12 Tips Melabur Saham | Kesilapan Yang Dilakukan Pemula

Seperti yang kita tahu bahawa saham adalah sejenis pelaburan high risk high return. Skala perbandingan risiko untuk kedua-dua kerugian dan keuntungan tidak jauh berbeza.

Selain itu, kecenderungan untuk turun dan naik nilai saham boleh berubah bukan sahaja dalam masa beberapa hari malah dalam beberapa minit.

Namun, kerana pelaburan saham mempunyai potensi keuntungan yang sangat besar, ini menyebabkan ramai orang kurang berhati-hati dalam melabur dalam saham.

Terdapat beberapa kesilapan yang sering dilakukan oleh pemula yang menjadi punca kegagalan dalam pelaburan saham.

Okey, jangan risau dalam artikel kali ini kami akan membincangkan secara terperinci tentang kesilapan yang sering dilakukan oleh pemula dan pelbagai tips melabur saham yang boleh Anda gunakan untuk berjaya dalam pelaburan saham.

Kesilapan dalam Pelaburan Saham

kesilapan dalam pelaburan saham
Credit: freepik.com

Okey, sebelum kita bincangkan beberapa tips pelaburan saham, ada baiknya kita bincangkan dahulu macam-macam kesalahan dalam pelaburan saham yang sering dilakukan oleh pemula.

Ya, beberapa kesilapan pelaburan saham ini sering dilakukan oleh pemula dan biasanya menyebabkan mereka gagal dalam pelaburan saham.

Berikut adalah beberapa kesilapan dalam pelaburan saham:

1. Tidak Menentukan Matlamat Melabur Dalam Saham

Ini sememangnya kesilapan pelaburan saham yang sering dilakukan oleh pemula. Mereka secara langsung melabur dalam saham, tanpa mengetahui tujuan mereka melabur dalam saham.

Anda perlu tahu bahawa menentukan matlamat dalam setiap pelaburan termasuk pelaburan saham adalah perkara yang sangat penting.

Tanpa matlamat, sudah tentu pelaburan yang Anda buat tidak akan mempunyai hala tuju yang pasti.

Dengan menetapkan matlamat, sudah tentu Anda akan dapat menentukan berapa lama Anda akan melabur, jenis kaedah money management yang Anda akan gunakan, berapa banyak dana yang perlu disediakan, berapa banyak sasaran keuntungan yang perlu diperolehi, dan sebagainya.

2. Terjebak dalam Saham Murah, Walaupun Tidak Mempunyai Potensi

Semua orang sudah tentu ingin mendapatkan harga yang rendah dan boleh menjual apabila harganya tinggi. Ini memang asas aktiviti perniagaan.

Ini sememangnya perkara yang lumrah dan sering berlaku dalam dunia saham. Walau bagaimanapun, ramai pelabur baru salah faham strategi pelaburan ini.

Mereka membeli saham pada harga yang rendah tetapi saham itu datang daripada syarikat yang tidak mempunyai potensi.

Selain itu, salah satu faktor yang mendorong pelabur baru membeli saham pada harga rendah ialah modal yang mereka miliki yang terhad.

Ramai pelabur pemula membeli banyak saham murah dengan harapan mendapat keuntungan yang banyak, walaupun aktiviti pelaburan sebegini cenderung memudaratkan jika mereka tidak mempedulikan keadaan syarikat daripada saham tersebut.

Anda perlu tahu bahawa pulangan pelaburan yang Anda akan dapat tidak bergantung kepada berapa banyak saham yang Anda pegang, tetapi dari masa depan syarikat yang sahamnya Anda beli.

Sudah tentu, Anda akan mempunyai peluang yang lebih besar untuk membuat keuntungan jika Anda membeli beberapa saham berpotensi daripada membeli banyak saham yang tidak berpotensi.

3. Takut Beli Saham Bila Pasaran Turun

Keadaan ekonomi, sudah tentu, bergerak secara kitaran, kadang-kadang naik dan kadang-kadang turun.

Apabila ekonomi berada dalam keadaan baik, sudah tentu pasaran saham juga dalam keadaan baik dan banyak saham yang meningkat harganya. Dalam kes ini, pelabur juga lebih suka membeli saham apabila pasaran meningkat (bullish).

Sebaliknya, apabila ekonomi dalam keadaan buruk, pasaran saham juga berada dalam keadaan buruk dan ramai pelabur yang pesimis.

Ini sudah tentu akan menjejaskan harga saham, maka nilainya akan menurun. Jika kita teliti, pasaran yang semakin turun (bearish) sebenarnya menawarkan banyak peluang pelaburan untuk membeli saham yang bagus dengan harga yang murah.

