Doji Candlestick | Kebaikan, Jenis, Tips, Cara Menggunakan

Dalam menjalankan analisis teknikal instrumen pelaburan seperti saham, terdapat istilah mengenai beberapa indicator grafik dalam bentuk candlestick.

Anda perlu tahu bahawa secara grafik candlestick ini boleh menunjukkan pergerakan, history, dan juga perubahan dalam harga instrumen pelaburan.

Dengan menggunakan candlestick Anda boleh mengetahui maklumat tentang harga pembukaan, harga penutupan, harga tertinggi, dan juga harga terendah.

Oleh itu, bentuk candlestick ini dapat menunjukkan keadaan semasa dalam pasaran.

Doji candlestick ialah salah satu bentuk atau corak candlestick yang terkenal, kerana Doji candlestick boleh memberikan maklumat tentang pembalikan atau penerusan harga.

Jika Anda tidak tahu tentang Doji candlestick, jangan risau, kerana dalam artikel ini akan dibincangkan sepenuhnya, jom lihat artikel ini!

Apa Itu Doji Candlestick?

apa itu doji candlestick
Credit: www.javafx.news

Doji Candlestick adalah satu bentuk candlestick yang boleh memberikan maklumat bahawa harga pembukaan dan penutupan instrumen pelaburan berada pada tahap yang sama atau tidak jauh berbeza.

Secara umum, bentuk Doji ini digambarkan sebagai bentuk badan dan ekor candlestick yang nipis, atau seperti garisan silang.

Perkataan “Doji” berasal daripada bahasa Jepun yang bermaksud kesilapan. Ini kerana ketika pertama kali istilah ini muncul untuk jualan beras, jarang berlaku harga pembukaan dan penutupan pada tahap yang sama.

Pada asasnya borang candlestick ini menyediakan 3 maklumat, iaitu seperti berikut:

  • Penjual dan pembeli mempunyai kuasa yang sama, jadi harga tidak naik atau turun.
  • Akan ada pembalikan atau penerusan arah trend harga.
  • Terdapat keraguan tentang arah pergerakan harga di pasaran.

Maklumat yang telah diperolehi daripada bentuk candlestick ini sudah tentu boleh menjadi salah satu faktor untuk mempertimbangkan harga sesuatu instrumen pelaburan mahal atau murah.

Ini sudah tentu mesti digabungkan dengan beberapa analisis teknikal dan fundamental yang lain. Dalam kes ini Anda boleh tahu bila Anda akan memasuki pasaran atau keluar dari pasaran.

Kebaikan Menggunakan Doji Candlestick

kebaikan menggunakan doji candlestick
Credit: itsmecevi.github.io

Seperti yang telah dijelaskan sebelum ini, Doji candlestick ini dapat memberikan maklumat kepada kita tentang 3 perkara iaitu seperti berikut:

1. Mengetahui Penjual dan Pembeli Mempunyai Kuasa yang Sama

Ya, bentuk candlestick ini boleh memberi kita maklumat tentang penjual dan pembeli yang mempunyai kuasa yang sama.

Oleh itu, ini menunjukkan pergerakan pasaran yang masih diragui. Ini kerana harga pembukaan adalah sama dengan harga penutup.

2. Mengetahui Akan Ada Pembalikan atau Penerusan Arah Trend Harga

Anda perlu tahu bahawa bentuk Doji candlestick ini boleh memberi kita maklumat bahawa akan berlaku perubahan atau penerusan arah trend harga.

Jika Doji candlestick berlaku bermula dengan uptrend atau downtrend, maka ini bermakna akan berlaku perubahan arah aliran.

Sudah tentu ini mesti disahkan dengan bentuk candlestick seterusnya dan juga disokong oleh beberapa bukti sokongan daripada analisis teknikal atau fundamental yang lain.

Jika bentuk candlestick selepas bentuk Doji adalah sama dengan trend harga sebelumnya, maka menunjukkan bahawa harga akan meneruskan trend semasa.

Namun, jika bentuk candlestick yang berlaku selepas Doji tidak sama dengan trend harga yang berlaku sebelum Doji, maka menunjukkan akan berlaku perubahan trend harga.

