Cara Beli Saham Malaysia Panduan Bagi Beginner Lengkap

Pada asasnya melabur atau berdagang saham tidaklah sesukar yang dibayangkan kebanyakan orang. How to buy stock in Malaysia? Pada masa ini, cara beli saham di Bursa Malaysia telah dipermudahkan dengan kecanggihan teknologi.

Dahulu orang ramai terpaksa datang ke Bursa Malaysia untuk boleh melakukan transaksi saham, tetapi sekarang Anda boleh membeli saham di mana sahaja Anda berada asalkan ada sambungan internet.

Selain itu, kini amat mudah untuk mengakses pelbagai jenis maklumat berkaitan saham yang bakal Anda beli.

Jika Anda masih keliru tentang cara untuk membeli saham Malaysia, jangan risau kerana artikel ini akan membincangkannya sepenuhnya.

Apa Itu Bursa Malaysia?

apa itu bursa malaysia
Credit: frepik.com

Okay, sebelum kita bincang cara nak beli saham di Malaysia (how to buy stock in Malaysia), kita akan bincang dulu tentang Bursa Malaysia.

Bagi Anda yang masih pemula tentunya amat penting mempelajari pelbagai perkara mengenai Bursa Malaysia, supaya Anda dapat memahami mekanisme yang wujud dalam pasaran modal Malaysia.

Anda perlu tahu bahawa dahulu Bursa Malaysia dikenali sebagai BSKL (Bursa Saham Kuala Lumpur / Kuala Lumpur Stock Exchange) yang diluluskan berdasarkan Seksyen 15 Akta Perhidmatan dan Pasaran Modal 2007 bagi syarikat pemegang urus niaga yang mengendalikan jual beli saham.

Bursa Malaysia ditubuhkan pada tahun 1976 dan merupakan salah satu bursa saham terbesar di rantau ASEAN pada tahun 2005.

Terdapat pelbagai jenis instrumen pelaburan yang boleh Anda temui di Bursa Malaysia, contohnya, seperti: Exchange Traded Funds (ETF), Exchange Traded Bonds and Sukuk (ETBS), Real Estate Investment Trust (REIT), saham (ekuiti), derivatif, dan ofshore.

Waktu (Sesi) Dagangan di Bursa Malaysia

Berikut adalah masa pasaran ekuiti di Bursa Malaysia:

FASA DAGANGANPASARAN NORMAL DAN PASARAN “ODD LOT”
Pra-Pembukaan Sesi I8:30 pagi
Pembukaan dan Dagangan Berterusan Sesi I9:00 pagi
Tutup Sesi I12:30 tengah hari
Makan tengah hariMakan tengah hari
Pra-Pembukaan Sesi II2:00 petang
Pembukaan dan Dagangan Berterusan Sesi II2:30 petang
Tutup Sesi II4:45 petang
Dagangan Akhir4:50 petang – 5:00 petang

Derdasarkan jadual dagangan saham di atas, urus niaga biasanya berlaku dalam fasa ” pembukaan dan dagangan berterusan”. Anda perlu tahu bahawa dagangan yang berlaku di Bursa Malaysia terbahagi kepada 2 sesi.

Sesi pertama akan dibuka dari jam 9.00 pagi hingga 12.30 tengah hari, manakala sesi kedua akan dibuka dari jam 02.00 petang hingga 05.00 petang.

Semasa pra-pembukaan, rehat makan tengah hari dan masa pra-tutup, Anda boleh memasukkan pesanan, mengubah suai pesanan dan juga membatalkan pesanan.

Ini kerana pada masa itu tiada sebarang transaksi dibuat. Dalam kes ini, Anda boleh berdagang pada hari yang sama sehingga pasaran saham ditutup dan pesanan Anda akan berakhir.

Kemudian keesokan harinya Anda perlu untuk memasukkan pesanan baharu dan begitulah caranya.

Berapa Bayak Unit Saham Dalam 1 Lot?

