6 Pinjaman Peribadi Swasta Gaji Rendah di Malaysia

Ramai rakyat Malaysia yang bergaji rendah teragak-agak untuk memohon pinjaman peribadi daripada institusi kewangan yang diiktiraf oleh BNM (Bank Negara Malaysia).

Ini kerana mereka takut tidak memenuhi kriteria kelayakan untuk memohon pinjaman peribadi daripada institusi kewangan.

Mereka yang bergaji rendah menganggap syarat gaji minimum yang diperlukan oleh bank (institusi kewangan) adalah sangat tinggi dan mereka tidak mampu untuk memohon.

Oleh itu, dalam artikel ini kami mempunyai beberapa cadangan pinjaman peribadi untuk swasta gaji rendah terbaik di Malaysia yang ditawarkan oleh institusi kewangan rasmi dan dipercayai.

Cadangan Pinjaman Peribadi Untuk Swasta Gaji Rendah

Memang tidak dinafikan syarat kelayakan gaji yang dikenakan untuk memohon pinjaman peribadi oleh beberapa institusi kewangan sememangnya tinggi.

Oleh itu, pinjaman peribadi ini tidak sesuai untuk mereka yang bergaji rendah untuk memohon pinjaman. Terutama untuk jenis pelan pinjaman peribadi tidak bercagar.

Walau bagaimanapun, tidak semua pinjaman peribadi di Malaysia mempunyai kelayakan gaji yang tinggi.

Anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa pelan pinjaman peribadi tidak bercagar yang hanya memerlukan syarat kelayakan gaji minimum yang rendah.

Sudah tentu ini sangat sesuai untuk mereka yang bergaji rendah untuk memohon pinjaman. Berikut ini saya cadangkan beberapa pinjaman peribadi untuk swasta gaji rendah terbaik di Malaysia.

1. CIMB Xpress Cash Financing-i

cimb xpress cash financing i

Pembiayaan peribadi CIMB Xpress Cash Financing-i adalah salah satu pelan pinjaman peribadi patuh syariah yang ditawarkan oleh CIMB Islamic yang merupakan anak syarikat CIMB Berhad.

Pelan pinjaman yang ditawarkan oleh CIMB Islamic ini adalah 100% patuh syariah dan ditawarkan kepada kakitangan swasta dan mereka yang bekerja sendiri.

Antara ciri menarik yang ditawarkan oleh pinjaman ini ialah syarat kelayakan gaji minimum hanya RM800 sebulan (gaji bersih), atau RM9,600 setahun.

Pelan pinjaman daripada CIMB Islamic ini menawarkan jumlah pembiayaan antara RM3,000 hingga RM50,000 dengan tempoh pembiayaan yang agak panjang iaitu 12 bulan – 60 bulan.

Kerana CIMB Xpress Cash adalah pinjaman Islamik, tiada kadar faedah dikenakan untuk pinjaman ini.

Hanya terdapat caj kadar keuntungan tahunan sebanyak 18% p.a hingga 24% p.a. Sudah tentu ini bergantung kepada jumlah pinjaman yang dipohon dan tempoh pembayaran balik.

Caj keuntungan tahunan yang ditawarkan oleh pinjaman CIMB Xpress Cash mungkin agak tinggi jika dibandingkan dengan pelan pinjaman peribadi yang lain.

Ini kerena disebabkan syarat kelayakan gaji yang rendah, CIMB Islamic mesti menanggung risiko yang lebih tinggi jika peminjam gagal membayar pinjaman.

Inilah antara faktor yang menyebabkan pinjaman ini mempunyai caj keuntungan yang tinggi berbanding pinjaman lain.

