Cara Membuat Cryptocurrency Anda Sendiri Sangat Mudah

Apabila Anda akan membuat cryptocurrency baru, Anda boleh memilih untuk membuat token atau syiling. Anda perlu tahu ya, antara token dan juga syiling ini berbeza.

Dalam kes ini syiling mempunyai rangkaian blockchain sendiri, sementara token dicipta pada rangkaian blockchain yang sedia ada.

Seperti yang kita tahu bahawa cryptocurrency sangat memerlukan teknologi blockchain untuk keselamatan dan juga untuk menjadi decentralized.

Anda perlu tahu bahawa membuat token lebih mudah jika dibandingkan dengan membuat syiling kripto. Syiling kripto biasanya memerlukan sekumpulan pemaju serta pakar untuk menciptanya.

Token masih memerlukan pengetahuan teknikal, tetapi kini menjadi lebih mudah. Anda boleh membuat token hanya dalam beberapa minit menggunakan blockchain sedia ada seperti, Binance Smart Chain, Solana, Polygon, dan Ethereum.

Memilih token atau syiling tentu saja bergantung kepada keupayaan teknikal dan juga utiliti yang dikehendaki.

Secara keseluruhan, kos yang diperlukan bergantung kepada rangkaian blockchain yang digunakan.

Ramai orang bertanya bagaimana untuk membuat cryptocurrency sendiri?

Okay dalam artikel ini akan dibincangkan sepenuhnya tentang cara membuat cryptocurrency Anda sendiri. Mari kita lihat artikel ini!

Apa Itu Cryptocurrency?

apa itu cryptocurrency
Credit: cryptopolitan.com

Okay sebelum kita pergi ke lebih lanjut tentang cara membuat cryptocurrency Anda sendiri, kita perlu membincangkan definisi cryptocurrency.

Secara umum, cryptocurrency adalah aset digital yang mempunyai beberapa kegunaan.

Secara umum, aset digital ini digunakan sebagai salah satu cara pembayaran atau untuk memindahkan nilai antara orang yang dilakukan secara digital, termasuk hak pemilikan, nilai kewangan, dan sebagainya.

Crypto pada asasnya berbeza dengan sistem pembayaran digital lain, kerana kripto berasal dari teknologi blockchain.

Dengan menggunakan teknologi blockchain ini, ia pasti akan memberi lebih banyak kebebasan kepada mata wang kripto daripada entiti pusat seperti bank serta kerajaan.

Untuk membuat cryptocurrency Anda sendiri, Anda boleh menggunakan teknologi rangkaian blockchain Ethereum dan Binance Smart Chain.

Kedua-dua blockchain ini sangat popular dan ramai orang yang sudah menggunakan teknologi blockchain ini untuk membuat cryptocurrency.

Terdapat perkara-perkara yang perlu Anda pertimbangkan dan perhatikan sebelum membuat cryptocurrency Anda sendiri, iaitu seperti berikut:

 • Utiliti
 • Tokenomic
 • Status undang-undang
 • Blockchain
 • Mekanisme algoritma konsensus
 • Architecture

Kemudian Anda juga boleh mempertimbangkan audit projek yang Anda kerjakan dan pemeriksaan undang-undang akhir.

Nota: Walaupun sesiapa sahaja boleh membuat cryptocurrency, tetapi membangunkan projek yang kukuh sudah tentu memerlukan kerja keras dan dedikasi yang serius.

Perbezaan Antara Syiling dan Token Kripto

perbezaan antara syiling dan token kripto
Credit: wolfcone.com

Secara umum, cryptocurrency ini boleh dibahagikan kepada 2 kategori, iaitu syiling dan token. Perbezaan antara token dan syiling sangat mudah.

Syiling mempunyai blockchain aslinya sendiri, seperti Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Binance Coin (BNB), dan sebagainya.

Di samping itu, biasanya syiling juga mempunyai utiliti tertentu di seluruh rangkaian, seperti membayar fee transaksi, staking, dan sebagainya.

Sementara itu, token dibina menggunakan rangkaian blockchain yang sedia ada. Pada asasnya token mempunyai peranan yang hampir sama seperti syiling, tetapi token hanya mempunyai utiliti dalam projeknya sendiri.

Sebagai contoh, CAKE dimiliki oleh PancakeSwap yang menggunakan rangkaian blockchain Binance Smart Chain.

Dalam kes ini, Anda boleh menggunakan CAKE untuk membuat pembayaran untuk transaksi tertentu dalam ekosistem PancakeSwap, seperti membuat NFT atau pelbagai perkara lain.

Oleh kerana CAKE tidak mempunyai blockchain sendiri, CAKE tidak boleh digunakan dalam setiap aplikasi dalam BSC (Binance Smart Chain).

