15 Buat Duit Dengan Handphone Tanpa Modal 100% Selamat

Dalam era serba online ini, cara buat duit dari handphone (HP) atau mobile atau smartphone bukanlah satu perkara yang susah, tau!

Banyak program di pelbagai platform menawarkan wang untuk Anda yang ingin mengikutinya. Tetapi ada juga platform yang menjanjikan wang yang ternyata hanya gimik atau scam.

Daripada usaha Anda akan sia-sia, Anda boleh melihat cadangan yang kami kongsikan tentang cara untuk buat wang dari handphone tanpa modal 100% selamat.

1. Mengisi Survey Dalam Talian

Cara pertama untuk buat duit dengan handphone atau smartphone tanpa modal dan 100% selamat adalah dengan mengisi survey dalam talian.

Survey dalam talian ialah program yang meminta pendapat umum tentang produk atau topik tertentu.

Semua peserta akan dibayar selepas mengisi survey sedia ada. Pelbagai survey ini biasanya dijalankan oleh beberapa syarikat dan organisasi melalui beberapa platform.

Ganjaran untuk mengisi survey ni berbeza-beza. Bermula dari baucar beli-belah, movie tickets, baki e-wallet, dan sebagainya.

Jumlah ganjaran bergantung pada jenis survey, tetapi secara purata peserta akan mendapat baki $1-$5 setiap survey yang mereka lakukan.

Jadi, bagaimana Anda boleh mengambil survey dalam talian ini? Sebenarnya tidak ada terma khusus, kerana Anda hanya perlu melawat aplikasi atau website.

Selepas itu anda dikehendaki membuat akaun dan mengesahkan data peribadi Anda.

Selepas pengesahan diterima, Anda boleh mula mengerjakan tinjauan yang diberikan atau Anda boleh memilih sendiri. Biasanya ganjaran akan dimaklumkan lebih awal.

2. Menjadi Dropshipper

cara buat duit dengan handphone tanpa modal menjadi dropshipper shopify

Bagaimana untuk mendapatkan wang dengan handphone tanpa modal? Maka pilihan menjadi dropshipper adalah jawapannya.

Dropshipping adalah model perniagaan di mana seseorang menjual produk yang dibuat oleh orang lain.

Walau bagaimanapun, untuk menjual produk ini, Anda tidak perlu menyimpan dan menghantarnya secara manual.

Melalui perniagaan dropship, pengeluar juga yang menghantar produk mereka kepada pengguna.

Untuk memulakan perniagaan dropshipping, Anda perlu berkomunikasi terlebih dahulu dengan pemilik item atau produk tersebut.

Perjanjian akan dibuat, seperti yang berkaitan dengan komisen, pengedaran gambar produk, kemas kini produk baru, dan sebagainya.

Walaupun boleh dikatakan margin keuntungan tidak sebesar penjualan produk sendiri, namun hasilnya cukup besar.

Satu contoh popular ialah Marc Chapon, yang boleh memperoleh wang tambahan $150,000 dalam masa 3 bulan.

Jadi, dropshipping adalah cadangan perniagaan dari smartphone yang menjana wang tanpa memerlukan modal yang banyak. Berminat untuk mencuba idea perniagaan ini?

3. Buka Promosi Berbayar di Media Sosial

menjual akaun media sosial

Cara seterusnya untuk buat wang dengan handphone tanpa modal yang seterusnya adalah dengan membuka promosi berbayar di media sosial.

Media sosial kini merupakan platform paling berpengaruh. Ini kerana pada masa ini terdapat begitu ramai pengguna media sosial.

Melihat perkara ini, tidak sedikit jenama besar yang mempromosikan produk mereka melalui media sosial.

Salah satunya adalah dengan menawarkan kerjasama promosi berbayar kepada pengguna media sosial yang mempunyai ramai pengikut atau istilah umum influencer.

Kunci untuk mendapat promosi berbayar ialah akaun media sosial Anda mesti mempunyai siaran yang menarik, bilangan pengikut yang ramai, dan insight yang tinggi.

Jika Anda mempunyai mata tersebut, Anda boleh segera menawarkan akaun Anda untuk bersedia membuka promosi berbayar.

Caj promosi berbayar untuk setiap akaun pastinya berbeza-beza, dan ini merujuk kepada perjanjian.

Contohnya, bergantung pada bilangan pengikut, bilangan insight, purata bilangan like pada setiap siaran dan sebagainya.

4. Bekerja Melalui Aplikasi Freelance

bekerja melalui aplikasi freelance

Satu lagi cara untuk buat duit dengan handphone tanpa modal ialah bekerja melalui aplikasi freelance.

Pada masa kini, menjadi seorang freelancer adalah sangat mudah. Anda tahu, pada masa ini ada banyak platform freelance, seperti Fiverr, Upwork, Toptal, dan Fastwork.