3. Boleh Digunakan Untuk Membuat Keputusan

Biasanya Doji ini berlaku dalam tempoh consolidation. Dalam tempoh ini semua peserta pasaran akan berasa ragu-ragu tentang arah pergerakan harga masa yang akan datang.

Oleh itu, dengan kemunculan bentuk Doji, akan dapat memberi rujukan kepada peserta pasaran bahawa akan berlaku perubahan dan penerusan harga.

Dalam tempoh consolidation ini, peserta pasaran akan mengetahui dengan jelas support dan resistance harga. Oleh itu, peserta pasaran boleh membuat beberapa strategi yang mungkin berlaku dalam pasaran.

Jenis Doji Candlestick

jenis doji candlestick
Credit: www.forex.in.rs

Anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa jenis Doji candlestick yang tersedia, iaitu seperti berikut:

1. Morning Doji Star

Seperti namanya, bentuk Doji ini adalah sama dengan bentuk bintang. Morning Doji Star ini terdiri daripada garis mendatar yang menunjukkan tahap harga pembukaan sama dengan harga penutup dan garis menegak yang memotong garis mendatar.

Garis menegak pada Morning Doji Star ini menunjukkan harga tertinggi dan juga harga terendah yang pernah berlaku dalam satu sesi dagangan tersebut.

Secara umum, bentuk Morning Doji Star ini menunjukkan bahawa pasaran keliru dan kuasa antara penjual dan pembeli adalah sama kuat.

Ciri utama Morning Doji Star ini ialah garisan melintang dengan garisan menegak mempunyai panjang atau bahagian yang sama.

2. Long Legged Doji

Long Legged Doji ialah bentuk Doji di mana panjang garis menegak yang membahagi garis mendatar dalam bentuk ini lebih panjang daripada garis menegak dalam Morning Doji Star.

Tetapi kerana harga pembukaan dan penutupan adalah sama, bentuk ini menunjukkan tahap turun naik yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan Morning Doji Star.

3. Dragonfly Doji

Dragonfly Doji ialah satu bentuk Doji candlestick yang menggambarkan bahawa tahap harga penutup dan pembukaan adalah sama.

Tetapi harga terendah yang pernah berlaku adalah lebih besar daripada harga tertinggi yang pernah berlaku.

Oleh itu, bayang-bayang di bahagian bawah candlestick akan lebih panjang daripada bayang-bayang di bahagian atas candlestick.

Kerana, Dragonfly Doji ini mempunyai bayang yang lebih panjang di bahagian bawah, jadi bentuk Dragonfly Doji ini seperti salib atau pun seperti pepatung.

4. Gravestone Doji

Gravestone Doji adalah bertentangan dengan Dragonfly Doji. Ya, Gravestone Doji ini menunjukkan bahawa harga penutup dan harga pembukaan adalah sama.

Walau bagaimanapun, harga tertinggi yang pernah berlaku adalah lebih besar daripada harga terendah yang pernah berlaku.

Oleh itu, Gravestone Doji ini berbentuk seperti batu nisan, kerana mempunyai bayang atas candlestick yang lebih panjang daripada bayang bawah candlestick.

5. The 4 Price Doji

The 4 Price Doji ialah bentuk Doji yang sangat mudah jika dibandingkan dengan bentuk Doji yang dibincangkan di atas.

Ya, The 4 Price Doji ini mempunyai garisan melintang tanpa sebarang bayang. Ini menunjukkan bahawa harga tidak berubah sama sekali dalam sesi dagangan.

Dengan kata lain, harga pembukaan = harga penutupan = harga tinggi = harga penutupan. Oleh itu, bentuk The 4 Price Doji hanya mendatar.

morning doji star long legged doji dragonfly doji gravestone doji the 4 price doji
Credit: www.dailyfx.com

Tips Menggunakan Doji Candlestick

tips menggunakan doji candlestick
Credit: patternswizard.com

Walaupun hanya satu aspek analisis teknikal, sudah tentu strategi diperlukan untuk dapat memanfaatkan Doji Candlestick ini.

