13 Manfaat Menabung Mulakan Sekarang untuk Masa Hadapan

Menabung merupakan aktiviti pengurusan kewangan yang bertujuan untuk menyediakan dana rizab pada masa hadapan.

Simpanan mempunyai peranan tersendiri dalam memastikan kestabilan kewangan dalam persediaan menghadapi pelbagai risiko atau sekiranya berlaku sesuatu yang tidak dijangka pada masa hadapan.

Secara tidak langsung, faedah menyimpan yang paling penting adalah untuk membantu Anda mengetahui keutamaan dalam kewangan.

Sebenarnya banyak kebaikan menabung, dalam artikel kali ini kami akan menerangkan secara penuh tentang kebaikan menabung.

1. Dana Keperluan Mendadak

faedah menabung dana keperluan mendadak

Beberapa perkara dalam hidup kita boleh rancang. Walau bagaimanapun, sesetengah yang lain boleh datang secara tiba-tiba sebagai kecemasan.

Perkara seperti kemalangan atau longkang pecah boleh menelan caj yang banyak. Ini akan membuatkan Anda lebih keliru jika Anda tidak mempunyai simpanan wang.

Terdapat banyak pilihan untuk mendapatkan wang dalam kecemasan seperti pinjaman atau menjual barang berharga yang Anda miliki. Walau bagaimanapun, dana ini sukar untuk diagihkan dalam masa yang cepat.

2. Bertahan Apabila Tidak Bekerja

bertahan apabila tidak bekerja

Terdapat banyak keadaan yang menggalakkan ketidakstabilan ekonomi, contohnya pandemik Covid-19.

Keadaan krisis ini juga boleh memberi kesan langsung kepada keadaan ekonomi Anda secara langsung, terutamanya apabila syarikat tempat Anda bekerja memberhentikan pekerjanya.

Simpanan akan sangat membantu untuk bertahan dalam keadaan ini. Jika Anda mengetepikan sedikit wang untuk menyimpan, Anda boleh mencari pekerjaan atau peluang baharu dengan lebih tenang.

3. Boleh Urus Kewangan Anda Sendiri

boleh urus kewangan anda sendiri

Manfaat seterusnya yang Anda akan dapat dengan tabiat menabung ialah dapat menguruskan kewangan Anda sendiri. Apabila Anda mula menabung wang yang Anda ada, Anda harus dapat menguruskan wang tersebut.

Anda harus dapat menguruskan wang yang masuk dan menjadikannya cukup untuk menampung keperluan harian.

Mengurus wang secara berdikari memang nampak mudah, tetapi jika Anda tidak mempunyai kemahiran dan tabiat yang baik, wang yang Anda terima akan habis dengan cepat.

Dengan tabiat menabung, Anda telah membiasakan diri menguruskan kewangan Anda sendiri.

4. Belajar Menghargai Wang

belajar menghargai wang

Faedah menabung dalam kehidupan seterusnya ialah Anda akan belajar menghargai wang. Bila dah dapat income sendiri, tentu banyak hajat yang nak ditunaikan kan?

Ramai orang antara Anda yang pendapatannya hanya sekelip mata sahaja. Cuba biasakan diri untuk menabung.

Anda boleh ketepikan sedikit pendapatan yang Anda dapat untuk disimpan dahulu. Kemudian Anda boleh menggunakan selebihnya untuk memenuhi keperluan Anda.

Dengan tabiat menabung Anda boleh menjadi lebih menghargai wang. Anda akan berfikir semula jika Anda ingin berfoya-foya. Lebih baik simpan sahaja wang yang ada.

5. Menjadi Tidak Membazir

menjadi tidak membazir wang

Satu lagi faedah menabung ialah menjadikan Anda tidak membazir. Menabung akan mengajarkan Anda untuk hidup lebih berjimat cermat kerana sebahagian daripada pendapatan Anda telah disimpan.

Dengan menabung, Anda akan terpaksa hidup berjimat cermat kerana sebahagian daripada pendapatan Anda telah disimpan.

Walaupun pada mulanya terpaksa, tetapi lama kelamaan tabiat ini akan melekat. Ini sudah tentu boleh membuatkan Anda terbiasa dengan kehidupan yang sederhana dan berjimat cermat.

6. Belajar Disiplin

belajar disiplin

Membiasakan diri menabung perlu diterapkan sejak kecil lagi terutama golongan muda. Salah satu faedah menabung untuk golongan muda ialah belajar berdisiplin.

Membiasakan diri menyimpan wang dengan kerap menjadikan Anda lebih berdisiplin. Anda akan lebih berdisiplin dalam menguruskan kewangan.

Dengan tabiat ini, diharapkan Anda dapat menerapkan disiplin dalam semua bidang kehidupan. Sikap disiplin ini amat penting untuk dimiliki oleh golongan muda. Dengan disiplin hidup Anda boleh menjadi lebih fokus.

7. Mengelak Tabiat Berhutang

mengelak tabiat berhutang

Rajin menabung juga dapat mengelakkan tabiat berhutang. Salah satu cara apabila Anda kekurangan wang adalah dengan mengambil pinjaman, sama ada pinjaman kepada bank, pinjaman dalam talian atau rakan.

