Fibonacci Retracement | Cara Menggunakan, Fungsi, Contohnya

Jika Anda seorang trader saham atau crypto, sudah tentu Anda sering melakukan analisis teknikal untuk menilai saham atau crypto yang bagus.

Dalam analisis teknikal, sudah tentu kita sering mendengar istilah Fibonacci retracements. Ya, ini adalah salah satu indicator dalam analisis teknikal yang menggunakan matematik kuno.

Sains matematik kuno yang dimaksudkan ialah golden Fibonacci ratio yang boleh Anda gunakan untuk menganalisis pergerakan harga berdasarkan data historical harga.

Anda boleh menggunakan indicator ini untuk forecasting berdasarkan titik support dan resistance, jadi Anda boleh menentukan masa untuk memasuki pasaran untuk memaksimumkan keuntungan atau untuk meminimumkan kerugian.

Ya, dengan menggunakan penunjuk ini Anda boleh menentukan sasaran keuntungan yang Anda akan dapat dan Anda boleh menentukan jumlah kerugian yang Anda boleh toleransi.

Okay, jika Anda masih keliru tentang Fibonacci retracements indicator, ambil mudah kerana dalam artikel ini akan diterangkan sepenuhnya, jom lihat artikel ini!

Apa Itu Fibonacci?

apa itu fibonacci
Credit: jcomp / freepik.com

Anda perlu tahu bahawa Fibonacci adalah salah satu deret nombor mudah yang dibangunkan oleh seorang ahli matematik Itali bernama Leonardo Fibonacci.

Deret nombor Fibonacci ini bermula dari nombor 0, 1 dan seterusnya diisi dengan nombor yang merupakan hasil jumlah dua nombor sebelumnya sehingga menghasilkan deret nombor berikut:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89,144, 233, 377 … dan seterusnya.

Dalam matematik, Fibonacci dianggap sebagai deret nombor istimewa kerana siri nombor ini merupakan asal usul penemuan golden ratio.

Golden ratio ialah hasil pembahagian 2 nombor bersebelahan (bermula dari baris ke-14) dalam jujukan Fibonacci di mana keputusannya sentiasa konsisten, iaitu 1.618 atau 0.618.

Dengan kata lain, nombor dalam deret Fibonacci sentiasa mempunyai nilai 1.618 kali lebih besar daripada nombor sebelumnya.

Manakala, setiap nombor dalam deret Fibonacci sentiasa mempunyai nilai 0.618 kali lebih rendah daripada nombor selepasnya.

Selepas siasatan lanjut, ternyata golden ratio atau Phi (φ) dalam deret Fibonacci ini bukan sahaja digunakan dalam matematik, tetapi juga dalam pelbagai bidang sains lain seperti kewangan, seni bina, biologi, astronomi, dan sebagainya.

Nombor 1.618 dan juga 0.618 dipanggil golden ratio atau phi. Nisbah ini telah menjadi idola dalam kalangan ahli matematik kerana boleh menerangkan segala-galanya di alam semesta, daripada bilangan urat dalam daun hinggalah resonans magnetik dalam kristal kobalt.

Penggunaan Fibonacci dalam Kewangan

penggunaan fibonacci dalam kewangan
Credit: iconicbestiary / freepik.com

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, golden ratio boleh digunakan dalam pelbagai bidang termasuk kewangan.

Anda perlu tahu bahawa pergerakan harga sesuatu aset (saham, crypto, dan sebagainya) juga mempunyai corak yang sentiasa berulang, di mana nilai pergerakan adalah agak konsisten. Walaupun mesti memerlukan pengiraan matematik tambahan di dalamnya.

sedikit berbeza daripada versi asal deret Fibonacci, deret Fibonacci yang digunakan dalam kewangan terdiri daripada nombor 0.236, 0.382, 0.618, 1.618, 2.618, dan 4.236.

Walau bagaimanapun, jika nombor itu ditukar kepada peratusan, jujukan Fibonacci ialah 23.6%, 38.2%, 61.8%, 78.2% dan seterusnya.

Oleh itu, trader boleh menjangkakan bahawa pergerakan harga aset (saham, crypto, dan sebagainya) boleh bergerak sebanyak 0.236 hingga 4.236 kali berbanding dengan kedudukan harga semasa.

