4 Jenis Pinjaman Peribadi Bank Islam | Patuh Syariah

Bank Islam Malaysia Berhad telah didirikan pada tahun 1983 dan menjadi bank pertama di Malaysia yang sepenuhnya menganut konsep perbankan Islam.

Dibentuk dengan visi utama untuk menjadi institusi keuangan yang memprioritaskan kesejahteraan bagi semua, dan misi untuk menyediakan solusi berharga, bank ini telah mengalami pertumbuhan pesat sejak didirikan.

Dengan 147 cabang dan 1,100 terminal layanan mandiri tersebar di seluruh negeri, Bank Islam telah meningkatkan kualitas perbankan Islam di Malaysia.

Bank Islam Malaysia Berhad juga memiliki beberapa anak perusahaan, termasuk Bank Islam Trust Company (Labuan) Ltd, BIMB Investment Management Berhad, Al-Wakalah Nominees (Tempatan) Sdn Bhd, dan Farihan Corporation Sdn Bhd.

Jangan lepaskan peluang, Bank Islam sekarang menyediakan berbagai jenis pinjaman peribadi yang pastinya dapat membantu meringankan beban anda.

Mari tengok senarai 4 jenis pilihan pinjaman peribadi Bank Islam yang boleh anda mohon!

1. Bank Islam Pembiayaan Peribadi Professional

bank islam pembiayaan peribadi profesional

Bank Islam Pembiayaan Peribadi Profesional merupakan program pembiayaan peribadi yang dipersembahkan oleh Bank Islam Berhad.

Program pembiayaan ini adalah pinjaman yang tidak memerlukan cagaran, oleh itu tiada keperluan untuk mendapatkan penjamin atau memberikan cagaran semasa membuat permohonan.

Program ini sepenuhnya mengikuti prinsip Islam dan patuh Syariah. Ia juga dikenali sebagai Bank Islam Personal Financing for Professional Program.

Skim pembiayaan peribadi dari Bank Islam ini ditujukan secara spesifik kepada golongan profesional di Malaysia.

Bagi memenuhi syarat permohonan, calon perlu menjadi warganegara Malaysia dan menjawat jawatan dalam bidang seperti:

 • Doktor, Doktor Gigi
 • Akauntan
 • Jurutera
 • Juruterbang
 • Pensyarah
 • Arkitek
 • Pegawai Keselamatan (Safety and Health Officer)
 • Ahli Farmasi
 • Doktor Haiwan
 • Optometris
 • Juruoptik
 • atau Juruukur Bahan.

Apabila memenuhi syarat jawatan tersebut, calon juga perlu berusia tidak kurang daripada 25 tahun dan tempoh akhir pembiayaan tidak boleh melebihi umur persaraan, iaitu 60 tahun.

Pendapatan yang memenuhi syarat adalah pendapatan tetap dengan gaji kasar melebihi RM3,500 sebulan atau RM42,000 setahun.

Bank Islam membenarkan permohonan pembiayaan bermula dari RM10,000 hingga jumlah maksimum RM300,000.

Tempoh pembiayaan yang ditawarkan berkisar antara 1 hingga 10 tahun dengan perkongsian kadar keuntungan tahunan bermula dari serendah 4.52% setahun.

KategoriIslamik (Tidak Bercagar)
Jumlah PinjamanRM10,000 – RM300,000
Tempoh Pinjaman12 – 120 Bulan
Kadar Faedah Tahunan4.42% p.a hingga 4.63% p.a
Sektor PekerjaanKakitangan Swasta / Kakitangan GLC / Bekerja Sendiri
Kelayakan GajiGaji Kasar RM3,500 sebulan atau RM42,000 setahun
Had Umur25 hingga 60 Tahun
Ciri Menarik1. Bank
2. Jangka Masa Panjang
3. Jumlah Tinggi
Tempoh Keputusan Lulus1 hingga 7 hari bekerja

2. Bank Islam Pembiayaan Peribadi-i Bukan Pakej

bank islam pembiayaan peribadi i bukan pakej

Bank Islam Pembiayaan Peribadi-i Bukan Pakej ialah program pembiayaan peribadi yang disediakan oleh Bank Islam.

Program pembiayaan ini juga dikenali sebagai Bank Islam Personal Financing-i (non-package).