Ini juga terpakai kepada semua token ERC-20 yang dikeluarkan pada rangkaian blockchain Ethereum. Dalam kes ini setiap token adalah sebahagian daripada projek tertentu dengan pelbagai fungsi yang berbeza.

Mencipta Token Vs Syiling Kripto

mencipta token vs syiling kripto
Credit: cryptoinvestment.gr

Seperti yang dijelaskan sebelum ini bahawa membuat token jauh lebih mudah daripada membuat syiling.

Anda perlu tahu bahawa untuk membuat syiling, Anda perlu dapat mengembangkan dan juga mengekalkan rangkaian blockchain. Dalam kes ini, kita boleh melakukan forking chain lain yang sedia ada.

Tetapi ini tidak akan menyelesaikan masalah berhubung dengan mencari pengguna dan validator untuk membantu memastikan rangkaian blockchain Anda boleh bertahan.

Walau bagaimanapun, potensi untuk berjaya dengan mencipta syiling baru pastinya lebih tinggi jika dibandingkan dengan hanya membuat token.

Berikut adalah perbandingan membuat cryptocurrency syiling vs token:

SyilingToken
Dicipta menggunakan rangkaian blockchain itu sendiri.Dicipta menggunakan blockchain sedia ada.
Memerlukan pengetahuan teknologi blockchain dengan level kemahiran advanced.Sangat mudah untuk membuat menggunakan alat yang ada serta kod open source.
Lebih mahal untuk pembangunan blockchain dan mengambil masa.Masa untuk membangunkan token lebih cepat, lebih mudah, dan lebih murah.

Buat Syiling

Untuk membuat syiling baru tentu saja memerlukan banyak masa jika Anda membangunkan rangkaian blockchain Anda sendiri.

Walau bagaimanapun, melakukan forking teknologi blockchain sedia ada boleh dilakukan untuk mempercepatkan masa penyelesaian dan juga boleh digunakan sebagai asas untuk syiling baru Anda.

Anda perlu tahu bahawa BCH adalah salah satu contoh projek syiling baru yang terhasil daripada forking.

Untuk melakukan ini sudah tentu Anda memerlukan pengetahuan teknikal mengenai teknologi blockchain dan pengekodan tinggi.

Kejayaan projek yang Anda kerjakan juga akan bergantung pada pemerolehan pengguna baru untuk rangkaian blockchain yang Anda ada.

Buat Token

Anda perlu tahu bahawa membuat token yang menggunakan rangkaian blockchain yang sedia ada pasti boleh memanfaatkan reputasi dan keselamatan rangkaian blockchain yang digunakan.

Walaupun Anda tidak akan mempunyai kawalan penuh terhadap semua aspek token, tetapi masih banyak yang boleh Anda lakukan.

Terdapat banyak laman web atau tools yang boleh Anda gunakan untuk membuat token Anda sendiri, seperti BSC (Binance Smart Chain) dan Ethereum.

Apakah yang Perlu Saya Buat Syiling atau Token?

Biasanya token akan sangat digunakan untuk aplikasi kewangan yang decentralized atau game play to earn.

Dalam kes ini BSC dan Ethereum memberi banyak kebebasan kepada pemaju untuk melakukan perkara selagi tidak melanggar terma dan syarat.

Sekiranya Anda ingin melakukan sesuatu yang besar dan Anda sudah mempunyai rancangan yang difikirkan dengan baik, Anda boleh membuat syiling Anda sendiri.

Sudah tentu membuat blockchain serta syiling baru akan menjadi lebih sukar jika dibandingkan dengan membuat token baru.

Tetapi, jika dilakukan dengan cara dan langkah yang betul, ini pasti akan membawa banyak inovasi dan juga peluang baru.

Tetapi, Anda perlu ingat bahawa membuat syiling atau token baru, sama-sama memerlukan kerja keras, pengetahuan kejuruteraan yang baik, kewangan yang baik, dan pasaran sasaran yang baik juga.

Cara Membuat Cryptocurrency Anda Sendiri

cara membuat cryptocurrency anda sendiri
Credit: the-next-tech.com

Terdapat beberapa langkah yang boleh Anda ambil untuk membuat cryptocurrency Anda sendiri, seperti berikut:

1. Pilih Platform Blockchain yang Sesuai

Sekiranya Anda ingin membuat token, Anda memerlukan blockchain sebagai tempat untuk mencetak cryptocurrency.

Ethereum dan BSC adalah 2 pilihan teknologi blockchain yang dipilih secara meluas untuk membuat token baru.

Anda juga boleh menggunakan sidechain. Untuk membuat syiling Anda sendiri, sudah tentu Anda perlu mempertimbangkan dan menyediakan segala-galanya untuk membuat blockchain.

2. Pilih Algoritma Konsensus

Anda perlu tahu bahawa, apabila Anda ingin membuat syiling atau token Anda sendiri, Anda perlu mempertimbangkan mekanisme konsensus yang dikehendaki.

