Window Dressing Dalam Pelaburan Saham | Tips, Contoh

Laporan kerja dan juga pelbagai diskaun besar di pusat membeli-belah dan pasar adalah perkara yang boleh berlaku pada akhir tahun.

Pada masa itu, fenomena yang semakin meningkat juga berlaku di dunia pelaburan saham, ya dikenali sebagai window dressing.

Pada asasnya, window dressing selalunya dikenali sebagai keadaan di mana harga saham akan cenderung meningkat di pasaran.

Secara umumnya, fenomena ini berlaku pada setiap akhir tahun, di mana syarikat akan melaporkan hasil prestasinya untuk satu tempoh.

Okay, kalau Anda tak tahu semua pasal window dressing, jangan risau sebab Anda boleh baca dalam artikel ni.

Apa Itu Window Dressing?

apa Itu window dressing
Credit: freepik.com

Windows dressing ialah strategi yang digunakan oleh pengurus pelaburan untuk mencantikkan portfolio mereka sebelum membentangkannya kepada pelanggan atau pemegang saham.

Dalam kes ini untuk melakukan window dressing, maka pengurus pelaburan akan menjual pelbagai saham dengan kerugian besar dan akan membeli saham pada harga yang tinggi pada akhir tahun.

Saham dengan harga tinggi ini kemudiannya akan dilaporkan sebagai sebahagian daripada portfolio pengurus pelaburan.

Selain itu, window dressing juga boleh diertikan sebagai strategi atau usaha yang dilakukan oleh syarikat untuk mencantikkan laporan kewangan syarikat.

Beberapa tindakan yang diambil oleh syarikat ialah menangguhkan pembayaran hutang atau mencari jalan untuk melaporkan pendapatan lebih awal daripada yang sepatutnya.

Syarikat mengambil tindakan ini sudah tentu dengan tujuan. Ini kerana keadaan kewangan syarikat menjadi pertimbangan utama pelabur apabila mempertimbangkan pelaburan.

Secara asasnya, window dressing ini adalah salah satu tindakan yang merujuk kepada manipulasi data atau aktiviti dalam syarikat.

Sudah tentu pelabur yang tidak mengetahui perkara ini sudah tentu akan terperangkap dan turut mempercayai apa yang terkandung dalam laporan kewangan syarikat.

Jika Anda mengatakan bahawa window dressing ini adalah tindakan tidak jujur ​​yang dilakukan oleh syarikat atau pengurus pelaburan kepada pelanggannya, maka Anda betul.

Terdapat banyak syarikat yang mencantikkan laporan kewangan mereka untuk menarik pelabur, tetapi dengan cara yang tidak jujur.

Aktiviti window dressing ni memang susah nak tahu, lebih-lebih lagi bagi pelabur yang kurang berhati-hati.

Strategi window dressing sudah tentu akan membawa kepada keputusan yang tidak baik kerana asas untuk membuat keputusan adalah salah dari awal.

Cara Window Dressing Berfungsi

cara window dressing berfungsi
Credit: freepik.com

Selepas Anda tahu dan faham maksud window dressing, barulah Anda mesti tahu bagaimana window dressing berfungsi.

Strategi ini biasanya dijalankan oleh syarikat apabila syarikat mengetahui laporan prestasi mereka akan merosot pada akhir tempoh.

Untuk mencantikkan lagi, syarikat kemudiannya akan menjual saham sebelum ini dan akan menggantikannya dengan saham yang memberikan pulangan yang besar dalam jangka pendek.

Usaha ini sudah tentu akan menambah baik laporan prestasi syarikat. Selain daripada pembiayaan, kaedah ini juga digunakan untuk mencantikkan laporan kewangan seperti nilai keuntungan atau volum jualan produk.

Window dressing boleh dimanfaatkan dengan beberapa cara iaitu seperti berikut:

 • Menjual pelbagai barangan modal yang telah susut nilai sehingga jumlah nilai aset kelihatan meningkat dengan kehadiran aset baru.
 • Beri diskaun awal kepada pelanggan untuk mendapatkan keuntungan yang lebih pantas.
 • Memasukkan pembayaran hutang ke tempoh seterusnya.
 • Menangguhkan perbelanjaan seperti perkongsian untung supaya baki akhir lebih tinggi.
 • Memaparkan jumlah piutang yang tidak dapat diterima yang begitu rendah sehingga nombor piutang lebih besar daripada yang sepatutnya.
 • Tangguhkan pembayaran bil pelanggan supaya perbelanjaan ini boleh masuk ke tempoh seterusnya.
 • dan sebagainya.

