Cara Analisis Crypto (Teknikal, Market Cap, Circulating)

Pada masa ini crypto sememangnya aset digital yang popular. Untuk dapat mendapat manfaat daripada crypto, sudah tentu kita perlu melakukan analisis.

Melakukan analisis sebelum membeli aset digital kripto adalah wajib bagi semua orang yang akan membuat transaksi pembelian atau penjualan kripto.

Ini dilakukan dengan tujuan untuk mengurangkan risiko dan meningkatkan keuntungan yang akan diperolehi.

Walaupun analisis ini menjadi perkara wajib untuk dilakukan sebelum membuat transaksi dalam crypto, masih banyak orang yang tidak tahu cara analisis crypto yang baik.

Okay jangan risau kerana dalam artikel ini akan dibincangkan sepenuhnya cara analisis crypto dengan menggunakan analisis teknikal, volume supply, market cap, dan circulating supply.

1. Cara Analisis Crypto Dengan Teknikal

cara analisis crypto dengan teknikal

Pada asasnya, analisis teknikal adalah cara analisis yang wujud di dunia kewangan untuk menganggarkan pergerakan harga aset pada masa akan datang.

Analisis ini dilakukan dengan melihat pergerakan harga dan juga volume transaksi aset pada masa sebelumnya.

Kaedah ini melibatkan proses matematik serta statistik yang dibentangkan dalam graf.

Pembentangan dalam bentuk carta bertujuan untuk memudahkan trader atau investor mencari harga terbaik apabila membeli dan menjual.

Dalam erti kata cara melakukan analisis crypto menggunakan analisis teknikal terdapat 3 langkah yang boleh Anda lakukan, iaitu seperti berikut:

a. Lihat Pergerakan Pasar

Langkah pertama yang boleh Anda lakukan untuk melakukan analisis crypto menggunakan analisis teknikal adalah melihat pergerakan pasaran.

Apabila melakukan analisis teknikal, Anda perlu tahu bahawa terdapat 3 pergerakan harga, iaitu naik, turun, dan sideways.

carta pergerakan harga

Apabila harga bergerak sideways sudah tentu ini menandakan ketidakpastian di pasaran.

Ketidakpastian ini bermakna bahawa harga masih tidak dapat diramalkan untuk naik atau turun.

Keadaan ini harus dielakkan jika Anda ingin membuat transaksi, kerana kemungkinan besar akan membawa kepada salah perhitungan atau ramalan.

Apabila harga bergerak ke bawah, akan menjadi lebih baik jika Anda menunggu pengesahan seterusnya pergerakan harga.

Dengan maklumat tambahan dalam bentuk pengesahan lanjut trend menurun ini, tentu saja, Anda akan dapat membuat keputusan sama ada untuk membeli, menjual, atau menyimpan aset yang Anda miliki.

Pada masa harga mula meningkat dengan jelas, Anda boleh mula membeli aset crypto.

Nota: Ingat untuk tidak membuat transaksi kerana FOMO (fear of missing out).

Tetapi jika Anda sudah mempunyai aset kripto, ini bermakna Anda mesti bersedia untuk menjual aset yang Anda miliki.

Sebelum menjual, Anda memerlukan maklumat tambahan terlebih dahulu, jadi Anda boleh menjual aset yang Anda miliki dengan harga terbaik.

b. Tetapkan Sasaran

Langkah kedua yang perlu Anda lakukan ialah menentukan sasaran untuk membeli atau menjual aset kripto yang Anda miliki dan masih mengekalkan risk management.

Untuk menentukan sasaran harga, secara umum analisis akan melihat harga berapa yang paling sering berlaku apabila harga bergerak ke atas atau ke bawah.

Analisis ini dipanggil analisis support and resistance. Dalam kes ini support bermakna had harga bawah dan resistance bermakna had harga atas.

Had ditentukan dengan melihat kawasan yang dilawati oleh support and resistance dan kemudian ditandakan.

Secara umum, had yang lebih rendah ini akan digunakan untuk menjadi tempat yang berpotensi untuk membeli atau mengurangkan kerugian, dan had atas digunakan untuk menjadi tempat mengambil keuntungan.

Dalam kes ini, Anda boleh menggunakan Fibonacci indicator untuk membantu mencari support and resistance.

c. Mencari Pengesahan

Apabila Anda telah menemui harga sasaran, langkah seterusnya adalah untuk mencari pengesahan terakhir untuk mengesahkan pergerakan harga yang berlaku.