Lainlah kalau ada simpanan wang, elak hutang. Ini kerana Anda boleh menggunakan simpanan yang Anda ada untuk memenuhi keperluan Anda.

Sudah tentu ini boleh memberi kesan yang baik kepada kesihatan kewangan Anda. Dengan tidak berhutang, Anda tidak akan mempunyai beban kewangan yang mesti dibayar secara tetap.

8. Menjamin Kekayaan

menjamin kekayaan

Tujuan dan faedah menabung seterusnya adalah untuk mendapatkan kekayaan. Dengan menyimpan Anda telah menjamin kekayaan yang Anda miliki.

Bukan sahaja melindungi daripada pencuri tetapi dari diri sendiri yang mungkin tidak dapat menahan keinginan untuk membeli-belah.

Wang yang Anda simpan boleh menjadi salah satu aset Anda untuk masa hadapan. Oleh itu, jika suatu hari sesuatu yang tidak dijangka berlaku, Anda telah memperoleh sebahagian daripada kekayaan yang Anda miliki.

9. Masa Hadapan Menjadi Lebih Cerah

masa hadapan menjadi lebih cerah

Faedah paling penting daripada rajin menabung ialah dapat menjadikan masa hadapan lebih cerah. Dengan menyimpan wang Anda telah memperuntukkan sedikit wang untuk masa hadapan.

Ini bermakna, pada masa hadapan, Anda tidak perlu lagi bekerja keras kerana ada simpanan wang yang boleh Anda nikmati.

Selain itu, masa hadapan Anda juga akan menjadi lebih baik dengan mempunyai simpanan. Anda tidak perlu risau lagi apabila bersara atau tidak boleh bekerja lagi.

10. Percepatkan Membeli Rumah

kebaikan menabung percepatkan membeli rumah

Membeli rumah adalah impian ramai orang walaupun sekarang rumah mempunyai harga yang tinggi dan menyukarkan pembelian rumah. Salah satu cara untuk memiliki rumah adalah dengan membayarnya secara ansuran.

Walau bagaimanapun, biasanya Anda mesti mempunyai wang muka. Bayaran muka ini sepatutnya membuatkan Anda perlu berjimat lebih.

Jika Anda sudah mempunyai wang yang mencukupi untuk membayar wang muka, ini bermakna Anda boleh selangkah lebih dekat dengan rumah idaman Anda.

11. Untuk Membayar Caj Perkahwinan

manfaat menabung untuk membayar caj perkahwinan

Ramai antara kita inginkan majlis perkahwinan yang meriah dan tidak dapat dilupakan sepanjang hayat. Kadangkala konsep kenduri kahwin idaman menelan belanja yang banyak.

Untuk merealisasikannya, jangan gunakan wang dari pinjaman atau hutang. Oleh itu, perkahwinan juga boleh menjadi motivasi untuk menabung.

12. Cashflow Terurus Lebih Sihat

cashflow terurus lebih sihat

Pengurusan aliran tunai aka cashflow yang sihat adalah kemahiran kewangan yang perlu dikuasai dengan baik jika Anda ingin mencapai kemakmuran kewangan.

Adalah penting untuk diingat, tidak akan ada aliran tunai yang sihat jika Anda tidak menyimpan secara tetap.

Apabila Anda tidak mempunyai simpanan wang, sebaik sahaja ada keperluan mendesak yang mesti dipenuhi segera, sudah tentu kita akan terpaksa menggunakan baki pendapatan untuk menampungnya.

Sepatutnya, pendapatan itu perlu digunakan untuk membiayai tujuan lain. Tanpa simpanan yang Anda sediakan, aliran tunai kewangan akan lebih terdedah kepada gangguan.

13. Matlamat Kewangan Lebih Berkemungkinan Dapat Direalisasikan

matlamat kewangan lebih berkemungkinan dapat direalisasikan

Untuk mencapai impian kehidupan yang sejahtera dari segi kewangan, banyak perkara yang perlu ditunaikan.

Bermula daripada dana kecemasan yang mencukupi, pemenuhan keperluan utama yang sewajarnya, mempunyai perlindungan insurans yang mencukupi, sehinggalah kepada penyediaan dana pencen untuk hari tua yang sejahtera.

Bagi merealisasikan semua ini, perancangan kewangan yang betul diperlukan agar pendapatan yang dijana pada hari ini membolehkan matlamat kewangan ini direalisasikan.

Salah satu kunci penting untuk merealisasikan kesejahteraan kewangan ialah mempunyai tabiat kewangan yang baik, salah satunya adalah menabung secara tetap. Tanpa tabiat menabung, matlamat kewangan yang ingin dicapai sukar dicapai.


Faedah menabung tidak tunggu lama baru faedahnya dirasai. Dengan menabung, kewangan boleh diuruskan dengan lebih sihat dan peluang Anda untuk merealisasikan kemakmuran kewangan pada masa hadapan akan lebih besar.

Masih tidak pasti tentang tujuan dan faedah menyimpan? Jom, jangan bertangguh menabung untuk masa depan yang lebih sejahtera.