6 Indicator Saham Terbaik | Best Untuk Analisis Saham

Pada asasnya indicator saham terbaik ini bergantung kepada kaedah trading dan juga strategi pelaburan saham yang kita lakukan.

Sebagai contoh, moving average (MA) indicator adalah indicator saham yang sesuai untuk pelaburan saham long term.

Walaupun MA adalah salah satu indicator terbaik, tetapi moving average indicator tidak sesuai untuk trading saham long or medium term.

Begitu juga dengan indicator analisis teknikal lain, seperti Stochastic, MACD, dan sebagainya.

Satu indicator mungkin paling sesuai digunakan untuk satu strategi, tetapi tidak semestinya terbaik untuk strategi lain.

Itulah sebabnya ramai orang bertanya, apakah indicator analisis teknikal yang terbaik? Apakah indicator yang paling berkuasa? Apakah indicator saham yang paling tepat?

Beberapa soalan ini sebenarnya sangat munasabah untuk ditanya. Semua peniaga dan pelabur saham sudah tentu mempunyai soalan ini.

Secara peribadi, dengan lebih daripada 10 tahun pengalaman, saya hanya tahu menggunakan kira-kira 20 indicator analisis teknikal sahaja.

Anda perlu tahu masih banyak lagi indicator sedia ada, saya hanya menguasai beberapa indikator (sangat sedikit) yang ada.

Dalam kes ini, untuk dapat untung di pasaran saham, kita tidak perlu memahami cara menggunakan semua indikator yang ada.

Jika Anda boleh fokus dan faham strategi yang Anda gunakan, sebenarnya cukup dengan hanya menggunakan 1-2 indicator sahaja, Anda boleh mendapat keuntungan yang konsisten.

Anda hanya perlu fokus pada beberapa indicator saham terbaik, Anda tidak perlu memahami semua indicator. Terdapat beberapa cadangan indicator saham terbaik, iaitu seperti berikut:

1. Stockhastic

stockhastic indicator

Cadangan indicator saham terbaik yang pertama ialah Stochastic. Anda boleh katakan indicator ini adalah salah satu indicator paling tepat untuk menjalankan swing trading dan pelaburan saham tempoh pendek.

Walaupun sebenarnya indicator ini juga boleh digunakan untuk trading dan juga melabur dalam saham untuk long and medium term.

Anda perlu tahu bahawa Stochastic indicator telah dibangunkan oleh trader dan pengguna analisis teknikal bernama George Lane pada tahun 1950.

George Lane ialah trader bursa komoditi di Chicago Mercantile Exchange yang merupakan bursa komoditi terbesar di dunia.

Stochastic ialah salah satu indicator analisis teknikal terbaik untuk swing trading, kerana indicator ini dicipta untuk digunakan bersama support or resistance level.

Dengan menggunakan Stochastic Anda boleh mengukur dan menentukan sejauh mana kuat kawasan support atau resistance, daripada kedudukan Stochastic overbought atau oversold.

Stochastic ialah indicator yang mengukur harga purata, antara harga tertinggi dan terendah sejak beberapa hari lalu.

Kemudian julat harga tersebut akan dibandingkan dengan harga penutup terakhir, dan hasilnya akan menjadi nombor dan baris yang dipaparkan oleh Stochastic.

Menurut George Lane, apabila pasaran berada dalam trend menaik (bullish uptrend), harga akan cenderung untuk ditutup lebih dekat kepada “had atas” daripada julat harga purata.

Sebaliknya, apabila pasaran berada dalam trend menurun (bearish downtrend), harga akan cenderung untuk ditutup lebih dekat kepada “had bawah” daripada julat harga purata.

“Had atas” dan “had bawah” juga dikenali sebagai kawasan overbought dan oversold. Jadi sebenarnya overbought dan oversold bukanlah isyarat beli dan jual.

2. MACD

macd moving averages convergence divergence

Cadangan seterusnya untuk indicator saham terbaik ialah MACD (Moving Averages Convergence Divergence).

MACD adalah salah satu indicator saham yang boleh dikatakan paling tepat untuk pelaburan medium term dan strategi semi-investing.

