7 Senarai Syarikat Pinjaman Wang Berlesen Berdaftar KPKT

Di Malaysia pada masa ini terdapat banyak institusi kewangan yang menawarkan produk pinjaman dengan pelbagai kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Salah satunya ialah syarikat Kredit Komuniti. Ramai orang masih bertanya apa itu syarikat kredit komuniti.

Anda perlu tahu bahawa syarikat Kredit Komuniti adalah penjenamaan semula Pemberi Pinjaman Wang (PPW) Berlesen.

Istilah ini baru muncul sekitar April 2019 yang diperkenalkan oleh KPKT (Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan).

Istilah ini digunakan untuk syarikat yang menyediakan perkhidmatan pinjaman wang di Malaysia. Syarikat yang menyediakan perkhidmatan ini juga sering dikenali sebagai syarikat pinjaman berlesen.

Berbanding syarikat atau individu yang menawarkan produk pinjaman wang tanpa lesen, Pemberi Pinjaman Wang (PPW) Berlesen adalah syarikat-syarikat yang sudah rasmi.

Syarikat-syarikat ini didaftarkan secara sah di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 (Akta 400) dan mesti mematuhi pelbagai syarat yang telah ditetapkan.

Berikut ialah senarai syarikat pemberi pinjaman wang berlesen yang sudah berdaftar KPKT (Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan) terbaik di Malaysia.

1. AEON Credit Service (M) Berhad

aeon credit logo
Nama SyarikatAEON Credit Service (M) Berhad
Jenis SyarikatKredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
LesenWL6761/14/01-1/140121
AlamatLevel 18, UOA Corporate Tower, Avenue 10, The Vertical, Bangsar South City, No.8, Jalan Kerinchi, 59200 Kuala Lumpur, Malaysia
Phone03-2772 9000
Fax03-2711 4110
Laman Web Rasmihttps://www.aeoncredit.com.my/

Senarai syarikat pinjaman wang berlesen yang berdaftar KPKT di Malaysia yang pertama ialah AEON Credit Service (M) Berhad.

AEON Credit Service (M) Berhad atau lebih dikenali sebagai AEON Credit merupakan sebuah institusi kewangan yang popular di Malaysia.

Syarikat ini mula ditubuhkan sebagai institusi kewangan yang memperkenalkan skim pinjaman Easy Payment pada tahun 1997.

Pada masa ini, AEON Credit Service (M) Berhad merupakan salah satu institusi kewangan yang berdaftar dengan Bursa Saham Malaysia dan mempunyai 71 cawangan dan pusat perkhidmatan di seluruh Malaysia.

Syarikat itu menawarkan beberapa pelan pinjaman, termasuk pelan pinjaman peribadi AEON Cash Personal Financing, pinjaman kenderaan AEON Auto Financing HP-i dan Motorcycle Financing HP-i, juga pembiayaan AEON Easy Payment.

Anda perlu tahu bahawa AEON Easy Payment telah menukar namanya kepada AEON Objective Financing.

AEON iCash Personal Financing adalah salah satu pelan pinjaman peribadi yang ditawarkan oleh AEON dan menjadi produk pinjaman yang sangat popular di Malaysia.

Terdapat banyak ciri menarik yang ditawarkan dan syarat kelayakan yang tidak begitu ketat menjadikan pelan pinjaman ini antara pinjaman yang sering dimohon oleh rakyat Malaysia.

Syarikat ini juga menawarkan produk dan perkhidmatan lain untuk individu dan perniagaan di Malaysia. Contohnya, seperti kad kredit dan debit, perlindungan insurans dan pembiayaan perniagaan.

Kad kredit dan debit yang ditawarkan oleh AEON menawarkan pelbagai kelebihan dan ciri menarik.

Beberapa ciri menarik yang ditawarkan adalah seperti rebat tunai, mata ganjaran, pelan pemindahan baki, pelan pembayaran ansuran mudah dan pelan ansuran tunai.

Pelbagai ciri dan kelebihan yang ditawarkan sudah tentu menjadikan kad kredit AEON ini antara kad kredit paling popular di Malaysia.

2. Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad (YYP)

yayasan dewan perniagaan melayu perlis berhad
Nama SyarikatYayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad (YYP)
Jenis SyarikatKredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
Alamat19th Floor, Menara AmMetLife, 1, Jalan Lumut, 50400 Kuala Lumpur
Phone03-4047 0888
Fax03-4047 0856
Laman Web Rasmihttps://yyp.com.my/

Senarai syarikat pinjaman wang berlesen yang berdaftar KPKT di Malaysia yang seterusnya ialah Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad (YYP).

Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad atau lebih dikenali sebagai YYP ialah sebuah yayasan bumiputera yang telah didaftarkan secara rasmi di Akta Syarikat tahun 1965.

