Apa Itu Ripple (XRP)? Aset Digital Mesra Alam

Dunia cryptocurrency adalah luas. Pada masa ini terdapat banyak altcoin di pasaran.

Kadang-kadang bagi seseorang yang pertama kali berada di dunia cryptocurrency, tentu saja, sukar untuk mengetahui pelbagai jenis dan faedah aset kripto di pasaran.

Walau bagaimanapun, terdapat satu syiling kripto yang boleh dikatakan unik, iaitu XRP. Malah, keunikan syiling kripto yang dibuat oleh Ripple ni sangat jarang ditemui dalam mata wang kripto lain.

Komuniti yang mencintai kripto hanya mengetahui XRP sebagai salah satu aset kripto yang sangat popular.

Sudah tentu, ini tidak menghairankan, kerana XRP kini menduduki tempat ke-6 di CoinMarketCap dengan permodalan pasaran terbesar.

Peminat kripto mungkin hanya mengenali XRP sebagai salah satu aset kripto yang mempunyai pertumbuhan nilai yang paling pesat.

Pada tahun 2018, XRP telah mengejutkan dunia kripto kerana nilainya yang berjaya menembusi 59,000% dalam satu tahun. Itu dari $ 0.006 hingga $ 3.60 setiap keping.

Apa Itu Ripple dan XRP?

apa itu ripple dan xrp
Credit: CNBC.com

Ripple dan XRP adalah dua perkara yang pada asasnya berbeza, tetapi mempunyai hubungan yang sangat rapat antara satu sama lain.

Ripple

Anda perlu tahu bahwa Ripple adalah perusahaan yang memicu Ripple Protocol.

Ripple Protocol adalah sistem pembayaran yang dipasarkan kepada bank, institusi bukan kewangan, dan bursa mata wang digital.

Menggunakan Ripple Consesnsus Ledger (RCL) dan RippleNet yang merupakan sebahagian daripada Ripple Protocol, kedua-duanya digunakan untuk menyokong proses pemindahan token.

Token yang dimaksudkan di sini boleh menggambarkan mata wang fiat atau wang konvensional yang biasa kita kenal. Di samping itu, penggunaan token juga boleh menggambarkan mata wang kripto lain.

Dengan menggunakan sistem canggih ini, semua pihak pasti dapat membuat transaksi di seluruh dunia dengan cepat, murah dan juga sangat mudah.

Anda perlu tahu bahawa transaksi menggunakan sistem yang ditawarkan oleh Ripple hanya memerlukan yuran transfer sebanyak 0.00001 dolar AS.

XRP

XRP adalah token atau duit syiling kripto yang digunakan untuk bertukar pada Rangkaian Ripple.

Dalam erti kata lain, XRP adalah pengantara untuk wang fiat atau mata wang kripto lain (seperti Bitcoin, Dogecoin, Ethereum, Cardano, dan sebagainya).

Transaksi menggunakan sistem Ripple menukar mata wang fiat kepada XRP sebelum ditukar kembali kepada mata wang lain.

Inilah yang menjadikan kos transaksi sangat murah tetapi mempunyai proses yang sangat cepat.

Jumlah XRP di pasaran adalah 100 bilion syiling. Nombor ini sudah tentu tetap, tidak meningkat atau menurun.

Fakta Mengenai XRP

fakta mengenai xrp
Credit: hitechglitz.com

Bagi Anda yang baru dalam dunia cryptocurrency, terutamanya bagi Anda yang baru menggunakan XRP, Anda mungkin tidak tahu apa-apa fakta menarik mengenai XRP.

Oleh itu, kami akan menerangkan beberapa fakta menarik mengenai XRP, iaitu seperti berikut:

1. Syiling Kripto yang Dibuat Untuk Institusi Kewangan

Ya, ini adalah perkara yang sangat menarik kerana XRP adalah satu-satunya cryptocurrency yang dibuat khusus untuk institusi kewangan.

Seperti yang kita tahu bahawa terdapat lebih daripada 5000 token serta syiling yang didagangkan di bursa kripto.

Walau bagaimanapun, hanya XRP dicipta dengan tujuan yang sangat jelas. Ya, dalam kes ini XRP dicipta khusus untuk syarikat dapat memindahkan nilai.

Ini tentu saja menjadikan Ripple, yang sebenarnya syarikat perkhidmatan pembayaran dalam industri kewangan, boleh menggunakan blockchain XRP untuk membuat pemindahan dengan cepat dan selamat.

Dengan kata lain, XRP adalah salah satu daripada beberapa aset digital kripto yang dibuat dengan tujuan yang jelas dan faedah yang jelas.

2. Mempunyai Skalabiliti Transaksi Tinggi

Anda perlu tahu bahawa XRP adalah salah satu aset digital kripto yang mempunyai skalabiliti yang boleh dikatakan agak tinggi.

Lejar XRP pada sistem blockchainnya boleh mengendalikan kira-kira 1,500 transaksi sesaat selama 24 jam dan 7 hari seminggu.

Sebenarnya, keupayaan transaksi XRP hampir setanding dengan syarikat perkhidmatan pembayaran konvensional seperti Visa yang dapat memproses 2,000 transaksi sesaat.

3. Jambatan untuk Mata Wang Fiat

Kebanyakan aset digital kripto, sebagai contoh seperti Bitcoin, dicipta dengan tujuan untuk mengalihkan peranan dominan mata wang fiat sebagai cara pembayaran.

Tapi tidak dengan XRP. Sebaliknya, XRP dicipta dengan tujuan menjadi jambatan mata wang fiat dengan aset digital.

XRP telah bekerjasama dengan lebih daripada 10 perkhidmatan transfer digital di seluruh dunia untuk menyampaikan mata wang fiat dengan cekap antara negara.

Ini kerana XRP memerlukan masa penyelesaian transaksi 4 saat sahaja.

Jika dibandingkan dengan menggunakan perkhidmatan kewangan konvensional yang mengambil masa 3 hingga 5 hari untuk berbuat demikian, sudah tentu menggunakan sistem XRP menjadi lebih cepat.

4. Aset Digital Mesra Alam

Perkara yang sangat menarik yang ditawarkan oleh XRP adalah bahawa XRP adalah aset digital yang mesra alam.

XRP bukan aset digital yang menggunakan sistem mining seperti Bitcoin. Oleh itu, dalam menghasilkan XRP tidak memerlukan kuasa pengkomputeran dan kuasa elektrik yang besar.

Oleh itu, jika kos menghasilkan satu Bitcoin adalah sama dengan permintaan elektrik yang boleh memberikan kuasa kepada 3.67 rumah di Amerika Syarikat untuk satu hari, maka XRP tidak memerlukannya.

5. Mendapat Pengiktirafan daripada World Economic Forum

Pada tahun 2020, World Economic Forum menyatakan bahawa XRP adalah cryptocurrency yang paling relevan di dunia.

Ini sudah tentu berdasarkan niat beberapa bank pusat global yang menyediakan syiling digital yang dibuat sendiri (Central Bank Digital Currencies).

Menurut laporan itu, XRP dianggap sebagai aset kripto yang sangat relevan dalam memudahkan CBDC dalam menjalankan transaksi wholesale, secara amnya dalam transaksi intra atau antara bank.