Sebagai contoh, andaikan harga saham syarikat A meningkat daripada RM1 sesaham kepada RM2 sesaham, maka pergerakan harga seterusnya boleh dianalisis menggunakan deret nombor Fibonacci di atas. Katakan, kali ini kita menggunakan level 23.6%.

Oleh itu, pergerakan harga saham seterusnya selepas RM2 boleh menjadi RM1.76. Ini diperoleh dengan menggunakan formula berikut:

Harga seterusnya = Harga Teratas – (Perbezaan antara Harga Teratas dan Bawah x Deret Fibonacci)

Jadi, berdasarkan contoh di atas, harga selepas RM2 ialah RM2 – (RM1 x 23.6%) = RM1.76.

Selain itu, aAnda juga perlu memahami bahawa harga atas dan bawah yang digunakan bukanlah harga yang diperolehi sewenang-wenangnya. Walau bagaimanapun, mereka adalah swing high (resistance) dan swing low (support).

Apa Itu Fibonacci Retracement?

apa itu fibonacci retracement
Credit: rawpixel / freepik.com

Pada asasnya terdapat beberapa indicator yang memanfaatkan deret Fibonacci ini, iaitu seperti berikut:

 • Fibonacci Retracement
 • Fibonacci Expansion / Extension
 • Fibonacci Timezone
 • Fibonacci Fan
 • Fibonacci Circles
 • Fibonacci Spiral

Di antara beberapa jenis indicator yang menggunakan deret Fibonacci, Fibonacci retracement adalah salah satu indicator kegemaran dan juga paling banyak digunakan oleh trader dan pelabur.

Oleh itu, kami akan memberi tumpuan untuk membincangkan dengan lebih lengkap tentang Fibonacci retracements indicator.

Anda perlu tahu bahawa retracements dikenali sebagai penarikan balik kecil (pullback) bagi trend harga yang berlaku dalam suatu aset (saham, kripto dan sebagainya).

Biasanya, ini mempunyai sifat sementara dan juga tidak berbahaya. Oleh itu, Fibonacci Retracement adalah indicator yang boleh menggambarkan magnitud penurunan harga aset dalam tempo berikutnya berdasarkan deret nombor Fibonacci.

Fungsi Fibonacci Retracement

fungsi fibonacci retracement
Credit: freepik.com

Dalam menjalankan analisis teknikal pergerakan harga yang berlaku dalam aset (saham, kripto, dan sebagainya), terdapat beberapa fungsi Fibonacci retracements indicator, iaitu seperti berikut:

 • Boleh digunakan untuk forecasting pergerakan harga masa yang akan datang.
 • Menentukan level support dan resistance.
 • Boleh memberi maklumat bila hendak membuat transaksi jual beli.
 • Untuk menentukan sasaran stop loss.
 • Untuk menentukan sasaran keuntungan maksimum.

Kelebihan dan Kelemahan Fibonacci Retracement

kelebihan dan kelemahan fibonacci retracement
Credit: pch.vector / freepik.com

Sebagai sistem yang dibuat oleh manusia, sudah tentu indicator Fibonacci retracements ini mempunyai kelebihan dan kekurangan sebagai alat untuk menganalisis pergerakan harga.

Berikut adalah kelebihan dan kekurangan Fibonacci retracements indicator:

Kelebihan

Dengan menggunakan Fibonacci retracements indicator untuk menganalisis pergerakan harga aset (saham, crypto, dan sebagainya), Anda akan dapat menentukan titik yang lebih tepat yang boleh digunakan sebagai rujukan untuk stop loss dan take profit.

Titik rujukan, sudah tentu berbilang lapisan, kerana seperti yang dijelaskan sebelum ini, deret Fibonacci mempunyai beberapa level.

Bagi Anda yang mempunyai profil swing trader, sudah tentu Anda akan dapat memaksimumkan keuntungan yang boleh dicapai apabila berdagang aset.

Kelemahan

Pada asasnya, teknik analisis menggunakan Fibonacci retracements indicator hanya boleh digunakan untuk meramal tahap resistance dan support.

Walau bagaimanapun, jika Anda hanya menggunakan indicator ini untuk melakukan analisis teknikal suatu aset, maka Anda tidak akan dapat melakukan forecasting harga akan bounce atau breakout pada satu titik tertentu.

