Apa Itu Money Laundering In Malay? | Contoh Case & Kesan

Pernah kita mendengar istilah pengubahan wang haram atau money laundering. Istilah ini sering kali kita jumpai melalui filem-filem atau laporan-laporan berita.

Pengubahan wang haram ini sering dikaitkan dengan aktiviti ekonomi bawah tanah atau kegiatan yang tidak bermoral, seperti perdagangan dadah, pel*cur*n, perj*di*n, perdagangan manusia, serta tindakan rasuah dan sebagainya.

Apabila seseorang mendapatkan hasil yang haram, langkah seterusnya adalah mencuci wang tersebut agar tampak bersih.

Cara yang paling mudah untuk menggambarkan ini adalah dengan menyamakan proses ini dengan mencuci pakaian kotor di mesin basuh.

Setelah melalui proses pencucian, wang tersebut akan keluar “bersih”. Itulah sebabnya istilah “laundering” digunakan, kerana terdapat persamaan dengan kegiatan kedai dobi.

Apa Maksud Money Laundering?

apa maksud money laundering

Penggubahan wang (money laundering) adalah proses mengubah wang tunai, dana, atau harta yang diperoleh dari aktiviti jenayah untuk memberikan penampilan yang sah.

Ini merupakan proses untuk membersihkan wang ‘kotor’ agar dapat menyembunyikan asal usul jenayahnya.

how do criminal launder money

Di bawah Anti-Money Laundering, Anti-Terrorism Financing and Proceeds of Unlawful Activities Act 2001 (AMLA), seseorang melakukan penggubahan wang haram apabila orang tersebut:

Bil.Butir (Paragraph 4(1) of the AMLA)
1Terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam transaksi yang melibatkan hasil daripada aktiviti haram atau alat-alat suatu kesalahan.
2Membeli, menerima, memiliki, menyamar, memindahkan, menukar, membawa, membuang, atau menggunakan hasil daripada aktiviti haram atau alat-alat suatu kesalahan.
3Mengeluarkan dari atau membawa masuk ke Malaysia hasil daripada aktiviti haram atau alat-alat suatu kesalahan.
4menyembunyikan, menyamar atau menghalang pembentukan sifat sebenar, asal usul, lokasi, pergerakan, peruntukan, judul, hak berkaitan, atau pemilikan hasil daripada aktiviti haram atau alat-alat suatu kesalahan.

Bagaimana Penjenayah Mencuci Wang?

bagaimana penjenayah mencuci wang

Secara umum, terdapat tiga peringkat dalam proses pengubahan wang haram: penempatan, penyalutan, dan integrasi.

1. Penempatan

Dana haram dipisahkan daripada sumber haramnya. Biasanya, ini berlaku apabila dana haram diletakkan ke dalam institusi pelaporan.

2. Penyalutan

Mencipta pelbagai lapisan transaksi untuk menjauhkan atau menyamarakan dana haram daripada sumber haramnya.

Ini bertujuan untuk mengaburi atau menjadikan sukar untuk menjejaki asal-usul dana haram tersebut.

Ini mungkin melibatkan pemindahan wang di antara akaun-akaun, menyembunyikan dana dalam syarikat cebisan atau amanah, atau memindahkan dana ke dalam pelbagai aset.

3. Integrasi

Peringkat terakhir di mana hasil dana yang telah dicuci berjaya diintegrasikan ke dalam ekonomi sebagai dana yang sah.

Ini mungkin termasuk pembelian hartanah atau barang bernilai tinggi, dan pelaburan dalam usaha perniagaan.

Pengubahan wang haram sering kali dicari oleh penjenayah melalui institusi pelaporan yang mempunyai kawalan anti-pengubahan wang yang lemah untuk ‘membersihkan’ dana tidak sah melalui peringkat-peringkat ini, kerana risiko penemuan yang lebih rendah.

Money Laundering in Malaysia Case

Berikut 2 contoh case money laundering in Malaysia:

Kes 1

money laundering in malaysia case 1

Ini adalah kes seorang peguam yang beroperasi dalam sebuah firma guaman kecil dan bagaimana seorang pelanggan dapat menyalahgunakan perkhidmatan peguam dan akaun pelanggan untuk pengubahan wang haram.

Encik B adalah pelanggan tetap firma guaman tersebut, yang merujuk seorang kawannya, Puan A, seorang warga asing yang baru memasuki perniagaan hartanah di Malaysia.

Puan A memerlukan seorang peguam untuk memberikan nasihat kepadanya sambil menjadi pengarah dan setiausaha syarikatnya yang baru ditubuhkan, Syarikat ABC.

Beberapa hari kemudian, Puan A memindahkan RM2 juta ke dalam akaun pelanggan firma tersebut dan menelefon peguam tersebut untuk memberitahu bahawa wang tersebut adalah untuk bayaran bagi kerja-kerja yang mereka perlukan firma itu lakukan dalam beberapa bulan akan datang.

Puan A juga menyatakan bahawa mereka belum membuka akaun bank tetapi berancang untuk melakukannya kemudian.