Bank Islam Malaysia Berhad menawarkan dua jenis pembiayaan peribadi, iaitu Pembiayaan Peribadi-i Pakej dan Pembiayaan Peribadi-i Bukan Pakej.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Pembiayaan Peribadi-i Pakej, anda boleh mengunjungi laman Bank Islam Pembiayaan Peribadi-i Pakej Dengan Kadar Tetap atau Bank Islam Pembiayaan Peribadi-i Pakej Dengan Kadar Terapung.

Pembiayaan dari Bank Islam ini adalah pinjaman peribadi Islamik yang tidak memerlukan cagaran.

Ini bermaksud anda tidak perlu menyediakan sebarang cagaran atau mendapatkan penjamin semasa memohon pembiayaan peribadi ini.

Bank Islam Personal Financing-i (non-package) ditawarkan kepada warganegara Malaysia yang bekerja dalam sektor awam, termasuk kakitangan kerajaan, kakitangan syarikat berkaitan kerajaan, kakitangan badan berkanun, dan juga individu yang bekerja dalam sektor swasta.

Anda perlu berusia 18 tahun ke atas hingga 60 tahun pada tarikh akhir bayaran, dengan pendapatan gaji kasar bulanan melebihi RM4,000.

Jika anda memenuhi syarat, anda boleh memohon pembiayaan dari RM10,000 hingga RM150,000 dengan tempoh pembiayaan antara 1 tahun hingga 10 tahun.

Walaupun kelayakan gaji minimum yang dikenakan agak tinggi, Bank Islam Pembiayaan Peribadi-i Bukan Pakej adalah salah satu daripada pembiayaan peribadi tanpa cagaran yang menawarkan perkongsian kadar keuntungan tahunan yang sangat rendah, bermula dari 5.5% setahun.

Selain daripada caj kadar keuntungan yang rendah, program pembiayaan Bank Islam ini juga menawarkan keputusan permohonan yang cepat.

Anda hanya perlu menunggu tidak lebih daripada 5 hari bekerja untuk mengetahui sama ada permohonan anda telah diluluskan atau tidak.

KategoriIslamik (Tidak Bercagar)
Jumlah PembiayaanRM10,000 – RM150,000
Tempo Pembiayaan12 – 120 Bulan
Kadar Keuntungan Tahunan5.5% p.a hingga 6.5% p.a
Sektor PekerjaanKakitangan Swasta / Kakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC
Kelayakan GajiGaji kasar RM4,000 sebulan atau RM48,000 setahun
Had Umur18 – 60 Tahun
Ciri Menarik1. Bank
2. Jangka Masa Panjang
3. Jumlah Tinggi
4. Keputusan Pantas (Fast Approval)
Tempoh Keputusan Lulus5 hari bekerja

3. Bank Islam Pembiayaan Peribadi-i Pakej Dengan Kadar Terapung

bank islam pembiayaan peribadi i pakej dengan kadar terapung

Bank Islam Pembiayaan Peribadi-i Pakej Dengan Kadar Terapung adalah skema pembiayaan peribadi daripada Bank Islam.

Skema pinjaman peribadi ini juga dikenali sebagai Bank Islam Personal Financing-i (pakej dengan kadar terapung).

Terdapat dua pilihan Pembiayaan Peribadi-i Pakej yang ditawarkan oleh Bank Islam, iaitu Pembiayaan Peribadi-i Pakej Kadar Tetap dan Pembiayaan Peribadi-i Pakej Kadar Terapung.

Laman ini memberikan maklumat terkait Pakej Kadar Terapung.

Anda dapat mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai Pakej Kadar Tetap di laman Bank Islam Pembiayaan Peribadi-i Pakej Dengan Kadar Tetap.

Skema pembiayaan peribadi ini daripada Bank Islam merupakan pinjaman peribadi Islamik tanpa cagaran.

Ini bermakna anda tidak diperlukan untuk memberikan apa-apa cagaran atau memasukkan penjamin semasa membuat permohonan skema pembiayaan ini.

Skema Pembiayaan Bank Islam ini terbuka kepada warganegara Malaysia yang berkhidmat di sektor awam, termasuk kakitangan kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan, dan badan berkanun.

Skema ini juga ditawarkan kepada kakitangan swasta dari syarikat terpilih. Syarat kelayakan termasuk usia antara 18 hingga 60 tahun pada tarikh akhir bayaran.

Pendapatan bulanan yang layak adalah tidak kurang daripada RM2,000, atau pendapatan tahunan tidak kurang daripada RM24,000.

Jika anda memenuhi syarat, anda berpeluang memohon sehingga RM300,000 dengan tempoh pembiayaan selama 10 tahun.