Anda juga tidak boleh mengetahui sama ada maklumat yang diperoleh daripada indicator ini lemah atau kuat.

Supaya Anda boleh mengesahkan bahawa maklumat yang diperolehi pada Fibonacci retracements indicator adalah lemah atau kuat, sudah tentu Anda memerlukan penunjuk lain seperti Parabolic SAR, Moving Average, dan ADX (Average Directional Movement Index).

Jika Anda melihat dengan lebih teliti, teknik analisis menggunakan Fibonacci retracements indicator boleh dianggap subjektif.

Dalam kes ini, ada satu masa pasaran akan memberikan pandangan Fibonacci retracements indicator yang berbeza kepada setiap orang.

Oleh itu, Anda yang boleh menggunakan indicator ini dengan baik, sudah tentu, akan merasakan bahawa teknik analisis menggunakan indicator ini akan sangat berjaya.

Namun, sebaliknya Anda yang belum dapat menggunakan teknik analisis menggunakan Fibonacci retracements indicator, sudah tentu akan menyebut bahawa teknik ini tidak masuk akal.

Cara menggunakan Fibonacci Retracement

cara menggunakan fibonacci retracement
Credit: freepik.com

Adakah Anda masih keliru tentang cara menggunakan Fibonacci retracement? Tenang akan diterangkan sepenuhnya dalam artikel ini.

Anda tidak perlu risau untuk mengira dengan formula rumit di atas. Anda perlu tahu bahawa kebanyakan aplikasi saham atau aplikasi lain sudah menyediakan indicator ini lengkap dengan pengiraan.

Selepas Fibonacci retracement telah dibentuk pada carta, sudah tentu Anda akan mendapati secara ajaib bahawa setiap kali harga menghampiri garis tahap Fibonacci retracement, trend harga akan berubah.

Langkah 1

fibonacci retracement support and resistance

Lakukan identification untuk menentukan support dan resistance. Dalam kes ini, Anda hanya perlu memastikan bahawa tiada high yang lebih tinggi atau low lebih rendah di sebelah kanan high dan low pilihan Anda.

Langkah 2

golden area fibonacci retracement

Tarik garisan trend atau juga dikenali sebagai base line atau garis dasar dengan menyambungkan titik high dan low yang telah Anda tentukan sebelum ini.

Untuk trend naik, Anda perlu menarik garis dari titik low ke titik high. Untuk trend turun, Anda perlu menarik garis dari titik high ke low.

Anda perlu ingat bahawa garisan mesti dilukis dari kiri ke kanan, dari titik terendah satu candlestick ke titik tertinggi yang lain dan sebaliknya (iaitu pengiraan bilangan sumbu atau wick candlestick).

Langkah 3

fibonacci retracement indicator

Kemudian garis mendatar akan muncul secara automatik dengan melintasi garisan trend pada tahap Fibonacci 0.0%, 23.6%, 38.2%, 50%, 61.8%, 100%.

Biasanya Anda boleh menambah satu lagi level dengan membuat tetapan dalam aplikasi yang Anda gunakan, contohnya menambah level 78.6%.

Dalam kes ini, garisan mendatar yang dijana oleh Fibonacci retracement akan bertindak sebagai support dan resistance.

Di antara 6 level Fibonacci di atas, terdapat 3 level yang cukup popular iaitu level 38.2%, 50%, dan 61.8%. Pada level itu, isyarat beli atau jual biasanya akan muncul dengan tahap ketepatan yang agak tinggi.

3 peringkat itu juga sering disebut sebagai golden area. Anda perlu tahu bahawa terdapat fakta menarik bahawa level 50% ini sebenarnya bukan berasal daripada nisbah Fibonacci, tetapi ramai orang sering memberi perhatian kepada tahap ini.

Kenapa begitu?

Ini kerana pergerakan harga pada level ini mempunyai kecenderungan untuk meneruskan ke arah tertentu selepas melintasinya.

Jika harga melepasi level 50% ke atas, arah trend akan berterusan ke arah level seterusnya sehingga level 0.0%.

Sebaliknya, jika harga berjaya melepasi level 50% ke bawah, arah trend harga akan terus turun ke level seterusnya sehingga level 100%.