Kesan Window Dressing Kepada Pelabur

kesan window dressing kepada pelabur
Credit: freepik.com

Laporan kewangan atau laporan prestasi atau portfolio sudah tentu menjadi salah satu asas dalam menentukan keputusan aktiviti pembiayaan atau pelaburan yang akan dijalankan.

Selain itu, juga digunakan untuk menentukan lanjutan pelaburan. Ini kerana dalam laporan prestasi akan dapat diketahui pulangan atau potensi pulangan pada masa hadapan.

Namun, dengan window dressing, keputusan pelabur tidak akan tepat. Ini kerana asas untuk membuat keputusan oleh pelabur iaitu laporan kewangan atau laporan prestasi tidak dibuat dengan data sebenar.

Oleh itu, pelabur harus lebih berhati-hati dan kritis dalam membaca laporan prestasi atau laporan kewangan terutamanya apabila memasuki penghujung tempoh.

Sikap Pelabur Terhadap Windows Dressing

sikap pelabur terhadap windows dressing
Credit: freepik.com

Strategi ini sememangnya berjaya membuatkan harga sesetengah saham naik. Oleh itu, akan ada ramai pelabur yang akan tergoda untuk membeli saham yang nilainya meningkat kerana permintaan yang besar.

Dalam kes ini, terdapat beberapa soalan yang perlu Anda jawab sebelum Anda membeli saham iaitu:

Adakah harga saham meningkat kerana prestasi syarikat adalah baik?

Adakah harga saham hanya meningkat pada akhir tempoh dan adakah ia akan menurun selepas itu?

Pelabur tidak seharusnya membuat keputusan berdasarkan kenaikan harga saham pada akhir tahun, tetapi juga menggunakan analisis dan banyak pertimbangan semasa membeli saham.

Untuk dapat mengelak perangkap window dressing, sudah tentu Anda boleh melakukan analisis teknikal dan fundamental.

Analisis teknikal adalah analisis berdasarkan pergerakan harga saham dari semasa ke semasa. Manakala analisis fundamental adalah melakukan analisis berdasarkan data laporan kewangan syarikat.

Selain itu, Anda juga kena pandai melihat laporan kewangan syarikat supaya Anda dapat mengelak daripada perangkap window dressing.

Pihak Yang Terlibat dalam Window Dressing

pihak yang terlibat dalam window dressing
Credit: freepik.com

Pada asasnya, pengaturan pendedahan dilaksanakan dengan tujuan untuk membantu meningkatkan ketelusan bagi pelabur, tetapi aktiviti window dressing sebenarnya mencemarkannya dengan pembentangan data yang tidak sesuai dengan realiti.

Satu kajian yang dijalankan oleh Iwan Meier dan juga Enst Schaumburg dari Northwestern University mendapati ciri-ciri tertentu sesuatu dana boleh memberikan maklumat bahawa pengurus pelaburan melakukan window dressing.

Anda perlu tahu bahawa, dana pertumbuhan dengan pusing ganti yang tinggi dan pengurus pelaburan yang baru-baru ini mencatatkan pulangan yang lemah sudah tentu akan melakukan window dressing lebih kerap.

Window dressing juga berlaku dalam bidang lain. Sebagai contoh, syarikat boleh menawarkan produk pada harga diskaun atau mempromosikan tawaran istimewa untuk meningkatkan jualan pada akhir tempoh.

Usaha promosi ini, sudah tentu mempunyai matlamat untuk dapat meningkatkan keuntungan pada hari terakhir tempoh pelaporan.

Matlamat, Masa dan Faktor Window Dressing

matlamat masa dan faktor window dressing
Credit: freepik.com

Seperti yang dibincangkan sebelum ini, WD dijalankan oleh syarikat atau pengurus pelaburan untuk mencantikkan laporan mereka.

Ini sudah tentu dilakukan untuk menarik pelabur baru atau meyakinkan pelanggan. Biasanya, masa pelaksanaan window dressing ini muncul setiap suku tahun atau setiap 3 bulan.

Namun begitu, window dressing juga boleh dilakukan pada hujung tahun seperti pada bulan Disember.

Window dressing sudah tentu akan membuat kenaikan harga saham selama sebulan hingga Januari tahun berikutnya, fenomena ini biasanya dikenali sebagai Januari effect.

Faktor yang mempengaruhi berlakunya window dressing adalah contohnya self fulfilling prophecy, atau jangkaan dan ramalan ramai orang.

Selain itu, juga boleh dicetuskan kerana syarikat atau pengurus pelaburan ingin mencantikkan laporan mereka pada akhir tahun.

