Cara Melabur Saham Seperti Warren Buffet, Pelabur Bijak

Seperti yang kita tahu bahawa Warren Buffett adalah pelabur yang sangat handal dan boleh menjadi salah satu orang terkaya di dunia.

Ini sudah tentu kerana kebolehannya melabur dalam banyak syarikat. Oleh itu, cara pelaburan saham seperti Warren Buffett boleh digunakan sebagai panduan untuk pelabur pemula.

Secara umum, Warren Buffett biasanya akan melabur dalam syarikat yang tidak terlalu diambil kira oleh orang lain.

Warren Buffett adalah pelabur yang sangat berhati-hati dan mempunyai pertimbangan yang sangat baik dalam menentukan jenis pelaburan yang akan dilakukannya.

Perkara yang Anda boleh pelajari daripada Warren Buffett ialah apabila melabur dalam saham, jadilah pemilik syarikat.

Dalam kes ini Anda perlu menyimpan wang dan melabur wang sedikit demi sedikit dalam tempoh masa panjang dalam sesebuah syarikat.

Anda perlu ingat bahawa jangan sesekali berfikir bahawa Anda boleh menjadi kaya dalam masa yang singkat dengan melabur dalam pasaran modal.

Sudah tentu, memerlukan kesabaran dan dedikasi untuk membuat pelaburan secara konsisten supaya Anda boleh mendapatkan hasil yang maksimum.

Apakah yang Dilakukan oleh Warren Buffett?

apakah yang dilakukan oleh warren buffett
Credit: investopedia.com

Anda perlu tahu bahawa Warren Buffett bukanlah seorang pelabur yang membeli dan kemudian memegang saham yang diperolehinya.

Apabila Anda menggunakan prinsip ini, apa jua syarat dan berita yang Anda perolehi masih akan membuatkan Anda memegang saham yang Anda sudah miliki.

Dalam kes ini Warren Buffett tidak begitu, dia adalah seorang pelabur yang akan membeli saham atas sebab tertentu.

Oleh itu apabila dia tidak mempunyai sebab untuk membeli saham, dia tidak akan membeli saham. Kemudian apabila tidak ada sebab untuk memegang saham, dia akan menjual saham yang dimilikinya.

Warren Buffett akan mencari saham yang bagus, mempunyai kelebihan daya saing, dan mempunyai pengurusan yang baik.

Buffet tidak membeli dan memegang saham untuk masa yang lama tanpa alasan yang kukuh.

Ini dibuktikan dengan 20 syarikat yang dibelinya, satu-satunya saham yang masih dimilikinya ialah Berkshire Hathaway.

Ini bermakna 19 saham syarikat yang dimilikinya sebelum ini telah dijual dan Warren Buffett tidak mempunyai sebab untuk memegang saham tersebut.

Cara Melabur Saham Seperti Warren Buffett

cara melabur saham di malaysia seperti warren buffett
Credit: themasterplan.in

Terdapat beberapa cara yang biasanya dilakukan oleh Warren Buffett dalam melabur dalam saham, iaitu seperti berikut:

1. Buat Senarai Kriteria Saham Yang Akan Dibeli

Seperti yang dijelaskan sebelum ini bahawa Warren Buffet membeli atau menjual saham, sudah tentu, berdasarkan sebab tertentu.

Sebab Warren Buffett, sudah tentu, datang dari pelbagai jenis penyelidikan yang dijalankan oleh Warren Buffett ke atas saham sedia ada.

Ya, sebelum Anda membeli dan melabur dalam saham, sudah tentu Anda perlu membuat senarai kriteria untuk saham yang Anda akan beli.

Sebagai contoh, Anda akan membeli saham daripada syarikat yang terlibat dalam industri tertentu yang mempunyai nisbah yang telah ditetapkan.

Perkara yang perlu Anda ingat ialah jangan sekali-kali menjadikan harga saham sebagai kriteria utama dan tunggal apabila Anda akan membeli saham.

