Jom Belajar Saham Malaysia Bersama – Panduan Lengkap

Okay, mari kita belajar saham bersama-sama, dalam artikel ini kita belajar saham online secara percuma. Anda perlu tahu bahawa dunia saham semakin menarik perhatian orang ramai terutamanya golongan muda.

Ini memang suatu perkara yang wajar, kerana saham sering dikaitkan sebagai aktiviti yang boleh membolehkan orang ramai memperoleh pendapatan tanpa perlu bekerja secara hakiki atau fizikal.

Ya, kini Anda boleh berdagang saham secara online. Dengan berdagang saham, sudah tentu ia menjadi cara untuk dapat membuat wang yang tidak digunakan untuk mengaut keuntungan.

Tetapi sebaliknya, masuk ke dunia pelaburan saham juga boleh membolehkan seseorang mendapat kerugian atau kehilangan wang.

Ini sudah tentu kerana harga saham yang dibeli boleh turun dan boleh mengurangkan penilaiannya. Oleh itu, apabila dijual harga saham akan lebih murah daripada harga pembelian dan inilah yang menyebabkan pelabur tidak dapat mengelakkan potensi kerugian.

Jadi, sebelum membuat keputusan untuk mencuba melabur dalam saham, Anda perlu memahami dahulu semua perkara yang berkaitan dengan pelaburan saham.

Kini, untuk mendapatkan maklumat tentang saham atau syarikat adalah sangat mudah kerana boleh dilakukan secara online di laman web seperti di asaskewangan.com dan juga telah disediakan oleh institusi rasmi kerajaan.

Tips Belajar Saham Untuk Pemula

tips belajar saham untuk pemula
Credit: pch.vector / freepik.com

Terdapat beberapa tips yang boleh Anda pertimbangkan semasa mula mempelajari saham, iaitu seperti berikut:

1. Dapatkan Banyak Ilmu Tentang Saham

Jika Anda betul-betul ingin menjadikan saham sebagai instrumen pelaburan atau dagangan Anda, maka jangan teragak-agak untuk belajar.

Jika Anda benar-benar ingin membuat saham sebagai instrumen pelaburan atau perdagangan Anda, maka Anda jangan teragak-agak untuk belajar.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini bahawa, pada masa ini terdapat banyak maklumat mengenai saham yang boleh Anda akses di mana-mana sahaja selagi terdapat rangkaian internet.

Walau bagaimanapun, Anda juga perlu memberi perhatian kepada kredibiliti sumber yang Anda buat sebagai rujukan untuk belajar saham.

Jangan teragak-agak untuk berbincang dengan ramai orang yang mempunyai latar belakang pendidikan ekonomi dan mereka yang berpengalaman lama dalam pasaran saham.

Pengalaman yang Anda perolehi daripada pakar sudah tentu sangat berguna nanti apabila Anda telah membuat transaksi di pasaran saham.

Dalam kes ini, Anda mesti menikmati proses pembelajaran yang Anda lakukan dan jangan tergesa-gesa untuk segera mengejar keuntungan yang tinggi.

Anda perlu ingat bahawa pasaran saham adalah seperti pedang bermata dua, sebaliknya boleh memberikan keuntungan yang besar dan sebaliknya boleh menyebabkan kerugian.

Jika Anda sudah memahami asas dan prosedur untuk melabur dalam saham dengan berkesan, maka Anda boleh menguruskan portfolio Anda.

Ya, pada dasarnya dalam pasaran saham tidak dapat dipisahkan dari kerugian. Orang yang profesional dalam pasaran saham sudah tentu mengalami kerugian, tetapi mereka boleh menguruskan supaya keuntungan yang mereka dapat lebih besar daripada kerugian yang mereka perolehi.

2. Tentukan Matlamat Pelaburan dan Kenali Keadaan Kewangan

Sama seperti pergi ke lokasi, tentu saja Anda harus menentukan tujuan datang ke lokasi itu.

Sama dengan membuat pelaburan saham. Sebelum Anda membuat pelaburan saham, Anda mesti terlebih dahulu menentukan matlamat Anda semasa melabur.

Matlamat yang Anda tetapkan tentu akan mempengaruhi jumlah wang dan tempoh masa dalam membuat pelaburan saham.

Di samping itu, matlamat yang telah Anda tetapkan dengan jelas juga akan dapat memotivasi Anda untuk dapat membuat pelaburan dengan cara yang betul, supaya Anda boleh mendapatkan keuntungan maksimum.

Satu lagi perkara penting, Anda juga perlu dapat mengenali keadaan kewangan Anda. Anda perlu ingat bahawa Anda tidak boleh memaksa keinginan untuk membuat pelaburan apabila keadaan kewangan yang Anda miliki tidak menyokong.

Melabur saham menggunakan wang yang sudah Anda miliki dan juga tidak digunakan untuk memenuhi keperluan utama Anda.

Dalam kes ini, Anda tidak disyorkan untuk membuat pelaburan dengan wang yang berasal dari hutang.

