Trading Journal | Definisi, Download Templat, Cara Membuat

Melakukan urus niaga di pasaran saham sudah tentu mesti perlu rekod atau laporan (trading journal) yang boleh memberitahu Anda maklumat tentang pelbagai aktiviti yang Anda lakukan dalam pasaran saham.

Ini adalah salah satu perkara yang paling penting untuk dapat menguruskan semua yang diperlukan untuk berdagang dalam pasaran saham.

Dengan menyimpan rekod pelbagai transaksi yang dibuat dalam pasaran saham, sudah tentu Anda boleh mengetahui perkembangan dagangan yang Anda lakukan.

Selain itu, Anda juga boleh mengawal sama ada sesuatu strategi dagangan saham yang Anda lakukan mampu memberikan hasil yang lebih baik atau tidak.

Okay, jika Anda masih keliru tentang trading journal, Anda boleh lihat artikel ini. Kerana artikel ini akan membincangkannya sepenuhnya.

Apa Itu Trading Journal?

apa itu trading journal
Credit: Freepik.com

Trading journal ialah dokumen yang mengandungi rekod (maklumat) tentang pelbagai aktiviti yang Anda lakukan sebagai pedagang.

Maklumat ini termasuk pembangunan strategi, pengurusan risiko, psikologi, dan sebagainya.

Untuk mencipta trading journal sebenarnya sangat mudah, tetapi akan menjadi sangat berkesan jika dicipta dan digunakan dengan betul mengikut keperluan.

Selain dapat memberikan maklumat yang sangat berharga yang boleh menghalang Anda daripada kerugian, Anda juga boleh menggunakan trading journal untuk memaksimumkan keuntungan yang Anda perolehi.

Terdapat beberapa sebab penting di sebalik mengapa Anda perlu membuat jurnal perdagangan, iaitu seperti berikut:

 • Menjadikan Anda sentiasa bertanggungjawab terhadap semua tindakan yang Anda ambil di pasaran.
 • Melatih disiplin dan konsisten dalam menjalankan pelbagai aktiviti di pasaran.
 • Membantu Anda untuk dapat mencari strategi yang lebih berkesan dalam menjana keuntungan.
 • Dokumenkan kelemahan dan kekuatan Anda dalam menjalankan aktiviti di pasaran.
 • Menjadikan Anda lebih berhati-hati dalam membuat keputusan dan dalam melakukan analisis.

Anda perlu tahu bahawa peniaga yang berjaya sudah tentu merancang pelbagai aktiviti di pasaran dengan teliti dan sentiasa mendokumentasikan kejayaan dan kegagalan prestasi mereka.

Dengan menyimpan jurnal perdagangan dan dapat menggunakannya dengan betul, sudah tentu Anda akan dapat menjadi pedagang yang berjaya tanpa mengira apa keadaan yang berlaku dalam pasaran.

Cara Membuat Trading Journal

cara membuat trading journal
Credit: Freepik.com

Sebenarnya Anda boleh membuat trading journal dengan sangat mudah. Dalam kes ini, Anda boleh menggunakan aplikasi Microsoft Excel atau Spreadsheet daripada Google.

Selain dapat membuat sendiri, Anda juga boleh menggunakan beberapa aplikasi pihak ketiga, yang menyediakan perkhidmatan dalam jurnal perdagangan.

Contoh penyedia perkhidmatan yang boleh Anda gunakan untuk mencipta jurnal perdagangan ialah Edgewonk, TraderSync, Tradervue, Trademetria dan sebagainya.

Tetapi, untuk mencipta jurnal dagangan Anda sendiri juga sangat mudah.

Dalam kes ini, Anda boleh melaraskan jurnal yang Anda buat dalam pelbagai format agar sesuai dengan gaya dagangan Anda dan mengikut keperluan Anda.

Terdapat beberapa langkah yang boleh Anda ambil untuk membuat jurnal dagangan, iaitu seperti berikut:

Langkah 1 – Mencipta Spreadsheet Jurnal Perdagangan

Selain dapat mencipta jurnal perdagangan menggunakan Google Sheet atau Microsoft Excel, Anda juga boleh menciptanya menggunakan Dokumen Google atau Microsoft Word.

Langkah 2- Mengetahui Perkara yang Perlu Dirakam

Sudah tentu Anda perlu tahu apa yang Anda perlu rekod setiap hari, supaya jurnal yang Anda simpan memberi impak yang baik kepada kejayaan Anda.