Pada asasnya terdapat 2 cara untuk mencari pengesahan pergerakan harga, supaya tidak salah dalam membuat keputusan.

Yang pertama adalah untuk melihat harga atau trend harga yang sedang berlaku. Apabila reversal berlaku, biasanya pengesahan telah mula dilihat.

Secara umum, keuntungan terbesar yang diperolehi adalah apabila trader atau investor membuat pembelian aset kripto apabila terdapat reversal dari down trend.

Ini kerana reversal adalah permulaan arah pergerakan harga baru yang secara amnya boleh bertahan cukup lama dan boleh memberikan keuntungan.

Yang kedua adalah untuk melihat corak carta dan corak candlestick untuk memberikan maklumat tambahan mengenai pembalikan pergerakan harga.

Yang kedua adalah untuk melihat corak carta dan corak candlestick untuk memberikan maklumat tambahan mengenai pembalikan pergerakan harga.

Terdapat banyak jenis corak carta dan corak candlestick yang menunjukkan berlakunya up trend atau down trend.

Pada asasnya, corak ini tidak perlu diingati, tetapi perlu dipelajari kerana akan membantu apabila melakukan analisis.

Nota: Anda perlu ingat bahawa analisis teknikal masih tidak menjamin bahawa 100% daripada ramalan yang Anda buat akan sentiasa betul.

Oleh itu, analisis teknikal perlu digabungkan dengan risk management yang baik untuk bertahan lama dalam pasaran kripto dan untuk mendapatkan keuntungan maksimum.

2. Cara Analisis Crypto Dengan Market Capitalization

cara analisis bitcoin dengan market capitalization

Cara kedua untuk melakukan analisis crypto adalah dengan menggunakan market cap. market capitalization adalah metrik yang menunjukkan nilai aset di pasaran.

Dalam erti kata lain, market cap ini mengukur dan juga mengira pelbagai nilai aset digital, termasuk aset crypto.

Dalam dunia saham, market capitalization mengukur nilai suatu securities terhadap securities lain.

Secara umum, market capitalization dikira dengan mendarabkan bilangan saham dalam pasaran dengan harga saham sekarang.

Ini sudah tentu tidak berbeza dengan pengiraan market capitalization dalam crypto.

Cara untuk mengiranya adalah dengan mendarabkan bilangan aset crypto yang berada di pasaran dengan harga aset crypto sekarang.

Sebagai contoh, apabila Bitcoin didagangkan pada harga $ 10,000, didarabkan dengan jumlah supply yang beredar iaitu 16.4 juta syiling.

Dari data ini diperolehi jumlah market cap Bitcoin bernilai $ 164 bilion. Tetapi pengiraan ini tidak mengambil kira perdagangan yang berlaku pada on chain atau transaksi antara individu.

Kategori Market Cap Crypto

Secara umum, market capitalization crypto ini dikelaskan kepada 4 kategori, iaitu seperti berikut:

a. Large Cap

Crypto yang tergolong dalam jenis ini mempunyai market capitalization lebih daripada 10 bilion dolar AS.

b. Mid Cap

Crypto yang tergolong dalam jenis ini mempunyai market capitalization 1 bilion – 10 bilion dolar AS.

Aset crypto yang dikategorikan ke dalam jenis ini secara amnya dianggap mempunyai potensi keuntungan belum diterokai secara optimum dan mempunyai risiko yang lebih tinggi.

c. Small Cap

Crypto yang tergolong dalam jenis ini mempunyai market capitalization daripada 100 juta – 1 bilion dolar AS.

Aset kripto yang dikategorikan ke dalam jenis ini sangat tidak menentu dan dianggap sebagai pelaburan yang sangat berisiko.

d. Micro Cap

Crypto yang tergolong dalam jenis ini mempunyai market capitalization kurang daripada 50 juta dolar AS.

Biasanya dikategorikan ke dalam jenis ini adalah aset crypto yang baru dilancarkan.

Wash Trading

Walaupun pada dasarnya Market Cap ini boleh memberi gambaran umum tentang nilai sekarang aset crypto, tetapi terdapat masalah besar bahawa market cap boleh dimanipulasi dengan helah “wash trading”.

Wash Trading adalah apabila dua pihak berdagang antara mereka untuk membuat seolah-olah terdapat pergerakan harga.

Contoh

Sebagai contoh, A mempunyai duit syiling Y dengan supply 1 juta syiling. Kemudian A menjual duit syiling Y kepada B pada $ 5.