KategoriIslamik (Tidak Bercagar)
Jumlah PembiayaanRM3,000 hingga RM50,000
Tempoh Pembiayaan12 – 60 Bulan
Kadar Keuntungan Tahunan18% p.a hingga 24% p.a
Sektor PekerjaanKakitangan Swasta / Bekerja Sendiri
Kelayakan GajiGaji Kasar RM800 sebulan atau RM9,600 setahun
Had Umur21 hingga 60 Tahun
Ciri Menarik1. Bank
2. Keputusan Pantas (Fast Approval)
3. Pendapatan Rendah
Tempoh Keputusan Lulus24 hingga 48 jam

2. AEON iCash Personal Financing

aeon icash personal financing

AEON iCash Personal Financing adalah salah satu pelan pinjaman peribadi patuh syariah yang ditawarkan oleh AEON dan sangat popular di Malaysia.

Sebelum ini, syarat kelayakan gaji minimum yang diperlukan untuk memohon pinjaman ini ialah RM800 sebulan (gaji bersih) atau RM9,600 setahun.

Walau bagaimanapun, pada Februari 2019, AEON membuat perubahan kepada syarat kelayakan pendapatan minimum kepada RM1,500 sebulan (gaji kasar) atau RM18,000 setahun.

Pinjaman yang ditawarkan oleh AEON ditawarkan kepada semua sektor pekerjaan termasuk ATM (Angkatan Tentera Malaysia) dan pesara swasta mahupun pesara kerajaan.

Had umur yang dibenarkan untuk memohon pinjaman ini juga sangat fleksibel dari 18 tahun hingga 65 tahun.

Anda boleh memohon jumlah pinjaman antara RM1,000 hingga RM100,000 dengan tempoh pembiayaan dari 6 bulan hingga 84 bulan.

Caj kadar keuntungan tahunan yang dikenakan oleh pinjaman AEON iCash Personal Financing ini ialah 7.92% p.a hingga 14.4% p.a, bergantung kepada jumlah pinjaman dan tempoh pembiayaan.

KategoriIslamik (Tidak Bercagar)
Jumlah PembiayaanRM1,000 – RM100,000
Tempoh Pembiayaan6 – 84 Bulan
Kadar Keuntungan Tahunan7.92% p.a hingga 14.4% p.a
Sektor PekerjaanTentera / Pesara / Kakitangan Swasta / Kakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC / Bekerja Sendiri
Kelayakan GajiGaji Kasar RM1,500 sebulan atau RM18,000 setahun
Had Umur18 hingga 65 Tahun
Ciri Menarik1. Jangka Masa Panjang
2. Pendapatan Rendah
3. Pendapatan Tidak Tetap
Tempoh Keputusan Lulus1 hingga 7 hari bekerja

3. Affin Islamic Pembiayaan Peribadi-i

affin islamic personal financing i

Affin Islamic Personal Financing-i adalah salah satu pelan pinjaman peribadi patuh syariah tidak bercagar yang ditawarkan oleh Affin Islamic.

Pinjaman ini ditawarkan kepada kakitangan sektor awam dan swasta.

Ini bermakna kakitangan kerajaan, kakitangan GLC, dan juga kakitangan swasta boleh memohon pinjaman daripada Affin Islamic.

Walau bagaimanapun, syarat kelayakan minimum gaji untuk boleh memohon pinjaman ini ialah RM1,500 sebulan (gaji kasar).

Syarat tersebut hanya terbuka kepada kakitangan kerajaan dan kakitangan GLC (Syarikat Berkaitan Kerajaan).

Bagi kakitangan swasta, Affin Islamic menetapkan kelayakan gaji minimum untuk boleh memohon pinjaman ini ialah RM2,500 sebulan (gaji kasar).

Affin Islamic Loan Personal Financing-i ini menawarkan caj kadar keuntungan tetap yang agak rendah, iaitu 5.50% p.a.

Selain itu, Anda juga boleh memohon jumlah pinjaman dari RM2,500 hingga RM150,000 dengan tempoh pembiayaan dari 2 tahun hingga 10 tahun.

Had umur yang ditetapkan untuk boleh memohon pinjaman ini adalah dari 21 tahun hingga 58 tahun pada tarikh tamat tempoh pembayaran.

Tidak seperti pinjaman peribadi patuh syariah yang lain, Affin Islamic Loan Personal Financing-i ini memerlukan Anda menerangkan tujuan Anda memohon pinjaman.