Mekanisme konsensus ini berfungsi untuk menentukan cara confirm dan validate transaksi dalam rangkaian blockchain.

Sekarang, kebanyakan rangkaian blockchain menggunakan PoS (proof of stake), kerana mekanisme ini lebih mesra alam dan tidak memerlukan hardware berspesifikasi tinggi dan elektrik yang besar.

Ada yang menganggap bahawa mekanisme konsensus PoW (proof of work), seperti yang digunakan oleh Bitcoin, adalah pilihan yang paling selamat.

Walau bagaimanapun, mekanisme konsensus ini mesti menggunakan hardware spesifikasi tinggi dan elektrik besar untuk confirm dan validate transaksi dalam blockchain.

3. Reka Bentuk Senibina Blockchain

Langkah ini sangat diperlukan jika Anda akan membuat syiling. Anda perlu tahu tidak semua rangkaian blockchain membenarkan orang ramai mengesahkan transaksi atau menjalankan nod.

Terdapat beberapa pilihan blockchain yang boleh Anda gunakan, seperti blockchain private, public, permissioned atau permission less.

Dalam menentukan seni bina blockchain yang akan Anda buat, sudah tentu ini bergantung kepada tindakan yang akan diambil oleh syiling dan projek Anda.

Sebagai contoh, syarikat atau negara membuat syiling kripto dengan menjalankan blockchain peribadi untuk mendapatkan lebih banyak kawalan.

4. Mulakan Pembangunan Blockchain

Selain memerlukan pengetahuan dan kepakaran yang Anda ada, projek syiling kripto pasti memerlukan bantuan daripada pihak luar.

Ini kerana Anda tidak boleh bekerja sendiri, Anda memerlukan team. Dalam kes ini sebaik sahaja blockchain sudah boleh berjalan dalam persekitaran yang aktif, akan menjadi sangat sukar untuk mengubah konsep serta peraturan teras.

Oleh itu, Anda harus memanfaatkan test net untuk memastikan semuanya dapat berfungsi mengikut rancangan dan bekerjasama dengan seluruh team pembangunan dengan ideal untuk membina blockchain terbaik.

5. Menjalankan Audit

Langkah seterusnya yang perlu Anda lakukan ialah melakukan audit kripto dan kodnya. Anda boleh menggunakan perkhidmatan beberapa syarikat perkhidmatan seperti Certik.

Syarikat ini menyediakan perkhidmatan untuk memeriksa kod blockchain yang Anda ada dan cryptocurrency yang ada di dalamnya untuk mencari kelemahan.

Kemudian, Anda boleh menerbitkan audit secara terbuka dan juga boleh bertindak ke atas penemuan kelemahan yang sedia ada.

Proses ini sudah tentu akan memberikan jaminan keselamatan untuk Anda sebagai pencipta dan untuk bakal pengguna sebagai pelabur dalam aset digital cryptocurrency yang telah Anda buat.

6. Semak Aspek Undang-undang Sekali Lagi

Sekiranya rangkaian blockchain yang Anda miliki sudah berjalan dan bersedia untuk digunakan untuk mencetak cryptocurrency, langkah seterusnya adalah untuk memeriksa aspek undang-undang.

Dalam kes ini, Anda boleh meminta bantuan atau nasihat daripada pakar undang-undang untuk melakukan pemeriksaan sama ada Anda perlu memohon kebenaran atau tidak.

Anda perlu ingat bahawa, langkah ini sangat sukar untuk dicapai sendiri, sudah tentu Anda benar-benar memerlukan bantuan daripada pihak luar.

7. Cetak Mata Wang Kripto Anda

Jika Anda membuat token atau syiling, sudah tentu Anda perlu mencetak cryptocurrency Anda.

Kaedah yang digunakan untuk mencetak cryptocurrency Anda, tentu saja berbeza bergantung pada tokenomic yang Anda gunakan.

Sebagai contoh, token dengan sistem bekalan tetap biasanya akan dicetak sekaligus melalui smart contract.

Anda perlu tahu bahawa syiling seperti Bitcoin dicetak secara beransur-ansur bersama dengan pelombong yang mengesahkan blok transaksi baru.

Cara Membuat Token BEP-20

cara membuat token bep-20
Credit: medium.com

Pada asasnya untuk membuat token BEP-20 yang mudah, memerlukan kemahiran pengekodan asas untuk menerapkan smart contract ke BSC (Binance Smart Chain).

Di samping itu, Anda juga memerlukan crytpo wallet MetaMask dan mempunyai beberapa BNB dalam wallet Anda untuk membayar gas fee.

Terdapat beberapa langkah yang boleh Anda ambil untuk membuat token BEP-20, iaitu seperti berikut:

 • Menyambung main net BSC ke crypto wallet MetaMask.
 • Download aplikasi Remix (https://remix.ethereum.org/).

