Dead Cat Bounce | Punca, Cara Mengenali, Cara Mengelakkan

Dalam dunia pelaburan saham yang dikenali sebagai DCB (dead cat bounce). Wah seramnya!? Ya, ini hanyalah istilah yang datang daripada pepatah “kucing mati pun akan bangkit jika dijatuhkan dari tempat yang tinggi”.

Katakan Anda sudah lama ingin membeli sesuatu saham, dan dalam 2 hari lepas saham yang Anda inginkan telah menurun dengan ketara.

Ternyata, pada suatu hari, saham yang Anda inginkan meningkat sebanyak 10.2% dan meningkat semula sebanyak 4.8% dari hari berikutnya.

Pada hari itu sudah tentu Anda bertanya “Adakah saya sudah terlambat untuk membeli saham dengan harga yang rendah?”

Dalam tempoh ini, ramai orang berasa cemas. Orang yang pesimis akan mengatakan bahawa ini masih belum berakhir, manakala yang optimis akan berkata “pasaran telah mencapai titik terendah, mari kita buy on weakness”.

Salah seorang rakan Anda yang juga seorang trader dalam pasaran modal memberi amaran kepada Anda, “saham yang Anda inginkan adalah naik selepas mengalami penurunan yang ketara? Berhati-hati, ini boleh menjadi dead cat bounce!”.

Situasi seperti itu sudah tentu sering berlaku kepada kita. Niatnya nak beli saham dengan harga yang murah, tapi hakikatnya harga saham terus merosot.

Sebenarnya, jika Anda mengetahui lebih lanjut tentang dead cat bounce, Anda boleh mengelakkan DCB ini. Jom lihat artikel ini!

Apa Itu Dead Cat Bounce (DCB)?

apa itu dead cat bounce dcb

DCB atau biasa dipanggil Dead Cat Bounce adalah satu istilah yang menunjukkan berlakunya kenaikan harga sementara yang kemudiannya akan diikuti dengan downtrend yang berpanjangan.

Ini berlaku apabila pergerakan harga saham berada dalam keadaan menurun. Selalunya aliran menurun diganggu oleh kenaikan harga yang hanya sementara.

Sesetengah orang menganggap pasaran telah menjadi biasa dan ada juga yang membuat pembelian.

Bagaimanapun, apa yang berlaku kemudiannya ialah pasaran berbalik arah dan memulakan downtrend dengan tempoh yang panjang. Ya, Anda boleh katakan DCB ini ialah continuation pattern.

Masih ramai yang beranggapan bahawa DCB ini adalah salah satu reversal pattern, tetapi ini sebenarnya hanya pembetulan sekejap. Peningkatan kecil yang berlaku dalam masa yang singkat di tengah-tengah downtrend dipanggil DCB.

Memang pada asasnya DCB hampir sama dengan TR (technical rebound). Walau bagaimanapun, DCB ini dianggap oleh ramai pakar lebih teruk jika dibandingkan dengan TR.

Ini kerana kenaikan yang berlaku pada dead cat bounce tidak boleh bertahan lebih dari 1 hari.

Mengapa Dipanggil Dead Cat Bounce?

mengapa dipanggil dead cat bounce

Anda perlu tahu bahawa istilah ini berasal dari England pada awal 1980-an, semasa fasa ketidakstabilan dalam keadaan kewangan yang berlaku pada masa itu.

Kemudian pada Disember 1985, wartawan Horace Brag dan Wong Sulong dari Finance Times juga menggunakan istilah DCB untuk merujuk kepada kebangkitan semula pasaran saham Singapura dan Malaysia selepas pergerakan menurun yang kuat.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini bahawa jika kita melihat lebih mendalam, corak ini dianggap sebagai continuation pattern.

Lantunan pertama nampaknya akan membalikkan trend semasa buat sementara waktu, manakala corak seterusnya akan diikuti dengan cepat oleh pergerakan menurun berterusan dalam harga.

Sudah tentu, Anda boleh menggunakan corak lanjutan ini untuk meramalkan arah pergerakan harga seterusnya.

Anda perlu ingat bahawa, biasanya corak DCB ini hanya boleh dikenal pasti selepas berlaku dan hampir mustahil untuk dikenal pasti oleh real time.

Punca DCB (Dead Cat Bounce)

punca dcb dead cat bounce

Fenomena ini berlaku kerana beberapa faktor yang mempengaruhi antara satu sama lain, sehingga ia memberi impak yang besar. Faktor berikut menyebabkan DCB:

1. Spekulasi Pelabur dan Trader

Corak ini biasanya mencerminkan kepercayaan (spekulasi) pelabur atau peniaga bahawa harga aset akan naik semula tidak lama lagi.

Kebiasaannya, peniaga atau pelabur beranggapan bahawa harga sesuatu aset telah menurun ke tahap terendah dan penurunan yang berlaku hanyalah sementara.

Melihat keadaan ini, sudah tentu menjadi lumrah bagi pelabur atau peniaga untuk membeli banyak aset dengan harga yang merosot.

Apabila sudah ramai yang membeli sesuatu aset, sudah tentu penurunan harga akan berhenti.

Jika pembeli tidak dapat mengekalkan kekuatan mereka, maka kenaikan harga yang berlaku hanyalah ilusi.

2. Pasaran yang Turun Naik

Punca lain adalah disebabkan keadaan pasaran yang berlaku. Seperti yang kita ketahui terdapat banyak faktor yang boleh mempengaruhi turun naik harga di pasaran.