Ini bermakna market cap duit syiling Y adalah $ 5 juta. Kemudian B dijual semula kepada A 0.5 syiling pada $5. Ini bermakna bahawa modal pasaran kini meningkat 2 kali ganda.

Jika A menjual lagi kepada B 0.25 syiling pada $ 5, maka market cap kini $ 20 juta. Oleh itu, dalam 3 transaksi ini, kita boleh meningkatkan market cap sebanyak 400%.

Di pasaran lain, ini adalah illegal kerana tindakan ini adalah manipulasi harga, tetapi di pasaran cryptocurrency tindakan ini adalah perkara biasa yang banyak orang lakukan.

Ini menjadi sangat penting kerana jika kita boleh membuat hype dan membuat pergerakan pasaran yang cukup besar, maka pemula mungkin akan membeli duit syiling ini.

Kerana mereka mempunyai pemikiran bahawa harga duit syiling ini mempunyai kemungkinan untuk naik, sedangkan kemudian kita boleh menjual duit syiling ini apabila harga naik 400%.

Kemudian pemula akan memegang duit syiling ini pada harga yang jauh lebih tinggi daripada rate pasaran sebenar.

Nota: Oleh itu, apabila melakukan analisis market cap sebagai metrik, Anda perlu memberi perhatian bahawa tindakan wash trading tidak berlaku.

3. Cara Menganalisis Crypto Dengan Volume

cara menganalisis cryptocurrency dengan volume

Cara ketiga analisis crypto adalah dengan menggunakan jumlah trading aktif yang berlaku daripada aset kripto.

Sebagai contoh, jika Bitcoin mempunyai $ 100 juta dalam volume trading dan harganya adalah $ 10,000, ini bermakna terdapat kira-kira 10,000 Bitcoins yang aktif didagangkan.

Secara umum, semakin besar volume, maka semakin baik pengaruh untuk duit syiling ini.

Ini kerana duit syiling akan mudah untuk didagangkan. Sekiranya volume duit syiling rendah, maka pengguna akan menunggu lebih lama untuk menjual dan mungkin sukar untuk mencari pembeli pada harga pasaran pada masa itu.

Jadi pengguna perlu menyimpan duit syiling lebih lama di pasaran untuk mendapatkan harga yang dikehendaki.

Di samping itu, pengguna juga boleh mengurangkan harga duit syiling supaya dapat dijual dengan lebih cepat.

Volume aset crypto boleh digunakan sebagai metrik yang merupakan cara terbaik untuk mengetahui sama ada aset kripto sihat atau tidak.

Ini kerana volume boleh menunjukkan minat orang ramai dalam duit syiling dan liquidity pasaran di sekitar duit syiling.

Semakin popular duit syiling dan semakin liquid duit syiling, semakin mempunyai potensi untuk menjadi pelaburan yang baik.

Walau bagaimanapun, pelbagai strategi seperti wash trading juga boleh membuat volume palsu dan sangat sukar untuk dilihat.

Melainkan Anda mempunyai pemahaman yang sangat kuat tentang sejarah pasaran dan statistik duit syiling tertentu.

4. Total Supply VS Circulating Supply

cara menganalisis cryptocurrency dengan volume

Kedua-dua perkara ini biasanya digunakan sebagai metrik untuk menetapkan nilai duit syiling.

Circulating supply adalah duit syiling yang dilombong atau duit syiling teragih yang tersedia untuk transaksi.

Manakala total supply adalah bekalan maksimum yang merujuk kepada jumlah duit syiling yang telah ditentukan oleh kod duit syiling atau skrip.

Sebagai contoh, pada bulan Disember 2023 Bitcoin mempunyai circulating supply sebanyak 16.4 juta, dengan total supply sebanyak 21 juta.

Dengan membahagikan circulating supply dengan total supply, Anda akan dapat mengetahui berapa banyak duit syiling yang telah dilombong atau diedarkan.

Bitcoin sebagai contoh 16.4 / 21 = 0.78 atau 78%. Ini bermakna bahawa bilangan Bitcoin yang belum dilombong adalah sangat terhad dan syiling yang sudah dalam edaran akan semakin mempunyai nilai yang tinggi bersama-sama dengan bekalan Bitcoin baru yang semakin berkurangan.

Sebenarnya ini adalah matriks yang lebih baik untuk menentukan potensi aset kripto, kerana cara analisis crypto ini tidak boleh dimanipulasi.