Apa Itu Wrapped Tokens? Cara Berfungsi dan Cara Membuat

Dunia cryptocurrency sememangnya sangat luas dan terdapat banyak inovasi baru yang terus muncul tanpa henti.

Salah satu inovasi baru yang wujud di dunia cryptocurrency ialah wrapped token. Pada masa ini wrapped token menjadi salah satu topik perbualan yang popular.

Blockchain dari Tingokok, iaitu Nervoc dan pemaju Cardano, iaitu IOHK membina jambatan merentas platform yang boleh menghubungkan 2 syiling cryptocurrency native yang beroperasi pada blockchain yang berbeza.

Jambatan merentas platform ini boleh membolehkan kedua-dua syiling kripto digunakan secara bergantian atau dicipta sebagai wrapped token.

Sekiranya Anda belum mengetahui apa itu wrapped token, Anda boleh menyemak artikel ini untuk mengetahui penjelasan yang lebih lengkap.

Apa Itu Wrapped Token?

apa itu wrapped tokens
Credit: academy.binance.com

Apabila dilihat berdasarkan konsep, wrapped token adalah token cryptocurrency yang nilainya dikaitkan dengan nilai aset kripto lain.

Ini kerana aset kripto lain akan disimpan dalam wrapper, yang merupakan bilik digital, di mana versi wrapped dari aset asal dicipta.

Jadi, apa gunanya wrapped token?

Kegunaan wrapped token adalah untuk menyambungkan satu blockchain dengan yang lain. Oleh itu, syiling asli yang diperoleh daripada satu sistem blockchain akan dapat digunakan dalam sistem blockchain lain.

Seperti yang kita tahu, setiap cryptocurrency mempunyai blockchain yang berbeza dan setiap blockchain mempunyai fungsi yang berbeza juga.

Oleh itu, setiap sistem blockchain tidak dapat berkomunikasi dengan sistem blockchain lain.

Masalah hubungan antara satu blockchain dan blockchain yang lain telah cuba diselesaikan dengan pelbagai skim, tetapi kos yang ditanggung masih kurang cekap.

Oleh itu, wrapped token hadir. Dalam kes ini wrapped token bertindak sebagai perantara atau penghubung antara pelbagai blockchain, supaya setiap blockchain dapat berkomunikasi antara satu sama lain.

Anda boleh mengatakan bahawa token yang dibungkus adalah cara termurah yang boleh dilakukan dalam menyelesaikan masalah interoperation blockchain yang sedia ada.

Dalam kes ini, duit syiling native yang berasal dari pelbagai blockchain akan dibuat dalam versi token, kemudian akan dilancarkan dalam rangkaian blockchain Ethereum.

Duit syiling yang diambil dari beberapa blockchain ini akan diberi tudung yang akan membolehkan duit syiling ini beroperasi di blockchain lain seperti token.

Secara umum, protokol yang digunakan dalam kaedah wrapped token ini adalah protokol ERC-20 yang sama dan digunakan secara meluas hari ini.

Cara Wrapped Token Berfungsi

cara wrapped tokens berfungsi
Credit: nicehash.com

Untuk lebih memahami cara wrapped token ini berfungsi, saya akan memberi Anda contoh. Sebagai contoh, saya akan mengambil Bitcoin.

Jika Anda mempunyai 1 Bitcoin, aset digital cryptocurrency ini hanya akan dapat digunakan pada rangkaian blockchain Bitcoin.

Tetapi jika Anda membungkus Bitcoin yang Anda miliki dengan protokol ERC-20, maka Anda akan dapat menggunakan Bitcoin pada rangkaian blockchain Ethereum dan rangkaian blockchain lain.

Jika Bitcoin (BTC) yang Anda miliki sudah dibungkus menggunakan protokol ERC-20, maka Bitcoin yang Anda miliki akan menjadi token yang dipanggil WBTC.

Walau bagaimanapun, walaupun Bitcoin Anda telah berubah dari duit syiling ke token, nisbah nilainya tetap sama tiada perubahan (1:1), jadi BTC adalah sama dengan WBTC.

Ini bermakna bahawa walaupun Bitcoin yang Anda ada sekarang boleh digunakan pada rangkaian blockchain Ethereum, sebenarnya duit syiling yang Anda miliki (Bitcoin) mempunyai nilai yang sama.

