Panduan Cara Melabur Bitcoin dan Mata Wang Crypto

Pada masa ini Bitcoin sememangnya salah satu syiling kripto yang paling popular untuk dilaburkan.

Di samping itu, Altcoin menyediakan alternatif yang baik apabila membeli cryptocurrency yang dapat meningkatkan diversification portfolio Anda.

Dalam kes ini pilihan kripto yang Anda pilih juga mesti diambil kira apabila membuat pelaburan atau perdagangan.

Anda boleh melakukan analisis fundamental atau technical, atau gabungan analisis technical dan fundamental untuk melakukan analisis kripto yang akan Anda laburkan atau dagangkan.

Dengan mengambil kira semua aspek yang ada, Anda akan bersedia untuk mula melabur atau berdagang di pelbagai platform crypto exchange.

Melabur dalam Bitcoin atau cryptocurrency lain adalah cara terbaik untuk diversification pelaburan Anda. Walau bagaimanapun, terdapat juga risiko yang tinggi.

Oleh itu, sebelum Anda membuat pelaburan, sangat penting untuk memahami setiap konsep dan juga prinsip yang ada.

Ini sudah tentu ada sesuatu selain membeli beberapa kripto dan berharap yang terbaik dalam kripto yang telah Anda beli.

Keputusan pelaburan yang berkelayakan tentu saja akan melibatkan pelbagai penyelidikan dan analisis yang dijalankan dengan teliti.

Anda perlu ingat bahawa Anda mesti mempunyai strategi pelaburan berdasarkan profil risiko yang Anda ada dan Anda tidak boleh melabur lebih daripada kerugian yang Anda mampu.

Bitcoin atau Altcoin?

bitcoin atau altcoin
Credit: pinterest.com

Bagi sesetengah orang yang baru dalam dunia cryptocurrency, Bitcoin biasanya merupakan pilihan pertama aset kripto yang dilaburkan.

Pada asasnya, Bitcoin adalah projek blockchain pertama dan cryptocurrency terbesar berdasarkan market capitalization.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak cryptocurrency (Altcoins) yang ada di luar sana selain Bitcoin.

Sesetengah altcoin ini mempunyai rangkaian blockchain mereka sendiri, sementara yang lain menggunakan rangkaian blockchain yang ada.

Setiap projek cryptocurrency tentu saja mempunyai proposal yang berbeza, setiap projek juga mempunyai potensi risiko dan faedah yang berbeza juga.

Anda boleh membuat keputusan untuk melabur dalam cryptocurrency Bitcoin sahaja atau beberapa aset kripto lain.

Sesetengah orang hanya memilih Bitcoin, sementara yang lain juga memilih untuk melabur dalam Altcoins untuk diversification pelaburan.

Anda perlu tahu bahawa dengan diversification pelaburan tentu saja Anda tidak akan kehilangan sejumlah besar aset jika salah satu pelaburan yang Anda ada gagal.

Anda perlu tahu bahawa pelaburan Altcoin mempunyai potensi besar untuk mengambil risiko, dan malangnya terdapat banyak scam di pasaran.

Oleh itu, sangat penting untuk menjalankan penyelidikan dan analisis mendalam mengenai aset kripto yang akan Anda laburkan.

Melabur atau Berdagang?

melabur atau berdagang
Credit: thesentiment.com.au

Semua keputusan yang akan Anda ambil harus dipertimbangkan dengan teliti jika Anda akan melabur atau berdagang mata wang kripto.

Pada asasnya melabur dan juga berdagang ini mempunyai perbezaan. Pelaburan memerlukan pemilihan aset kripto yang boleh menjana dalam tempoh masa panjang.

Strategi ini, sudah tentu, memerlukan komitmen masa dan biasanya membawa risiko yang lebih rendah.

Sebaliknya, perdagangan mempunyai matlamat untuk membuat keuntungan dalam tempoh pendek melalui aktiviti pembelian dan penjualan berkala.

Menjadi peniaga cryptocurrency sudah tentu mengambil banyak masa dan juga banyak latihan.

Menjadi peniaga cryptocurrency harus membangunkan strategi yang lebih rumit, mendedikasikan lebih banyak masa untuk menjalankan analisis pasaran, dan menangani lebih banyak risiko.

Di samping itu, peniaga juga mesti mengambil kira wang yang digunakan untuk kos transaksi.

Anda perlu ingat bahawa dalam pasaran cryptocurrency kadang-kadang membawa tahap volatility yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan pasaran lain.

Walaupun perdagangan kadang-kadang memerlukan volatility untuk menjana keuntungan, tahap volatility yang tinggi juga akan membawa kepada risiko yang lebih tinggi.

Sekiranya Anda masih pemula dalam dunia cryptocurrency, melabur setakat ini adalah pilihan yang mudah dan selamat.

Biasanya pelabur akan mempunyai asas berdasarkan tahun. Oleh itu, perubahan harga yang berlaku dalam tempoh pendek tidak begitu penting.

Keputusan untuk membuat pelaburan adalah berdasarkan fundamental aset cryptocurrency, jika projek kripto dibina dengan kukuh dan mempunyai matlamat yang jelas, pasti akan mempunyai masa depan yang berpotensi berjaya.

Sesetengah orang memilih untuk membuat pelaburan dan tidak bimbang tentang fluctuation harga dalam tempoh pendek.