Terdapat beberapa tips yang boleh Anda lakukan untuk menggunakan Doji Candlestick ini, iaitu seperti berikut:

1. Menggunakan Analisis Sokongan

Doji Candlestick sememangnya indicator yang baik untuk dapat menentukan sama ada trend harga akan berbalik arah atau meneruskan trend sedia ada.

Untuk dapat menentukan sama ada Doji Candlestick ini menunjukkan trend reversal atau trend continuation, sudah tentu Anda perlu menggunakan supporting analysis untuk mengukuhkan Doji Candlestick yang berlaku.

Analisis yang dimaksudkan di sini adalah sebagai contoh bentuk candlestick seterusnya selepas Doji Candlestick atau Anda boleh menggunakan indicator lain, seperti Moving Average, Stockhastic, dan sebagainya.

2. Mencari Doji Candlestick dalam Instrumen Pelaburan Oversold

doji candlestick pattern in oversold
Credit: Credit: www.dailyfx.com

Instrumen pelaburan yang mengalami oversold ialah instrumen pelaburan yang jumlah jualannya lebih tinggi daripada jumlah yang dibeli.

Ini sudah tentu akan memberi kesan kepada harga instrumen pelaburan yang berada dalam trend menurun.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna instrumen pelaburan yang mengalami penurunan tidak akan dapat meningkat.

Malah, kehadiran Doji Candlestick (terutama Dragonfly Doji dan Morining Doji Star), secara tidak langsung menunjukkan bahawa pada ketika itu tindakan penjualan telah mula reda.

Ini juga menunjukkan bahawa dalam jangka masa terdekat harga berkemungkinan akan berbalik kepada kenaikan harga (bullish).

Oleh itu, Anda boleh membuat tindakan pembelian. Untuk dapat mengetahui instrumen pelaburan dikatakan overbought atau oversold, Anda boleh menggunakan RSI (Relative Strength Index) indicator.

3. Tentukan Stop Loss di Bawah Bayangan Doji

Stop loss boleh menjadi cara terbaik untuk mengelakkan atau meminimumkan kerugian yang lebih besar. Jika Anda menggunakan stop loss, sudah tentu Anda tahu berapa banyak kerugian yang Anda akan dapat.

Dan sudah tentu jumlah kerugian tersebut ialah jumlah yang Anda boleh terima. Anda perlu ingat bahawa menentukan stop loss ialah salah satu daripada strategi money management.

Dalam pelaburan, sudah tentu, melakukan money management adalah satu kemestian kerana ini adalah satu perkara yang paling penting, supaya wang kita dapat berkembang.

Cara Menggunakan Doji Candlestick

cara menggunakan doji candlestick

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, Doji adalah salah satu petunjuk yang memberikan maklumat bahawa pasaran berada dalam keadaan kekeliruan.

Oleh itu, harga pembukaan dan penutupan yang berlaku adalah sama atau hampir sama.

Seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas, Doji sering dijumpai pada titik di mana trend harga berubah pada permulaan.

Anda akan melihat Dragonflay Doji pada awal Julai pada pergerakan harga Bitcoin USD.

Kemudian terdapat 3 Doji yang terletak berdekatan antara satu sama lain pada penghujung bulan Julai sebelum pembalikan harga kepada uptrend.

Selepas 3 doji terletak berdekatan, trend seterusnya ialah uptrend dan pada hujung uptrend terdapat Dragonfly Doji. Selepas Dragonfly Doji berlaku, arah trend berubah daripada uptrend kepada downtrend.

Satu strategi untuk menggunakan Doji adalah untuk menganggap titik tertinggi (resistance) dan titik terendah (support) sebagai titik breakout.

Sebagai contoh jika kita melihat aliran menurun dan kemudian terdapat Dragonfly Doji (seperti pada bulan Jun), kita harus mencari posisi beli dan menunggu pengesahan bahawa harga akan naik.

Apakah bentuk pengesahan tersebut?

Bentuk pengesahan di sini adalah apabila harga berjaya breakout dari titik tertinggi (resistance) atau harga ditutup di atas bayang Doji.