Ini kerana ia akan menjejaskan psikologi Anda. Jika psikologi Anda tidak bagus, maka kemungkinan besar Anda akan gagal mengaut keuntungan dalam pasaran saham.

Jika psikologi Anda tidak baik, maka setiap keputusan yang Anda buat di pasaran saham tentu saja berdasarkan emosi, tidak berdasarkan analisis dan juga logik yang betul.

3. Jumlah Wang yang Sedikit Tidak Menjadi Masalah

Anda perlu ingat, selagi Anda masih di peringkat pembelajaran, sudah tentu Anda tidak perlu tergesa-gesa untuk melabur dalam jumlah wang yang banyak.

Mulakan dengan melabur saham dengan jumlah wang yang kecil dan kemudian perlahan-lahan meningkatkannya.

Seiring dengan peningkatan pengalaman dan pengetahuan Anda dalam pasaran modal, sudah tentu akan meningkatkan keyakinan Anda untuk melabur dalam saham.

Jika Anda sudah mempunyai senjata yang mencukupi untuk melabur dalam pasaran saham, Anda boleh mula melabur dengan jumlah wang yang besar.

4. Fahami Risiko dan Keuntungan Melabur Saham

Jika Anda ingin mendapat keuntungan yang tinggi, sudah tentu Anda perlu membeli saham yang berisiko tinggi.

Jika Anda tidak yakin untuk membeli saham yang berisiko tinggi, maka Anda boleh memilih saham syarikat yang mempunyai rekod prestasi yang baik dan juga dikenali ramai orang.

Terdapat 2 jenis manfaat jika Anda melabur dalam saham iaitu dividen dan capital gain. Dividen ialah pembahagian wang oleh syarikat yang datang daripada keuntungan yang dijana oleh syarikat.

Dividen ini akan diberikan kepada pelabur selepas mendapat kelulusan daripada pemegang saham pada mesyuarat agung pemegang saham.

Manakala capital gain ialah keuntungan yang boleh diperolehi oleh pelabur daripada perbezaan harga jualan dan harga belian saham.

Selain menawarkan keuntungan, pasaran saham juga menawarkan kerugian, seperti capital loss dan juga risiko liquidation.

Capital loss adalah bertentangan dengan capital gain, iaitu keadaan di mana pelabur menjual saham pada harga yang lebih rendah daripada harga belian.

Risiko liquidation ini boleh berlaku jika syarikat yang sahamnya Anda miliki diisytiharkan muflis oleh mahkamah atau apabila syarikat itu dibubarkan.

Jika ini berlaku, pemegang saham akan mendapat hak tuntutan dengan keutamaan terakhir selepas semua hutang syarikat dapat dibayar sepenuhnya menggunakan hasil jualan aset syarikat.

Sekiranya masih terdapat baki jualan aset syarikat, baki jualan boleh diagihkan mengikut jumlah pegangan saham yang dimiliki oleh pemegang saham.

Namun begitu, sekiranya tiada lagi baki aset syarikat, maka pemegang saham tidak akan mendapat bahagian hasil daripada penjualan aset syarikat dan mesti bersedia mendapat kerugian 100%.

5. Melabur Saham dalam Syarikat yang Tepat

Dalam kes ini, jangan tergoda dengan harga saham yang murah. Anda perlu memberi perhatian yang teliti kepada syarikat yang sahamnya akan Anda beli.

Anda perlu memastikan bahawa syarikat yang Anda pilih mempunyai sistem yang tersusun, diurus dengan baik dan berkembang.

Syarikat yang mempunyai aspek pengurusan yang baik sudah tentu mempunyai kecenderungan untuk terus berkembang dari semasa ke semasa.

Sebaliknya, syarikat yang tidak mempedulikan perkembangannya akan menjadi syarikat yang akan ditinggalkan oleh bakal pelabur.

6. Urus Jangkaan Secara Realistik

Dalam kes ini Anda perlu sedar bahawa Anda sedang membuat pelaburan yang sudah tentu mengambil masa untuk dapat mengaut keuntungan.

Jangan harap dapat untung besar dalam masa yang singkat. Pemikiran ini akan memudaratkan Anda dan akan membuatkan Anda tidak bijak dalam melabur.

Anda perlu tahu bahawa keuntungan yang diperolehi antara 12 – 18% dalam satu tahun dianggap bagus dalam pasaran modal. Warren Buffet juga pernah berkata demikian.

Selain itu, dalam melabur dalam pasaran saham, Anda mesti mempunyai kefahaman bahawa keuntungan yang Anda dan orang lain akan perolehi adalah berbeza.

Jangan menganggap bahawa Anda boleh membuat keuntungan yang sama seperti orang lain, yang mungkin telah melabur dalam saham dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan mungkin telah memperoleh kemahiran yang luar biasa.