Sebagai contoh, pada tahun 2016 saham komoditi arang batu mengalami penurunan sehingga nilainya jauh di bawah nilai standardnya.

Apabila ekonomi bertambah baik, dan harga arang batu naik semula, saham ini juga naik semula mengikut harga standardnya.

Bagi Anda pelabur yang bijak, sudah tentu ini peluang yang sangat baik dan tidak boleh dilepaskan.

4. Mudah Putus Asa

Memiliki saham bermakna memiliki peratusan perniagaan. Pelaburan saham juga boleh disamakan dengan aktiviti perniagaan. Dalam kes ini, Anda juga mesti bersedia dengan risiko yang mungkin berlaku.

Dalam erti kata lain, Anda perlu bersedia bukan sahaja apabila Anda mendapat keuntungan, tetapi Anda juga perlu bersedia dengan risiko kerugian.

Usahawan yang berjaya tentunya pernah mengalami jatuh bangun dalam menjalankan perniagaan, begitu juga dengan pelabur saham.

Apabila Anda seorang pelabur saham yang masih pemula, sudah tentu adalah lumrah untuk melakukan kesilapan.

Dalam kes ini, jangan berputus asa dan berhenti melabur atau belajar tentang pelaburan saham hanya kerana Anda melakukan kesilapan.

Belajar dari kegagalan yang telah Anda lalui dan perbaiki cara Anda melabur supaya Anda boleh menjadi pelabur saham yang berjaya.

5. Mudah Terpengaruh dalam Situasi Panik

Panic selling adalah peristiwa yang berlaku kerana pelabur panik tentang kejatuhan harga saham.

Dalam fenomena panic selling, pelabur ingin segera menjual saham mereka tanpa mengira harganya, takut harganya akan terus jatuh.

Tindakan ini, sudah tentu, lebih didorong oleh emosi dan ketakutan daripada analisis yang rasional dan logik. Dalam kes ini, elakkan menjual saham kerana terbawa-bawa panik.

Sebelum Anda membuat keputusan untuk menjual atau terus memegang saham yang Anda miliki, sudah tentu Anda perlu melakukan analisis.

Jika saham yang Anda miliki mempunyai asas yang baik, sudah tentu Anda boleh memegang saham tersebut. Kemungkinan penurunan yang berlaku hanya sementara.

Ingat bahawa memiliki saham berpotensi, sudah tentu, seperti memiliki sebahagian daripada syarikat berpotensi.

Mengapa Anda perlu menjual pada harga yang rendah?

Tips Melabur Saham Untuk Pemula

tips melabur saham untuk pemula
Credit: freepik.com

Okay, selepas kita bincangkan beberapa kesilapan yang sering dilakukan oleh pemula, sekarang kita akan membincangkan beberapa tips melabur saham.

Terdapat beberapa tips pelaburan saham yang boleh Anda lakukan, iaitu seperti berikut:

1. Menentukan Matlamat Pelaburan Saham

Seperti yang dijelaskan di atas bahawa menentukan matlamat pelaburan adalah satu perkara yang sangat penting dan menjadi asas untuk membuat pelaburan.

Ya, sebelum Anda melabur dalam saham, sudah tentu Anda mesti tahu terlebih dahulu apakah matlamat Anda dalam melabur.

Sebagai contoh, matlamat Anda dalam melabur dalam saham adalah untuk menyediakan dana persaraan, mengumpul dana untuk membeli rumah, atau tujuan lain.

Jika Anda sedang membuat persediaan untuk dana persaraan, ini bermakna Anda akan melabur dalam jangka masa panjang.

Kerana akan dilakukan dalam jangka masa panjang, sudah tentu sebelum Anda melabur dalam saham, Anda mesti membuat pelan yang teliti.

Pelan itu, sudah tentu, termasuk menganalisis saham yang mempunyai potensi yang baik untuk tempoh masa yang telah Anda tentukan.

2. Sesuaikan dengan Keadaan Kewangan Anda

Tips melabur saham seterusnya adalah untuk menyesuaikan keadaan kewangan Anda. Ya, Anda perlu menyemak kewangan Anda, berapa banyak pendapatan dan perbelanjaan setiap bulan.

Untuk membuat pelaburan, Anda memerlukan lebihan dana setiap bulan dan komitmen yang tinggi.

Sebaik-baiknya, Anda boleh memperuntukkan 10 peratus daripada jumlah pendapatan bulanan Anda sebagai dana untuk melabur dalam saham.

Dalam kes ini, Anda perlu memastikan pelaburan saham yang Anda buat adalah mengikut kemampuan yang Anda ada.

