Unit Trust vs ASB Mana Best? | Kelebihan, Kelemahan, Beza

Unit trust vs ASB yang mana terbaik? Soalan ini selalu ditanya oleh ramai orang terutama bagi mereka yang masih pemula dalam dunia pelaburan.

Mempunyai wang tambahan sudah tentu tidak akan menambah apa-apa hasil jika Anda hanya menyimpannya di bank sebagai simpanan.

Anda perlu tahu bahawa menyimpan wang di bank sebagai simpanan, wang Anda tidak akan meningkat dan akan kalah dengan kadar inflasi dan caj pentadbiran.

“Jangan biarkan Anda bekerja untuk wang, tetapi biarkan wang yang Anda ada bekerja untuk Anda”, inilah kata-kata Robert T Kiyosaki dalam bukunya yang bertajuk “Rich Dad, Poor Dad”.

Kata yang disampaikan oleh Robert T Kiyosaki ini mengajak kita untuk menambah ilmu dalam pengurusan kewangan agar kita tidak perlu lagi bersusah payah mencari duit suatu hari nanti.

Okay, dalam artikel kali ini kami akan menerangkan secara lengkap perbezaan 2 pelaburan di Malaysia iaitu ASB dan unit trust. Jom semak artikel ini!

Unit Trust atau ASB?

unit trust atau vs asb

ASB atau unit trust, yang mana lebih baik? Soalan ini sememangnya menjadi persoalan yang sering kita dengar oleh ramai pihak yang masih keliru memilih produk pelaburan yang sesuai untuk mereka.

ASB dan unit trust sememangnya produk pelaburan terbaik untuk mereka yang sudah faham kedua-duanya dan paling penting mengikut keadaan kewangan Anda. Setiap produk pelaburan tentunya mempunyai ciri-ciri tersendiri.

Pelaburan ASB (Amanah Saham Bumiputera)

Anda perlu tahu Amanah Saham Bumiputera atau lebih dikenali sebagai ASB merupakan satu simpanan alternatif yang dilancarkan pada 2 Januari 1990 oleh ASNB (Amanah Saham Nasional Berhad).

ASB ini khas kepada semua warga yang berstatus bumiputera Malaysia. Simpanan alternatif ASB ini mempunyai matlamat untuk menjana pulangan tempoh masa yang panjang dan berterusan secara konsisten.

ASB ialah Unit Amanah Tetap.

Maknanya Anda beli hari ni RM1 satu unit, jual pada tahun 2030 pun harga tetap sama. Tak berubah dan boleh dapat serta merta jika jual unit. Selain mempunyai harga tetap, ASB juga ditawarkan tanpa sebarang caj kos jualan atau yuran penebusan unit ASB.

Walau bagaimanapun, pelaburan dalam ASB ni mempunyai had jumlah pelaburan maksimum sebanyak RM200,000 dan had ini tidak terpakai sekiranya pendapatan dividen pelaburan melebihi had pelaburan.

ASB mempunyai 2 bentuk pelaburan iaitu dalam bentuk buku pelaburan dan juga dalam bentuk sijil. Minimum penambahan buku ialah 1 unit. Sijil adalah gandaan 1,000 unit.

Anda perlu tahu bahawa ASB simpanan biasa dan ASB financing / ASB loan adalah 2 perkara yang sangat berbeza. ASB simpanan, Anda akan masukkan wang yang Anda inginkan. Tak perlu bayar bulanan.

Pembiayaan ASB ialah Anda menggunakan bantuan daripada institusi kewangan bank untuk boleh melabur dalam ASB. Walau bagaimanapun, dalam kes ini Anda mesti membayar ansuran setiap bulan. Jika tidak sijil akan dijual.

Pelaburan Unit Trust (Unit Amanah)

Pada asasnya unit trust atau unit amanah adalah pelaburan yang mengumpul dana daripada banyak pelabur yang kemudiannya akan diuruskan oleh fund manager profesional (pengurus dana profesional).

Unit trust ini adalah produk pelaburan yang ditawarkan atau ditubuhkan oleh UTMC (Unit Trust Management Company) atau Syarikat Pengurus Unit Amanah. Dalam kes ini, wang pelabur akan dilaburkan dalam pelbagai aset-aset lain atau portofolio ekuiti.

Anda sebagai pelabur juga perlu membayar caj pengurusan dana kepada pengurus dana. Caj pengurusan dan jualan adalah kos yang dikenakan dalam pelaburan unit trust ini.

Biasanya, caj pengurusan adalah sekitar 1.5% setiap tahun dan caj jualan adalah antara 5-6%.

Unit trust adalah produk pelaburan yang sangat sesuai untuk Anda yang tidak mahu bersusah payah dengan aktiviti analisis produk pelaburan dan untuk Anda yang masih pemula dalam dunia pelaburan.

