Bantuan E Kasih RM500 2024 | Pendaftaran & Semakan

AsasKewangan.com – Bantuan E Kasih RM500 2024 merupakan salah satu program bantuan yang disediakan bagi individu yang memerlukan.

Sistem eKasih ialah satu sistem pangkalan data keluarga miskin yang diwujudkan di peringkat nasional bagi membantu merancang, melaksana, dan memantau program kemiskinan.

Dalam konteks ini, bantuan eKasih disalurkan kepada golongan miskin tegar sebagai satu langkah untuk meringankan beban mereka.

Ringkasnya, bantuan eKasih bertujuan untuk memberikan sokongan kepada golongan yang memerlukan.

Untuk mengetahui syarat kelayakan permohonan eKasih berserta cara memohon bantuan ini, baca info selanjutnya di bawah.

Dengan maklumat yang diberikan, diharapkan individu yang layak dapat mengakses bantuan yang diperlukan untuk meningkatkan kualiti kehidupan mereka.

Jenis Bantuan Yang Boleh Diterima Dengan E-Kasih

bantuan e kasih rm500 2024

Pendaftaran dalam sistem e-Kasih merupakan langkah penting yang akan menyenaraikan nama individu dalam pangkalan data kerajaan.

Data ini penting kerana ia membolehkan pendaftar untuk layak menerima pelbagai jenis bantuan daripada kerajaan iaitu sebagai berikut:

1. Sumbangan Tunai Rahmah (STR)

sumbangan asas rahmah 2024

Sumbangan Tunai Rahmah (STR) adalah salah satu bentuk bantuan langsung tunai yang disediakan oleh Kerajaan Perpaduan bagi membantu meringankan beban kos sara hidup rakyat dalam tahun 2024.

Program ini merupakan inisiatif yang penting dalam menangani isu kenaikan kos sara hidup dan memberi sokongan kepada golongan yang memerlukan.

Selain itu, melalui Sumbangan Asas Rahmah (SARa), penerima yang layak akan menerima bantuan berupa bakul makanan bernilai RM100 setiap bulan selama 12 bulan.

Bagi kategori yang tidak termasuk dalam golongan miskin atau miskin tegar, mereka juga akan mendapat bayaran tambahan sebanyak RM300 atau RM150, sebagai tambahan sokongan.

Individu yang ingin menyemak kelulusan dan status bantuan mereka boleh melakukannya melalui portal Sumbangan Tunai Rahmah di https://bantuantunai.hasil.gov.my.

Selain itu, status program MyKasih juga boleh disemak melalui laman web rasmi MyKasih di https://www.mykasih.com.my/site/.

Untuk mengetahui status terkini, sama ada termasuk dalam kategori miskin atau tidak, individu juga boleh membuat semakan melalui portal e-Kasih.

Ini adalah langkah yang penting untuk memastikan individu menerima bantuan yang sepatutnya serta memperoleh sokongan yang diperlukan daripada kerajaan.

Kadar Bantuan STR dan Kaedah Penyaluran Bantuan SARA Tahun 2024

kadar bantuan str dan kaedah penyaluran bantuan sara tahun 2024

Bantuan ini disalurkan kepada isi rumah penerima STR yang tersenarai sebagai “Miskin Tegar” mengikut data eKasih sehingga 28 Februari 2023 dalam bentuk barang keperluan asas tanpa tunai (cashless) berjumlah RM600.

Program ini bertujuan untuk memberi sokongan kepada golongan yang memerlukan dalam memenuhi keperluan asas mereka.

Selain itu, penerima yang layak akan menerima bantuan Sumbangan Asas Rahmah (SARa) melalui kaedah berikut:

 • RM100 sebulan bagi negeri dan wilayah di Semenanjung.
 • RM600 sekali gus bagi Sabah, Sarawak, dan Wilayah Persekutuan Labuan.
Tarikh PelaksanaanNegeri TerlibatKaedah Pelaksanaan SARA 2024
22 Januari 2024Kaedah, Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, Negeri Sembilan, Kelantan dan TerengganuBantuan barangan keperluan tanpa tunai (cashless) berjumlah RM100 / RM50 setiap bulan mengikut kategori bagi tempoh 12 bulan (Januari 2024 – Disamber 2024) secara automatik melalui akaun yang dibuka menggunakan MyKad penerima bagi pembelian di pasar raya atau kedai runcit terpilih seluruh negara.
29 Januari 2024Perlis, Perak, Pahang, Melaka dan JohorBantuan barangan keperluan tanpa tunai (cashless) berjumlah RM100 / RM50 setiap bulan mengikut kategori bagi tempoh 12 bulan (Januari 2024 – Disamber 2024) secara automatik melalui akaun yang dibuka menggunakan MyKad penerima bagi pembelian di pasar raya atau kedai runcit terpilih seluruh negara.
19 Februari 2024 & 12 Ogos 2024Sabah, Serawak dan Wilayah Persekutuan LabuanBayaran RM600 / RM300 dua kali setahun mengikut kategori melalui pengkreditan ke akaun bank atau secara tunai di cawangan BSN seluruh negara.

