12 Kunci Untuk Berjaya Bagi Anda Semua yang Ingin Kejayaan

Setiap orang pastinya inginkan kehidupan yang penuh dengan pencapaian dan kejayaan. Anda juga boleh menjadi manusia yang berjaya, selagi Anda ingin mempraktikkan kunci kejayaan.

Pepatah yang mengatakan “No Pain, No Gain” sememangnya merupakan gambaran yang sangat tepat untuk orang yang ingin berjaya dalam hidup dan dalam kerjaya mereka.

Anda perlu ingat setiap kejayaan yang dicapai pastinya tidak datang serta merta tanpa pengorbanan yang tinggi. Pada asasnya kunci kejayaan sebenar terletak pada disiplin diri dan bukan hanya bergantung kepada kebijaksanaan yang dimiliki semata-mata.

Semua orang yang mempunyai tabiat positif sudah tentu mereka akan lebih dekat dengan kejayaan kerana mereka meletakkan diri mereka dalam persekitaran yang betul.

Berikut adalah senarai kunci untuk berjaya yang perlu dilakukan oleh diri kita jika kita hendak berjaya dalam kerjaya ataupun kehidupan seharian.

1. Jangan Cepat Berpuas Hati Dengan Pencapaian Anda

jangan cepat berpuas hati dengan pencapaian anda

Anda pastinya boleh berasa puas dengan pencapaian yangAanda perolehi sekarang. Sekiranya Anda masih berfikir tentang apa lagi yang perlu dilakukan selepas mencapai pencapaian itu? Apakah sasaran yang akan Anda kejar seterusnya?

Tulis rancangan masa depan Anda pada sekeping kertas atau papan hitam supaya Anda tidak lupa. Senarai rancangan yang ada buat akan menjadi panduan Anda untuk mencuba pada hari-hari berikutnya.

2. Rajin Belajar Semua Jenis Ilmu

rajin belajar semua jenis ilmu

Kunci kejayaan kedua ialah belajar bersungguh-sungguh, jangan malas. Disiplin dalam pembelajaran akan menyelamatkan Anda daripada bersikap acuh tak acuh dan mudah berputus asa.

Pun begitu, ada baiknya Anda mempelajari pelbagai ilmu, bukan satu ilmu sahaja.

Sebagai contoh, jika Anda ingin menjadi seorang saintis, Anda perlu tahu cara menjalankan penyelidikan, merekod keputusan eksperimen dan menerangkannya kepada orang ramai.

Kerana ilmu tidak terhad kepada teori dalam buku, terdapat tindakan nyata yang mesti diambil.

3. Ketahui Kekuatan dan Kelemahan Anda

ketahui kekuatan dan kelemahan anda

Lihat diri Anda dengan baik dan fahami apakah kekuatan dan kelemahan Anda. Adakah Anda seorang yang bijak tetapi malas, atau pandai bersukan tetapi tidak pandai matematik?

Apakah jenis kerja yang Anda cemerlang, kerja fizikal atau intelek? Dalam perjalanan Anda menuju kejayaan, mengetahui apa yang Anda mahir dan apa yang Anda tidak mahir adalah kunci kejayaan yang tidak boleh Anda abaikan.

4. Mempunyai Pandangan Positif

mempunyai pandangan positif

Apabila Anda mempunyai jiwa yang positif, hasilnya sudah tentu positif. Salah satu kunci kejayaan ialah sentiasa berfikiran positif tentang segala-galanya.

Tanamkan dalam diri Anda, Anda boleh, Anda akan gembira, Anda akan mencapai kejayaan dan sebagainya. Jadi apabila Anda menghadapi kesukaran dalam proses itu, Anda boleh berfikir lebih positif untuk mencari jalan yang lebih baik.

Selepas menerapkan pandangan positif ini dalam hidup Anda, apabila Anda berjaya mencapai matlamat Anda, sudah tentu Anda akan sangat gembira kerana Anda telah menghadapi semua masalah dengan sikap positif.

5. Motivasi Diri Sendiri

motivasi diri sendiri

Teruskan memotivasikan diri Anda untuk melakukan lebih banyak perkara baik untuk mendapatkan lebih banyak hasil pula.

Walau bagaimanapun, untuk memotivasikan diri sendiri memerlukan konsistensi, tanggungjawab dan paling penting fokus kepada matlamat yang ingin dicapai.

Jika matlamat Anda adalah untuk menjadi orang yang berjaya, Anda mesti fokus pada matlamat itu.

Jika Anda dapat memotivasikan diri sendiri untuk terus mengejar kejayaan dalam hidup, kejayaan dalam hidup akan lebih mudah untuk Anda capai.

6. Gunakan 24 Jam yang Anda Ada dengan Sebaiknya

gunakan 24 jam yang anda ada dengan sebaiknya

Pada asasnya masa adalah sesuatu yang sangat penting dalam hidup kita, kerana masa tidak boleh berulang. Tidak kira kaya atau miskin, muda atau tua, kita semua manusia mempunyai masa yang sama dalam sehari.

Kejayaan seseorang berbanding orang lain, antara faktor utama ialah pengurusan masa yang betul. Pengurusan masa yang betul sudah tentu boleh meningkatkan produktiviti Anda dalam kehidupan.

Anda perlu ingat bahawa kita tidak boleh mencapai matlamat jangka panjang dalam masa 1 hari sahaja. Masa yang terbuang untuk perkara yang tidak berfaedah sudah tentu tidak dapat dikembalikan.