Jumlah pembiayaan yang besar dengan jangka masa yang panjang. Caj perkongsian kadar keuntungan yang dikenakan juga berpatutan, iaitu bermula dari serendah 4.42% setahun.

Satu lagi fitur menarik dalam Bank Islam Pembiayaan Peribadi-i Pakej Dengan Kadar Terapung adalah kelajuan proses kelulusan.

Anda hanya perlu menunggu tidak lebih daripada 5 hari bekerja untuk mengetahui keputusan permohonan pembiayaan anda.

KategoriIslamik (Tidak Bercagar)
Jumlah PembiayaanRM10,000 – RM300,000
Tempo Pembiayaan12 – 120 Bulan
Kadar Keuntungan Tahunan4.42% p.a hingga 4.52% p.a
Sektor PekerjaanKakitangan Swasta / Kakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC
Kelayakan GajiGaji kasar RM2,000 sebulan atau RM24,000 setahun
Had Umur21 – 60 Tahun
Ciri Menarik1. Keputusan Pantas (Fast Approval)
2. Jumlah Tinggi
3. Bank
4. Jangka Masa Panjang
Tempoh Keputusan Lulus5 hari bekerja

4. Bank Islam Pembiayaan Peribadi-i Pakej Dengan Kadar Tetap

bank islam pembiayaan peribadi i pakej dengan kadar tetap

Bank Islam Pembiayaan Peribadi-i Pakej Dengan Kadar Tetap ialah program pembiayaan peribadi daripada Bank Islam Malaysia Berhad.

Program pinjaman peribadi ini juga dikenali sebagai Bank Islam Personal Financing-i (pakej dengan kadar tetap) atau Bank Islam Flat Rate Personal Financing-i Package.

Terdapat dua opsi Pembiayaan Peribadi-i Pakej yang ditawarkan oleh Bank Islam, iaitu Pembiayaan Peribadi-i Pakej Kadar Tetap dan Pembiayaan Peribadi-i Pakej Kadar Terapung. Halaman ini menyajikan maklumat berkenaan Pakej Kadar Tetap.

Anda dapat membaca lanjut tentang Pakej Kadar Terapung di halaman Bank Islam Pembiayaan Peribadi-i Pakej Dengan Kadar Terapung.

Bank Islam Pembiayaan Peribadi-i Pakej Dengan Kadar Tetap merupakan pembiayaan peribadi Islamik tanpa cagaran yang sepenuhnya mematuhi prinsip Syariah.

Ini berarti anda tidak diwajibkan untuk menyediakan sebarang cagaran atau memperkenalkan penjamin semasa mengajukan pinjaman ini.

Pembiayaan Peribadi-i Pakej ini ditawarkan kepada individu yang bekerja di Sektor Awam, termasuk kakitangan kerajaan, kakitangan syarikat berkaitan kerajaan (GLC), kakitangan badan berkanun, dan juga kakitangan sektor swasta dari syarikat terpilih.

Jumlah pembiayaan yang dapat diajukan adalah antara RM10,000 hingga RM300,000 dengan tempoh pembiayaan maksimum selama 10 tahun.

Perkongsian kadar keuntungan yang dikenakan sangatlah berpatutan, iaitu 4.99% setahun.

Syarat kelayakan yang telah ditetapkan oleh Bank Islam untuk mengajukan pinjaman ini tidaklah membebankan.

Bank Islam Personal Financing-i (pakej dengan kadar tetap) ditawarkan kepada pemohon yang berusia 18 tahun ke atas dengan pendapatan gaji kasar bulanan tidak kurang daripada RM2,000, atau pendapatan tahunan sebanyak RM24,000.

Waktu yang diperlukan untuk kelulusan permohonan juga cukup cepat, yaitu hanya butuh menunggu 5 hari kerja untuk mengetahui apakah permohonan anda telah disetujui atau tidak.

KategoriIslamik (Tidak Bercagar)
Jumlah PembiayaanRM10,000 – RM300,000
Tempo Pembiayaan12 – 120 Bulan
Kadar Keuntungan Tahunan4.99% p.a hingga 4.99% p.a
Sektor PekerjaanKakitangan Swasta / Kakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC
Kelayakan GajiGaji kasar RM2,000 sebulan atau RM24,000 setahun
Had Umur18 – 60 Tahun
Ciri Menarik1. Keputusan Pantas (Fast Approval)
2. Jumlah Tinggi
3. Bank
4. Jangka Masa Panjang
Tempoh Keputusan Lulus5 hari bekerja