Anda perlu tahu bahawa terdapat banyak kriteria yang boleh Anda masukkan untuk menjadikan saham layak untuk Anda dibeli atau dilaburkan.

2. Melabur dalam Saham Syarikat atau Industri yang Anda Tahu

Apabila Anda melabur dalam industri atau syarikat yang Anda tahu, ini akan memudahkan Anda memahami dan turut mengikuti trend yang berlaku dalam industri tersebut.

Jangan sekali-kali melabur menggunakan petua saham yang dilakukan oleh orang lain. Ini kerana setiap orang mempunyai pengetahuan yang berbeza dalam pelaburan.

Selain itu, setiap orang juga mempunyai profil risiko yang berbeza. Ada orang yang mempunyai jenis profil risiko yang agresif dalam pelaburan, ada juga orang yang mempunyai jenis profil risiko yang berhati-hati.

Maksudnya bila melabur saham, jangan ikut cakap orang lain. Jangan telan kata-kata orang lain mentah-mentah.

Dalam kes ini Anda perlu membuat kajian terlebih dahulu berkaitan dengan apa yang orang lain katakan.

Anda perlu ingat bahawa, apabila Anda berminat untuk melabur dalam syarikat yang Anda tidak tahu, maka Anda mesti terlebih dahulu belajar tentang syarikat dan menyelidik perkara dengan baik.

3. Jangan Melabur Saham Apabila Anda Tidak Pasti

Jika Anda tidak yakin untuk melabur dalam saham tertentu, maka jangan melabur.

Ini adalah salah satu cara untuk melabur dalam saham daripada Warren Buffett yang boleh Anda contoh untuk menjadi pelabur yang handal.

Jika tiada syarikat yang menepati kriteria yang Anda tetapkan, maka jangan tergesa-gesa untuk melabur.

Lebih baik Anda menyimpan wang yang Anda miliki daripada mengalami kerugian kerana Anda membeli saham yang tidak menepati kriteria yang Anda tetapkan.

Ingat apabila membuat pelaburan, jangan buat keputusan terburu-buru. Anda perlu memikirkan dengan teliti setiap langkah yang akan Anda ambil.

Ini sudah tentu untuk memaksimumkan keuntungan yang bakal Anda perolehi, dan meminimumkan berlakunya kerugian.

4. Ikuti Syarikat atau Industri yang Anda Laburkan

Ini sangat penting, supaya Anda sentiasa mendapat maklumat terkini berkaitan saham yang Anda miliki.

Ini penting kerana Anda meletakkan wang Anda dalam syarikat atau industri tersebut. Seperti yang dijelaskan sebelum ini bahawa Warren Buffett melabur berdasarkan sebab.

Jika Anda tidak lagi mempunyai sebab untuk menyimpan saham yang Anda miliki, maka Anda perlu menjual saham yang Anda miliki.

Sudah tentu ini untuk mengelakkan kerugian atau mengelakkan kerugian yang lebih besar.

Dalam kes ini, Anda tidak perlu mengikuti syarikat atau industri setiap hari, kerana Anda hanya perlu mengikutinya dalam tempoh masa tertentu.

Semak secara berkala setiap bulan atau minggu untuk dapat memahami pergerakan dan perkembangan syarikat yang sahamnya Anda miliki.

5. Jual Saham pada Masa Yang Tepat

Cara pelaburan saham gaya Warren Buffett seterusnya ialah menjual saham pada masa yang betul, bermakna Anda melepaskan pemilikan saham atas sebab yang boleh diterima sepenuhnya.

Sebagai contoh, Anda memutuskan untuk menjual saham yang Anda miliki kerana harganya jatuh di bawah harga yang Anda anggarkan sebelum ini.

Untuk dapat menjual saham pada masa yang ditetapkan, sudah tentu perkara yang Anda perlu lakukan adalah mengikuti berita dan maklumat terkini berkaitan saham yang Anda miliki.

Selain itu, Anda juga boleh melakukan pelbagai jenis analisis seperti analisis teknikal dan analisis fundamental.

