7 Cara Mendapatkan Crypto Percuma Terbaru 2022

Pada masa ini cryptocurrency memang berada di puncak populariti yang luar biasa. Ini disertai oleh ramai pelabur yang mempunyai minat untuk membuat transaksi dalam pasaran cryptocurrency.

Terdapat banyak kripto di dunia selain Ethereum, Bitcoin, BNB, atau top crypto lain yang mempunyai market capitalization yang sangat besar.

Anda boleh membeli pelbagai jenis kripto di platform pertukaran kripto seperti Luno.

Walau bagaimanapun, Anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa cara yang boleh Anda lakukan untuk mendapatkan crypto secara percuma dengan beberapa usaha.

Berikut adalah beberapa cara untuk mendapatkan crypto secara percuma yang boleh Anda lakukan dengan mudah dan sesuai untuk pemula.

1. Microtask

microtask
Credit: freepik.com

Mendapatkan aset digital kripto secara percuma yang boleh Anda lakukan dengan menjalankan microtask.

Kaedah ini mula didapati di beberapa laman web yang boleh diakses dengan internet melalui PC atau komputer Anda.

Secara umum, laman web ini memerlukan pengguna untuk menyelesaikan beberapa tugas untuk dapat dibayar dalam bentuk aset digital kripto.

Terdapat banyak pilihan tugas yang boleh Anda lakukan, mulai dari yang paling mudah hingga yang paling sukar.

Jika Anda telah berjaya menyelesaikan tugas yang telah diberikan, Anda akan mendapat ganjaran dalam bentuk aset digital kripto.

Bagi Anda yang masih pemula dalam dunia cryptocurrency, cara ini adalah cara yang sangat menyeronokkan, terutamanya jika Anda mempunyai banyak masa lapang.

Semakin banyak tugas yang Anda selesaikan, semakin banyak aset digital kripto yang boleh Anda dapatkan.

2. Hadiah dari Membeli-belah

hadiah dari membeli belah
Credit: freepik.com

Bolehkah Anda mendapatkan kripto percuma dengan membeli-belah?

Jawapannya adalah ya, Anda boleh mendapatkan kripto percuma dengan membeli-belah.

Lolli.com adalah Google Chrome or Firefox browser extension, yang menawarkan (Bitcoin Back) sebanyak 1 – 30% apabila Anda membeli-belah dengan rakan kongsi runcitnya.

Ini mempunyai perkongsian dengan browser extension seperti Honey dan Rakuten yang menawarkan diskaun dan cahs back apabila pengguna menggunakan extension untuk membeli-belah dalam talian.

Sama seperti beberapa program ini, Lolli juga memberi reward kepada Anda jika Anda membeli-belah dalam talian di kedai yang telah bekerja dengan Lolli.

Terdapat banyak jenama terkenal yang telah bekerja dengan Lolli, seperti Adidas, Cabela, Nike, Udemy, dan sebagainya.

Aset kripto yang Anda dapat, Anda boleh memindahkan ke crypto wallet yang Anda miliki, dan boleh dipindahkan ke akaun bank Anda.

3. Deposit di Bybit

deposit di bybit
Credit: blockchain-media.org

Cara seterusnya yang boleh Anda lakukan untuk mendapatkan kripto percuma adalah dengan membuat deposit di platform crypto exchange Bybit.

Walaupun cara ini tidak boleh dikatakan 100% percuma, tetapi dengan membuat deposit di platform Bybit, Anda mempunyai peluang untuk mendapatkan 5 Bit atau sama dengan 5 USDT.

Bonus yang disediakan oleh Bybit, tentu saja Anda boleh menjadikannya sebagai modal tambahan untuk menjalankan transaksi pembelian dan penjualan di pasaran cryptocurrency.

Anda perlu tahu bahawa token Bit adalah token yang mempunyai fungsi untuk menjadi ciri governance atau pengundian dalam projek BitDAO.