Ini bermakna Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad adalah syarikat, bukan koperasi.

Ramai orang yang keliru dan beranggapan Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad adalah sebuah koperasi kerana perkataan yayasan pada nama syarikat.

Sama seperti kebanyakan syarikat yang menggunakan nama yayasan, Yayasan Perlis Berhad ialah sebuah kredit komuniti atau pemberi pinjaman wang (PPW) yang telah didaftarkan secara rasmi di KPKT.

Perniagaan utama yang dijalankan oleh Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad ialah menawarkan produk dan perkhidmatan pembiayaan peribadi khusus untuk kakitangan sektor awam.

Contohnya, seperti kakitangan kerajaan, kakitangan syarikat yang berkaitan dengan kerajaan atau GLC, dan badan berkanun.

Untuk menawarkan setiap produknya, Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Perlis Berhad telah bekerjasama dengan RCE Marketing Sdn Bhd.

Anda perlu tahu bahawa RCE Marketing Sdn Bhd bukanlah nama baru dalam dunia kewangan Malaysia.

RCE Marketing Sdn Bhd ialah syarikat kewangan berlesen yang diiktiraf dan dimiliki sepenuhnya oleh RCE Capital Berhad yang merupakan anak syarikat Amcorp Group Berhad.

Syarikat RCE ini telah memberi dana kepada banyak yayasan dan syarikat kewangan lain untuk membolehkan syarikat-syarikat ini menawarkan pelan pinjaman dan pembiayaan peribadi.

Pelan pinjaman peribadi yang ditawarkan oleh YYP adalah mengikut sistem syariah dan sudah mempunyai banyak ciri menarik berbanding pinjaman peribadi daripada bank atau koperasi.

3. Direct Lending Sdn Bhd

direct lending sdn bhd
Nama SyarikatDirect Lending Sdn Bhd
Jenis SyarikatKredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW), Koperasi
AlamatUnit 22-3A, Oval Tower Damansara, 685 Jalan Damansara, 60000, Kuala Lumpur, Malaysia
Phone03-9212 4200
Laman Web Rasmihttps://www.directlending.com.my/

Senarai syarikat pinjaman wang berlesen yang berdaftar KPKT di Malaysia yang seterusnya ialah Direct Lending Sdn Bhd.

Anda perlu tahu bahawa Direct Lending Sdn Bhd adalah sebuah syarikat yang menyediakan kemudahan pinjaman peribadi dalam talian kepada rakyat Malaysia.

Syarikat ini berfungsi sebagai platform untuk dapat membantu mana-mana individu yang ingin memohon pinjaman peribadi, tetapi tidak mahu berurusan secara terus dengan institusi kewangan.

Kemudahan yang ditawarkan oleh Direct Lending Sdn Bhd tercapai kerana syarikat ini mempunyai hubungan terus dengan institusi kewangan terlibat.

Misi utama Direct Lending Sdn Bhd adalah untuk membantu mereka yang menghadapi kesukaran untuk memohon pinjaman peribadi daripada bank khususnya.

Seringkali syarat kelayakan untuk memohon pinjaman yang ditentukan oleh institusi kewangan bank agak ketat.

Oleh itu, boleh dikatakan ramai orang cuba memohon pinjaman, tetapi permohonan mereka ditolak.

Akibatnya, ramai orang yang mencari alternatif selain pinjaman yang ditawarkan oleh bank. Contohnya seperti pinjaman wang berlesen ini.

Malangnya pada masa ini terdapat banyak sindiket penipuan di Malaysia yang menawarkan pelan pinjaman wang berlesen.

Oleh itu, Direct Lending Sdn Bhd menyelesaikan masalah ini dengan menawarkan perkhidmatan yang menjadikan pengurusan permohonan pinjaman peribadi yang mudah dan selamat.

Pada masa ini, syarikat Direct Lending Sdn Bhd menawarkan beberapa pelan pinjaman peribadi patuh syariah daripada beberapa institusi kewangan.

Institusi kewangan ini seperti Public Islamic Bank, KOBETA, KOPUTRI, Koperasi UKHWAH, Yayasan Ihsan Rakyat, Yayasan Majlis Perdagangan Melayu Perlis.

Direct Lending Sdn Bhd juga menguruskan pinjaman peribadi konvensional yang ditawarkan daripada beberapa syarikat kredit komuniti atau pinjaman wang berlesen yang berdaftar dengan KPKT.

Senarai tersebut tentunya akan terus berkembang dari masa ke semasa kerana syarikat ini sentiasa mencari peluang untuk meluaskan skop perkhidmatan mereka.

Selain menawarkan perkhidmatan permohonan pinjaman peribadi, syarikat ini juga baru-baru ini telah melancarkan produk pembiayaan auto service.

