Support Resistance | Definisi, Cara Menentukan, Strategi

Dalam artikel ini kita akan belajar tentang semua yang berkaitan dengan support resistance. Tujuan utama mengkaji support dan resistance adalah untuk mengetahui bila masa terbaik untuk masuk dan keluar pasaran.

Oleh itu, Anda akan dapat memaksimumkan potensi keuntungan yang Anda akan perolehi dan mengehadkan jumlah kerugian yang akan berlaku.

Anda perlu tahu bahawa support dan resistance adalah bahagian yang tidak dapat dipisahkan dalam analisis teknikal.

Bagi saya ini adalah ilmu asas yang mesti dipelajari dan dikuasai. Sudah tentu, pengetahuan ini boleh digunakan untuk pelbagai pilihan pelaburan seperti saham, crypto, komoditi, dan sebagainya.

Nota: Jika Anda seorang peniaga atau pelabur selain daripada saham, apabila membaca artikel ini sila laraskan mengikut skop Anda.

Apa Itu Support dan Resistance?

apa itu support dan resistance

Dari segi bahasa, support bermaksud sokongan dan resistance bermaksud rintangan. Jika dalam pergerakan harga, maka support dan resistance adalah titik atau kawasan di mana harga akan berbalik arah.

Dari segi bahasa, sokongan bermaksud sokongan dan rintangan bermaksud rintangan. Jika dalam pergerakan harga, maka sokongan dan rintangan adalah titik atau kawasan di mana harga akan berbalik arah.

Anda boleh katakan support dan resistance merupakan perkara pertama yang perlu Anda analisis semasa melakukan analisis teknikal.

Support dan resistance boleh ditafsirkan secara ringkas seperti berikut:

  • Support bermaksud kawasan yang membuat harga berbalik naik. Terletak di bawah harga.
  • Resistance bermaksud kawasan yang membuat harga berbalik turun. Terletak di atas harga.

Mengapa dipanggil kawasan?

Ini kerana dalam support dan resistance tidak ada titik yang pasti. Dalam kes ini Anda perlu ingat bahawa terdapat ramai orang yang terlibat dalam perdagangan.

Oleh itu, tiada titik yang pasti, ramai orang yang terlibat. Walaupun semua orang tahu harga pada 250 akan berbalik arah, masih sukar untuk pasti berbalik arah.

Dalam hal ini, setiap orang mempunyai ciri yang berbeza, ada yang bertindak dahulu dan ada yang ketinggalan.

Anda juga perlu tahu bahawa support dan resistance sering dilukis menggunakan garisan, seperti garisan mendatar, condong atau melengkung.

Saya akan membincangkan kemudian dalam artikel ini. Ini tentunya bertujuan untuk memudahkan sahaja.

Jadi, jika Anda mendapati kawasan support dan resistance dilukis dengan garisan, maka berikan toleransi error.

Sebagai contoh, jika resistance dilukis dengan garis lurus pada harga 400, pertimbangkan ini sebagai kawasan support dengan julat harga 395 – 405.

Mengapa Support dan Resistance Penting?

Anda perlu tahu bahawa sebelum wujud pasaran saham, ilmu support dan resistance sudah wujud. Sebagai contoh, terdapat seorang peniaga yang melakukan transaksi jual beli barang.

Dia mempunyai rekod bila harga naik dan bila harga turun. Jika ada keadaan yang menguntungkan, pasti ramai yang akan membeli.

Dalam undang-undang ekonomi, jika penawaran tidak dapat memenuhi permintaan yang semakin meningkat, harga barang akan meningkat.

Peniaga akan fikir, “Wah, harga dah naik ke X dulu jadi ada kemungkinan naik semula ke harga tu, saya akan naikkan stok”. Titik X dipanggil resistance.

Kemudian peniaga itu mendengar bahawa negara jiran memerlukan banyak barang, mereka berkata mereka akan berperang atau sedang ditimpa musibah.