Sekiranya Anda menyatakan tujuan permohonan pinjaman Anda adalah untuk kegunaan yang tidak mengikut syariah, maka Affin Islamic boleh menolak permohonan Anda.

KategoriIslamik (Tidak Bercagar)
Jumlah PembiayaanRM2,500 – RM250,000
Tempoh Pembiayaan24 – 120 Bulan
Kadar Keuntungan Tahunan5.50% p.a hingga 5.50% p.a
Sektor PekerjaanKakitangan Swasta / Kakitangan GLC
Kelayakan GajiGaji Kasar RM1,500 sebulan atau RM18,000 setahun
Had Umur21 hingga 58 Tahun
Ciri Menarik1. Bank
2. Jangka Masa Panjang
3. Jumlah Tinggi
4. Pendapatan Rendah
Tempoh Keputusan Lulus1 hingga 7 hari bekerja

4. Ambank Islamic Pembiayaan Peribadi-i

ambank islamic personal financing i

AmBank Islamic Pembiayaan Peribadi-i ialah produk pinjaman peribadi yang disasarkan khusus kepada mereka yang bergaji rendah.

Kelayakan gaji minimum yang menjadi syarat untuk memohon pinjaman ini ialah RM1,500 sebulan (gaji kasar).

Had umur yang menjadi syarat kelayakan untuk memohon pinjaman ini juga tidak ketat. Jika Anda berumur 18 hingga 60 tahun, maka Anda boleh memohon pinjaman ini.

Oleh kerana had umur minimum, syarat gaji minimum yang sangat rendah, dan hanya perlu bekerja minimum 3 bulan, menjadikan pinjaman ini sangat sesuai untuk mereka yang baru bekerja.

Pinjaman yang ditawarkan oleh AmBank Islamic ini membolehkan Anda memohon jumlah pinjaman antara RM5,000 hingga RM200,000 dengan tempoh pembiayaan dari 2 tahun – 10 tahun.

Caj kadar keuntungan yang dikenakan ialah 4.35% p.a hingga 6.90% p.a, sudah tentu ini bergantung kepada jumlah dan tempoh bayaran balik.

AmBank Islamic membuka permohonan untuk pinjaman ini kepada mereka yang bekerja di sektor awam atau swasta.

Semua kakitangan kerajaan dan kakitangan GLC boleh memohon pinjaman daripada AmBank Islamic ini.

Walau bagaimanapun, bagi kakitangan swasta, pinjaman ini hanya ditawarkan kepada syarikat tertentu sahaja.

KategoriIslamik (Tidak Bercagar)
Jumlah PembiayaanRM5,000 – RM200,000
Tempoh Pembiayaan24 – 120 Bulan
Kadar Keuntungan Tahunan4.35% p.a hingga 7.90% p.a
Sektor PekerjaanKakitangan Swasta / Kakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC
Kelayakan GajiGaji Kasar RM1,500 sebulan atau RM18,000 setahun
Had Umur18 hingga 60 Tahun
Ciri Menarik1. Bank
2. Jangka Masa Panjang
3. Jumlah Tinggi
4. Keputusan Pantas (Fast Approval)
5. Pendapatan Rendah
Tempoh Keputusan Lulus48 jam hari bekerja

5. JCL Personal Financing

jcl pembiayaan peribadi

JCL Personal Financing ini adalah salah satu pelan pinjaman peribadi yang ditawarkan oleh Japan Credit Leasing Sdn. Bhd.

Anda perlu tahu bahawa JCL adalah pemberi pinjaman wang yang telah didaftarkan secara rasmi di Malaysia berdasarkan Akta Pemberi Pinjaman Wang tahun 1951 dan telah beroperasi sejak tahun 1996.

Oleh itu, JCL adalah salah satu institusi kewangan yang paling dipercayai dan terbaik di Malaysia.

