interoperability yang boleh dipercayai dengan pelbagai rangkaian blockchain lain.

Di samping itu, masih terdapat banyak kelebihan Polygon jika dibandingkan dengan rangkaian blockchain lain.

Berikut adalah perbandingan kelebihan rangkaian Polygon dengan beberapa rangkaian lain.

comparison polygon with other cryptos
Credit: pluang.com

Salah satu titik jualan yang ditawarkan oleh rangkaian blockchain Polygon adalah keupayaan untuk kompulsif dengan EVM.

Ini sudah tentu menyebabkan pemaju yang menggunakan rangkaian Ethereum tidak akan mendapati sukar apabila beralih kepada rangkaian Polygon.

Dari segi keselamatan, Polygon menggunakan model keselamatan yang dikongsi. Walau bagaimanapun, mana-mana projek yang menggunakan Polygon tidak diperlukan untuk menambah lapisan keselamatan, kerana ciri ini adalah pilihan.

Satu projek terkenal menggunakan rangkaian Polygon adalah Aavegotchi, yang merupakan permainan DeFi yang collaborate NFT dengan platform pinjaman terdesentralisasi EasyFi.