Semi-investing ialah strategi yang menggabungkan perdagangan dan pelaburan, dengan tempoh antara 3 minggu hingga 30 minggu.

Ini bermakna MACD sebenarnya tidak sesuai untuk swing trading, apatah lagi digunakan untuk day trading. Ini kerana MACD tidak dicipta untuk mengesan momentum tempoh pendek.

Ini adalah salah satu kesilapan yang paling biasa dilakukan oleh ramai peniaga dan pelabur saham di Malaysia.

MACD indicator telah dicipta oleh seorang peniaga, pelabur dan fund manager di Wall Street, iaitu Gerald Appel pada tahun 1970.

Gerald Appel menerangkan dengan lebih terperinci tentang MACD indicator dalam bukunya yang bertajuk “Technical Analysis: Power Tools for Active Investors”.

Gerald Appel membuat MACD tidak mengetahui trend harga dan arah pasaran. Tetapi, untuk dapat mengesan pengukuhan dan juga kelemahan trend harga.

Anda perlu tahu bahawa MACD menggunakan 2 garisan EMA (exponential moving average) untuk menentukan arah dan kekuatan trend harga.

Apabila pasaran berada dalam trend harga menaik yang kuat, MACD akan menunjukkan garis MACD yang curam ke atas.

Sebaliknya, apabila pasaran berada dalam trend harga menurun yang kuat, MACD akan mencipta garis MACD yang curam ke bawah.

Untuk menjana maklumat tentang isyarat beli dan isyarat jual, MACD menambah satu baris yang dipanggil signal line. Gabungan MACD line dan signal line boleh membentuk golden cross dan dead cross.

Dalam kes ini, Anda perlu ingat bahawa tidak semua goldern cross memberikan maklumat tentang isyarat beli, dan bukan semua dead cross memberikan maklumat tentang isyarat jual.

Ini kerana Gerald Appel menjelaskan bahawa terdapat beberapa kriteria lain untuk membezakan antara maklumat isyarat yang sah dan tidak sah.

3. Moving Averages

moving average ma

Cadangan seterusnya untuk indicator saham terbaik ialah MA (Moving Average), yang merupakan salah satu indicator saham paling tepat untuk pelabur tempoh panjang.

Dalam analisis teknikal, yang dimaksudkan dengan pelabur tempoh panjang ialah pelabur yang membeli saham dengan tujuan untuk menyimpannya lebih dari 8 bulan.

Dan salah seorang peniaga dan pelabur saham yang pertama kali menggunakan MA ialah Richard Donchian.

Beliau telah menggunakan gabungan MA5 (5 Day Moving Average) dan MA20 (20 Day Moving Average) untuk menguruskan portfolio pelaburannya sejak 1948.

Anda perlu tahu gabungan MA5 dan MA20 merupakan salah satu gabungan MA yang masih lagi popular sehingga kini.

Anda boleh katakan indicator saham MA ini adalah indicator saham tertua, kerana telah digunakan jauh sebelum era pengkomputeran dan kemunculan teknikal moden.

Pada asasnya indicator MA mempunyai tujuan untuk dapat mengesan arah trend harga. Anda perlu tahu bahawa pembentukan trend harga, sudah tentu, mengambil masa.

Tiada trend harga yang terbentuk daripada hanya satu bar atau candle sahaja. Oleh itu, MA dikategorikan sebagai Lagging Indicator.

Iaitu, MA cenderung kurang responsif dalam mengesan perubahan dalam trend harga, dan MA akan sentiasa lewat dalam mengesan perubahan dalam trend harga.

Oleh kerana MA mempunyai sifat yang kurang responsif untuk mengesan perubahan dalam trend harga, oleh itu tidak sesuai digunakan sebagai indicator untuk tempoh pendek atau medium.

4. Relative Strength Index

relative strength index rsi

Relative strength index atau sering disebut sebagai RSI ​​adalah salah satu indicator teknikal terbaik untuk perdagangan saham.

Ini kerana penilaian harga boleh dilakukan dengan mudah. Pada asasnya indicator RSI adalah dalam bentuk garis naik dan turun antara level 0.0-100.0 di bawah carta harga.