Ini kerana wang yang Anda laburkan akan diuruskan oleh orang profesional dan rasmi di Malaysia. Pada masa ini terdapat 41 UTMC berdaftar secara rasmi di Malaysia.

Persamaan ASB dan Unit Trust (Unit Amanah)

Persamaan antara ASB dan unit trust ialah ASB sebenarnya unit trust juga, seperti yang dijelaskan sebelum ini. Rasanya tak ramai orang yang tahu tentang perkara ini.

Bagaimana konsepnya?

Pada asasnya konsep kedua-dua instrumen pelaburan ini sangat simple, letak wang Anda dan wang Anda akan dilaburkan dalam beberapa instrumen pelaburan dalam pasaran modal atau pasaran kewangan seperti saham.

Dan Anda hanya perlu menunggu untuk mendapat pulangannya nanti. Anda tidak perlu bersusah payah membuat analisis atau melihat graf atau sebagainya.

Bagi Anda yang masih pemula dalam dunia pelaburan, kedua-dua instrumen pelaburan ini sangat sesuai. Ini kerana risiko yang Anda ambil tidak terlalu besar.

Perbezaan ASB dan Unit Trust

perbezaan asb dan unit trust

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, konsep unit trust pada asasnya adalah sama dengan ASB, cumanya ASB mendapat keuntungan melalui gabungan dividen dan bonus.

Manakala, di unit trust Anda akan mendapat keuntungan dalam bentuk dividen yang digabungkan dengan kenaikan harga unit dalam saham. ASB mempunyai harga tetap, bermakna harga jualan adalah sama dengan harga belian.

ASB ini berbeza dengan kebanyakan unit trust lain yang harga unitnya turun naik seperti saham. ASB mempunyai risiko sederhana, manakala unit trust mempunyai risiko sederhana ke tinggi.

ASB hanya ada 3 dana atau jenis iaitu ASB 1, ASB 2, dan ASB 3, manakala unit trust ada banyak jenis dana.

Berasaskan data daripada SC (Securities Commission Malaysia), sejak 28 Februari 2022, Malaysia mempunyai 746 dana yang diiktiraf dan sebahagian daripadanya adalah berasaskan syariah.

Pelaburan ASB dan unit trust ini memang sangat sesuai untuk mereka yang sibuk dan tiada masa untuk membuat analisis teknikal atau fundamental bagi pelaburan saham di Bursa Malaysia.

Ini kerana ASB dan unit trust merupakan instrumen pelaburan yang dianggap mempunyai risiko yang lebih rendah jika dibandingkan dengan pelaburan dalam saham di Bursa Malaysia.

ASBUnit Trust
ObjectiveInvestmentInvestment
Invest InEquity – high %
Bonds – low %
Proportion – no option to choose
Equity 0–99%
Bonds 0–99%
Proportion- investor can choose type of funds
Unit Trust Management CompanyPermodalan Nasional Berhad (PNB) – dimilik kerajaan MalaysiaVarious, mostly bank backed
FlexibilityLiquid (invest via cash – lump sum, regular, or via loan from bank)Liquid (invest via cash – lump sum)
CapitalGuaranteed. Protected (Syariah investment cannot be guaranteed on capital & returns)No Guaranteed. (Some not syariah investment cannot be guaranteed on capital & returns)
ReturnsNo GuaranteedNo Guaranteed
Type of ReturnsDividen and bonusDividen and unit price increase

Kelebihan dan Kelemahan Pelaburan ASB

Anda perlu tahu bahawa pelaburan ASB selain memberikan pulangan dividen yang menarik dan mempunyai kadar unit yang rendah iaitu RM1.00 seunit, ASB juga dijamin oleh kerajaan Malaysia.

Perkara yang sangat menarik tentang pelaburan ASB ialah dividen dan bonus yang Anda perolehi adalah bebas cukai.

Pelaburan ASB juga mempunyai tahap kecairan yang tinggi di mana wang Anda boleh dikeluarkan dalam masa 24 jam jika Anda mempunyai kecemasan.

Bukan itu sahaja, dalam masa yang sama pelaburan ASB boleh memberikan nilai bersih yang tinggi sekiranya deposit telah mencapai usia 1 bulan. Dan Anda berhak menerima dividen sebagai peratusan purata dividen tahunan untuk bulan tersebut.

Satu lagi kelebihan yang Anda boleh dapat dengan melabur dalam ASB ialah kecairan sijil ASB yang Anda boleh gunakan di bank tempatan untuk mendapatkan pinjaman overdraft. Namun, kelayakan ini hanya diperlukan untuk jenis perniagaan pemilikan tunggal.

Selain mempunyai banyak kelebihan yang sangat menarik, pelaburan dalam ASB juga mempunyai keburukan iaitu had maksimum pelaburan hanya RM200,000.