Bagi Anda yang masih pemula, adalah wajar untuk bertanya soalan ini. Jadi, Anda perlu tahu bahawa 1 lot saham adalah bersamaan dengan 100 unit saham.

Pembelian minimum saham berdasarkan peraturan di Bursa Malaysia ialah 1 lot saham. Untuk harga saham sudah tentu bergantung kepada syarikat yang akan Anda pilih.

Biasanya saham asing (Google, Tesla, Apple, Microsoft, dan sebagainya) jauh lebih mahal, tetapi dalam bursa asing seperti Amerika Syarikat, pembelian minimum saham bukanlah 1 lot, tetapi Anda boleh membeli kurang daripada 1 unit saham.

Anda perlu ingat bahawa setiap instrumen pelaburan akan mempunyai potensi kerugian, termasuk saham. Selain itu, anda juga perlu memberi perhatian kepada perkara lain iaitu kos.

Ya, terdapat beberapa yuran yang Anda perlu bayar semasa membuat transaksi di Bursa Malaysia untuk membeli saham, contohnya, seperti yuran pembrokeran, GST (Good Services Tax), duti setem, dan sebagainya.

Oleh itu, melakukan money management adalah salah satu perkara yang sangat penting. Selain Anda perlu mengambil berat tentang risiko kerugian yang mungkin berlaku, Anda juga perlu mengambil kira yuran yang dikenakan kepada Anda dalam setiap transaksi saham.

Limit Up dan Limit Down (Peraturan Had Harga)

Anda perlu tahu bahawa setiap saham di Bursa Malaysia mempunyai limit kenaikan dan penurunan harga saham dalam satu hari. Ini lebih dikenali sebagai limit up dan juga limit down atau sering juga dipanggil peraturan had harga.

Ini sudah tentu sangat baik untuk pelabur atau peniaga saham kerana kehadiran limit up dan limit down dapat menyelamatkan Anda daripada 100% kerugian dalam pasaran saham.

Anda perlu tahu bahawa Bursa Malaysia adalah pihak yang bertindak sebagai penyelia dalam pelaksanaan pasaran saham, jadi untuk dapat mengawal pergerakan harga saham, mesti menetapkan had harga dagangan setiap hari.

Berikut ialah limit up dan limit down yang terpakai di Bursa Malaysia, berdasarkan data rasmi daripada Bursa Malaysia:

New Listing Including IPO

Limit UpLimit Down
Above RM1.00400% (5 times)30%
Below RM1.00400% (5 times) or 30 sen, whichever is higher30 sen

Existing Stock

Limit UpLimit Down
Above RM1.0030%30%
Below RM1.0030 sen30 sen

Contohnya jika Anda akan membeli saham syarikat X yang ditutup pada hari Isnin pada harga RM10, jadi limit up untuk hari Selasa ialah RM13 (RM10 x 30% = RM3), manakala untuk limit down ialah RM7.

Yuran di Bursa Saham Malaysia

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, kos adalah salah satu perkara yang perlu dipertimbangkan oleh pelabur dan peniaga saham.

Pada asasnya terdapat 4 kumpulan kos yang wujud dalam aktiviti pelaburan saham yang dijalankan di Bursa Saham Malaysia iaitu seperti berikut:

1. Bayaran Transaksi Pelepasan

Yuran ini akan dibayar kepada Bursa Malaysia yang dicaj kepada nilai jual beli saham pada kadar 0.03%.

Sebagai contoh, katakan Anda membeli saham syarikat X dengan jumlah harga RM100.000. Jadi, pengiraannya ialah RM100.000 x 0,03% = RM30,00

Bayaran pelepasan yang perlu dibayar kepada Bursa Malaysia ialah RM30.

2. Bayaran Broker

Anda perlu tahu bahawa yuran yang ditetapkan oleh setiap broker tentunya berbeza-beza bergantung kepada broker yang Anda gunakan.