Dalam tempoh 2 bulan, Puan A membuat pembelian hartanah sebanyak 16 unit di pasaran sekunder menggunakan dana peribadinya, tanpa mendapatkan pembiayaan daripada bank.

Namun, perjanjian jual beli dilakukan atas nama Syarikat ABC dan bukan atas namanya sendiri. Hartanah-hartanah tersebut terletak di kawasan yang terabai di Kuala Lumpur dan ada yang dalam keadaan buruk.

Jumlah keseluruhan hartanah adalah RM2.8 juta.

Kemudian, dengan segera, Puan A menjual semula hartanah-hartanah tersebut dengan harga yang jauh lebih tinggi iaitu RM8.5 juta walaupun tidak membuat sebarang pembaharuan pada hartanah-hartanah tersebut, menurut pengetahuan peguam tersebut.

Pembelian-pembelian ini juga tidak melibatkan pembiayaan.

10 hartanah dijual kepada Syarikat E dengan harga RM6.0 juta 5 hartanah dijual kepada Syarikat F dengan harga RM2.0 juta 1 hartanah dijual kepada Syarikat G dengan harga RM0.5 juta

Semasa menyatukan pembayaran, seorang kerani akaun di firma guaman tersebut mendapati bahawa sebahagian daripada pembayaran dibuat melalui mesin deposit tunai dari beberapa negeri dan pemindahan wang dari individu atau syarikat yang tidak mempunyai hubungan yang jelas dengan Syarikat E, F atau G.

Kerani tersebut menjadi curiga dan membincangkan perkara ini dengan Pegawai Kepatuhan (PK). PK tidak pasti apa yang perlu dilakukan dan meninggalkan situasi tersebut tanpa tindakan.

Jual beli kesemua 16 hartanah telah diselesaikan dan hasil daripada jualan tersebut dipindahkan ke akaun bank Syarikat ABC yang baru dibuka setelah dikurangkan dengan bayaran peguam.

Walaupun penjualan hartanah berjaya, sebulan kemudian, Puan A memberitahu bahawa mereka akan menutup operasi mereka di Malaysia dan mengarahkan peguam tersebut untuk menutup syarikat.

Dia meminta pembayaran berlebihan daripada jumlah awal RM2 juta dikurangkan dengan apa-apa bayaran untuk dipindahkan ke sebuah syarikat luar negara, yang katanya merupakan syarikat utamanya.

Beberapa bulan kemudian, berita tersebar bahawa Puan A telah dituduh dengan pengubahan wang haram hasil daripada dana dadah di negara asalnya.

Apakah tanda-tanda yang mencurigakan dalam kes ini?

  • Bayaran muka yang besar kepada firma untuk kerja masa depan.
  • Kelajuan transaksi yang dilakukan (dibeli dan dijual dengan cepat).
  • Penjualan barang dengan harga premium atau terlalu tinggi.
  • Pembayaran tunai dibuat ke akaun pelanggan peguam dari pelbagai lokasi.
  • Keterlibatan pelbagai pihak ketiga tanpa sebab atau hubungan yang jelas.

Kes 2

money laundering in malaysia case 2

Ini adalah kes di mana bank-bank disalahgunakan oleh seorang penjenayah untuk menggubahkan wang hasil haram.

Encik A merupakan pegawai kerajaan tinggi yang juga Pengerusi untuk X Charity.

X Charity mempunyai akaun semasa di sebuah bank tempatan, dengan Encik A sebagai tunggal yang berkuasa menandatangani.

Isterinya, Puan B adalah seorang suri rumah dan memegang beberapa kad kredit di bawah akaun suaminya.

Kad-kad tersebut digunakan secara aktif untuk melancong, membeli barang mewah, dan menginap di hotel mewah di luar negara.

Encik C merupakan pegawai pematuhan yang baru dilantik dan mempunyai pengalaman yang baik dalam penggubahan wang haram dan penentangan pembiayaan keganasan (AML/CFT).

Encik C mengambil alih jawatan yang telah kosong untuk jangka masa yang agak lama. Semasa meninjau laporan transaksi dari pegawainya, beliau mencatat ketidakteraturan seperti berikut:

Kad kredit Encik A dibayar oleh X Charity; Deposit tunai yang kerap dari pelbagai lokasi di bawah nilai had pengaduan tunai dari akaun bank X Charity; dan Cek besar yang didepositkan ke dalam akaun daripada entiti-entiti pelbagai tanpa justifikasi yang munasabah.

Sebelum Encik C menyelesaikan penilaiannya, beliau menerima Perintah daripada agensi penguatkuasa undang-undang untuk menghasilkan penyata akaun X Charity.

Encik A kemudiannya dituduh dengan beberapa tuduhan pecah amanah jenayah, penggubahan wang haram, dan penyalahgunaan kuasa.

Apakah tanda-tanda yang mencurigakan dalam kes ini?

  • Penggunaan tanda tangan tunggal untuk X Charity.
  • Pembayaran kad kredit oleh sebuah organisasi kebajikan.
  • Deposit tunai yang kerap dari pelbagai lokasi.
  • Cek besar yang didepositkan oleh entiti-entiti pelbagai.
  • Pola perbelanjaan yang tidak sepadan dengan pendapatan.