Bagi penerima di Sabah dan Sarawak, disarankan untuk membuat semakan terus di laman web STR melalui pautan https://bantuantunai.hasil.gov.my/.

Ini penting bagi memastikan mereka menerima bantuan yang sepatutnya.

Berikut adalah langkah-langkah terperinci untuk membeli barang bantuan makanan MyKasih di Semenanjung Malaysia:

 1. Pilih Barangan Keperluan: Penerima bantuan boleh memilih barangan keperluan dari 10 kategori makanan yang mempunyai label MyKasih di rak tanda harga.
 2. Tunjuk MyKad Untuk Pengesahan: Juruwang akan menyemak status MyKad penerima bantuan.
 3. Imbas Kod Barangan: Juruwang akan mengimbas setiap barang keperluan makanan asas yang ingin dibeli mengikut kategori yang dibenarkan.
 4. Bayar Menggunakan MyKad: Penerima bantuan akan memasukkan nombor pin 6-digit untuk mengesahkan transaksi pembelian.
 5. Simpan Resit Untuk Semakan: Penerima bantuan disarankan untuk menyimpan resit pembelian untuk tujuan semakan.

Untuk maklumat lanjut mengenai Bantuan SARA STR 2024, termasuk semakan status dan bayaran, sila layari https://bantuantunai.hasil.gov.my/.

Ini akan memberikan maklumat lanjut kepada penerima mengenai bantuan yang mereka terima serta proses pembayaran.

2. I-Suri / i-Saraan KWSP

Surirumah yang terdaftar dengan e-Kasih mempunyai peluang untuk memohon bantuan di bawah skim i-Suri KWSP yang disediakan oleh Kerajaan.

Melalui skim ini, surirumah layak menerima insentif sebanyak RM300 setahun sebagai sokongan kewangan tambahan.

Insentif ini bertujuan untuk membantu meringankan beban kewangan surirumah yang mungkin menghadapi cabaran ekonomi.

Bagi surirumah yang memenuhi syarat, mereka boleh membuat permohonan untuk menerima insentif ini melalui proses yang mudah dan mudah difahami.

Proses permohonan biasanya melibatkan mengemukakan dokumen-dokumen yang diperlukan untuk pengesahan status sebagai surirumah yang layak menerima bantuan.

Skim i-Suri KWSP adalah satu inisiatif yang bertujuan untuk memberikan bantuan kepada surirumah yang memerlukan, serta membantu meningkatkan kesejahteraan ekonomi dalam kalangan golongan ini.

Dengan adanya insentif ini, diharapkan surirumah dapat merasa lega dan dapat melaksanakan tanggungjawab mereka dengan lebih baik.

3. Bantuan JKM (Bantuan E Kasih RM500 2024)

Terdapat 11 jenis Skim Bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang boleh dimohon berdasarkan kategori kelayakan tertentu, iaitu:

 1. Bantuan Kanak-Kanak (BKK) – Memberi bayaran bulanan dari RM150 hingga RM1000 bagi setiap kanak-kanak yang layak.
 2. Elaun Pekerja Cacat (EPC) – Mengiktiraf pekerja yang mengalami kecacatan dengan bayaran bulanan sebanyak RM500.
 3. Bantuan Am Negeri – Menyediakan bantuan minimum sebanyak RM100 sebulan untuk setiap individu dan maksimum sebanyak RM350 sebulan untuk setiap keluarga.
 4. Bantuan Penjagaan OKU Terlantar/ Pesakit Kronik Terlantar (BPT) – Memberi bantuan kepada penjaga individu kurang upaya yang terlantar atau pesakit kronik yang terlantar.
 5. Bantuan Orang Tua (BOT) – Menyediakan bantuan bulanan sebanyak RM500 untuk setiap individu yang layak.
 6. Bantuan Am Persekutuan (BA) – Menyediakan bayaran bulanan sebanyak RM100 untuk setiap individu dan maksimum RM350 sebulan untuk setiap keluarga.
 7. Bantuan Anak Pelihara (BAP) – Memberi bayaran bulanan sebanyak RM250 untuk setiap kanak-kanak yang dipelihara. Maksimum RM500 sebulan untuk setiap keluarga yang memelihara 2 orang kanak-kanak atau lebih.
 8. Bantuan Latihan Perantis (BLP) – Menyediakan bantuan bulanan sebanyak RM200 untuk setiap individu yang menjalani latihan perantis.
 9. Bantuan Geran Pelancaran (GP) – Menyediakan geran sekaligus maksimum sebanyak RM2,700 bagi tujuan pelancaran projek atau perniagaan.
 10. Bantuan Alat Tiruan/ Alat Sokongan (BAT) – Memberi bantuan untuk pembelian alat tiruan atau alat sokongan bagi individu yang memerlukan.
 11. Tabung Bantuan Segera (TBS) – Menyediakan bantuan kewangan segera kepada individu atau keluarga yang menghadapi masalah kewangan mendadak.