Oleh itu, ramai peniaga mula menambah inventori mereka sehingga barang menjadi berkurangan.

Jika barang menjadi terhad, harga akan meningkat lebih banyak lagi. Jika harga melepasi tinggi sebelumnya (kini membuat tinggi baru) maka ini dipanggil break out.

Jika keadaan tidak kondusif, maka ada peniaga yang akan menjual barang tersebut terlebih dahulu.

Tetapi tidak menyebabkan penurunan harga yang ketara, kerana masih ada yang percaya harganya akan naik. Di sini, harga adalah pada support.

Jika nanti muncul berita negatif dan membuatkan ramai orang menjual barangan yang mereka ada, akan membuatkan harga turun.

Oleh itu, peniaga lebih suka menjual barangan mereka dengan kerugian (cut loss), daripada menjualnya kemudian dan tidak ada yang membelinya.

Indicator Teknikal Vs Support Resistance

Secara jujur, saya pernah menggunakan indicator teknikal, tetapi semakin banyak saya menyedari sesuatu.

Indocator hanya mempunyai fungsi untuk “menunjukkan”. Oleh itu, kita perlu menunggu harga bergerak terlebih dahulu supaya isyarat beli atau jual muncul.

Ini tentunya sangat merugikan. Jika Anda lewat masuk ke pasaran, Anda akan mendapat sedikit keuntungan dan jika Anda lewat keluar dari pasaran, Anda boleh mengalami kerugian yang besar.

Lebih-lebih lagi jika harga serta-merta menjunam atau indicator lewat memberi isyarat untuk keluar atau memasuki pasaran.

Anda perlu tahu bahawa terdapat indicator yang perlu menunggu harga bergerak terlebih dahulu. Indicator ini dipanggil “lagging”.

Kebanyakan indicator mempunyai sifat lagging, seperti moving average indicator. Manakala indicator yang meramalkan pergerakan harga dipanggil “leading”.

Namun, walaupun sudah ada indicator “leading”, masih sukar untuk saya jadikan sebagai rujukan. Hanya Volume dan RSI yang saya fikir masih boleh digunakan sebagai rujukan.

Dalam kes ini, gunakan indicator sebagai alat untuk mengesahkan sahaja, contohnya untuk menyemak convergent dan divergent.

Jangan bergantung pada indicator untuk isyarat masuk dan keluar pasaran. Terdapat teknik sendiri untuk menganalisis pergerakan harga.

Salah satu teknik tersebut ialah support dan resistance, kerana ini boleh memproyeksikan pergerakan harga saham masa yang akan datang.

Kesan Fundamental dan Sentimen kepada Support dan Resistance

kesan fundamental dan sentimen kepada support dan resistance
Credit: phc.vector / freepik.com

Jika Anda telah membaca tentang fundamental, Anda sekurang-kurangnya akan bertanya beberapa soalan ini.

Bukankah syarikat yang mempunyai fundamental yang baik akan mengekalkan harga mereka naik, manakala syarikat yang mempunyai fundamental yang buruk akan menurunkan harga?

Kenapa kadang-kadang tidak begitu?

Hmmm.. kenapa ya?

Malah, saya sering melihat orang marah bahawa harga tidak bergerak mengikut keadaan fundamental syarikat dan jangkaan.

Apa yang berlaku sebenarnya? OK, kami akan membincangkannya di bawah.

Mengapa Harga Bergerak Secara Pelik?

Keadaan seperti di atas sebenarnya tidak pelik, malah kita sendiri tidak faham.

Syarikat yang mempunyai fundamental yang baik adalah wajar untuk membuat harga saham mereka meningkat, tetapi itu tidak bermakna harga saham masih akan meningkat dan tidak berkurangan.

Begitu juga dengan syarikat yang mempunyai fundamental yang buruk, ini tidak bermakna harga saham akan terus menurun.

Jangan keliru tentang mengapa syarikat yang mempunyai fundamental yang baik akan mempunyai harga saham yang turun.