Produk yang ditawarkan oleh Direct Lending Sdn Bhd ini bertujuan membantu pemilik kenderaan yang kekurangan wang untuk membaiki atau menyelenggara kenderaan mereka.

Segala perkhidmatan yang ditawarkan oleh Direct Lending Sdn Bhd tentunya sangat membantu Anda yang memerlukan kemudahan pembiayaan yang selamat dan terjamin.

4. Yayasan Ihsan Rakyat (YIR)

yayasan ihsan rakyat yir
Nama SyarikatYayasan Ihsan Rakyat (YIR)
Jenis SyarikatKredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
LesenWL6427/14/01-4/160421
AlamatTingkat 18, Menara AmMetLife, 1 Jalan Lumut, 50400 Kuala Lumpur, Malaysia
Phone03-40470888
Fax03-40470888
Laman Web Rasmihttps://www.yir.com.my/

Senarai syarikat pinjaman wang berlesen yang berdaftar KPKT di Malaysia yang seterusnya ialah Yayasan Ihsan Rakyat (YIR).

Yayasan Ihsan Rakyat (YIR) ialah sebuah institusi kewangan yang ditubuhkan pada 25 Mei 2012 dan merupakan sebuah syarikat yang berdaftar di Malaysia di bawah Akta Syarikat 2016.

Anda perlu tahu Yayasan Ihsan Rakyat (YIR) bukan koperasi berdaftar. Ini kerana ramai orang yang beranggapan YIR adalah sebuah koperasi.

Yayasan Ihsan Rakyat (YIR) ialah syarikat kredit komuniti atau pemberi pinjaman wang (PPW) berlesen yang sah di Malaysia.

Syarikat ini telah diiktiraf secara rasmi oleh KPKT (Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan) dan YIR ialah syarikat yang mematuhi Akta dan Peraturan Pemberi Pinjaman Wang 1951.

Bernaung di bawah syarikat utamanya, RCE Marketing Sdn Bhd, YIR menjalankan dan turut menguruskan dana untuk menawarkan pelan pinjaman peribadi kepada kakitangan awam di seluruh Malaysia.

Anda perlu tahu bahawa RCE Marketing Sdn Bhd adalah syarikat kewangan berlesen yang telah didaftarkan secara rasmi di Malaysia.

Selain itu, RCE Marketing Sdn Bhd ialah anak syarikat milik penuh RCE Capital Berhad yang disenaraikan di BSM (Bursa Saham Malaysia).

RCE Capital Berhad ini adalah anak syarikat Amcorp Group Berhad di bawah bimbingan Tan Sri Azman Hashim.

Kerjasama antara Yayasan Ihsan Rakyat dan RCE Marketing Sdn Bhd telah melahirkan beberapa produk pelan pinjaman peribadi.

Produk pinjaman terbaru tersebut ialah pinjaman peribadi RCE Yayasan Ihsan Rakyat yang ditawarkan kepada kakitangan kerajaan.

Pinjaman ini menawarkan jumlah pinjaman yang agak tinggi dengan syarat kelayakan gaji yang rendah.

5. Icon Venture Capital Sdn Bhd

icon venture capital sdn bhd
Nama SyarikatIcon Venture Capital Sdn Bhd
Jenis SyarikatKredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
LesenWL7084/14/01-1/300422
AlamatLot 45182 Sungai Penchala, Off Jalan Damansara, 60000, Kuala Lumpur
Phone03-7733 7688
Laman Web Rasmihttps://www.iconventure.com.my/

Senarai syarikat pinjaman wang berlesen yang berdaftar KPKT di Malaysia yang seterusnya ialah Icon Venture Capital Sdn Bhd.

Icon Venture Capital Sdn Bhd ialah salah satu syarikat kredit komuniti atau Pemberi Pinjaman Wang (PPW) Berlesen di Malaysia.

Syarikat ini sudah tentu menjadi syarikat yang sah dan berdaftar dengan SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) dengan nombor pendaftaran (1246743-K).

Selain itu, Icon Venture Capital Sdn Bhd juga telah berdaftar dengan KPKT (Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan) berdasarkan Akta Pemberi Pinjaman Wang tahun 1951.

Oleh itu, syarikat ini dijamin selamat. Syarikat ini menawarkan produk pinjaman dalam bentuk pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan, hingga pinjaman perumahan.

Icon Venture Capital Sdn Bhd bukanlah syarikat baru, tetapi telah lama beroperasi di Malaysia dan telah didedahkan secara meluas di banyak media massa di Malaysia.

Misi utama Icon Venture Capital Sdn Bhd ialah untuk menyediakan pelbagai jenis kemudahan pinjaman kepada orang ramai, dengan proses pinjaman yang lebih cepat dan mudah.