Sebenarnya, dengan menggunakan analisis teknikal Anda boleh menganggarkan berapa harga saham akan naik atau turun.

Walau bagaimanapun, dalam kes ini Warren Buffett tidak menggunakan analisis teknikal, sebaliknya menggunakan analisis fundamental untuk menilai sama ada sesuatu saham itu layak untuk dibeli atau tidak, layak untuk dijual atau tidak.

Oleh itu, apabila syarikat tidak lagi memenuhi kriteria yang Anda tetapkan, sudah tiba masanya untuk Anda menjual atau melepaskan pemilikan saham tersebut. Ya, kerana Anda tidak lagi mempunyai alasan untuk menyimpan saham tersebut.

Strategi Pelaburan Saham Warren Buffett

strategi pelaburan saham warren buffett
Credit: shabbir.in

Terdapat beberapa strategi yang boleh Anda gunakan untuk melabur dalam saham, iaitu seperti berikut:

1. Cari Guru yang Tepat dan Hebat

Jika Anda masih pemula dalam dunia saham, sudah tentu Anda perlu belajar dahulu. Belajar daripada guru pelaburan yang hebat dan berpengalaman pastinya merupakan salah satu kunci kejayaan Warren Buffett.

Anda perlu tahu bahawa pada tahun 1949, Buffett telah diilhamkan oleh seorang pelabur selepas membaca buku oleh Ben Graham bertajuk The Intelligent Investor.

Kemudian Warren Buffett memutuskan untuk belajar di Columbia Business School dan belajar di bawah bimbingan Ben Graham.

Menurut Warren Buffett, walaupun pelabur mungkin merupakan seorang yang boleh membangunkan kaedahnya sendiri dari masa ke masa, kedua-dua pelabur baru dan berpengalaman masih harus mencari pengetahuan.

Jangan berhenti mencari ilmu dan belajar. Dalam kes ini, Anda boleh belajar tentang saham daripada pelbagai sumber, sama ada dari kampus, buku, forum pelabur, website atau komuniti.

2. Jadikan Pelaburan Sesuatu Untuk Dinikmati

Tahukah aAda Warren Buffett membeli saham pertamanya pada usia 11 tahun?

Sejak itu, Warren Buffett telah mengambil minat yang besar dalam dunia pelaburan dan saham, yang menyebabkan dia membaca pelbagai buku, kuliah, dan akhirnya dia dapat berkongsi pengetahuannya dengan pelabur lain dan bakal pelabur.

Anda perlu ingat bahawa mempunyai pengetahuan adalah salah satu pelaburan yang paling penting. Dalam kes ini, Anda perlu menjadikan pelaburan saham sesuatu untuk dinikmati.

Tidak salah untuk melabur untuk mendapatkan potensi pendapatan, tetapi jika Anda menikmati aktiviti ini, lebih mudah untuk Anda mengembangkan kemahiran, menghadapi risiko dan menangani pelbagai iklim pelaburan yang sedang membangun.

Ya, Anda boleh merasai semuanya jika Anda menikmati satu proses, salah satunya adalah proses menjadi pelabur yang berjaya.

3. Jadikan Fokus dan Kesabaran Sebagai Kunci Utama

Seperti yang dijelaskan sebelum ini bahawa Warren Buffett mula membeli saham pertamanya pada usia 11 tahun, sejak itu dia sentiasa fokus pada apa yang dia suka.

Ya, Warren Buffett terkenal sebagai seorang yang sangat fokus dalam dunia pelaburan saham. Satu nasihat yang pernah diterima Warren tentang menjadi pelabur yang hebat adalah daripada Todd Combs.

Tood Combs ialah pensyarah dan pengurus pelaburan dari Berkshire, yang memberitahu Warren Buffet supaya membaca timbunan dokumen pelaburan, laporan dan buku untuk membina pengetahuan.

Menurut Tood, sebenarnya terdapat ramai pelajar yang boleh melakukan ini, tetapi mereka malas.