Sementara itu, syarikat yang mempunyai fundamental yang buruk, harga saham mereka akan meningkat.

Ini adalah sesuatu yang wajar. Pergerakan harga saham sebenarnya mencerminkan sifat ramai orang yang berdagang dalam pasaran saham.

Jangan anggap semua orang berfikiran sama. Terimalah perbezaan pendapat setiap orang. Kita yang mesti dapat menyesuaikan diri, sentiasa ingat bahawa jangan sekali-kali menentang pasaran.

Seorang pelabur dengan dana besar biasanya akan masuk dan keluar pasaran saham menunggu laporan atau berita mengenai syarikat.

Sementara itu, trader swing dan scalper akan mengambil kesempatan daripada momentum turun naik dalam pergerakan harga.

Walaupun Anda telah membeli banyak saham, mungkin masih ada orang yang memegang dana, menunggu momentum yang lebih sesuai (mengikut mereka).

Sekarang andaikan kita sedang menunggu penyata kewangan terkini keluar. Apa yang Anda fikir Anda akan lakukan?

Beli saham, jual saham, atau wait and see?

Semestinya jika difikirkan, lebih baik tunggu penyata kewangan dikeluarkan dahulu, nanti selepas kita tahu prestasi syarikat semakin meningkat atau menurun, barulah kita ambil tindakan.

Hmmm.. tapi tak semua orang fikir apa yang Anda fikir. Ada yang tak sabar nak beli saham, walaupun harga saham tidak semestinya naik atau turun.

Malah ada juga yang membeli dengan harga yang tinggi. Macam mana boleh jadi?

Ini kerana tahap emosi dan pendidikan atau pengetahuan setiap orang adalah berbeza.

Faktor Lain

Selain fundamental syarikat, terdapat faktor lain yang mempengaruhi support dan resistance iaitu faktor sentimen.

Ya, sentimen boleh mempengaruhi pergerakan harga saham, kerana sentimen pada asasnya adalah himpunan kepercayaan daripada ramai orang.

Walaupun sukar untuk difahami secara logik dan kurang rasional, tetapi pada hakikatnya ini boleh menjejaskan harga saham.

Kalau ramai yang percaya saham A bagus dan beranggapan harga saham A akan naik, maka ramai orang yang beli saham A kan?

Sentimen positif akan memberikan rangsangan break out pada resistance dan rebound pada support.

Sementara itu, sentimen negatif akan membuat harga berbalik ke bawah pada resistance dan melewati resistance ke bawah (jika harga terus jatuh).

Cara Menentukan Support Resistance

Ok, kita akan memasuki bahagian utama artikel ini.

Sekarang kita tahu sebab harga bergerak. Dalam bahagian ini kita akan belajar cara menentukan dan melukis support dan resistance.

Baiklah, mari kita bincangkan. Cara menentukan support dan resistance adalah sangat mudah. Hampir semua aplikasi carta hari ini mempunyai ciri untuk melukis garisan.

Sekurang-kurangnya Anda boleh melukis garisan dan kotak. Untuk melukis support dan resistance Anda tidak memerlukan sebarang indicator.

Jika Anda seorang profesional, Anda boleh menentukan titik support dan resistance dengan menutup mata Anda.

Saya belajar analisis teknikal tidak lama. Tetapi berdasarkan pengalaman saya menganalisis carta, saya mula melihat corak dalam support dan resistance.

Terdapat beberapa langkah dalam menentukan support dan resistance yang boleh Anda lakukan, iaitu seperti berikut:

1. Buat Persiapan

Anda boleh mengetahui kawasan sokongan dan rintangan jika anda mengetahui sejarah pergerakan harga.

Oleh itu, Anda perlu menyediakan carta terlebih dahulu. Muat turun aplikasi atau buka beberapa laman web.

