Cara Trading Crypto Dengan Price Action Mudah Untuk Pemula

Pada asasnya cara trading crypto ini sangat banyak, salah satunya adalah dengan menggunakan price action.

Cara ini sebenarnya adalah salah satu kaedah analisis teknikal yang digunakan secara meluas oleh orang untuk menganalisis pergerakan harga.

Melakukan analisis sememangnya perkara yang sangat penting sebelum berdagang kripto.

Ini sudah tentu bertujuan untuk memaksimumkan keuntungan yang akan diperolehi dan meminimumkan kerugian.

Apabila menggunakan analisis ini tidak 100% benar, tetapi sekurang-kurangnya dekat dengan kebenaran.

Okay, mari kita bincangkan cara untuk trading crypto menggunakan price action.

Apa Itu Price Action?

apa itu price action

Okay sebelum kita membincangkan cara trading crypto dengan price action, kita perlu tahu apa maksud price action.

Price action adalah teori yang digunakan untuk menganalisis pergerakan harga aset melalui data harga sebelumnya.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini teori ini biasanya digunakan sebagai sebahagian daripada analisis teknikal yang menggunakan beberapa maklumat harga yang telah berlaku sebelum ini.

Secara amnya teori ini digunakan untuk melakukan analisis harga yang dilihat menggunakan candlestick, corak carta, support, dan resistance.

Pada asasnya teori ini menggunakan pergerakan harga sebelumnya untuk melakukan analisis kemungkinan pembentukan harga masa depan.

Di samping itu, teori ini juga digunakan dalam beberapa timeframe atau tempoh masa pada carta untuk mendapatkan analisis yang dekat dengan kebenaran.

Penggunaan teknik analisis price action ini mempunyai kelemahan bahawa teknik ini sangat subjektif kepada pihak yang melakukan analisis.

Ini kerana gambaran support dan resistance agak subjektif bergantung kepada pandangan orang yang melakukan analisis.

Selepas trader berjaya menentukan support dan resistance, maka trader akan mengetahui sasaran keuntungan dan had kerugian maksimum (cut loss).

Kemudian trader, mesti mencari pengesahan dengan melalui pergerakan harga dan corak carta atau candlestick yang terbentuk.

Dalam menggunakan analisis price action, biasanya trader juga menggunakan beberapa indicator dan juga alat seperti Fibonacci.

Analisis price action ini boleh digunakan untuk sebarang jenis aset seperti saham, komoditi, waran, dan kripto.

Cara Trading Crypto Menggunakan Analisis Price Action

cara trading crypto

Supaya Anda lebih memahami cara menganalisis crypto menggunakan price, kami akan membincangkan sepenuhnya langkah-langkah yang perlu dilakukan.

Dalam menggunakan kaedah price action, trader akan melihat pergerakan harga atau trend harga aset crypto pada tempoh masa tertentu.

Tempoh masa yang dimaksudkan ini sudah tentu bergantung kepada matlamat utama trader iaitu untuk menjadi scalper, day trader, swing trader, atau position trader.

1. Melukis Pergerakan Trend Harga

melukis pergerakan trend harga crypto

Langkah pertama yang perlu dilakukan adalah untuk melukis pergerakan atau trend harga aset digital kripto.

Gunakan carta dengan tempoh masa harian untuk melihat pergerakan harga yang berlaku sebelum ini.

Kemudian, Anda boleh menarik garis trend untuk menjelaskan pergerakan harga yang berlaku.

Anda boleh mencipta garis trend ini dengan menggunakan alat yang telah disediakan oleh laman web pembekal perkhidmatan analisis.

Dalam contoh ini saya menggunakan TradingView, Anda boleh menggunakan laman web ini secara percuma untuk melakukan pelbagai analisis teknikal yang Anda perlukan.

2. Menentukan Support dan Resistance

menentukan support dan resistance

Langkah seterusnya yang perlu dilakukan oleh trader crypto adalah untuk menentukan support dan resistance pada carta dengan tempoh masa 4 jam.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, penentuan support dan resistance berfungsi untuk menentukan sasaran keuntungan dan had maksimum kerugian yang boleh diterima.

Dalam kes ini trader perlu membuat garis yang diletakkan di kawasan di mana harga mengalami penutupan atau pembukaan sebagai panduan kepada pergerakan.

Dalam contoh di atas, had atas (resistance) digambarkan dengan menggunakan imej garis hijau dan had bawah (support) menggunakan imej garis merah.

Garis hijau boleh digunakan sebagai alat untuk menentukan sasaran keuntungan dan garis merah boleh digunakan sebagai alat untuk menentukan had kerugian.

Dalam kes ini, Anda juga perlu memastikan bahawa garis support dan juga resistance yang telah dibuat mengikut pelan risk management yang telah dibuat sebelum ini.

Ini dilakukan dengan tujuan untuk memastikan dana terjaga, walaupun mengalami kerugian ketika berurus niaga.

3. Mencari Pengesahan Sebelum Membuat Transaksi

mencari pengesahan sebelum membuat transaksi

Langkah terakhir yang perlu dilakukan ialah mendapatkan pengesahan sebelum membuat transaksi.

Dalam kes ini, trader perlu bergerak ke carta dengan tempoh masa 1 jam atau 15 minit untuk melihat pengesahan untuk memutuskan sama ada untuk membuat transaksi atau tidak.

Pengesahan ini dapat dilihat dari corak candlestick yang terbentuk, corak carta, atau pergerakan harga yang diperoleh daripada trend.

Jika melihat pergerakan harga atau trend yang terbentuk, secara umum treder akan menunggu breakout atau retest.

Breakout adalah pergerakan harga yang mula keluar dari trend yang berlaku.

Sementara itu, retest adalah pergerakan harga yang kelihatan seperti akan memasuki kawasan trend lama, tetapi pada hakikatnya pergerakan harga akan meneruskan pergerakan breakout.

Pergerakan ini mempunyai 2 arah yang mungkin, iaitu harga keluar daripada trend untuk bergerak lebih tinggi atau keluar daripada trend untuk bergerak ke bawah lebih rendah.

Di samping itu, ada cara lain untuk menentukan pengesahan iaitu dengan melihat beberapa corak candlestick biasa dan menjadi tanda pergerakan harga seterusnya.

corak candlestick

Yang terakhir adalah menggunakan pengesahan melalui corak pergerakan carta untuk menganggarkan pergerakan harga masa depan.

corak pergerakan carta

Selepas mendapat pengesahan, Anda mesti memastikan bahawa open position transaksi adalah mengikut risk management yang dirancang.

Sekiranya sesuai, maka Anda sudah boleh membuat transaksi dengan sasaran yang telah ditentukan melalui support dan resistance.

Untuk Bitcoin sebagai contoh dalam artikel ini, pada masa artikel ini dibuat tidak ada pengesahan untuk membeli kerana harga bergerak ke bawah.

bitcoin carta

Walau bagaimanapun, terdapat pengesahan untuk kedudukan short dalam pasaran derivatif, iaitu kedudukan menjual dengan meminjam.

Anda boleh membuat transaksi short dengan sasaran keuntungan $ 56,320 dan had keselamatan $ 58,952.

Transaksi ini boleh dilakukan dengan mengesahkan kewujudan brakout support.

Selagi open position transaksi adalah mengikut risk management, maka kedudukan itu boleh dikatakan selamat.

Walau bagaimanapun, lebih baik sebelum membuat transaksi trader perlu menunggu pengesahan lain seperti corak candlestick.