Pelan pinjaman yang ditawarkan oleh IVC juga sangat fleksibel jika dibandingkan dengan produk pinjaman yang ditawarkan oleh bank atau koperasi.

6. Emicro Services Sdn Bhd

emicro services sdn bhd
Nama SyarikatEmicro Services Sdn Bhd
Jenis SyarikatKredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
LesenWL5789/14/01-8/210822
AlamatLot 205B 2nd Floor Podium Block Faber Towers, Jalan Desa Bahagia, 58100, Taman Desa Kuala Lumpur, Malaysia
Phone1800 88 8668
Laman Web Rasmihttps://www.emicro.my/

Senarai syarikat pinjaman wang berlesen yang berdaftar KPKT di Malaysia yang seterusnya ialah Emicro Services Sdn Bhd.

Emicro Services Sdn Bhd merupakan salah satu syarikat kredit komuniti atau biasa disebut sebagai Pemberi Pinjaman Wang (PPW) Berlesen yang telah berdaftar secara rasmi dengan SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia).

Syarikat ini juga telah didaftarkan secara rasmi di KPKT (Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan) di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang tahun 1951.

Anda perlu tahu bahawa sebelum ini Emicro Services Sdn Bhd dinamakan Ice Nara Sdn Bhd dan mula beroperasi sebagai Emicro Services Sdn Bhd pada April 2015.

Produk pinjaman peribadi yang ditawarkan oleh Emicro ini memerlukan proses permohonan tanpa kerumitan (membebankan pemohon) dengan kelulusan yang cepat.

Anda boleh memohon pinjaman yang ditawarkan oleh Emicro melalui aplikasi yang disediakan oleh Emicro dengan bayaran pinjaman dilakukan pada hujung bulan.

7. Japan Credit Leasing Sdn Bhd (JCL)

japan credit leasing jcl
Nama SyarikatJapan Credit Leasing Sdn. Bhd. (JCL)
Jenis SyarikatKredit Komuniti (Pemberi Pinjam Wang Berlesen PPW)
LesenWL3960/14/01-8/210920
AlamatNo.15, Jalan Medan Tuanku 1, 50300, Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur
Phone03-26167800
Fax03-26167990
Laman Web Rasmihttps://jcl.my/

Senarai syarikat pinjaman wang berlesen yang berdaftar KPKT di Malaysia yang terakhir ialah Japan Credit Leasing Sdn Bhd (JCL).

Japan Credit Leasing Sdn Bhd (JCL) ialah syarikat kredit komuniti atau lebih dikenali sebagai Pemberi Pinjaman Wang (PPW) Berlesen di Malaysia.

Syarikat ini telah didaftarkan secara rasmi di bawah Akta Pemberi Pinjaman Wang tahun 1951. Japan Credit Leasing Sdn Bhd (JCL) telah beroperasi sejak Disember 1996.

Oleh itu, syarikat ini sudah mempunyai pengalaman yang sangat baik dalam sektor kewangan.

Lebih menarik, sejak 1996 syarikat ini telah menjadi antara syarikat kredit komuniti yang paling popular di Malaysia.

Sebagai sebuah institusi kewangan, syarikat ini menawarkan beberapa perkhidmatan yang menarik. Contohnya, seperti pembiayaan peribadi, pembiayaan perniagaan, jualan kredit dan sewa beli.

Pelan pinjaman peribadi yang ditawarkan oleh Japan Credit Leasing Sdn Bhd ini dipanggil JCL Personal Loan.

Produk pinjaman yang ditawarkan oleh JCL sangat kompetitif dan sangat sesuai untuk Anda yang inginkan pinjaman peribadi dalam jangka masa yang pantas.

Pelan pembiayaan perniagaan yang ditawarkan oleh JCL adalah untuk pemilik tunggal dan syarikat kecil dan sederhana.

Pelan pembiayaan perniagaan dari JCL ini ditawarkan dalam 2 produk iaitu pinjaman perniagaan tunai (cash business loan) dan pinjaman sewa beli (hire-purchase loan).

Tidak seperti syarikat Pemberi Pinjaman Wang Berlesen lain, JCL ialah syarikat yang kukuh dan mempunyai pengalaman luas dalam menguruskan pembiayaan dan pinjaman peribadi atau perniagaan.

Oleh itu, bagi Anda yang ingin memohon pinjaman dengan JCL, tidak perlu ragu-ragu atau bimbang kerana syarikat ini adalah syarikat yang sah.

JCL juga merupakan syarikat yang telah diluluskan untuk beroperasi sebagai syarikat kredit komuniti atau Pemberi Pinjaman Wang Berlesen di Malaysia.