Stochastic Oscillator | Cara Membaca, Tips Untuk Menggunakan

Analisis teknikal sememangnya analisis yang sangat penting. Analisis ini bertujuan untuk menganalisis corak harga dalam julat masa tertentu.

Dengan melakukan analisis ini, Anda akan dapat mengetahui masa untuk membeli atau menjual aset yang Anda miliki.

Oleh itu, keuntungan yang akan diperolehi dapat dimaksimumkan dengan baik dan kerugian dapat diminimumkan atau dielakkan.

Menggunakan analisis teknikal pastinya sangat berkait rapat dengan penggunaan indicator, salah satunya adalah indicator stochastic oscillator.

Artikel ini akan membincangkan sepenuhnya tentang indicator stochastic oscillator.

Apa Itu Indicator Stochastic Oscillator?

apa itu indicator stochastic oscillator
Credit: alpharithms.com

Indicator Stochastic Oscillator atau SO adalah salah satu indicator momentum. Indicator ini mempunyai peranan untuk menunjukkan harga penutup terakhir.

Harga penutup terakhir di sini dijana dengan mengira perbezaan antara harga terendah dan tertinggi dalam jangka masa tertentu.

Stochastic Oscillator terdiri daripada komponen yang sangat kompleks supaya penggunaannya lebih luas.

Output yang terhasil bukan sahaja berdasarkan level overbought dan oversold. Ada 2 line Oscillator mesti diperhatikan untuk dapat mencari isyarat beli dan jual yang disahkan.

Line %K bertindak sebagai line utama supaya ia dikenali sebagai signal line. Di sebelahnya ialah line %D yang dipanggil trigger line, ini ialah purata line %K. Dalam keadaan tertentu kedua-dua garisan ini boleh bersilang.

Persimpangan antara dua garisan ini dan menghala ke atas dipanggil golden cross, dengan tafsiran adalah isyarat untuk membeli.

Sebaliknya, isyarat jual akan muncul apabila death cross berlaku, iaitu persilangan garisan %K dan %D menuju ke bawah.

Geoge Lane ialah watak yang mula membangunkan Stochastic Oscillator atau lebih dikenali sebagai SO pada tahun 1950.

Doctor yang juga seorang trader saham pada mulanya mengalami kesukaran membaca carta harga.

Kemudian George menghabiskan tahun demi tahun untuk menganalisis arah aliran pasaran, dan merumuskan indicator yang akhirnya popular hari ini.

Cara Membaca Stochastic Oscillator

cara membaca stochastic oscillator
Credit: admiralmarkets.co

Berbeza dengan Fibonacci yang hanya boleh digunakan pada keadaan pasaran yang downtrend atau pada keadaan pasaran yang uptrend.

Stochastic Oscillator juga boleh digunakan apabila keadaan pasaran dalam keadaan sideways. Sideways adalah keadaan pasaran yang rata, atau terdapat keraguan dalam pasaran.

Bullish dan juga bearish dalam pasaran kedua-duanya kukuh, menyebabkan keadaan pasaran sideways.

Seperti yang dibincangkan sebelum ini, indicator ini mempunyai komponen yang kompleks dan pelbagai fungsi.

Setiap komponen dalam indicator ini akan memberikan maklumat tentang keadaan overbought, oversold, entry trading, dan divergence.

Dalam kes ini adalah lebih baik untuk peniaga memahami cara mengukur berdasarkan setiap fungsi.

Mengetahui ketiga-tiga sudah tentu akan membantu Anda boleh meramalkan pergerakan trend harga dengan mempertimbangkan pelbagai aspek supaya cenderung lebih tepat.

Berikut ialah cara membaca indicator Stochastic Oscillator.

1. Sebagai Penanda Overbought dan Oversold

Cara membaca indicator Stochastic Oscillator berdasarkan fungsi ini adalah yang paling mudah dilakukan. Penunjuk ini mengukur pergerakan harga dengan julat 0 – 100.

Pada asasnya, indicator yang dicipta oleh George Lane ini mempunyai 2 tahap ekstrem iaitu 80 dan 20.

Setiap tahap ini bertindak sebagai sempadan overbought dan oversold. Indicator ini akan menunjukkan keadaan pasaran overbought jika carta berada di atas level 80.

Sementara itu, untuk menunjukkan oversold jika carta berada di bawah level 20.

definisi maksud indicator stochastic oscillator

Walau bagaimanapun, dalam kes ini Anda perlu ingat bahawa Anda tidak dinasihatkan untuk memasuki pasaran serta-merta selepas berjaya menggunakan kaedah ini.

Selalunya isyarat yang ditunjukkan oleh indicator ini kurang dipercayai apabila arah aliran harga kukuh.

Oleh itu, Anda perlu tahu cara membaca indicator Stochastic Oscillator seterusnya untuk mendapatkan maklumat yang lebih sah apabila memasuki pasaran.

2. Sebagai Penanda Entry Market

Komponen yang paling penting dalam membaca indicator ini sebagai penanda entry market ialah persilangan dua garisan pada indicator ini.

Berbeza dengan RSI yang hanya mempunyai satu line isyarat, Stochastic Oscillator mempunyai 2 line dinamik, setiap line dipanggil %K dan %D.

