4 Jenis Trader Saham | Intraday, Scalper, Swing & Position

Trading aset, baik dalam bentuk saham mahupun instrumen lain, sudah tentu memerlukan strategi yang disesuaikan dengan gaya dagangan Anda.

Tanpa strategi yang baik, sudah tentu Anda sukar untuk dapat membeli dan menjual aset. Setiap orang mempunyai gaya dan strategi tersendiri untuk menjana wang daripada turun naik harga aset.

Kedua-duanya, iaitu gaya perdagangan dan strategi, sangat menentukan kejayaan seseorang dalam mencuba nasib antara carta dan data yang rumit.

Aktiviti trading itu sendiri merujuk kepada aktiviti jual beli jangka pendek. Strategi yang digunakan oleh trader aktif juga sangat berbeza daripada strategi pelabur jangka panjang.

Nah, dalam trading, trader biasanya mengetahui empat jenis gaya trading yang menjadi juara masing-masing.

Sudah tentu, setiap gaya ini mempunyai risiko dan potensi keuntungan yang berbeza. Untuk itu, mari kita lihat beberapa gaya trading yang digunakan oleh trader yang sudah tentu Anda boleh cuba!

1. Day Trader / Intraday

day trader intraday

Seorang pedagang intraday kebiasaannya memegang saham kurang daripada 24 jam. Nama pun dah intraday / day trader.

Gaya trader ini adalah yang paling biasa di pasaran. Lebih-lebih lagi, sejak pandemik, ramai orang telah bertukar menjadi trader baru untuk mengisi masa lapang mereka semasa kuarantin diri.

Intraday biasanya menjalankan aktiviti trading pada hari yang sama. Apabila pasaran baharu dibuka, dia akan membeli aset itu pada harga bernilai lebih rendah.

Kemudian, dia akan segera menjual aset tersebut apabila nilainya meningkat. Trader harian sangat berdisiplin untuk cut loss.

Jika harga saham yang dibelinya bertakung malah menyusut apabila sesi dagangan hampir tamat, trader jenis ini lebih suka menjual rugi daripada menahannya sehingga esok.

Malah, trading harian biasanya dijalankan oleh profesional yang mahir dalam analisis teknikal pergerakan harga sesuatu aset.

Trading harian juga harus berhati-hati memantau pergerakan harga pada setiap masa agar tidak kehilangan momentum.

Di samping itu, sudah tentu, Anda perlu menyediakan mental steel jika Anda perlu cut loss sebelum pasaran ditutup.

Tetapi sudah tentu, gaya ini bukan sahaja terhad kepada kemahiran dan pengalaman seseorang. Beginner yang nak mencuba nasib sebagai day trader pun boleh, tau!

2. Position Trader

position trader

Position trader adalah trader yang menyimpan saham untuk tempoh yang lebih lama iaitu selama berbulan-bulan.

Position trader mendapat wang daripada naik turun carta dalam jangka sederhana hingga agak panjang.

Mereka biasanya menunggu untuk masuk atau keluar pasaran dengan melihat sejarah arah aliran harga aset.

Secara amnya, position trader ni membeli saham pada titik support dalam kedudukan aliran uptrend.

Mereka biasanya hanya cuba meneka naik turun pergerakan pasaran. Walau bagaimanapun, position trader ni tidak cuba meramalkan harga.

Sekiranya saham hampir menembusi titik resistance, maka mereka akan menjual saham mereka pada harga yang lebih tinggi.

Kelebihannya ialah aktiviti ini agak santai berbanding day trader. Biasanya dilakukan oleh trader yang menjadikan trading sebagai aktiviti sampingan.

Walau bagaimanapun, kelemahannya ialah position trader biasanya sukar untuk menjalankan aktiviti mereka dalam pasaran modal apabila turun naik yang tinggi.

3. Swing Trader

swing trader

Swing trader adalah trader yang akan menyimpan saham selama beberapa hari dan boleh berlarutan sehingga berminggu-minggu.

Jika ketika pasaran tidak menentu position trader kerap berundur, tidak pula berlaku kepada swing trader yang sebenarnya sibuk mengaut keuntungan.

Swing trader biasanya memegang pemilikan aset untuk tempoh masa yang lebih singkat daripada position trader.

Konsep gaya trading ini adalah untuk membeli apabila harga aset mula break out dan menjual apabila trend dianggarkan telah mencapai klimaks.

Oleh itu, swing trader biasanya menjalankan aktiviti mereka berdasarkan algoritma yang mencerminkan pergerakan saham.

Algoritma ini hanya memberitahu bila masa terbaik untuk menjual atau membeli saham tetapi tidak menyatakan harga jualan tertinggi dan terendah.

Sudah tentu, algoritma swing trader lebih tepat dengan banyak data. Swing trader akan mendapati sukar untuk menganalisis jika pasaran kurang tangkas untuk bergerak.

4. Scalping Trader

scalping trader scalper

Scalper adalah pedagang yang memegang saham yang dibeli untuk tempoh yang sangat singkat, biasanya mereka akan menjual saham setelah beberapa saat atau minit saham dibeli.

Jika Anda seorang trader berpengalaman dengan modal yang besar, scalping boleh menjadi pilihan supaya Anda boleh buat duit dalam masa yang singkat.

Masa yang diambil oleh scalper untuk membeli dan menjual saham semula adalah sangat singkat, hanya beberapa minit hingga jam.

Scalper hanya melihat pergerakan saham atau komoditi tertentu dalam tempoh masa yang singkat. Oleh itu, kemahiran menganalisis akan menentukan kejayaan atau kegagalan seseorang scalper.

Mereka biasanya menggunakan analisis teknikal sebagai senjata utama mereka dengan mengabaikan analisis fundamental.

Pelbagai carta seperti moving average, stochastic dan bollinger bands digunakan oleh scalper pada carta minit atau setiap jam.

Kelebihannya, kerana aset tersebut tidak dipegang terlalu lama, scalper tidak perlu mengalami kerugian besar apabila terpaksa cut loss.

Jika dilakukan dengan betul dan dengan analisis yang betul, kaedah ini sangat menguntungkan.

Walau bagaimanapun, scalper yang berjaya mesti mempunyai stamina yang baik untuk dapat memantau pergerakan saham setiap masa untuk membeli dan menjual pada masa yang terbaik.

Oleh itu, biasanya scalper tidak berdagang setiap hari, tetapi hanya apabila ada momentum tertentu.