7. Urus Emosi Ketika Melabur

Boleh difahami bahawa terdapat kecenderungan untuk mendapat keuntungan dalam masa yang singkat. Apatah lagi ada faktor dalaman dan luaran yang turut mempengaruhi keputusan pelaburan saham.

Namun, dalam kes ini, jangan sekali-kali membuat keputusan berdasarkan emosi apabila melabur dalam pasaran saham.

Keseronokan Anda dalam sebuah syarikat, sudah tentu, tidak akan menjamin bahawa syarikat itu akan memberi kesan yang baik terhadap pelaburan saham yang Anda buat.

Jika tidak menguntungkan dan juga tidak mempunyai potensi masa depan yang baik, sudah tentu Anda tidak harus memilih syarikat tersebut.

Anda perlu ingat bahawa setiap keputusan yang Anda buat dalam melabur dalam pasaran modal mestilah berdasarkan analisis yang jelas dan logik.

Cadangan Buku Belajar Saham

cadangan buku belajar saham
Credit: pch.vector / freepik.com

Telah dijelaskan sebelum ini bahawa pelaburan dalam saham memerlukan pengetahuan dan maklumat yang mencukupi.

Pada zaman moden seperti sekarang ini, sudah tentu banyak sumber yang membincangkan tentang pelaburan saham.

Walau bagaimanapun, pembelajaran saham juga boleh dilakukan dengan membaca buku. Bagi Anda yang suka membaca buku, ini adalah cara yang sangat sesuai untuk belajar saham.

Kelebihan membaca buku ialah dapat ilmu terus dari yang pakar. Terdapat beberapa cadangan yang boleh Anda gunakan untuk belajar saham, iaitu seperti berikut:

1. Security Analysis (Benjamin Graham & David Dodd)

Buku pertama yang disyorkan bertajuk “Security Analysis” yang ditulis oleh Benjamin Graham dan David L Dodd.

Anda perlu tahu bahawa dengan menggunakan buku ini, Warren Buffet yang dikenali sebagai pelabur terhebat telah berjaya mendapat kejayaan dalam pelaburan yang telah dibuat selama lebih 57 tahun.

Buku ini mula diterbitkan pada tahun 1934. Security Analysis membincangkan teori pelaburan dan cara terbaik untuk menganalisis prospek dalam dunia pelaburan atau pasaran saham. Tidak hairanlah buku ini wajib dibaca oleh Anda yang masih pemula dalam pasaran saham.

2. The Intelligent Investor (Benjamin Graham)

Buku kedua yang disyorkan bertajuk “The Intelligent Investor” yang ditulis oleh pakar ekonomi terkenal iaitu Benjamin Graham.

Selain buku Security Analysis, buku The Intelligent Investor juga merupakan salah satu buku kegemaran Warren Buffet, yang merupakan antara orang terkaya di dunia.

Pada pendapat Warren Buffet, buku ini adalah buku terbaik yang membincangkan isu pelaburan. Selain itu, buku ini juga akan membincangkan falsafah berkaitan pelaburan nilai.

Kewujudan falsafah ini sudah tentu boleh dijadikan prinsip untuk pelabur melindungi diri mereka daripada risiko kehilangan wang.

Kemudian, pembaca juga akan diajar tentang betapa pentingnya membuat pelaburan tempoh panjang, termasuk melakukan analisis paling fundamental sebelum membeli saham.

3. Invested (Danielle Town)

Buku ketiga yang disyorkan bertajuk “Invested” oleh Danielle Town. Bagi Anda yang masih baru dalam pasaran saham, buku ini sangat sesuai.

Ini kerana buku ini mengandungi pelbagai panduan bagaimana seseorang itu mengetahui stok bermula dari awal.

Malah, penulis turut berkongsi pengalaman sendiri main saham dalam bukunya. Anda perlu tahu bahawa Danielle Town mempelajari saham dari awal selama 12 bulan.

Buku ini dikeluarkan pada 2018 dan termasuk dalam senarai best seller untuk kategori pelaburan saham.

Jika Anda membaca buku ini Anda tidak akan berasa bosan kerana buku ini tidak membincangkan analisis saham yang sangat terperinci. Oleh itu, buku ini sangat sesuai untuk pemula.

4. The Money Game (George Goodman)

Buku terakhir yang disyorkan bertajuk “The Money Game” yang ditulis oleh George Goodman. Buku ini merupakan salah satu buku yang membincangkan tentang saham menggunakan bahasa yang sangat mudah difahami.

Selain itu, Warren Buffet juga memuji buku ini kerana buku ini dianggap luar biasa dan sangat memberi inspirasi.

Edisi pertama buku ini dikeluarkan pada tahun 1968. Goodman menganggap melabur dalam pasaran saham seperti satu permainan.

Ini sudah tentu tidak menghairankan kerana Goodman mengambil contoh apa yang berlaku kepada keadaan pasaran saham di Wall Street pada tahun 1960.

Anda perlu tahu bahawa era 60-an adalah satu dekad yang dikenali sebagai dekad yang sukar dalam dunia pelaburan saham.