Terdapat beberapa laman web yang biasa saya gunakan untuk membuat analisis teknikal, iaitu seperti berikut:

  • Investing.com (https://id.investing.com/)
  • Yahoo Finance (https://finance.yahoo.com/)
  • TradingView (https://tradingview.com/)

Apabila menentukan support dan resistance, saya sangat mengesyorkan menggunakan candlestick dan tidak menggunakan carta garis.

Ini kerana carta garis hanya menyediakan satu maklumat harga iaitu harga penutup sahaja.

Malah, untuk dapat menentukan support dan resistance, Anda perlu mengetahui titik tertinggi dan terendah.

Untuk menentukan support dan resistance, Anda memerlukan puncak harga.

Pada dasarnya, jika harga pernah berbalik naik pada harga tertentu atau ditolak pada harga tertentu, maka itulah puncaknya.

Dalam menentukan support dan resistance, Anda bebas menggunakan mana-mana tempoh masa.

timeframe chart candlestick

Berikut ialah tetapan candlestick yang biasa saya gunakan:

  • Candlestick D (daily)
  • Candlestick H1 (1 hour)
  • Candlestick W1 (1 week)

Ini bukan perkara wajib. Laraskan kepada jenis perdagangan yang Anda lakukan. Jika Anda seorang scalper maka Anda boleh menggunakan candlestick 5 minit atau 1 minit.

tools tradingview

Seterusnya ialah alat lukisan yang Anda gunakan. Hampir semua web dan aplikasi perdagangan mempunyai ciri ini.

Alat lukisan yang disediakan sudah tentu akan memudahkan Anda untuk melukis support dan resistance.

2. Jika Hanya Ada 1 Puncak

apa itu resistance

Jika hanya terdapat 1 titik puncak, sama ada titik tertinggi atau terendah kemudian lukis garis mendatar yang panjang ke kanan.

Lihat gambar di atas, garis merah dilukis dari puncak tertinggi pada bulan Jun.

Pada bulan Ogos, terdapat potensi untuk harga meningkat sehingga tahap itu. Jika harga berbalik arah dahulu, maka Anda terlepas daripada support dan resistance lain.

Satu lagi sebab mengapa harga berbalik arah adalah kerana pergerakan ke arah Fibonacci (saya akan membincangkannya dalam artikel yang berbeza).

apa itu support

Garisan yang ditarik dari hujung candlestick dipanggil external line. Manakala, garisan yang ditarik dari body candlestick dipanggil internal line. Di antara dua garisan dipanggil area.

Jika candlestick mempunyai shadow panjang (shadow candlestick = garis panjang pada candlestick), kemudian buat area setinggi shadow candlestick.

Kemudian, panjangkan area. Jika pada bila-bila masa harga turun, terdapat potensi untuk harga bertindak balas di area ini.

3. Terdapat 2 Atau Lebih Titik Puncak

downtrend support resistance

Sekiranya terdapat 2 atau lebih titik puncak, maka lukis garisan dari beberapa titik puncak. garisan tidak perlu mendatar, tetapi boleh menjadi condong atau menyerong.

Kemudian, panjangkan garisan untuk berfungsi sebagai unjuran. Garisan yang menghubungkan dari titik tertinggi dipanggil resistance, manakala garisan yang menghubungkan dari titik terendah dipanggil support.

definisi support dan resistance

Jika terdapat banyak titik pada level harga yang berdekatan, maka buat area yang boleh merangkumi beberapa titik tersebut.

Ini berbeza daripada area berdasarkan satu titik seperti peraturan sebelumnya (nombor 2).

Di sini, perkara yang paling penting ialah semua titik mesti memasuki atau menyentuh area tersebut. Kawasan ini boleh dibuat daripada gabungan titik tertinggi dan terendah.

4. Jika Harga Melewati Support Resistance

cara membuat support dan resistance

Peraturan ini masih berkaitan dengan peraturan sebelumnya (nombor 3). Biasanya, support akan membuat harga terbalik naik dan resistance akan membuat harga terbalik turun.

Tetapi jika harga berjaya melewati, support dan resistance akan diterbalikkan.