Berikut adalah beberapa contoh yuran daripada beberapa broker saham di Malaysia:

BrokerBrokerage Fee
RHB Investment Bank0,42% atau minimum RM 12
Hong Leong Investment Bank0,106% atau minimum RM 8.48
Maybank Investment Bank0,1% atau minimum RM 8

Sebagai contoh, Anda menggunakan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Maybank Investment Bank.

Anda membeli saham syarikat X dengan jumlah harga RM800. Jadi, pengiraan ialah RM800 x 0,1% = RM0,8 (tak sampai harga minimum).

Dalam kes ini Anda masih akan membayar yuran broker sebanyak RM8. Walaupun pengiraan adalah RM0,8 Bank Pelaburan Maybank telah menetapkan bahawa yuran pembrokeran minimum ialah RM8.

Contoh lain contohnya ialah Anda membeli saham syarikat Y dengan jumlah harga RM100,000, maka pengiraannya ialah RM100,000 x 0.1% = RM100.

Dalam kes ini Anda akan membayar yuran broker sebanyak RM100, kerana jumlah ini sudah melebihi yuran minimum yang ditetapkan oleh Maybank Investment Bank.

3. Cukai Kerajaan

Anda perlu tahu cukai yang dikenakan oleh kerajaan Malaysia dalam urus niaga saham ialah 6%.

Cukai ini kini dipanggil SST (Sales and Service Tax) yang merupakan pengganti kepada GST (Goods and Services Tax). Penggantian sistem ini telah dijalankan pada 1 September 2018.

4. Duti Setem

Yuran ini dikenakan oleh Bursa Malaysia yang dikawal oleh undang-undang yang terpakai. Kadar yuran ini ialah RM1 untuk setiap transaksi saham yang dijual dengan nilai RM1,000.

Sebagai contoh, jika Anda menjual saham dengan jumlah RM800, duti setem ialah RM1. namun, jika Anda berjaya menjual saham tersebut pada harga keseluruhan RM1,000, duti setem ialah RM10.

Cara Membeli Saham di Bursa Malaysia

cara beli saham malaysia
Credit: freepik.com

Anda perlu tahu bahawa untuk boleh membuat transaksi di Bursa Malaysia, terdapat beberapa langkah yang perlu Anda lakukan, iaitu seperti berikut:

Langkah 1: Cari Broker yang Dipercayai dan Buka Akaun Broker

Sebelum Anda membuat transaksi dalam pasaran modal Malaysia, sudah tentu Anda perlu cari broker yang dipercayai dan membuat akaun dengan broker yang Anda pilih.

Anda perlu tahu bahawa terdapat kira-kira 17 broker yang telah didaftarkan secara rasmi di Bursa Malaysia. Berikut adalah senarai broker yang boleh Anda pilih dan didaftarkan secara rasmi di Bursa Malaysia:

1.Affin Hwang Investment Bank Berhad
2.AmInvestment Bank Berhad
3.CGS-CIMB Futures Sdn Bhd
4.Credit Suisse Securities (Malaysia) Sdn Bhd
5.Fedrums Sdn Bhd
6.Hong Leong Investment Bank Berhad
7.Inter-Pacific Securities Sdn Bhd
8.J.P. Morgan Securities (Malaysia) Sdn Bhd
9.JF Apex Securities Bhd
10.Kenanga Futures Sdn Bhd
11.LT International Futures (M) Sdn Bhd
12.Maybank Investment Bank Berhad
13.Phillip Futures Sdn Bhd
14.RHB Investment Bank Bhd
15.TA Futures Sdn Bhd
16.UOB Kay Hian Securities (M) Sdn Bhd
17.Yutaka Shoji Malaysia Sdn Bhd

Membuka Akaun CDS dan Trading Akaun Dahulu

Anda perlu tahu bahawa terdapat broker yang menawarkan akaun dagangan saham konvensional dan syariah.

Setiap broker, sudah tentu, mempunyai cara yang berbeza untuk menentukan dasar membuka akaun CDS (Credit Default Swap).

Malah ada yang memerlukan Anda pergi ke pejabat cawangan terdekat, seperti Maybank Investment Bank Berhad.