Salah satu faktornya ialah berita. Apabila ada berita buruk, sudah tentu harga sesuatu aset akan menurun. Sebaliknya, apabila ada berita positif, harga akan naik.

Keadaan yang sangat dinamik ini sudah tentu sangat mudah untuk menimbulkan minat orang. Hanya satu berita positif boleh menggalakkan orang ramai membuat transaksi jualan.

Ini kerana harga sesuatu aset semakin meningkat. Oleh itu, ini akan memberi kesan kepada kemunculan sentimen pasaran yang positif yang hanya bersifat sementara.

Cara Mengenali DCB

cara mengenali dcb

Pada asasnya DCB ini adalah satu fenomena yang sangat mudah untuk dikenali. Ini kerana DCB bukan berlaku begitu sahaja, tetapi terdapat beberapa fasa.

Dalam kes ini terdapat 3 fasa yang boleh Anda perhatikan untuk mengetahui kejadian dead cat bounce, iaitu seperti berikut:

Fasa pertama

Terdapat penurunan harga yang sangat ketara dan bertahan untuk masa yang agak lama.

Fasa kedua

Harga tiba-tiba meningkat, seolah-olah akan berlaku pembalikan arah trend harga.

Fasa ketiga

Harga akan turun, malah lebih rendah jika dibandingkan dengan penurunan harga yang berlaku pada fasa pertama.

Sama seperti yang berlaku pada fasa pertama, penurunan harga yang berlaku pada fasa ketiga juga akan berpanjangan.

Cara Mengelakkan Dead Cat Bounce (DCB)

cara mengelakkan dead cat bounce dcb

Anda perlu tahu bahawa aliran menurun yang sah adalah yang mempunyai lower high dan lower low.

Dalam kes ini Anda boleh mengenal pasti sama ada terdapat DCB atau tidak dengan menggunakan Fibonacci retracement di high sebelum pergerakan naik yang Anda syak ialah DCB. Tengok gambar di atas.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, DCB ini sebenarnya adalah continuation pattern daripada downtrend.

Dalam kes ini, Anda boleh mengenal pasti pembetulan sama ada adalah kesinambungan aliran sebelumnya atau pembalikan arah trend dengan menggunakan Fibonacci Retracement.

Anda boleh lihat dalam gambar di atas bahawa titik tertinggi yang berlaku adalah pada tahap Fibonacci Retracement 61.8.

level fibonacci retracement

Ini bermakna peningkatan yang berlaku sebenarnya adalah corak pembetulan yang memberikan maklumat bahawa downtrend akan diteruskan.

Dengan kata lain, corak dalam imej di atas ialah DCB. Jika ternyata titik tertinggi boleh mencapai tahap Fibonacci Retracement 78.6, maka Anda boleh yakin bahawa arah trend memang akan berbalik arah dari downtrend ke uptrend.

Cara Untuk Keluar dari DCB

cara untuk keluar dari dcb

Jika Anda sudah membeli saham dan terjebak dengan DCB, maka cara untuk keluar selagi Anda tidak perlu mengalami kerugian yang besar adalah dengan melakukan average down.

Anda perlu tahu dan ingat bahawa downtrend yang berlaku selepas dead cat bounce amat sukar untuk kita tahu bila akan berakhir.

Jika Anda membeli saham yang tidak berkualiti, sudah tentu saham yang Anda beli boleh pergi ke harga terendah sesuatu saham yang ditentukan oleh Bursa Malaysia.

Sudah tentu Anda tidak perlu menunggu harga saham yang Anda beli mencecah titik terendah.

Ini kerana jika saham sudah berada di titik terendah ia akan mengambil masa yang sangat lama untuk boleh naik semula atau yang paling teruk ialah saham dikeluarkan dari Bursa.

Jika Anda sudah terperangkap dalam DCB, maka Anda boleh menunggu saat harga akan naik (walaupun bukan untuk masa yang lama).

Terdapat beberapa petanda yang boleh Anda perhatikan sekiranya harga akan naik iaitu kehadiran higher high dan higer low.

Jika Anda telah melihat bahawa terdapat higher high dan higher low, maka Anda boleh melakukan average down dengan:

  • Beli saham di kawasan uptrend 2 kali daripada lot sebelumnya.
  • Jadi Anda akan melihat harga purata Anda akan turun. Bila harga mula naik barulah boleh untung. Anda boleh menjual saham yang Anda miliki.

Contoh

Sebagai contoh, jika Anda membeli 10 lot saham X pada harga RM400, maka modal Anda dalam saham X ialah RM400,000.

Kemudian keesokan harinya harga saham yangAanda beli jatuh kepada harga RM380, terus menurun sehingga harga RM220.

Dalam kes ini, Anda boleh menunggu sehingga downtrend menjadi lemah. Lepas tu nampak harga dah mula naik dari harga RM220 ke RM280 dalam beberapa hari.

Anda boleh melihat higher high dan higher low dan akhirnya Anda tahu pasti bahawa saham yang Anda beli akan naik.

Jika begitu keadaannya, maka Anda boleh membeli 20 lot saham X lagi (2 kali jumlah lot yang Anda beli sebelum ini). Contohnya, Anda berjaya membeli balik saham X pada harga RM240.

Jadi, anda mempunyai 30 lot saham X pada harga purata RM294 dengan pengiraan (RM400 x 10 lot) + (RM240 x 20 lot) : 30 lot.

Jika harga naik sehingga RM300 Anda boleh menjual saham yang Anda miliki. Jadi, Anda boleh bertahan dalam corak dead cat bounce.