Pada beberapa platform tersebut Anda boleh menawarkan kepakaran Anda. Walau apa pun itu, seperti reka bentuk, penulisan artikel, penyuntingan foto, penyuntingan video, dan sebagainya.

Cara buat duit dari handphone melalui perkhidmatan jual dalam aplikasi boleh dikatakan tanpa memerlukan modal pun tau.

Anda hanya perlu memasang aplikasi, mendaftar akaun, masukkan jenis kepakaran yang Anda miliki dan tunggu pengesahan.

Selepas pengesahan berjaya, tawaran kerja freelance Anda akan muncul di halaman utama dan carian. Anda hanya perlu menunggu pesanan tiba, membuat perjanjian, dan Anda akan menerima wang.

5. Menjadi Penyumbang Foto dan Video

menjadi penyumbang foto dan video

Bagaimana untuk membuat wang dari smartphone untuk pelajar? Mungkin Anda boleh cuba menjadi penyumbang ciptaan.

Tiada guna jika koleksi foto dan video estetik di galeri smartphone Anda hanya untuk dipamerkan sahaja, kan? Jangan silap, Anda boleh menjana pendapatan dengan menjual foto dan video ini, tau!

Lalu bagaimana? Nah, Anda boleh melawati platform penyumbang foto dan video. Anda akan dikehendaki membuat akaun.

Selepas itu, Anda boleh mula memuat naik foto dan footage yang Anda ada dan mengisi data yang diperlukan.

Jika kemudian foto atau video Anda diterima oleh pengurusan platform, ini bermakna kerja Anda telah berjaya memasuki halaman utama mereka.

Jika pada bila-bila masa ada pengguna yang memuat turun karya Anda, maka Anda akan mendapat copyright fee daripada platform tersebut.

Pendapatan dikira berdasarkan bilangan muat turun. Setiap muat turun juga berbeza bergantung pada kualiti kerja Anda.

Ada penyumbang yang dapat $1000 sebulan, ada juga yang tidak dapat untung kerana hasil kerjanya belum dimuat turun.

Nak cuba cara dapat buat duit dengan handphone tanpa modal ni?

Jangan risau, bagi Anda yang ingin menjadi penyumbang tetapi keliru menggunakan platform yang mana, anda boleh melawati beberapa website seperti:

 • Shutterstock
 • Twenty20
 • iStockPhoto
 • Canva
 • Freepik

Selain itu, bagi Anda yang suka merakam dan mempunyai banyak rakaman hasil kerja Anda sendiri, maka Anda boleh menjualnya di laman VideoHive, Pond5, VideoBlocks, dan Dissolve.

6. Ikuti Misi di Aplikasi TikTok

ikuti misi di aplikasi tiktok

Cara untuk membuat wang dari smartphone juga boleh Anda lakukan dari TikTok tau! Memang tak dinafikan, baring sambil scroll video TikTok memang seronok.

Tetapi daripada tidak mendapat apa-apa, lebih baik Anda memanfaatkan misi TikTok untuk mendapatkan sedikit wang.

Sebenarnya, misi di TikTok ini telah lama wujud. Tapi tak apa, lebih baik lambat tahu daripada tak cuba kan?

Beberapa misi di TikTok, seperti:

a. Menonton Video

Misi yang perlu anda selesaikan ialah menonton video selama 30 minit untuk mendapatkan 7000 syiling. Anda perlu tahu bahawa Anda boleh menukar syiling ini kemudian ke dalam Ringgit.

Walaupun jumlahnya boleh dikatakan kecil, jika Anda kerap menonton video tersebut, lama kelamaan pendapatan Anda akan menjadi agak besar.

b. Invite Teman

Misi seterusnya ialah invite rakan, di mana setiap 1 rakan yang Anda invite, Anda boleh mendapat ganjaran tertentu. Inilah misi dengan jumlah ringgit terbanyak.

c. Live di TikTok

Jika Anda seorang yang suka meluahkan perasaan, Anda boleh mencuba misi Tik Tok live ini.

Ganjaran wang akan diberikan daripada penonton yang terhibur dengan live Anda melalui pelekat (sticker) yang dihantar. Nanti sticker ni boleh Anda tukar jadi duit.

7. Membaca Artikel

membaca artikel

Bagi Anda yang suka membaca, Anda boleh memanfaatkan hobi membaca Anda untuk menambah wang saku dengan hanya menggunakan smartphone.

Lalu bagaimana? Anda boleh menjalankan misi tertentu yang tersedia dalam aplikasi. Terdapat beberapa aplikasi sokongan yang boleh Anda cuba iaitu CashZine, NewsPie, dan sebagainya.

Anda boleh install aplikasi dan membuat akaun. Selepas itu Anda akan diberi tugasan membaca beberapa artikel. Tidak jarang juga terdapat misi yang memerlukan Anda download aplikasi tertentu.