Secara umumnya, jika harga naik ke level 70.0, ini bermakna pasaran terlebih beli (overbought), jadi kemungkinan harga akan turun.

Manakala jika harga turun hingga menembusi paras 30.0 bermakna keadaan pasaran sudah terlebih jual (oversold), jadi berkemungkinan harga akan berbalik naik.

Walau bagaimanapun, Anda perlu ingat bahawa terdapat pengecualian khas.

Jika harga sesuatu saham turun hingga menembusi level 30.0, maka Anda perlu pastikan dengan menggunakan analisis fundamental.

Jika keadaan fundamental syarikat adalah baik, maka ini adalah peluang yang boleh Anda ambil untuk membeli saham tersebut.

5. Candlestick PTC

candlestick ptc

Pada asasnya, Candlestick PTC ini bukan indicator analisis teknikal, tetapi Candlestick PTC ini mesti dimasukkan dalam senarai.

Ini kerana kaedah analisis teknikal ini adalah yang paling tepat untuk pedagang dan pelabur saham yang tidak suka menggunakan indicator.

Analisis ini dipopularkan oleh Steve Nison, dalam bukunya yang bertajuk “Japanese Candlestick Charting Techniques”.

Steve Nison bukanlah pencipta kaedah ini. Candlestick PTC ialah kaedah analisis yang telah digunakan di Jepun sejak tahun 1700, oleh seorang peniaga beras terkenal bernama Munehisa Homma.

Dalam kes ini, Monehisa Homma membuat pemerhatian dan menjelaskan bahawa terdapat beberapa corak yang berterusan dan berulang.

Oleh itu, Candlestick ialah salah satu kaedah analisis teknikal yang paling tepat untuk mengesan bila harga akan berbalik arah.

Bercerita tentang Candlestick Pattern, mungkin ini antara kesilapan yang sering dilakukan oleh trader dan juga pelabur saham beginner.

Ramai peniaga dan pelabur lupa bahawa analisis teknikal candlestick sebenarnya mempunyai 3 komponen utama iaitu PTC (pattern, trend, dan context).

Anda perlu ingat bahawa tidak semua corak hammer boleh memberikan maklumat isyarat beli dan bukan semua shooting star boleh memberikan isyarat jual, dan pelbagai corak lain.

Kerana selain corak candlestick yang mesti kita perhatikan, kita juga kena perhatikan bila dan di mana corak itu muncul (trend and context).

Oleh itu, analisis teknikal candlestick yang kita lakukan akan lebih tepat, tanpa perlu menghafal pelbagai corak candlestick.

6. Support Resistance Level

support resistance level

Sama seperti Candlestick PTC, Support Resistance Level pada asasnya bukan indicator, tetapi kaedah ini perlu disertakan dalam senarai.

Ini kerana Support Resistance Level adalah teknik analisis teknikal terbaik untuk digabungkan dengan pelbagai indicator saham lain.

Anda boleh katakan kaedah ini adalah salah satu kaedah analisis teknikal yang paling berkuasa.

Kenapa begitu?

Ini kerana, dengan mempelajari dan membaca Support Resistance Level, bermakna kita juga sedang mengkaji dan juga membaca dinamika supply and demand.

Apakah yang menjadikan analisis Support Resistance Level begitu berkuasa?

Jawapannya ialah gabungan antara pelbagai indicator itu menghasilkan ketepatan.

Ya, hampir semua indicator analisis teknikal saham terbaik, dan pelbagai kaedahnya, semuanya boleh digabungkan menggunakan Support Resistance Level.

Dan gabungan ini tentunya mampu meningkatkan ketepatan analisis teknikal.

Anda perlu tahu bahawa semua indikator yang telah dibincangkan sebelum ini pada asasnya mempunyai prinsip dan konsep yang sama seperti Support Resistance Level.

Oleh itu, dalam pengalaman saya, untuk mendapat keuntungan yang konsisten, kita tidak perlu memahami cara membaca semua indicator.

Dalam kes ini, Anda hanya perlu memilih satu indicator (apa pun itu), kemudian menggabungkannya menggunakan analisis support resistance level.