Akaun Tunai atau Akaun Margin

Definisi akaun tunai di sini ialah semua transaksi, sama ada membeli atau menjual saham, dibuat secara tunai dengan wang yang terdapat dalam akaun.

Apabila hendak membeli saham, pelabur sudah tentu perlu memasukkan wang tunai ke dalam akaun broker untuk melengkapkan dagangan atau boleh dengan menjual saham yang dimiliki untuk membeli saham lain.

Manakala akaun margin ialah akaun dagangan saham yang membolehkan pelabur atau peniaga saham meminjam dana dalam akaun tersebut untuk dapat membeli jawatan baharu atau menjual pendek.

Dalam kes ini dengan menggunakan margin, pelabur atau peniaga saham boleh meningkatkan kedudukan atau keuntungan mereka apabila harga naik dan harga jatuh.

Namun bagi Anda yang beragama Islam, jual beli dengan margin ini tidak dibenarkan atau termasuk dalam riba, kerana di dalamnya terdapat sistem faedah.

Langkah 2: Sediakan Dana Untuk Beli Saham

Selepas Anda menentukan broker yang sesuai dengan keperluan Anda dan membuka akaun dengan broker, langkah seterusnya ialah menyediakan dana untuk membeli saham.

Dalam kes ini, sudah tentu, Anda perlu mengambil kira kerugian yang boleh Anda terima. Sebagai contoh, jika saham yang Anda beli mengalami kerugian sebanyak 10%, maka akan segera dijual.

Ingat Anda perlu konsisten untuk mengehadkan jumlah maksimum kerugian yang Anda boleh terima. Ini adalah salah satu strategi money managemet.

Selain itu, Anda juga perlu mengambil kira kos sedia ada. Adakah jumlah 10% itu termasuk dalam yuran atau tidak?

Semuanya terpulang kepada Anda untuk membuat keputusan. Setiap orang, sudah tentu, mempunyai profil yang berbeza dalam menggunakan dana yang mereka ada.

Langkah 3: Memilih Saham

Sebenarnya untuk memilih saham yang akan kita beli, banyak faktor yang perlu diambil kira seperti tujuan Anda membeli saham tersebut, dana yang ada, industri, makroekonomi, prestasi syarikat, dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, dalam kes ini, terdapat beberapa langkah yang boleh Anda ambil untuk membuat pemilihan saham, iaitu seperti berikut:

  • Tentukan tujuan membeli saham

Ini adalah sesuatu yang sangat penting untuk Anda lakukan. Ini adalah asas untuk Anda membuat pilihan pada saham.

Adakah Anda membeli saham untuk pelaburan atau perdagangan? Sebagai pendapatan utama atau sampingan?

Ini sudah tentu Anda perlu tentukan kerana boleh mempengaruhi tempoh masa untuk tidak menjual saham yang telah dibeli.

  • Pilih sektor industri dan syarikat

Dalam kes ini, Anda mesti dapat memastikan industri yang Anda pilih mempunyai prestasi yang baik pada masa hadapan mengikut masa sasaran yang telah Anda tetapkan.

Selain itu, Anda juga perlu memilih syarikat yang mempunyai rekod prestasi yang baik, dan berpotensi untuk berkembang pada masa depan.

  • Semak prestasi kewangan syarikat yang Anda pilih

Mengkaji semula prestasi kewangan syarikat sememangnya sesuatu yang mesti dilakukan.

Anda boleh menilai penyata kewangan syarikat untuk 5 tahun lepas. Dalam kes ini, Anda boleh menilai sejauh mana perkembangan syarikat itu konsisten.

Anda perlu memastikan bahawa syarikat yang Anda pilih mempunyai strategi yang baik.

  • Membandingkan dengan syarikat lain dalam Industri yang sama

Dalam memilih saham, sudah tentu Anda perlu membandingkan satu syarikat dengan syarikat yang lain.

Ini adalah dengan tujuan Anda boleh mendapatkan saham daripada syarikat terbaik dalam sektor industri tertentu.