5 Senarai Aplikasi Mining Bitcoin Terbaik 2022 di Malaysia

Jika Anda berminat dalam mining Bitcoin tetapi tidak mempunyai dana yang mencukupi, Anda boleh menggunakan aplikasi mining Bitcoin.

Ya, walaupun perlombongan menggunakan beberapa aplikasi ini secara amnya tidak menjana banyak keuntungan, tetapi boleh sedikit meningkatkan pendapatan dan untuk belajar.

Ini kerana sistem perlombongan PoW (proof of work) mengutamakan miners yang sudah menggunakan kuasa pengkomputeran yang lebih besar.

Kerana kuasa pengkomputeran yang dimiliki oleh smartphone adalah terhad dan sudah tentu masih jauh lebih rendah daripada nombor blok perlombongan Bitcoin sekarang.

Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya kehadiran aplikasi mining ini boleh memudahkan Anda untuk mendapatkan Bitcoin bila-bila masa dan di mana sahaja.

1. MinerGate

aplikasi mining bitcoin minergate

Cadangan aplikasi mining Bitcoin terbaik di Malaysia 2022 pertama adalah MinerGate. Pada mulanya, MinerGate adalah platform perlombongan Bitcoin yang popular yang digunakan pada peranti PC.

Walau bagaimanapun, kini MinerGate hadir dalam bentuk aplikasi. Oleh itu, pengguna boleh melakukan mining dari smartphone yang mereka ada.

Aplikasi ini dilancarkan pada tahun 2014 dan merupakan mining pool pertama yang membolehkan pengguna melombong pelbagai aset cryptocurrency tanpa menurunkan hash level syiling utama.

Cara untuk menggunakan aplikasi ini boleh dikatakan sangat mudah. Jika Anda telah mencipta akaun dalam aplikasi MinerGate, Anda akan menemui 2 pilihan.

Kedua-dua pilihan adalah mining mobile dan membeli cloud mining. Jika Anda memilih mining mobile, aktiviti perlombongan akan dilakukan menggunakan sistem sedia ada pada cip smartphone Anda.

Sementara itu, jika Anda memilih pilihan kedua, Anda boleh offload pemprosesan ke server MinerGate dengan membayar harga yang telah ditetapkan.

Di samping itu, Anda juga boleh meningkatkan dan juga mengurangkan kiraan chain (bilangan core processor yang digunakan untuk mining Bitcoin).

Terdapat juga ciri-ciri yang boleh ditubuhkan supaya perlombongan boleh berhenti buat sementara waktu apabila smartphone sedang dicas atau isyarat internet buruk.

Dalam kes ini, semakin tinggi spesifikasi yang dimiliki oleh smartphone Anda, semakin besar peluang Anda untuk mendapatkan Bitcoin.

2. CryptoTab

aplikasi mining bitcoin cryptotab

Cadangan kedua aplikasi mining Bitcoin terbaik 2022 di Malaysia ialah CryptoTab. Dengan menggunakan aplikasi ini, Anda boleh melakukan mining dengan cara yang mudah. Oleh itu, aplikasi ini sesuai untuk pemula.

CryptoTab boleh membolehkan Anda melakukan mining dengan melayari. Oleh itu, Anda boleh melakukan pelbagai aktiviti lain tanpa diganggu, seperti menonton filem, melihat berita, dan sebagainya.

Semakin lama Anda menggunakan pelayar ini, semakin banyak mata wang kripto yang Anda dapat.

Malah, Anda juga boleh menjalankan aplikasi ini di latar belakang untuk terus melakukan aktiviti perlombongan.

Walau bagaimanapun, jumlah Bitcoin yang Anda dapat adalah sebahagian kecil daripada BTC, iaitu Satoshi, atau unit terkecil dalam Bitcoin.

3. AA Miner

aplikasi mining bitcoin aa miner

Kebanyakan aplikasi mining Bitcoin mempunyai banyak iklan di dalamnya. Jika Anda adalah salah seorang orang yang tidak suka diganggu kerana iklan, Anda boleh mencuba aplikasi AA Miner.

Dalam aplikasi ini, Anda tidak akan menemui banyak iklan atau in app purchase dalam aplikasi ini.

AA Miner boleh dimuat turun secara percuma dan membolehkan penggunanya melakukan perlombongan Bitcoin.

Di samping itu, terdapat 50 jenis cryptocurrency lain yang boleh Anda pilih dan algoritma perlombongan CryptoNight.

Lebih menarik, Anda boleh menentukan bilangan chain dalam aplikasi ini. Chain adalah bilangan teras processor yang boleh digunakan untuk melakukan mining.

4. NeoNeon Miner

aplikasi mining bitcoin neoneon miner

Aplikasi mining Bitcoin seterusnya adalah NeoNeon miner. Menggunakan aplikasi ini membolehkan Anda melakukan mining beberapa cryptocurrency.

Sebagai contoh, seperti Litecoin, Bitcoin, Fathercoin, Vertcoin, dan banyak jenis kripto lain yang boleh anda lombong dalam aplikasi ini.

Pada asasnya kerja aplikasi NeoNeon Miner hampir sama dengan aplikasi MinerGate. Anda akan dibawa ke mining pool.

Perkara yang menarik mengenai aplikasi ini ialah NeoNeon Miner mempunyai rekod mining terperinci dan skrip konfigurasi automatik yang sangat baik.

Di samping itu, aplikasi yang dilancarkan pada tahun 2017 ini juga dapat mengesan kebanyakan sistem pada cip dalam beberapa saat.

5. Droid Miner

aplikasi mining bitcoin droid miner

Sebagai tambahan kepada AA Miner, satu lagi aplikasi mining Bitcoin yang tidak memaparkan iklan adalah Droid Miner.

Aplikasi ini boleh anda gunakan dengan mudah. Anda boleh melakukan perlombongan beberapa mata wang kripto, seperti Litecoin, Dogecoin, Bitcoin, dan sebagainya.

Di samping itu, terdapat banyak ciri menarik yang ditawarkan dalam aplikasi ini, sebagai contoh, Anda masih boleh menjalankan perlombongan walaupun permohonan ini berada di latar belakang.

Aplikasi ini juga menyokong ciri melumpuhkan program secara automatik apabila telefon pintar dicas.