Dalam contoh imej di bawah, line %K digambarkan dalam warna hijau, manakala line %D digambarkan dalam warna merah.

apa itu stochastic indicator

Selain mempunyai rupa yang berbeza, kedua-dua line ini juga mempunyai pengiraan yang berbeza.

Line %K Stochastic Oscillator digunakan untuk mengukur kadar perubahan harga semasa (fast stochastic). Line %K dijana daripada pengiraan berikut:

%K (N)= 100 x (Close Price – Low Price) / (High Price – Low Price)

Closing price ialah harga tutup pada penghujung tempoh N, manakala low price ialah harga terendah dalam tempoh N dan high price ialah harga tertinggi dalam tempoh N.

Anda perlu tahu bahawa Geoge Lane mengesyorkan tempoh 14 atau N=14 untuk kegunaan standard.

Garisan %D Stochastic juga dikenali sebagai garisan %K yang halus (slow stochastic), garisan %D ini sebenarnya mewakili nilai purata %K.

Cara pengiraannya ialah dengan memberikan pengiraan simple moving average pada nilai %K. Cara membacanya tidak berbeza apabila melakukan analisis menggunakan persilangan garis MA.

Dalam kes ini, Anda juga harus memberi perhatian kepada cross antara garisan %K dan %D.

Kerana garisan %K bertindak sebagai fast stochastic dan garisan %D ialah slow stochastic, isyarat beli akan muncul apabila garisan %K melintasi garisan %D dari bawah ke atas.

Sebaliknya, isyarat jual akan muncul apabila garisan %K melintasi garisan %D dari atas ke bawah. Untuk butiran lanjut diterangkan dalam imej di bawah.

how to use stochastic oscillator indicator

Jika momentum lintasan garisan ini berada di kawasan overbought oversold, maka Anda boleh mendapatkan isyarat entry market yang lebih disahkan.

Iaitu, cara untuk membaca indicator stochastic sebagai isyarat entry market adalah dengan mengenali cross yang berlaku antara garisan %K dan %D dalam zon overbought oversold.

3. Sebagai Penanda Divergence

Jika divergence MACD menggunakan ukuran bar atas dan bawah, maka cara membaca indicator stochastic sebagai isyarat divergence bergantung pada puncak dan bahagian bawah yang terbentuk daripada 2 garis stokastik.

contoh indicator stochastic oscillator

Apabila garis stochastic menunjukkan high atau low semakin berkurangan, ini menunjukkan momentum yang semakin lemah.

Sebaliknya, jika momentum semakin kukuh, ditunjukkan oleh peningkatan dalam high atau low daripada garis stochastic.

cara membaca indicator stochastic oscillator

Dalam contoh gambar di atas, pengukuhan harga ditunjukkan oleh peningkatan high.

Tetapi sebenarnya, momentum sebenarnya semakin lemah, kerana high stochastic nampaknya semakin berkurangan.

Selaras dengan arahan dalam membaca indicator stochastic yang telah dijelaskan sebelum ini, ini menunjukkan bahawa harga bulish tidak dikaburkan oleh momentum sebenar.

Oleh itu, boleh disimpulkan bahawa harga uptrend akan berbalik arah berikutan penurunan momentum.

Tips Menggunakan Stochastic

tips menggunakan stochastic
Credit: fromthegenesis.com

Terdapat beberapa tips yang boleh Anda lakukan supaya Anda boleh menggunakan indicator stochastic dengan betul, iaitu seperti berikut:

1. Jangan menganalisis hanya dalam satu timeframe sahaja.

Untuk meminimumkan false signal apabila menggunakan indicator ini, sudah tentu Anda tidak menganalisis hanya pada satu time frame.

Sebagai contoh, jika harga membuat pergerakan uptrend pada time frame H4, maka Anda boleh memerhatikan oversold pada time frame H1 sebelum melakukan entry market.

2. Menggunakan kaedah analisis lain sebagai sokongan.

Selain memahami cara membaca indicator stochastic, Anda juga harus menggunakan indicator atau kaedah analisis lain sebagai sokongan.

Dalam kes ini, Anda boleh menggunakan kaedah price action, chart pattern, support resistance, atau menggunakan indicator lain seperti RSI, MA, dan sebagainya.

3. Anda boleh menambah level 50 pada indicator stochastic

Kami akan segera memberikan contoh untuk mengetahui cara membaca indicator stochastic menggunakan level 50.

Dalam gambar di bawah, stochastic telah jatuh dari kawasan overbought, crossing antara garisan %K dan %D juga telah menunjukkan bearish.

maksud indicator stochastic oscillator

Walaupun sudah ada 2 isyarat yang memberi maklumat bahawa pasaran berada dalam keadaan bearish, dalam kes ini jangan tergesa-gesa membuat keputusan sebelum harga jatuh ke level 50.

Kaedah ini sememangnya boleh digunakan untuk menapis isyarat palsu, tetapi memerlukan lebih banyak masa untuk memastikan pengesahan entry market.

Jika Anda seorang trader yang konservatif, maka Anda boleh menggunakan kaedah ini untuk meminimumkan kerugian yang berlaku.

Tetapi jika Anda mempunyai profil pelaburan atau trading yang agresif, maka mengesahkan isyarat untuk entry market daripada overbought oversold dan crossing antara baris %K dan %D adalah mencukupi.