Sebagai contoh, jika resistance dipecahkan, maka area itu akan menjadi support. Begitu juga, jika support dipecahkan, maka kawasan itu akan menjadi resistance.

Saya bagi contoh berdasarkan gambar sebelum ini.

fungsi support dan resistance saham

Sejauh mana harga akan bergerak jika ia telah menembusi kawasan tersebut?

Sekiranya harga telah menembusi, maka sasaran seterusnya adalah support dan resistance terdekat.

cara menentukan resistance

Selain contoh gambar di atas, terdapat juga contoh lain, iaitu seperti berikut:

cara menentukan support

5. Jika Terdapat Banyak Titik yang Tidak Teratur

garis ray candlestick

Jika Anda mendapati banyak titik puncak, kemudian sambungkan setiap 2 titik (sekurang-kurangnya). Garis di atas imej menggunakan garis “ray”.

Oleh itu, Anda hanya perlu menyambungkan pelbagai titik puncak yang wujud. Perbezaan antara garis ray dan garis biasa adalah bahawa garis ray akan secara langsung memproyeksikan garis, jadi tidak terhad panjang.

Apabila harga bergerak ke arah garis, biasanya akan berbalik terlebih dahulu sebelum menembusi.

6. Menentukan Trend dan Sideways

Support dan resistance boleh digunakan untuk menentukan trend bermula dan bila ternd akan berakhir.

Jika harga berulang-alik dalam support dan resistance berterusan, maka inilah yang dimaksudkan dengan trend.

Untuk memudahkan untuk menarik trend, kita memerlukan parallel channel (lihat di bahagian persiapan).

trend support resistance line

Trend dan sideways (ranging atau consolidation phase) kedua-duanya menggunakan channel.

Pada pandangan pertama, perbezaannya terletak pada tahap kecerunan channel. Trend bermaksud mempunyai saluran yang condong ke atas atau ke bawah. Manakala bahagian sideways cenderung rata.

7. Jika Harga Bergerak Terlalu Curam dan Terlalu Perlahan

Carta yang biasa digunakan ialah carta dengan skala linear. Iaitu, harga naik 200 poin dan turun 200 poin akan menjadi jarak yang sama.

Tetapi untuk kes pergerakan harga yang mendadak, kita perlu menggunakan skala lain, iaitu menggunakan skala logaritma atau juga dipanggil skala “log”.

Pada skala log, kenaikan bergantung pada faktor multiplier/power. Contoh jarak yang sama pada skala log adalah untuk 10 hingga 100 dan 100 hingga 1000. Ini kerana 10 = 10^1, 100 = 10^2, dan 1000 = 10^3.

skala log logaritma

Apa itu? Nampak mengelirukan? Tetapi tidak benar-benar mengelirukan. Garisan dalam gambar di atas mempunyai 3 warna, setiap garis akan berubah jika skala diubah.

Imej kiri atas adalah seperti garis pada carta linear. Paksi X (masa/tarikh) dan paksi Y (harga) masih pada skala linear.

Imej di kedudukan kanan atas berada dalam keadaan masa jika berada pada skala log. Bahagian kiri bawah menunjukkan jika harga adalah pada skala log.

Manakala bahagian kanan bawah menunjukkan keadaan jika masa dan harga berada pada skala log.

Skala log boleh digunakan jika harga bergerak agak mendadak, atau jika kita tidak menemui support dan resistance pada skala linear.

Contoh pergerakan harga yang mendadak biasanya berlaku disebabkan oleh krisis monetari atau kenaikan harga yang tidak munasabah.

Contoh

Sebagai contoh, pada tahun 2007 – 2008 berlaku krisis monetari di Amerika. Salah satu indeks yang jatuh ialah S&P500.

Jika kita membuat garis lurus, maka harga akan tetap mengikuti support dan resistance.

cara menggunakan skala log

Garis dalam skala log adalah apa yang saya panggil pada mulanya garis melengkung. Walau bagaimanapun, kadangkala pergerakan harga tidak mengikut log10.