Setiap skim bantuan ini bertujuan untuk memberi sokongan kepada golongan yang memerlukan dalam pelbagai aspek kehidupan.

Individu yang berminat boleh memohon dan mengetahui lebih lanjut mengenai kelayakan serta proses permohonan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) atau pautan laman web rasmi mereka.

Syarat Kelayakan Bantuan E-Kasih 2024

Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) merujuk kepada pendapatan yang ditetapkan oleh Kementerian Hal Ehwal Ekonomi (MEA) sebagai ukuran bagi menilai status kemiskinan sesuatu isi rumah yang tersenarai dalam Sistem eKasih.

Secara umumnya, terdapat empat sumber pendapatan yang boleh diterima oleh isi rumah:

 1. Pendapatan daripada Pekerjaan Bergaji.
 2. Pendapatan daripada Bekerja Sendiri.
 3. Pendapatan daripada Harta dan Pelaburan.
 4. Pindahan Semasa.

Isi rumah mungkin mempunyai beberapa penerima pendapatan, dan pendapatan yang diterima boleh berasal dari pelbagai sumber.

Pendapatan per kapita merujuk kepada jumlah pendapatan keseluruhan isi rumah dalam sebulan, yang kemudian dibahagikan dengan bilangan anggota isi rumah.

Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) diselaraskan oleh Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri (UPE, JPM) setiap dua (2) tahun sekali.

PGK bertujuan untuk memberikan gambaran yang jelas mengenai tahap kemiskinan dalam masyarakat serta membantu dalam merancang dan menilai kesan program-program bantuan yang dilaksanakan oleh kerajaan.

Proses Permohonan & Panduan Pendaftaran eKasih 2024

proses permohonan dan panduan pendaftaran ekasih 2024

Individu yang ingin mendaftar boleh merujuk kepada Pejabat Daerah atau Pejabat Pembangunan Negeri (PPN). Cara untuk mendaftar adalah seperti berikut:

 1. Hadirkan Diri secara Langsung: Individu boleh menghadiri Pejabat Pembangunan Negeri (PPN) atau Pejabat Daerah yang berdekatan untuk mendaftar secara langsung.
 2. Melalui Telefon: Individu juga boleh menghubungi nombor telefon yang disediakan untuk tujuan pendaftaran.
 3. Surat atau E-mel Rasmi: Pendaftaran juga boleh dilakukan melalui surat atau e-mel rasmi kepada Pejabat Pembangunan Negeri (PPN) atau Pejabat Daerah.
 4. Mendaftar melalui Pemimpin Tempatan: Individu boleh membuat laporan atau mendaftar kes kemiskinan melalui Pemimpin Tempatan, Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK), atau Majlis Perwakilan Penduduk (MPP).

Berikut adalah senarai nombor telefon Pejabat Pembangunan Negeri (PPN) yang boleh dihubungi untuk tujuan pendaftaran:

NegeriNombor Telefon
Perlis04-9731976
Kedah04-7209236
Pulau Pinang04-2185700
Perak05-2497400
Selangor03-55213600
Wilayah Persekutuan03-40420260 / 61
Negeri Sembilan06-7659945
Melaka06-3333333
Johor07-2234777
Pahang09-5178208
Terengganu09-6272000
Kelantan09-7455000
Sarawak082-446582
Sabah088-484800

Kelulusan penyaluran bantuan dan tempoh bantuan yang diberikan tertakluk kepada keputusan agensi pemberi bantuan berdasarkan syarat dan kriteria bantuan yang telah ditetapkan mengikut agensi masing-masing.

Semakan Status eKasih 2024 & Maklumat yang Diperlukan

Untuk memastikan kebolehpercayaan dan kemudahan akses kepada status eKasih, anda boleh membuat semakan secara atas talian melalui pautan ini: https://ekasih.icu.gov.my/ekasih/Semakan/Pages/CarianAwam.aspx.

Selain itu, bagi mereka yang memerlukan bantuan atau pengesahan status, ICU JPM boleh dihubungi melalui Pejabat Pembangunan Negeri (PPN), khususnya Bahagian atau Unit Kesejahteraan Rakyat.

Anda hanya perlu memberikan maklumat seperti nama atau nombor kad pengenalan untuk semakan dan pengesahan.

Bagi mereka yang ingin memohon bantuan eKasih, terdapat 9 komponen yang perlu dilengkapkan bagi Ketua Isi Rumah (KIR) dan Ahli Isi Rumah (AIR).

Komponen-komponen tersebut termasuk butiran peribadi, lokasi kediaman, tahap pendidikan, kemahiran dan pekerjaan, harta benda, kesihatan, jenis bantuan yang diperlukan, dan pendapatan.

Penting untuk diingat bahawa data eKasih digunakan oleh agensi pemberi bantuan untuk mengenal pasti individu yang benar-benar memerlukan bantuan.

Berdasarkan profil terkini dan Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) semasa. Ini memastikan bantuan disalurkan kepada mereka yang memerlukan dengan adil dan berkesan.