Jumlah mata artikel sudah tentu berbeza-beza. Bagaimana, menarik bukan? Selain mendapat maklumat penting, kini membaca artikel juga boleh buat duit.

Sila Anda boleh cuba cara untuk mendapatkan wang dengan handphone tanpa modal melalui ini.

8. Menawarkan Perkhidmatan Pengurusan Content Media Sosial

menawarkan perkhidmatan pengurusan content media sosial

Kebanyakan kandungan di media sosial hari ini menggunakan konsep reka bentuk yang eye catching.

Jika Anda sudah biasa atau mempunyai kepakaran dalam susun atur atau membuat reka bentuk yang menarik, Anda boleh mula cuba menawarkan kepakaran ini.

Tidak semua pemilik media sosial seperti Instagram, TikTok, Facebook atau LinkedIn, terutamanya akaun perniagaan, mempunyai masa untuk memikirkan reka bentuk content mereka.

Oleh itu, tawaran perkhidmatan untuk menguruskan content media sosial sering diperlukan. Untuk makluman, perkhidmatan pengurusan media sosial bukan sahaja terhad di Malaysia sahaja.

Anda juga boleh mencuba untuk mendapatkan bayaran Dolar tetapi masih bekerja dari jauh, contohnya melalui aplikasi freelance seperti Fiverr.

9. Bina Saluran YouTube

bina saluran youtube

Cara buat duit dengan handphone tanpa modal yang seterusnya ialah membina saluran YouTube. Kini membina saluran YouTube dan menjadi YouTuber tidak lagi sukar.

Kerana, Anda tidak perlu mempunyai kamera DSLR untuk membuat video yang bagus. Anda boleh memanfaatkan kamera handphone untuk menyokong penciptaan video, dan aplikasi untuk mengeditnya.

Jangan silap, jika Anda memuat naik video secara konsisten dan mencipta content yang berkualiti, Anda boleh memperoleh banyak wang daripada Google AdSense, tau.

Untuk makluman, purata gaji YouTuber baru boleh mencecah USD 18 setiap 1,000 tontonan video. Tetapi jumlah pendapatan tersebut sudah tentu bukan angka yang pasti.

Kerana, setiap YouTuber mempunyai pendapatan yang berbeza, Anda boleh menjadi lebih besar atau lebih kecil. Ini kerana YouTube mempunyai kiraan yang berbeza untuk setiap conversion.

10. Invite Rakan untuk Join di Aplikasi

invite rakan untuk join di aplikasi

Bagaimana untuk buat duit dengan handphone tanpa modal? Anda boleh menyertai program kod rujukan, dengan menjemput rakan-rakan Anda untuk menyertai sebagai pengguna aplikasi tertentu.

Banyak aplikasi untuk peranti Android yang melaksanakan program ini. Contohnya, TikTok, Shopee, dan sebagainya.

Untuk mendapatkan wang, rakan Anda boleh memasukkan kod rujukan yang Anda kongsi sebelum ini semasa proses pendaftaran akaun.

Dengan cara itu, Anda dan rakan Anda akan menerima ganjaran yang sama. Biasanya dalam bentuk wang, cashback, point, dan sebagainya.

11. Menjual Akaun Media Sosial

menjual akaun media sosial

Cara buat duit dengan handphone tanpa modal yang seterusnya ialah menjual akaun media sosial.

Siapa sangka, ternyata menjual akaun media sosial seperti Instagram dan Tik Tok adalah salah satu cara untuk menjana wang daripada handphone.

Lalu, bagaimana untuk mendapatkan wang dari sini?

Pertama, Anda boleh membuat banyak akaun media sosial. Kemudian, Anda mencipta content yang semenarik mungkin.

Anda juga boleh memuat naik pelbagai content menarik daripada orang lain (re uploader). Tetapi, jangan lupa untuk sentiasa memasukkan credit daripada pencipta content asal.

Kedua, jika Anda sudah mempunyai ramai pengikut, Anda boleh mula menjual akaun Anda. Anda boleh menetapkan harga mengikut bilangan pengikut dan insight akaun Anda.

12. Menjadi Tutor Bahasa Asing Online

menjadi tutor bahasa asing online

Cara buat duit dengan handphone tanpa modal yang seterusnya ialah menjadi tutor bahasa asing online atau dalam talian.

Selain menjual akaun media sosial, Anda juga boleh menjadi tutor dalam talian dengan hanya menggunakan handphone Anda sahaja, tau.

Memandangkan kini segala-galanya cenderung ke dalam talian, Anda boleh menawarkan perkhidmatan private tutoring untuk pelajaran atau kursus latihan online.

Sudah tentu apa yang Anda tawarkan mesti sepadan dengan kemahiran yang Anda ada.