Oleh itu, kita perlu melukis sendiri dengan tools “curve”.

cara menentukan support dan resistance

Melukis curve boleh dikatakan agak sukar kerana kita perlu memahami kekuatan dan momentum sesuatu trend.

Jika trend adalah normal, maka paksi lengkung akan berada di tengah. Walau bagaimanapun, jika trend terlalu kuat atau terlalu lemah, paksi lengkung akan condong.

Sudah tentu memerlukan banyak latihan kerana curve bukanlah seperti garis trend iaitu garis lurus yang tidak mempunyai paksi.

8. Menentukan Support dan Resistance Kuat atau Lemah

Pada asasnya sangat mudah untuk melakukan ini. Anda hanya perlu menukar tempoh masa pada carta.

Lebih besar jangka masa yang digunakan, lebih kuat pembalikan harga di sana. Contohnya dalam jangka masa mingguan atau bulanan.

Sementara itu, yang lemah akan berlaku dalam jangka masa yang kecil, seperti minit dan jam.

Strategi Menggunakan Support dan Resistance

Selepas Anda berjaya mempelajari cara menentukan support dan resistance, kini kita akan melaksanakannya untuk mendapatkan keuntungan.

Oleh itu, jangan biarkan Anda menjual dan membeli secara cuai. Ini sudah tentu sangat berisiko.

Terdapat beberapa strategi untuk menggunakan support dan resistance, iaitu seperti berikut:

1. Stop Loss dan Take Profit

Stop Loss digunakan untuk mengehadkan kemungkinan kerugian yang akan berlaku. Stop loss digunakan dengan menggunakan ciri auto order.

Jadi jika harga turun, akan dijual secara automatik. Kalau kita jual secara manual namanya CL (cut loss). CL ini dilakukan jika harga telah melewati support atau resistance dan kemudian harga bergerak agak mendadak.

Jika kita teragak-agak untuk membuat jualan, maka kemungkinan kerugian yang akan kita perolehi lebih besar.

Tempat terbaik auto order untuk menggunakan stop loss adalah di bawah penghujung titik support ke bawah sedikit.

Manakala take profit hendaklah sebelum atau di bawah resistance. Anda perlu ingat bahawa resistance adalah kawasan.

Jadi ada kemungkinan apabila harga hampir menyentuh titik resistance, harga itu kembali dahulu untuk membuat titik baru.

Jika Anda ragu-ragu, maka jual beberapa saham yang Anda miliki untuk mengambil keuntungan.

Walaupun akan turun kemudian, tetapi Anda telah mendapat keuntungan. Adalah lebih baik untuk mengambil tindakan untuk mengurangkan risiko.

2. Break Out dan Rebound

Break out bermakna harga telah menembusi titik atau kawasan resistance. Jika harga menembusi resistance, perubahan trend akan berlaku, iaitu menjadi uptrend.

Perkara yang perlu dilakukan ialah membuat tindakan pembelian. Anda boleh menggunakan ciri auto order atau Anda boleh memesan secara manual.

Dalam kes ini Anda perlu menyemak sama ada terdapat resistance yang kami terlepas atau tidak.

Jika ternyata terdapat resistance lain di atasnya, maka tunggu sehingga harga melewati resistance tersebut. Fenomena harga break out tetapi berbalik arah dipanggil fake out.

Rebound bermaksud harga berbalik arah atau naik daripada support. Ambil tindakan membeli jika harga telah meningkat daripada support.

Jangan beli segera apabila harga berada di titik atau kawasan support kerana ada kemungkinan harga akan melewati support. Pastikan Anda memasang stop loss di bawah support.

3. Trailing Stop

cara menentukan trailing stop

Trailing stop bermakna kita akan mengheret stop loss ke titik baru. Stop loss akan dikemas kini secara berterusan apabila support baharu muncul.

Tujuan melakukan trailing stop ini adalah untuk meminimumkan kerugian apabila harga tiba-tiba jatuh terlalu dalam.