Jangan paksa diri Anda untuk melabur dalam jumlah yang besar hanya kerana Anda tergoda dengan pencapaian orang lain.

Ingat jangan berhutang semata-mata untuk dapat melabur dalam saham. Seperti yang dijelaskan sebelum ini, saham adalah sejenis pelaburan high return high risk.

Jika Anda menggunakan wang hasil daripada hutang, sudah tentu Anda akan terganggu dari segi psikologi, dan Anda tidak boleh membuat keputusan dengan betul dan logik.

Jika ini berlaku, maka Anda berpotensi besar untuk mendapat kerugian dalam pelaburan saham.

3. Tentukan Tempoh Masa dan Dana Sasaran yang Diperlukan

Tips melabur saham seterusnya adalah untuk menentukan tempoh masa dan sasaran dana yang diperlukan.

Jika Anda telah menentukan matlamat pelaburan Anda, maka Anda akan dapat menentukan tempoh masa dan juga dana sasaran yang diperlukan untuk melabur.

Ingat, dalam menentukan sasaran dana yang diperlukan, Anda juga perlu mengambil berat tentang keadaan kewangan Anda, jangan berhutang.

4. Melakukan Kepelbagaian Saham

Tips melabur saham seterusnya ialah mempelbagaikan saham. Pada asasnya kepelbagaian saham adalah teknik pengurangan risiko pelaburan saham dengan membahagikan portfolio pelaburan kepada pelbagai saham.

Strategi ini digunakan secara meluas untuk meminimumkan kerugian dan memaksimumkan keuntungan sedia ada.

Ini kerana dana yang kita ada akan dilaburkan dalam saham dengan sektor industri yang berbeza, untuk mendapatkan pulangan yang seimbang.

Apa yang berlaku jika kita tidak mempelbagaikan saham kita?

Satu perkara yang pasti ialah apabila kita melabur hanya dalam satu saham, dan jika senario buruk berlaku, maka kita mempunyai potensi besar untuk mengalami kerugian besar.

Sudah tentu, ini boleh diminimumkan dengan mempelbagaikan saham. Sebagai contoh, saham A yang Anda miliki mendapat keuntungan 10%, manakala saham B rugi 15%.

Secara keseluruhan, Anda rugi 5%. Bandingkan jika Anda hanya membeli saham B, dalam kes ini Anda akan mengalami kerugian sebanyak 15%.

Anda perlu ingat bahawa kepelbagaian saham juga ibarat pedang bermata dua, selain dapat memaksimumkan keuntungan, kepelbagaian juga akan membuatkan Anda mengalami kerugian yang lebih besar.

Ini sudah tentu boleh berlaku jika Anda mempelbagaikan tanpa berdasarkan analisis yang teliti. Ya, sebelum Anda membeli saham, sudah tentu Anda wajib melakukan analisis saham tersebut.

5. Beri Perhatian Kepada Portfolio Saham Anda

Berlaku kejadian di mana seorang pelabur membeli saham syarikat dan sengaja meninggalkannya untuk tempoh yang lama dan selepas beberapa tahun kemudian syarikat itu ternyata semakin berkembang dan saham yang dibeli itu menguntungkan.

Pada pandangan pertama, pelaburan sedemikian sudah tentu menguntungkan, tetapi pada hakikatnya bukanlah cara yang baik untuk melabur.

Tidak kira jumlah portfolio saham yang Anda miliki, Anda mesti sentiasa memantaunya dengan kerap.

Ini tentunya bertujuan sekiranya saham syarikat menunjukkan prestasi yang lebih baik, maka Anda boleh menambah portfolio saham Anda supaya potensi keuntungan menjadi lebih baik.

Selain itu, sekiranya saham yang Anda beli ternyata semakin susut, maka Anda tidak akan terlewat dalam membuat keputusan.

6. Ketahui Lebih Lanjut Tentang Fundamental Syarikat

Fundamental syarikat, sudah tentu menjadi aspek yang mesti dipertimbangkan dengan teliti. Ini kerana boleh dijadikan asas untuk membuat keputusan.

Walau bagaimanapun, dalam kes ini, ramai pelabur pemula lebih suka melihat trend seketika dalam analisis teknikal tanpa memberi perhatian kepada fundamental syarikat.

Jika matlamat Anda adalah untuk melabur dalam saham dan bukannya berdagang saham, maka melakukan analisis fundamental adalah sesuatu yang mesti dilakukan dan diutamakan.

Warren Buffet sebagai pelabur profesional, mencadangkan bahawa sebelum kita membeli saham, kita mesti mengenal pasti dengan lebih terperinci tentang fundamental syarikat yang sahamnya akan kita beli.