Di samping itu, terdapat beberapa orang yang juga memilih untuk berdagang dengan tujuan memaksimumkan keuntungan.

Sesetengah orang juga membuat pelaburan dan perdagangan pada masa yang sama. Semua keputusan ini sudah tentu berdasarkan strategi, profil, dan toleransi risiko.

Semua keputusan ada di tanganmu. Walau bagaimanapun, Anda perlu ingat bahawa Anda tidak boleh membuat pelaburan dan berdagang dengan dana yang tidak boleh diterima jika hilang.

Cara Melabur Bitcoin dan Cryptocurrency Untuk Pemula

cara melabur bitcoin dan cryptocurrency untuk pemula
Credit: binance.com

Bagi Anda yang ingin melabur dalam Bitcoin dan cryptocurrency lain, terdapat beberapa langkah yang perlu Anda lakukan, iaitu seperti berikut:

1. Daftar Untuk Akaun Platform Crypto Exchange

Mendaftar dan membuka akaun di platform pertukaran kripto adalah keperluan utama jika Anda ingin mula membuat transaksi Bitcoin dan cryptocurrency lain.

Crypto exchange ini pada dasarnya adalah syarikat yang menyediakan platform khas yang boleh digunakan oleh orang di seluruh dunia untuk membuat pelaburan dan perdagangan di pasaran kripto.

Untuk membuat akaun di platform crypto exchange ini boleh dilakukan secara online, sama ada melalui aplikasi atau melalui laman web rasmi.

Terdapat beberapa platform crypto exchange yang sudah rasmi di Malaysia, iaitu Luno, Tokenize, dan Sinergy.

2. Melakukan KYC Verification

Selepas Anda membuka akaun, langkah seterusnya yang perlu aAda lakukan ialah melakukan KYC (know your customer) verification untuk dapat meneruskan ke langkah seterusnya.

Jika Anda tidak mengesahkan ini, Anda tidak akan dapat membuat transaksi di platform crypto exchange.

KYC verification ini adalah salah satu proses yang paling penting untuk melindungi semua peserta di bursa dan untuk memastikan bahawa dasar AML (anti money laundering) dilaksanakan dengan betul.

Proses verification ini terdiri daripada upload foto ID card, mengisi data peribadi, mengambil selfie dengan pergerakan biasa dan pergerakan rawak.

Data KYC ini akan diproses dalam masa kira-kira 1-7 hari bergantung kepada dasar setiap penyedia platform crypto exchange.

Terdapat beberapa perkara yang perlu Anda perhatikan semasa melakukan verification, iaitu seperti berikut:

 • Berikan data peribadi dengan betul dan tepat
 • Menyediakan foto ID card yang sesuai
 • ID card mestilah asli dan mesti jelas apabila diupload
 • Apabila mengambil selfie pastikan muka kelihatan jelas tanpa menggunakan topi, face mask, atau glasses.
 • Pastikan wajah Anda berada di tengah supaya foto sepadan dengan foto pada ID card.

3. Membuat Deposit

Untuk dapat membuat transaksi di pasaran kripto, anda juga perlu membuat deposit ke akaun platform pertukaran kripto yang telah anda buat.

Pada asasnya setiap platform mempunyai dasar yang berbeza mengenai deposit minimum yang mesti dibuat. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk membuat deposit ke akaun pertukaran kripto, iaitu seperti berikut:

 • Bank transfer (rekening dan virtual account)
 • E-wallet
 • Credit card
 • dan sebagainya

Di samping itu, Anda juga boleh membuat deposit dalam bentuk syiling kripto. Pada setiap platform crypto exchange mempunyai dasar yang berbeza mengenai jenis kripto yang boleh diterima sebagai deposit.

4. Mula Membuat Transaksi

Anda perlu ingat sebelum membuat transaksi, sama ada untuk pelaburan atau perdagangan, Anda mesti melakukan penyelidikan dan juga analisis yang teliti.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, ini adalah sangat penting untuk Anda lakukan dengan tujuan untuk meningkatkan potensi keuntungan yang Anda akan dapat dan meminimumkan berlakunya risiko.

Terdapat beberapa jenis order yang boleh Anda pilih di platform crypto exchange, iaitu seperti berikut:

 • Limit (maker)

Jenis order ini adalah sejenis order yang membolehkan pengguna menentukan transaksi pada harga tertentu dan bukan pada harga yang berlaku di pasaran.

Oleh itu, transaksi tidak langsung berlaku secara langsung pada masa membuat order. Transaksi akan berlaku, jika harga pasaran sudah sama dengan harga yang ditentukan (limit order) oleh pengguna.

Apabila harga tidak sama dengan harga yang telah ditentukan oleh pengguna, maka transaksi order yang dibuat oleh pengguna akan memasuki baris gilir order (book order).

Oleh itu, pengguna akan menjadi market maker. Jenis order ini dipanggil maker, kerana transaksi ini mencipta order baru.

 • Market (Taker / Instan)

Order jenis ini boleh dilaksanakan dengan serta-merta kerana order ini sudah mengikut harga pasaran pada masa itu.

Order ini sering juga dipanggil order taker atau instan. Dipanggil instan kerana order yang dibuat akan segera berlaku tanpa perlu menunggu seperti limit order.

Dirujuk sebagai taker kerana order ini mengambil harga yang telah berlaku di pasaran dan tidak mencipta harga baru.