JCL Personal Loan adalah pelan pinjaman peribadi dengan sistem konvensional tanpa cagaran dan juga dengan cagaran. Ini bermakna pinjaman ini adalah pinjaman hybrid.

JCL Personal Loan ini mengenakan caj kadar faedah sebanyak 18% p.a jika Anda memohon pinjaman peribadi tanpa cagaran.

Bagi pinjaman peribadi dengan cagaran, Anda akan dikenakan caj kadar faedah sebanyak 12% p.a.

Pinjaman ini ditawarkan kepada semua warganegara Malaysia dengan semua sektor pekerjaan. Tidak kira sama ada Anda kakitangan swasta, kakitangan kerajaan, GLC atau bekerja sendiri.

Kelayakan gaji minimum yang diperlukan untuk memohon pinjaman yang ditawarkan oleh JCL ini ialah RM1,000 sebulan (gaji kasar) atau RM12,000 setahun.

Walau bagaimanapun, buat masa ini, penghantaran permohonan secara online hanya ditawarkan kepada mereka yang menetap di kawasan Lembah Klang sahaja.

Salah satu kelebihan yang ditawarkan oleh pinjaman ini ialah terbuka kepada mereka yang mempunyai tunggakan di rekod CCRIS mereka.

KategoriKonvensional (Bercagar / Tidak Bercagar)
Jumlah PembiayaanRM500 – RM50,000
Tempo Pembiayaan12 – 60 Bulan
Kadar Keuntungan Tahunan12% p.a hingga 18% p.a
Sektor PekerjaanKakitangan Swasta / Kakitangan Kerajaan / Kakitangan GLC / Bekerja Sendiri
Kelayakan GajiGaji kasar RM1,000 sebulan atau RM12,000 setahun
Had Umur18 – 60 Tahun
Ciri Menarik1. Keputusan Pantas (Fast Approval)
2. Pendapatan Rendah
3. Pinjaman Wang Berlesen (Kredit Komuniti)
4. CTOS CCRIS
Tempoh Keputusan Lulus48 jam

6. RHB Easy-Pinjaman Ekspres

rhb easy pinjaman ekspres

RHB Easy-Pinjaman Ekspres ialah pelan pinjaman peribadi tidak bercagar dengan tempoh kelulusan yang sangat cepat, biasanya dalam masa 24 jam sahaja.

Untuk boleh memohon pinjaman ini, Anda hanya perlu mempunyai gaji kasar RM1,500 sebulan atau RM18,000 setahun.

Pinjaman yang ditawarkan oleh RHB ini ditawarkan kepada kakitangan swasta dan mereka yang bekerja sendiri dengan jumlah pembiayaan dari RM2,000 hingga RM150,000.

Tempoh bayaran balik adalah dari 12 bulan hingga 84 bulan. Untuk boleh memohon pinjaman ini, Anda mestilah berumur antara 21 hingga 55 tahun.

RHB Easy-Pinjaman Ekspres ini mengenakan caj kadar faedah tahunan dari 8.18% p.a hingga 14.52% p.a. Ini sudah tentu bergantung kepada jumlah pinjaman dan tempoh pembiayaan yang Anda pilih.

Salah satu kelebihan yang ditawarkan oleh pinjaman ini ialah ciri “Reducing Balance”. Ciri ini akan dapat mengurangkan caj faedah setiap kali Anda membuat bayaran ansuran bulanan.

KategoriKonvensional (Tidak Bercagar)
Jumlah PembiayaanRM2,000 – RM150,000
Tempoh Pembiayaan12 – 84 Bulan
Kadar Keuntungan Tahunan6.9% p.a hingga 13.45% p.a
Sektor PekerjaanKakitangan Swasta / Bekerja Sendiri
Kelayakan GajiGaji Kasar RM1,500 sebulan atau RM18,000 setahun
Had Umur21 hingga 55 Tahun
Ciri Menarik1. Bank
2. Keputusan Pantas (Fast Approval)
3. Pendapatan Rendah
4. Jumlah Tinggi
Tempoh Keputusan Lulus24 jam hari bekerja