4 Step Mudah Cara Buat Bank Draf Terkini dan Kegunaannya

Anda mungkin pernah mendengar tentang draf bank atau juga dikenali sebagai bank draft. Apa itu bank draft?

Draf bank adalah alat yang mudah dan selamat untuk melakukan pembayaran besar tanpa perlu membawa banyak wang tunai.

Kegunaannya adalah untuk memudahkan pembayaran yang besar. Contohnya, membayar deposit untuk rumah lelong, kereta lelong, atau untuk permohonan IPO dalam pelaburan saham.

Menggunakan draf bank untuk hantaran kahwin juga lebih selamat daripada menggunakan wang tunai. Draf bank ini boleh diletakkan di dalam bingkai dan ditempatkan di atas dulang hantaran.

Untuk pengetahuan anda, draf bank dijamin oleh institusi kewangan. Ia boleh digunakan oleh pelbagai pihak untuk membuat pembayaran kepada pihak ketiga.

Ia seakan-akan bank menulis cek bagi pihak kita. Jadi, tidak ada masalah cek tersebut ditolak atau ‘bounce’, kerana wang yang disebut dalam draf bank tersebut memang ada.

Mari kita kongsi cara buat bank draft terkini dan kegunaannya yang ramai orang tidak mengetahuinya.

1. Pergi Ke Kaunter Bank Terdekat

cara tulis cek mybank

Langkah pertama dalam membuat draf bank adalah pergi ke cawangan dan kaunter bank yang berdekatan dengan jenis bank yang anda pilih.

Misalnya, jika anda adalah pemilik akaun Maybank, anda perlu pergi ke kaunter Maybank.

Setibanya di kaunter, beritahu penjaga kaunter bahawa anda ingin membuat draf bank. Mereka akan memberikan anda borang draf bank.

2. Isi Semua Butiran dalam Borang Permohonan Bank Draft

cara buat bank draft

Setelah mendapatkan borang draf bank, teruskan dengan mengisinya. Isikan maklumat penerima yang diminta dalam borang tersebut.

Biasanya, anda perlu mengisi nama penuh penerima, alamat rumah penerima, nombor kad pengenalan penerima, nombor telefon penerima, dan pekerjaan penerima. Isi borang berkaitan untuk membuat bank draft.

Isikan semua butiran yang diminta seperti nama penuh penerima/nama syarikat, serta maklumat lain seperti nombor kad pengenalan, alamat, nombor telefon, dan lain-lain.

Setelah selesai mengisi semua maklumat yang diperlukan dalam borang bank draft, langkah seterusnya adalah mengambil nombor giliran. Ia sangat mudah kan?

3. Dapatkan atau Ambil Nombor Giliran

bank draft

Setelah selesai mengisi borang permohonan draf bank, anda perlu mengambil nombor giliran dan menunggu giliran anda dipanggil.

Prosesnya sangat mudah, sama seperti urusan di bank lain.

4. Isi Borang Pengeluaran

bank cheque maybank

Kemudian, apabila tiba giliran anda, anda akan diminta untuk mengisi borang pengeluaran.

Pastikan anda menyatakan jumlah pengeluaran yang sebenar yang ingin dilakukan. Setelah semua selesai, draf bank anda telah berjaya dibuat.

Fungsi Atau Kegunaan Bank Draft

contoh bank draft dari bank islam

Dalam banyak keadaan, draf bank boleh digunakan untuk membuat pembayaran dalam pelbagai mata wang.

Fungsinya mirip dengan wang tunai dan kebanyakan institusi kewangan tidak menetapkan tarikh luput bagi draf bank.

Namun, ada beberapa institusi kewangan yang mungkin tidak menerima draf bank yang telah berusia beberapa bulan.

Oleh itu, pastikan anda memeriksa perkara ini terlebih dahulu sebelum menggunakan draf bank tersebut. Selain itu, draf bank juga dikenali sebagai cek bank atau cek perbankan.

Secara keseluruhannya, draf bank sangat berguna untuk melakukan pelbagai transaksi dan tidak terdapat had jumlah maksimum yang boleh dikeluarkan.

Walaupun membatalkan draf bank adalah sukar, jika penerima belum menebus draf bank untuk pembayaran, ia masih boleh dibatalkan oleh pihak bank.

Jika draf bank mengalami kerosakan atau menghadapi kejadian yang tidak diingini sebelum dihantar kepada penerima, ia juga masih boleh dibatalkan.