Nota: Remix adalah aplikasi dalam talian yang boleh digunakan untuk membangunkan dan juga melaksanakan smart contract pada rangkaian blockchain serasi EVM (Ethereum Virtual Machine).

 • Buka aplikasi Remix > Klik kanan pada folder (contracts)
 • Pilih New File
new file di remix
 • Namakan fail baru yang telah dicipta dengan “BEP20.sol
bep20.sol
 • Klik ikon seperti dalam imej > Dalam seksyen (language) pilih Solidity

Nota: Dalam kes ini, Anda perlu mempunyai bahasa pengaturcaraan yang ditetapkan sebagai Solidity. Jika tidak, maka smart contract yang Anda buat tidak akan berfungsi.

bahasa pengaturcaraan solidity
skrip kod smart contract bep-20
 • Tukar name, symbol, decimals, dan totalSupply untuk syiling Anda

Nota: Sebagai contoh, kami akan memberikan nama (Binance Academy Coin) dengan simbol (BAC), 18 nombor perpuluhan, dan jumlah bekalan 100,000,000. Jangan lupa untuk menambah 0 yang cukup kepada 18 nombor perpuluhan.

smart contract code bep-20
 • Klik ikon baris yang ditunjukkan dalam imej di bawah (contoh: compiler version 0.516+commit.9c3226ce)
 • Tandakan kotak (Auto Compile)
 • Tandakan kotak (Enable Optimization)
compile bep20.sol
 • Klik Compile BEP20.sol > Klik ABI
abi remix ethereum
 • Klik ikon yang ditunjukkan dalam imej di bawah
 • Pilih Injected Web3
injected web3
 • Benarkan MetaMask menyambung ke aplikasi Remix
metamask menyambung ke aplikasi remix
 • Klik Next
 • Klik Connect
metamask notification
 • Pastikan Anda telah memilih kontrak BEP20 sebelum mengklik Deploy
 • Bayar transaksi melalui MetaMask

Nota: Jika smart contract aktif, Anda perlu mengesahkan dan menerbitkan kod sumber kontrak.

deploy and run smart contract
 • Salin alamat kontrak ke BscScan > Pilih Solidity
 • Padankan compiler version yang digunakan (contoh: 0.516+commit.9c3226ce)
salin alamat kontrak ke bscscan
 • Klik kanan BEP20.sol di Remix > Pilih Flatten
 • Berikan keizinan Remix untuk menjajarkan kod
bep.20 sol flatten
 • Salin kod dari BEP20_flat.sol ke kotak kod
 • Pastikan Optimization ditetapkan kepada Yes
 • Klik Verify and Publish
bep20_flat.sol

Nota: Sekarang Anda akan melihat skrin splash yang telah berjaya. Menggunakan kod yang disahkan, Anda boleh mencetak token melalui BscScan menggunakan perintah_mint digunakan pada kontrak.

 • Buka alamat kontrak di BscScan > Klik Write Contract
 • Klik Connect to Web3
connect to web3
 • Skrol ke bawah halaman seksyen Mint
 • Masukkan bilangan token untuk dicetak (contoh: 100.000.000 BAC)

Nota: Jangan lupa untuk menambah perpuluhan, dalam contoh ini ia adalah 18.

 • Klik Write
mint bscscan
 • Bayar Fee di MetaMask
 • Selesai

Nota: Sekarang Anda dapat melihat bilangan token yang telah dicetak. Token ini akan dihantar ke wallet yang digunakan untuk membuat smart contract.

overview bscscan

Cara Listing Mata Wang Kripto di Bursa

cara listing mata wang kripto di bursa
Credit: mitsoftware.com

Membuat supaya syiling atau token yang Anda buat boleh listing di bursa cryptocurrency seperti Binance, Luno, Sinergy, dan sebagainya, tentu saja cara yang selamat untuk memperkenalkan kripto yang Anda buat kepada orang ramai.

Sekiranya Anda telah berjaya mencipta dan juga mengembangkan projek cryptocurrency yang kukuh, Anda boleh mendaftar di pelbagai platform crypto exchange.

Setiap cryptocurrency yang akan disenaraikan di bursa, tentu saja, mesti melalui proses due diligence yang sangat ketat.

Jika Anda memilih Binance sebagai platform yang Anda gunakan untuk melakukan listing. Anda perlu memberitahu Binance secara berkala mengenai kemajuan projek Anda semasa penyerahan listing.

Di samping itu, Anda juga perlu menerima BNB dan BUSD dalam ekosistem cryptocurrency yang Anda bina.

Sebagai contoh seperti menyediakan BNB atau BUSD sebagai liquidity atau menerimanya semasa tawaran syiling awal (ICO) atau jualan token.