Pepatah Arab menjelaskan bahawa masa ibarat pedang yang boleh membunuh kita tanpa kita sedari. Perkara penting dalam melakukan pengurusan masa adalah fokus kepada perkara yang ingin kita capai dalam hidup kita.

7. Jadikan Kejayaan Sebagai Habit

jadikan kejayaan sebagai habit

Anda perlu tahu bahawa untuk berjaya, kita perlu ada tabiat seperti orang yang berjaya dalam kehidupan seharian kita. Maksudnya, kita perlu ada sikap positif untuk berjaya.

Anda perlu ingat bahawa sikap mempunyai peranan yang sangat penting berbanding dengan kebijaksanaan yang kita ada. Kita mesti mampu mengubah sikap ke arah yang lebih baik jika ingin berjaya dalam jangka masa panjang.

Mengikut kajian yang dijalankan oleh pusat psikologi yang ada di Eropah, manusia boleh membentuk diri atau mengubah tabiat atau sikap dengan mengamalkan tabiat atau sikap positif tersebut secara konsisten selama 66 hari.

8. Utamakan Diri Kita

utamakan diri kita

Untuk berjaya, kita mesti mengutamakan diri sendiri dahulu sebelum orang lain. Sudah tentu ini tidak bermakna kita mementingkan diri sendiri.

Dalam perkara ini kita perlu mengubah diri sendiri terlebih dahulu sebelum kita ingin mengubah orang sekeliling agar berjaya mencapai matlamat yang telah mereka tetapkan.

Begitu juga dalam soal kewangan, kita juga harus mengutamakan diri sendiri sebelum orang lain dengan menyimpan wang sebelum membelanjakannya.

9. Buat Senarai Aktiviti Harian

buat senarai aktiviti harian

Membuat senarai aktiviti harian adalah satu langkah ke arah mencapai matlamat dalam hidup kita. Cara terbaik untuk membuat senarai ini adalah dengan membuat sebelum kita tidur untuk aktiviti esok.

Sudah tentu kita perlu membuat senarai apa yang akan kita lakukan untuk esok. Menurut Brian Tracy, seorang pakar motivasi dari Amerika, dia meletakkan aktiviti atau perkara penting sebagai keutamaan dan perkara yang kurang penting pada kedudukan terakhir.

Senarai tugasan ini dicipta untuk membimbing kita agar dapat menyelesaikan pelbagai tugas keutamaan terlebih dahulu, jadi boleh meningkatkan produktiviti dalam kehidupan seharian.

Dengan menggunakan senarai aktiviti keutamaan ini, sudah tentu kita boleh melakukan pelbagai aktiviti tanpa membuang masa dengan perkara yang tidak berfaedah.

10. Biasakan Diri Dengan Aktiviti Membaca

biasakan diri dengan aktiviti membaca

Aktiviti membaca adalah salah satu cara yang boleh Anda lakukan untuk menimba ilmu tanpa kos yang mahal.

Memang cara ini nampak membosankan, tetapi jika Anda ingin berjaya Anda perlu melakukannya. Anda boleh membaca buku sekurang-kurangnya 2 jam sehari.

Aktiviti membaca buku sekurang-kurangnya 2 jam sehari kebanyakannya dilakukan oleh orang yang sudah berjaya seperti Warren Buffet, Mark Zuckerberg dan sebagainya.

Kita perlu membaca buku kerana dengan melakukan aktiviti membaca, kita dapat membentuk jati diri dan juga berfikir secara kreatif dan inovatif. Kita perlu membaca buku setiap hari untuk mendapat ilmu baru yang boleh meningkatkan kejayaan dalam kehidupan kita.

11. Lihat Masalah Sebagai Penyelesaian

lihat masalah sebagai penyelesaian

Orang yang berjaya perlu melihat setiap masalah sebagai peluang. Untuk berada di tahap ini, sudah tentu kita perlu menyelesaikan setiap masalah yang wujud dan melihat masalah itu sebagai penyelesaian.

Kita perlu menyelesaikan masalah kita sendiri sebelum kita dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh orang lain.

Jika kita berjaya menyelesaikan setiap masalah yang kita hadapi, kita mungkin bersedia membantu orang lain dan secara tidak langsung boleh membina hubungan (peluang perniagaan) untuk menyelesaikan masalah orang lain.

Anda tidak perlu berfikir bahawa masalah yang kita hadapi adalah titik noktah dalam perjuangan hidup kita. Buat perubahan dengan melihat masalah sebagai penyelesaian.

12. Anda Mesti Confident

anda mesti confident

Pada asasnya ketakutan adalah salah satu perkara yang akan menghalang diri Anda untuk mencapai kejayaan.

Kita harus confident, kita tidak perlu takut dengan perkara yang tidak sepatutnya seperti mengambil langkah pertama untuk mengubah diri kita menjadi lebih baik.

Langkah pertama yang boleh Anda lakukan untuk membuat perubahan ke arah yang lebih baik, sudah tentu akan membawa kejayaan dalam tempoh masa tertentu.

Kita tidak perlu takut untuk mencuba pelbagai perkara baru selagi ia tidak bertentangan dengan ajaran agama, prinsip hidup, dan undang-undang yang berlaku.

Cara untuk membuat diri kita confident dan tidak takut adalah dengan mencuba melakukan sesuatu secara bersungguh-sungguh, membuat perancangan yang rapi dan terus mencuba.