Contoh Window Dressing

contoh window dressing
Credit: freepik.com

Untuk mendapatkan gambaran window dressing yang lebih jelas, berikut adalah contoh:

Sebagai contoh, syarikat XYZ sedang dalam proses menghasilkan laporan kewangan untuk akhir tempoh pelaporan. Syarikat itu mahu kelihatan semenarik mungkin untuk menarik pelabur baharu.

Untuk tujuan ini, syarikat XYZ melakukan window dressing secara tiba-tiba untuk mendapatkan dan memegang sejumlah wang tunai yang besar.

Ini sudah tentu akan menjadikan syarikat kelihatan lebih cair, kerana syarikat boleh dengan mudah membuat pembayaran pinjaman, mengagihkan dividen, atau menggunakan aliran tunai yang besar untuk melabur dalam mengembangkan perniagaan.

Di samping itu, syarikat itu juga mengubah unjuran jualannya, dan menyatakan jauh lebih tinggi daripada yang sebenarnya.

Tujuan utama syarikat melakukan perkara ini adalah untuk dapat menaikkan harga saham mereka lebih tinggi dan boleh membuatkan bakal pelabur lebih berminat.

Biasanya window dressing tidak melibatkan representasi yang benar-benar palsu yang menyalahi undang-undang.

Ini biasanya lebih kepada masalah membongkok tetapi tidak melanggar kebenaran.

Sebagai contoh, syarikat XYZ mungkin menampilkan dirinya dengan sejumlah besar aliran tunai. Ini boleh dilakukan dengan menjual aset utama mereka sebelum tamat tempoh perakaunan.

Mereka mungkin mengabaikan untuk mendedahkan kepada pelabur bahawa mereka memerlukan aset untuk beroperasi. Oleh itu, mereka akan membelinya semula dalam tempoh perakaunan seterusnya.

Tips Mencegah Risiko Window Dressing

tips mencegah risiko window dressing
Credit: freepik.com

Melabur saham semasa window dressing memang boleh untung. Walaupun begitu, Anda masih perlu mempunyai pengetahuan dan pengiraan yang teliti.

Ini sudah tentu supaya Anda tidak tersalah pilih saham dan dapat meminimumkan kerugian serta memaksimumkan keuntungan yang bakal Anda perolehi.

Terdapat beberapa tips yang boleh Anda lakukan jika Anda ingin membeli saham apabila berlaku window dressing iaitu seperti berikut:

1. Membeli Saham Blue Chip

Tips pertama ialah memilih saham blue chip. Anda perlu tahu bahawa kategori saham yang merangkumi saham blue chip adalah saham yang bertindak sebagai pemacu utama dalam indeks pasaran saham.

Biasanya saham ini terdiri daripada pelbagai syarikat yang mempunyai permodalan yang sangat besar. Selain itu, kecairan saham blue chip juga cenderung baik.

Terdapat beberapa cadangan untuk saham blue chip terbaik di Bursa Malaysia yang boleh Anda pilih, iaitu seperti berikut:

 • Maybank (Malayan Banking Berhad)
 • Harta (Hartalega Holdings Berhad)
 • TopGlove Corporation Berhad
 • PBBank (Public Bank Berhad)
 • Tenaga (Tenaga Nasional Berhad)
 • Pchem (Petronas Chemicals Group Berhad)
 • IHH Healthcare Berhad
 • Maxis Berhad
 • Simeplt (Sime Darby Plantation Berhad)
 • MISC Berhad

2. Lakukan Analisis

Ya, melakukan analisis saham termasuk analisis fundamental dan teknikal adalah sangat penting.

Untuk melakukan analisis asas, Anda boleh melihat laporan kewangan syarikat yang sahamnya akan Anda beli.

Kerana ada tanda-tanda syarikat sedang melakukan window dressing, jadi Anda boleh mengesahkannya dengan menggunakan analisis teknikal.

Analisis ini adalah analisis yang dijalankan berdasarkan sejarah pergerakan harga.

3. Memperuntukkan Dana Untuk Pelaburan Mengikut Keperluan

Tips terakhir yang perlu Anda lakukan ialah memperuntukkan dana untuk pelaburan mengikut keperluan.

Dalam kes ini Anda perlu ingat bahawa sikap yang perlu Anda ambil apabila berlaku window dressing adalah jangan terburu-buru.

Jika Anda rasa tidak pasti untuk memasuki pasaran, maka adalah lebih baik Anda memperuntukkan dana untuk melabur mengikut keperluan pada masa hadapan selepas window dressing berlaku.

Ya, dalam kes ini Anda perlu mencari momentum yang sesuai untuk memasuki pasaran. Lebih-lebih lagi jika Anda tidak boleh melakukan analisis, sama ada analisis fundamental atau teknikal.