Perbezaan Kad Kredit Dan Kad Debit yang Anda Mesti Tahu

Dalam era moden ini, penggunaan kad kredit dan kad debit bukanlah sesuatu yang baru di Malaysia.

Penggunaan kedua-dua kad ini sudah tentu menjadi popular kerana ia dianggap sebagai pengganti wang tunai dan memudahkan transaksi. Ini kerana kedua-dua kad ini membolehkan nda sebagai pengguna membuat transaksi secara online.

Walaupun kedua-dua kad ini mempunyai tujuan yang sama iaitu untuk memudahkan urusan jual beli. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan antara kad kredit dan kad debit yang masih ramai orang tidak tahu.

Beza Kad Kredit dan Kad Debit

beza kad kredit dan kad debit

Untuk mengetahui apakah perbezaan antara kedua-dua kad ini, ada baiknya Anda harus mengetahui tentang fungsi kad debit dan kad kredit dari segi konsep dan penggunaan.

Pada kad debit, pengeluaran adalah terus oleh bank kepada pemegang akaun simpanan atau current account. Manakala pada kad kredit, kad dikeluarkan oleh bank/institusi kewangan yang serupa dengan pemegang kad tanpa perlu mempunyai akaun simpanan atau current account.

Apa Maksud Kad Kredit?

Kad kredit ialah kad pembayaran yang membolehkan Anda meminjam wang daripada institusi kewangan yang mengeluarkan kad kredit, dengan setiap pembelian yang Anda buat.

Ini bermakna Anda mempunyai hutang kepada institusi kewangan penyedia kad kredit setiap kali Anda menggunakan kad kredit Anda untuk membuat transaksi. Jumlah yang Anda gunakan dengan kad ini, sudah tentu, mesti dibayar secara ansuran setiap bulan.

Bayaran bulanan ini, sudah tentu, termasuk yuran dan caj tambahan untuk perkhidmatan kad kredit, seperti kadar faedah, caj pengeluaran, dan sebagainya.

Anda perlu tahu bahawa bank akan menetapkan had maksimum pada apa yang Anda boleh gunakan atau pinjam. Had ini juga dikenali sebagai had kredit. Had kad kredit sudah tentu bergantung pada jenis kad kredit dan kelayakan Anda.

Dalam kes ini, terdapat kad kredit yang menawarkan had kredit yang tinggi, seperti kad kredit platinum dan premium.

Manakala kad kredit asas yang ditujukan kepada mereka yang baru mengenali kad kredit, sudah tentu mengenakan bayaran ansuran bulanan yang lebih rendah.

Ini tentunya bertujuan untuk mengelakkan pengguna terbeban dengan hutang kad kredit yang mungkin tidak mampu dibayar.

Faktor ini juga merupakan salah satu sebab BNM (Bank Negara Malaysia) menetapkan jumlah kad kredit yang boleh dimiliki oleh setiap orang berdasarkan pendapatan tahunan yang mereka perolehi.

Apa Maksud Kad Debit?

Kad debit ialah sejenis kad pembayaran atau produk bank yang ditawarkan oleh bank kepada pelanggan yang membuka akaun simpanan di bank.

Kad debit ini juga sering dirujuk sebagai kad bank atau kad ATM. Pada masa ini boleh dikatakan kebanyakan bank di Malaysia telah menghentikan kad ATM dan menggantikannya dengan kad debit.

Setiap kad debit yang Anda dapat, sudah tentu, akan dipautkan ke akaun simpanan yang Anda ada di bank.

Jadi setiap kali Anda membuat transaksi pembayaran atau menggunakan kad debit, jumlah yang Anda gunakan akan ditolak terus daripada akaun simpanan Anda.

Kad Kredit Vs Kad Debit

Kad DebitKad Kredit
Boleh digunakan hanya jika Anda mempunyai baki. Had transaksi maksimum mengikut baki yang Anda ada.Boleh digunakan tanpa mempunyai baki. Had transaksi maksimum ditentukan oleh had kad yang ditentukan oleh bank.
Tiada yuran atau caj tahunan dikenakan (yuran transaksi ditolak terus daripada baki pelanggan pemegang kad debit).Yuran atau caj tahunan, duti setem dan yuran lain dikenakan pada bil bulanan (yuran berbeza mengikut jenis kad dan bank pengeluar).
Boleh digunakan untuk pengeluaran tunai (percuma).Boleh digunakan untuk pengeluaran tunai (caj agak tinggi).
Bukan produk pinjaman, tiada denda dalam bentuk faedah atau yuran tambahan.Produk pinjaman jangka pendek dengan bil bulanan.
Dikeluarkan oleh bank untuk pelanggan yang sudah mempunyai akaun bank simpanan.Dikeluarkan oleh bank tanpa perlu mempunyai akaun simpanan bank berkaitan.
Simpanan boleh alih, boleh dikeluarkan secara tunai dan dipindahkan melalui pindahan ke akaun lain.Membolehkan Anda membeli-belah terlebih dahulu dan membayar kemudian.

Oleh itu, kita boleh mengatakan bahawa perbezaan utama antara kad kredit dan kad debit ialah cara kedua-dua kad tersebut berfungsi.

Dengan menggunakan kad debit, Anda tidak meminjam daripada bank, tetapi menggunakan dana dalam akaun bank Anda. Manakala kad kredit membolehkan Anda meminjam atau berhutang dengan bank dahulu dan membayar kemudian.