Menawarkan perkhidmatan private tutoring dalam talian bukan sahaja boleh dilakukan melalui Instagram, Anda juga boleh menawarkannya di beberapa platform lain, seperti:

 • Italki
 • VerbalPlanet
 • Remote.co
 • Chegg Tutors
 • Learn4Good
 • Atau malah laman web Anda sendiri

Sudah tentu untuk Anda boleh dikenali sebagai tutor yang mempunyai kepakaran dan dipercayai, Anda perlu melakukan personal branding terlebih dahulu.

Contohnya, buat content pendek di Instagram atau YouTube Short, miliki laman web portfolio dan promosikannya secara berterusan.

13. Menulis Transkrip Rakaman

menulis transkrip rakaman

Cara buat duit dengan handphone tanpa modal yang seterusnya ialah menulis transkrip rakaman.

Selain menjadi tutor dalam talian, Anda juga boleh menulis transkrip rakaman dengan hanya menggunakan handphone Anda.

Pekerjaan ini mendapat permintaan yang tinggi kerana ada banyak laman web penyedia, seperti TranscribeMe.

Laman web ini terbuka kepada sesiapa sahaja termasuk Anda yang ingin mendapatkan wang daripada transcribing rakaman. Kemudian, bagaimana untuk menjadi transkripsi di sini?

Mula-mula, anda boleh melawati laman web TranscribeMe (https://www.transcribeme.com/jobs/), kemudian ambil ujian pendek daripada TranscribeMe terlebih dahulu.

Jika Anda telah mengambil beberapa siri ujian dan lulus, maka Anda akan dimasukkan ke dalam senarai menunggu projek transkripsi mereka.

Berapakah pendapatannya? Bercakap tentang pendapatan, menariknya Anda akan diberi ganjaran dalam kadar pertukaran dolar yang biasanya berkisar antara $15-22 sejam.

Hebat, kan? Sistem pembayaran dibuat melalui PayPal dan Anda akan dibayar setiap minggu untuk projek yang telah Anda kerjakan.

14. Mengisi Captcha

cara buat wang dengan smartphone tanpa modal mengisi captcha

Cara buat duit dengan handphone tanpa modal yang seterusnya ialah mengisi Captcha. Mengisi kod captcha boleh menghasilkan wang? Bagaimana mungkin?

Anda boleh melakukan tugas mengisi captcha dan mendapatkan wang melalui laman web 2captcha.com (https://2captcha.com/).

Laman web ini memang menawarkan pekerjaan input captcha dan sesiapa sahaja berpeluang menjana pendapatan dari sini.

Mekanisme kerjanya tidak sukar, kerana Anda boleh memasukkan seberapa banyak captcha yang Anda boleh buat. Untuk setiap 1000 captcha yang Anda masukkan, Anda boleh mendapat ganjaran $1.

Kerja ini akan menjadi lebih mudah jika Anda gemar menaip. Jangan risau, untuk menyertai laman web ini Anda tidak memerlukan modal yang besar. Anda hanya memerlukan rangkaian internet sahaja.

Menariknya, Anda boleh mengeluarkan baki terkumpul melalui beberapa kaedah, seperti Advcash, Bitcoin, Perfect Money, dan sebagainya.

15. Menjadi Narrator Audiobook

cara buat duit dengan handphone tanpa modal menjadi narrator audiobook

Cara buat duit dengan handphone tanpa modal yang terakhir ialah menjadi narrator audiobook.

Menjadi narrator audiobook juga merupakan salah satu pekerjaan yang boleh Anda lakukan untuk mendapatkan wang dari smartphone Anda tanpa modal, tau.

Apakah narrator audiobook? Pendek kata, Anda bertindak sebagai pembaca buku.

Tugas utama narrator ialah menyampaikan isi kandungan buku tersebut dengan lengkap dan jelas supaya orang ramai mengetahui dan memahami buku tersebut dengan baik.

Satu laman web yang menyediakan perkhidmatan ini ialah acx.com. Laman web ini akan memberi ganjaran wang kepada Anda untuk mereka yang lulus sebagai narrator audiobook.

Untuk mendaftar adalah sangat mudah, Anda hanya perlu membuat akaun dan mendaftarkan diri Anda terlebih dahulu.

Kemudian, Anda boleh mencari uji bakat narrator buku yang disediakan. Biasanya, Anda akan diminta untuk memberikan sampel suara dari beberapa minit membaca skrip buku.

Jika Anda lulus, maka Anda boleh mula bekerja dengan pemilik projek. Bayaran akan diselaraskan mengikut perjanjian terlebih dahulu.

Sistem pembayaran adalah berbeza untuk setiap projek, ia boleh menjadi bayaran penuh di hadapan atau bayaran royalti 50% dari penjualan audiobook. Berminat untuk mencubanya?