Apa Itu MetaMask? Review, Cara Install MetaMask Extension

Sekiranya Anda berminat dengan dunia cryptocurrency terutamanya dengan ekosistem Ethereum, Anda tentu saja memerlukan aplikasi crypto wallet seperti MetaMask.

Aplikasi ini pada dasarnya lebih daripada sekadar simple crypto wallet. Ini kerana MetaMask boleh membolehkan Anda berinteraksi dengan pelbagai laman web yang mengintegrasikan Ethereum.

Di samping itu, MetaMask juga boleh membantu Anda untuk menyambung ke aplikasi decentralized yang wujud dalam pelayar atau boleh melalui aplikasi mudah alih.

Ethereum membawa harapan kepada kemunculan internet yang diedarkan. Bagi pencinta Ethereum, sudah tentu MetaMask adalah salah satu crypto wallet yang mesti digunakan.

Okay, jika Anda tidak tahu terlalu banyak tentang MetaMask crypto wallet atau MetaMask extension, bertenang kerana dalam artikel ini akan dibincangkan sepenuhnya. Mari kita lihat artikel ini!

Apa Itu MetaMask?

apa itu metamask extension
Credit: sinmiedoainvertir.com

Pada asasnya, MetaMask adalah Ethereum wallet open-source yang menyokong semua jenis token yang mempunyai asas rangkaian blockchain Ethereum, seperti berdasarkan piawaian ERC-20 atau NFT (non fungible token).

Dengan menggunakan MetaMask, Anda boleh melakukan semua jenis transaksi cryptocurrency, seperti menerima, membeli, sehingga bertukar token dengan integrasi Coinbase dan ShapeShift terbina dalam.

Salah satu perkara menarik yang wujud dalam MetaMask ialah platform ini dapat berinteraksi dengan laman web.

Jika Anda menggunakan crypto wallet lain, Anda perlu menyalin dan menampal alamat pembayaran Anda atau dengan scan kod QR pada peranti yang berasingan.

Dengan menggunakan MetaMask extension, dalam kes ini laman web akan menghantar ping ke MetaMask yang Anda ada, dan Anda akan diminta untuk menerima atau menolak transaksi.

Dalam kes ini MetaMask mempunyai fungsi sebagai crypto wallet secara umum, tetapi platform ini dapat menyediakan transaksi cepat dengan smart contract dan aplikasi terdesentralisasi (dApp).

Cara Install MetaMask Extension di Browser

cara install metamask extension di browser
Credit: github.com

Walaupun pada masa ini terdapat banyak crypto wallet yang hampir sama dengan MetaMask, tetapi platform ini tetap menjadi crypto wallet yang sangat popular dengan lebih daripada 21 juta pengguna aktif bulanan.

Bilangan ini sudah tentu terus meningkat, terutamanya pada tahun 2020, mengalami peningkatan yang ketara sebanyak 38 kali.

Salah satu sebab yang menjadikan platform ini popular di dunia cryptocurrency adalah bahawa platform ini boleh digunakan dalam banyak aplikasi dan platform.

MetaMask boleh membantu penggunanya menyambung ke lebih daripada 3,700 aplikasi terdesentralisasi serta 3.0 perkhidmatan web yang berbeza.

Anda perlu tahu MetaMask extension sememangnya boleh dipasang dalam pelbagai jenis browser seperti Google Chrome, Brave Browser, atau Firefox. Di samping itu, platform ini juga tersedia untuk peranti smartphone, iaitu untuk Android dan iOS OS.

Tetapi sekarang kita akan membincangkan cara install MetaMask extension dalam browser yang Anda ada. Terdapat beberapa langkah yang perlu Anda ambil, iaitu seperti berikut:

 • Buka https://metamask.io/ atau cari dalam browser dengan kata kunci “MetaMask extension”

Nota: Dalam contoh ini, kami akan menggunakan browser Google Chrome, tetapi secara meluas langkah yang diambil adalah sama untuk setiap browser.

 • Klik Add to Chrome
 • Klik Add Extension
 • Selesai

Tahniah Anda berjaya memasang MetaMask extension dalam browser yang Anda ada.

Selepas Anda selesai memasang MetaMask extension, Anda boleh login dengan segera jika Anda sudah mempunyai akaun di platform ini.

Tetapi jika Anda tidak mempunyai akaun di MetaMask, sudah tentu Anda perlu mendaftar untuk dapat menggunakan crypto wallet ini.

Ciri-ciri MetaMask Crypto Wallet

ciri ciri metaMask crypto wallet

Terdapat beberapa ciri menarik yang ditawarkan oleh MetaMask, dan Anda boleh menggunakannya secara percuma, iaitu seperti berikut:

1. Beli Crypto Mudah

Ciri pertama yang ditawarkan oleh platform ini built in coin purchasing, yang membolehkan penggunanya membeli kripto terus dari platform ini.