Terdapat beberapa maklumat disyorkan yang perlu Anda catat dalam trading journal yang akan Anda cipta, iaitu seperti berikut:

 • Entry Date
 • Exit Date
 • Direction (long / short)
 • Entry Price
 • Position size
 • Notional value
 • Stop loss
 • Risk Reward Ratio
 • Take profit
 • Exit price
 • Trading fees (broker fee, tax, etc)
 • Profit/Loss (P&L)
 • Profit/Loss Percentage (P&L %)
 • Notes

Sesetengah peniaga juga kadangkala menambah maklumat lain seperti highest PER 1 year, highest PBV 1 year, highest price 1 year, current PBV, current price, dan sebagainya.

Ini sudah tentu boleh disesuaikan dengan keperluan setiap orang. Maksudnya ialah setiap orang memerlukan maklumat yang berbeza bergantung pada strategi yang mereka gunakan.

Selain membuat jurnal dalam bentuk jadual, Anda juga perlu membuat jurnal dalam bentuk bertulis. Kami telah menyediakan templat di bawah.

Jurnal dalam bentuk bertulis sudah tentu sangat penting untuk menerangkan setiap langkah yang akan Anda ambil dalam pasaran.

Langkah 3 – Selesai

Sebenarnya mempelajari cara membuat trading journal adalah bahagian yang sangat mudah untuk dilakukan.

Mengetahui cara menggunakannya adalah sesuatu yang Anda perlukan untuk menjadi pakar dari semasa ke semasa.

Membuat jurnal juga akan menjadikan pelbagai aktiviti yang Anda lakukan dalam pasaran saham lebih fokus dan sentiasa dilakukan dengan perancangan yang baik.

Anda perlu ingat setiap apa yang dilakukan dengan melakukan perancangan rapi sudah tentu lebih berpotensi untuk berjaya jika dibandingkan dengan aktiviti yang tidak dirancang dengan baik.

Templat Trading Journal

templat trading journal
Credit: Freepik.com

Berikut ialah 2 templat jurnal dagangan yang boleh Anda gunakan sebagai rujukan untuk mencipta versi jurnal dagangan Anda sendiri.

Link Download (Google Drive)SizeFormat
Download templat trading crypto journal13 KBGoogle Sheet / Microsoft Excel
Download templat trading and investing stock journal17 KBGoogle Sheet / Microsoft Excel

Kedua-dua templat ini mempunyai persembahan maklumat yang sedikit berbeza, tetapi pada asasnya menyediakan beberapa maklumat yang perlu diketahui oleh peserta pasaran.

Anda boleh menyesuaikan kedua-dua templat ini mengikut keperluan maklumat Anda.

Cara Menggunakan Trading Journal

cara menggunakan trading journal
Credit: Freepik.com

Membuat jurnal perdagangan sememangnya satu perkara yang sangat mudah untuk dilakukan.

Walau bagaimanapun, mengetahui cara menerapkan apa yang telah Anda pelajari ke dalam sistem perdagangan di pasaran sudah tentu satu perkara yang sangat berbeza.

Menggunakan jurnal dagangan dengan berkesan, sudah tentu, boleh memberi impak yang sangat ketara ke atas kadar kejayaan perdagangan yang dibuat dalam pasaran.

Sebelum anda membuat perdagangan atau transaksi di pasaran saham, sudah tentu anda perlu mengisi jurnal perdagangan.

Di sinilah peranan trading journal akan bermula. Sebelum Anda membuat keputusan untuk membuat transaksi dalam pasaran saham, Anda akan mengetahui terlebih dahulu apa yang Anda lakukan.

Oleh itu, Anda akan dapat membuat keputusan yang terancang dan betul. Jika Anda boleh membuat keputusan yang betul, sudah tentu Anda boleh mengelakkan risiko kerugian dan dapat memaksimumkan keuntungan.

Jika, Anda mengalami kerugian, sudah tentu kerugian yang berlaku masih boleh diterima, kerana Anda telah merancang berapa banyak kerugian yang akan Anda perolehi pada sesuatu transaksi.

Dengan adanya dokumen bertulis ini, sudah tentu Anda boleh menjadikannya sebagai tempat untuk membuat hujah sama ada strategi yang Anda lakukan dalam menjalankan aktiviti di pasaran adalah betul atau tidak.

Strategi yang Anda lakukan sudah tentu perlu dilihat dari pelbagai sisi, supaya Anda dapat melihat kelebihan dan kekurangan strategi yang telah Anda buat dan lakukan.

Oleh itu, anda mesti mengisi jurnal perdagangan ini dengan disiplin, pastikan kemas, dan terkini.

Ini adalah supaya Anda boleh menganalisis setiap transaksi yang telah Anda lakukan dengan baik.