Pada asasnya, poyek ini memberi tumpuan kepada menjadi DAO (Decentralized Autonomous Organization) yang memainkan peranan untuk membantu decentralization penuh dalam sektor decentralized finance.

4. Coinmarketcap Earn

coinmarketcap earn
Credit: coinmarketcap.com

Satu lagi cara untuk mendapatkan kripto secara percuma adalah dari Coinmarketcap earn. Dalam kes ini, Anda akan melakukan beberapa tugas yang mesti diselesaikan untuk mendapatkan pelbagai hadiah yang berbeza, salah satunya adalah kripto.

Secara amnya, tugas yang diberikan adalah melihat video, mengetahui lebih lanjut mengenai satu jenis cryptocurrency, dan bekerja pada pelbagai kuiz.

Apabila Anda telah berjaya menyelesaikan semua tugas yang diberikan, Anda mempunyai hak untuk menerima reward mengikut peruntukan yang berkenaan.

5. Freelance

freelance
Credit: freepik.com

Sekiranya Anda mempunyai banyak masa lapang, Anda boleh melakukan beberapa tugas dari seseorang atau syarikat.

Sebenarnya cara ini hampir sama dengan microtask, perbezaannya ialah Anda boleh menawarkan perkhidmatan sebagai freelancer untuk menjana pendapatan dalam bentuk kripto.

Anda boleh bekerja sebagai freelancer di laman web ethlance. Di laman web ini terdapat banyak pekerjaan untuk freelancer dengan gaji dalam bentuk kripto.

Di samping itu, Anda juga boleh membantu tugas masing-masing dari freelances lain. Jika Anda telah berjaya menyelesaikan tugas yang Anda lakukan, Anda boleh dibayar dengan Ether.

Lebih menarik, Anda boleh menggunakan semua ciri di laman web ethlance ini secara percuma. Oleh itu, kaedah ini sangat popular untuk mendapatkan kripto secara percuma.

6. Affiliate

affiliate
Credit: freepik.com

Program affiliate crypto ini pasti boleh menjadi salah satu cara yang sangat mudah untuk mendapatkan kripto secara percuma.

Affiliate adalah salah satu program yang mula digunakan secara meluas oleh beberapa pembekal aset digital cryptocurrency dan Anda boleh mencari dengan mudah di internet.

Terdapat juga beberapa platform crypto exchange yang menawarkan program affiliate ini. Jika sesiapa mendaftar dengan link affiliate yang Anda ada, maka Anda akan mendapat reward dalam bentuk crypto.

Secara amnya, rewad yang Anda dapat agak besar, iaitu 10 – 40% daripada jumlah penjualan atau transaksi yang dibuat oleh orang yang menggunakan pautan afiliasi Anda.

7. Airdrop Crypto

airdrop crypto
Credit: blog.okcoin.com

Kaedah ini juga merupakan salah satu cara yang sangat mudah untuk mendapatkan kripto secara percuma.

Kaedah ini biasanya dilakukan oleh pemaju cryptocurrency dengan tujuan memperkenalkan cryptocurrency mereka kepada komuniti yang lebih luas.

Jika Anda mengikuti airdrop, Anda akan melaksanakan beberapa tugas mengikut peruntukan penganjur acara.

Salah satu projek airdrop pada akhir tahun 2021 lalu adalah Symbiosis Finance (SIS), yang merupakan projek cryptocurrency yang memberi tumpuan kepada sektor DeFi (Decentralized Finance).

Token SIS yang merupakan token yang ditawarkan mempunyai matlamat untuk menyediakan inovasi baru.

Dalam kes ini SIS mahu menyediakan jambatan dan juga liquidity supaya DeX yang berbeza blockchain, boleh membuat transaksi dengan mudah dan murah.

Projek ini sudah disenaraikan di lauchpad Bybit dan juga bursa akan menyediakan airdrops dalam bentuk token SIS untuk Anda yang mengambil bahagian dalam acara airdrop SIS.