Ini kerana MetaMask sudah berhubung secara langsung dengan 2 crypto exchange untuk membuat transaksi pembelian kripto, iaitu Coinbase dan ShapeShift.

2. Akses Mudah Kepada Dana

Dalam wallet, Anda akan dapat mengakses dana pada tab “Aset” dan Anda boleh mengesan aktiviti di bahagian “Activity”.

Transaksi penghantaran yang berlaku bermula dengan pilihan “Send” yang membolehkan aAda mengisi alamat Ethereum wallet penerima, jumlah yang akan dihantar, dan gas fee.

Interface yang ditawarkan oleh platform ini sememangnya sangat mudah bagi penggunanya untuk mengakses dana yang mereka ada.

3. Mempunyai Versi Mobile

Selain boleh didapati dalam extension dalam browser, MetaMask juga boleh didapati dalam versi smartphone atau mobile. Ciri-ciri dalam versi mobile ini adalah sama seperti dalam versi extension.

Oleh itu, platform ini menyediakan keselamatan log masuk, key vault akaun, dan boleh membenarkan penggunanya melakukan carian DApps berasaskan Ethereum menggunakan browser DApp.

Walaupun MetaMask adalah hot walet yang boleh disambungkan ke rangkaian internet, tetapi platform ini boleh memudahkan untuk dapat berhubung dengan cold wallet seperti coolwallet, ledger, trezor, dan keepey.

Untuk dapat menggunakan MetaMask versi mobile, Anda boleh memuat turun aplikasi MetaMask di Google Play Store atau di App Store.

4. Swap Token

Anda perlu tahu bahawa sekarang MetaMask telah digunakan sebagai crypto wallet antara rangkaian blockchain. Sudah tentu, untuk menjadikannya lebih mudah, developer platform menyediakan ciri swap token.

Dengan menggunakan ciri ini, pengguna sudah tentu boleh membuat transaksi dengan hampir semua token di DEX (Decentralized Exchange) tanpa perlu keluar dari MetaMask crypto wallet.

Terdapat beberapa langkah yang boleh Anda lakukan untuk menukar token menggunakan MetaMask, iaitu seperti berikut:

 • Buka MetaMask versi extension atau versi mobile
 • Klik butang Swap
 • Pilih token yang Anda ingin tukar
 • Klik butang Get Quote
 • Tunggu sehingga proses selesai
 • Bandingkan semua quote dan pilih yang terbaik
 • Klik Swap
 • Tunggu sehingga transaksi selesai

5. Fee MetaMask

Dalam kes ini MetaMask menyediakan gas fee default untuk setiap transaksi yang berlaku. Ini sudah tentu bergantung kepada status rangkaian blockchain Ethereum.

Di samping itu, pengguna akan diberi beberapa pilihan untuk membuat perubahan kepada gas fee dan had gas melalui tab lanjutan untuk menyesuaikan had fee.

Anda perlu tahu bahawa fee transaksi akan menentukan kelajuan pemprosesan transaksi yang berlaku di rangkaian blockchain.

Oleh itu, semakin tinggi fee yang Anda bayar, semakin cepat masa pemprosesan transaksi yang berlaku dan sebaliknya.

Dalam kes ini MetaMask membahagikan pilihan gas fee kepada 3 option, iaitu fastest, fast, and slow.

Sudah tentu gas fee ini bergantung kepada ketumpatan yang berlaku dalam rangkaian blockchain Ethereum.

Jika Anda menentukan gas fee terlalu rendah berbanding dengan gas fee default yang disyorkan oleh MetaMask, maka kemungkinan besar transaksi yang Anda buat akan tersekat dan tidak pernah disahkan.

6. Keselamatan MetaMask

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, MetaMask adalah wallet yang disambungkan ke rangkaian internet.

Jika kita bercakap tentang keselamatan sememangnya tidak akan tepat seperti crypto wallet offline (Ledger dan Trezor).

Walau bagaimanapun, MetaMask menjelaskan bahawa mereka tidak mempunyai kawalan ke atas data peribadi pada server mereka, dan semua data itu dilindungi atau encrypted oleh server dan password setiap pengguna.

Oleh itu, untuk mengekalkan keselamatan dompet kripto MetaMask, pengguna perlu memberi perhatian tambahan.

Sebagai contoh, Anda tidak cuai memberikan password atau seed pharse kepada orang lain, jangan klik pautan dengan cuai, jangan pasang extension browser yang tidak jelas, dan sebagainya.

Walaupun MetaMask mempunyai tahap keselamatan yang kurang tepat berbanding dengan cold wallet, tetapi kewujudan MetaMask sangat mudah bagi kita untuk berhubung dengan DeFi.

Dengan menggunakan platform ini, pengguna akan dapat mencuba pelbagai perkhidmatan secara bebas di DeFi dengan mudah.