Pulangan dividen yang Anda akan perolehi daripada pelaburan ASB ini juga adalah rendah jika dibandingkan dengan jenis pelaburan lain. Ini menjadikan pelaburan ASB sangat sesuai untuk pelaburan jangka panjang.

NomborKelebihan Pelaburan ASB
1 Dijamin oleh kerajaan Malaysia.
2Dividen dan bonus yang diperolehi adalah bebas cukai.
3Mempunyai kecairan yang tinggi.
4Memberikan nilai bersih yang tinggi
5Kecairan sijil ASB yang Anda boleh gunakan di bank tempatan untuk mendapatkan pinjaman overdraft.
NomborKelemahan Pelaburan ASB
1Had maksimum pelaburan hanya RM200,000.
2Dividen yang Anda akan perolehi daripada pelaburan ASB ini adalah rendah.

Kelebihan dan Kelemahan Pelaburan Unit Trust

Kelebihan melabur dalam unit trust ialah harga unit sentiasa turun naik dan tidak tetap. Kenaikan harga unit saham sudah tentu boleh memberikan keuntungan yang lebih besar kepada pelabur.

Selain itu, dengan modal yang sangat kecil serendah RM1,000, pelabur sudah boleh mempelbagaikan instrumen pelaburan mereka.

Anda perlu tahu bahawa dana unit trust yang Anda laburkan akan dilaburkan dalam pelbagai sektor seperti sektor minyak, sektor kesihatan, dan sebagainya.

Selain itu, pelabur juga boleh mengeluarkan pelaburan mereka tanpa penalti mengikut harga semasa pada bila-bila masa. Ini kerana unit trust mempunyai kecairan yang sangat tinggi.

Pelaburan dalam unit trust akan diuruskan oleh profesional dalam bidang pelaburan seperti fund manager profesional. Mereka akan menjalankan kajian dan mempunyai kemahiran dalam menguruskan pelaburan ini.

Satu lagi kelebihan yang Anda boleh rasai dalam pelaburan di unit trust ialah dari segi kompounding, iaitu keupayaan sesuatu aset memperolehi pendapatan yang boleh dilaburkan semula untuk perolehi hasil mereka sendiri.

Sumber modal ini tentunya berasaskan modal pelaburan yang datang dari wang pelabur sendiri dan modal pelaburan daripada keuntungan pelaburan itu sendiri.

Sama seperti ASB, unit trust juga merupakan instrumen pelaburan yang tidak sesuai untuk pelabur yang ingin melabur dalam tempoh yang singkat.

Walau bagaimanapun, jika Anda melanjutkan tempoh pelaburan lebih daripada 5 tahun, risiko kemungkinan kerugian akan terjadi boleh lebih rendah.

Oleh itu, jika Anda seorang yang ingin mendapatkan keuntungan yang cepat, unit trust bukanlah pilihan terbaik untuk Anda. Unit trust juga tiada jaminan untung malah Anda boleh mengalami kerugian.

Di samping itu, cukai yang dikenakan ke atas unit trust sering kali lebih tinggi. Jika pegangan unit mempunyai prestasi yang baik maka ia boleh menjadi kelebihan buat pelabur. Jika pegangan unit jatuh, sudah tentu pelabur akan rugi.

NomborKelebihan Pelaburan Unit Trust
1Memberikan keuntungan yang lebih besar.
2Akan diuruskan oleh profesional.
3Mempunyai kecairan yang sangat tinggi.
4Kompounding
NomborKelemahan Pelaburan Unit Trust
1Tidak sesuai untuk pelabur yang ingin melabur dalam tempoh yang singkat.
2Tiada jaminan untung malah Anda boleh mengalami kerugian.
3Cukai yang dikenakan ke atas unit trust sering kali lebih tinggi.

Unit Trust vs ASB Loan

Unit Trust dan ASB loan atau ASB financing sangat berbeza. Perbezaan antara unit trust dan ASB loan ialah unit trust adalah instrumen pelaburan, manakala ASB loan adalah pinjaman.

Anda perlu tahu bahawa ASB loan adalah salah satu produk pinjaman yang ditawarkan oleh institusi kewangan seperti bank dengan tujuan agar Anda boleh melabur dalam ASB.

Unit Trust Public Mutual vs ASB

Perbezaan antara unit trust public mutual dan ASB ialah unit trust public mutual adalah produk pelaburan unit trust yang ditawarkan oleh Public Mutual, manakala ASB adalah produk pelaburan yang ditawarkan oleh PNB (Permodalan Nasional Berhad).

Anda perlu tahu bahawa Public Mutual Berhad adalah salah satu UTMC (Unit Trust Management Company) rasmi di Malaysia.