Aset kripto yang telah dibungkus menggunakan protokol ERC-20 dan telah bertukar menjadi token, akan dipegang oleh custodian. Ini bermakna bahawa pemilikan WBTC Anda adalah sama dengan pemilikan BTC.

Cara Membuat Wrapped Token

cara membuat wrapped tokens
Credit: pixelplex.io

Anda perlu tahu bahawa membuat wrapped token sendiri tidak rumit (sangat mudah). Hanya 2 langkah yang perlu dilakukan jika Anda ingin membungkus aset kripto yang Anda miliki dan mengubahnya menjadi token.

Langkah pertama ialah merchant yang bertindak sebagai initiator akan memulakan proses dengan menghantar aset yang akan dibungkus menggunakan protokol token ERC-20 kepada custodian.

Anda perlu tahu bahawa custodian adalah entiti yang bertindak sebagai tempat untuk menyimpan nilai yang setara dengan aset yang dibungkus.

Langkah kedua, custodian akan mengubah aset yang telah dihantar oleh merchant, agar sesuai dengan rangkaian blockchain Ethereum.

Cara untuk menukar aset ini sudah tentu dengan menggunakan protokol token ERC-20. Kemudian, hasil akhir dari custodian akan dihantar kembali kepada merchant dengan nisbah 1:1.

Sekiranya merchant mempunyai keinginan untuk mengembalikan aset kripto yang telah tokenized, maka merchant boleh menghantarnya kembali kepada custodian.

Seterusnya, merchant akan menerima aset kripto dengan nilai yang sama dengan token yang telah dihantar kepada custodian.

Walaupun, kaedah wrapped token ini pada asanya menggunakan rangkaian blockchain Ethereum, tetapi aset kripto Ethereum kerap tokenized.

Apa alasannya?

Ini kerana aset kripto Ethereum dicipta sebelum protokol token ERC-20 dicipta. Oleh itu, walaupun kedua-duanya menggunakan rangkaian blockchain Ethereum, tetapi aset digital Ethereum tidak serasi dengan ERC-20.

Jadi, terdapat WETH yang merupakan versi token dari duit syiling Ethereum. Anda perlu tahu bahawa penggunaan blockchain untuk membungkus token tidak hanya terhad kepada Ethereum.

Terdapat blockchain lain yang menyediakan protokol token, seperti BSC / Binance Smart Chain (BEP-20) yang boleh Anda gunakan jika Anda ingin menukar duit syiling kripto menjadi token.

Kelebihan dan Kelemahan Wrapped Token

kelebihan dan kelemahan wrapped token
Credit: phemex.com

Sudah tentu sebelum Anda melakukan wrapped token, Anda perlu mengukur keuntungan dan kerugian yang Anda akan dapat.

Anda perlu ingat bahawa kos transaksi ketika melancarkan smart contract di rangkaian blockchain tidak murah.

Salah satu kelebihan yang akan Anda dapat jika Anda membuat wrapped token adalah fleksibiliti menggunakan aset kripto pada rangkaian blockchain lain.

Fleksibiliti yang Anda dapat pasti akan membuat aset kripto yang tidak digunakan boleh digunakan pada blockchain lain.

Apabila dilihat makro, skim ini boleh meningkatkan liquidity antara blockchain dengan berkesan.

Di samping itu, skim ini juga sangat murah, cepat dan juga cekap jika dibandingkan dengan membuat pemindahan menggunakan skim lain.

Tetapi ada risiko yang perlu Anda pertimbangkan. Salah satu risiko adalah custodian yang tidak dipercayai.

Dalam kes ini custodian mempunyai peranan yang sangat penting kerana custodian bertindak sebagai orang yang bertanggungjawab terhadap aset kripto yang Anda ada.

Oleh itu, credibility custodian perlu dikaji dengan teliti. Jangan biarkan custodian mengambil aset digital kripto yang Anda miliki dan hanya meninggalkan token yang mengandungi aset proxy.

Pada masa akan datang, mungkin terdapat banyak kaedah untuk wrapped token dengan cara yang decentralized, jadi tidak perlu mempunyai pergantungan pada custodian.