Warren Buffett mengambil nasihat Todd, dan meneruskan tabiat membacanya sehingga dia menjadi pelabur yang berjaya.

4. Pastikan Emosi Stabil

Seperti yang dijelaskan pada permulaan artikel ini, sebagai pelabur yang baik Anda tidak seharusnya membuat keputusan berdasarkan panik seketika.

Kerana jika Anda membuat keputusan dalam keadaan panik, maka keputusan yang Anda ambil 90% akan menghasilkan output yang tidak memuaskan.

Kestabilan emosi sudah tentu sangat penting dalam dunia saham, kerana dalam dunia saham, harga boleh naik dan turun tiada siapa yang tahu, dan situasi pasaran boleh berubah secara tiba-tiba.

Dalam hal ini, Warren Buffett sentiasa menekankan rasional dan tenang setiap kali menghadapi situasi pasaran modal tertentu.

Pada asasnya bukan mudah untuk mengawal emosi kita, tetapi jika Anda terus berlatih Anda akan dapat merasakan emosi Anda boleh dikawal.

Mengekalkan kestabilan emosi sudah tentu dapat mengelakkan kekesalan apabila keputusan yang diambil secara tergesa-gesa tidak mendatangkan hasil yang memuaskan.

5. Manfaatkan Setiap Peluang yang Datang

Ya, dalam dunia saham Anda harus dapat memanfaatkan setiap peluang yang datang, termasuk yang datang secara tiba-tiba.

Warren Buffett sering bercakap tentang perkongsian pertamanya dengan Charlie Munger, yang kemudiannya memberi inspirasi kepada Berkshire Hathaway.

Pada mulanya, Warren Buffett bertemu Charlie Munger dalam pertemuan yang tidak dirancang, tetapi semasa meneroka kemungkinan menjadi rakan kongsi, Munger terbukti menjadi salah satu penyokong kejayaan Berkshire Hathaway.

Menurut Warren Buffett, pertemuannya dengan Charlie Munger adalah satu kebetulan yang bertuah.

Jadi setiap pelabur mesti mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi untuk dapat mengesan pelbagai jenis peluang yang tidak dijangka yang mungkin menguntungkan di masa depan.

Petikan Tentang Melabur Saham Daripada Warren

petikan tentang melabur saham daripada warren
Credit: biztips.co

Price is what you pay. Value is what you get.

Dengan kata lain, jangan selalu tergoda dengan keuntungan besar dalam masa yang singkat! Ketahui risiko yang akan Anda hadapi apabila melabur dalam saham.

Jangan lupa, fokus kepada pelbagai nilai asas pelaburan saham yang akan Anda lakukan.

Adakah Anda hanya melabur dalam saham semata-mata untuk mendapatkan keuntungan yang besar?

Atau adakah Anda ingin membantu lebih banyak perniagaan kecil berkembang dengan pembiayaan Anda?

Mungkinkah Anda ingin mencapai kebebasan kewangan dengan melabur dalam saham?

The choice is yours.

You don’t need to be a rocket scientist. Investing is not a game where the guy with the 160 IQ beats the guy with 130 IQ.

Ya, melabur dalam saham bukan tentang siapa yang terbaik untuk mengaut keuntungan.

Pelaburan saham sudah tentu ada tujuannya dan sebagai pelabur Anda mesti tahu apakah matlamat Anda untuk melabur dalam saham.

Contohnya, Anda membuat pelaburan kerana ingin mengutip kos pendidikan anak, perbelanjaan perkahwinan, haji dan sebagainya.

Risk comes from not knowing what you are doing.

Malah, terdapat ramai pelabur baru yang cuba melabur dalam saham kerana mengikut trend semasa. Akibatnya, mereka melabur dalam saham untuk sesuatu yang mereka tidak begitu tahu tentangnya.

Sudah tentu, tidak hairanlah ramai pelabur baru mengalami kerugian besar. Sebagai pelabur yang bijak, adalah lebih baik jika Anda mempelajari lebih awal tentang instrumen pelaburan yang akan Anda cuba.