Spaylater Tidak Muncul | Punca & Penyelesaiannya

Paylater kini merupakan salah satu ciri yang banyak digunakan.

Terutamanya oleh mereka yang suka membeli-belah dalam talian, kerana selain kemudahan, Paylater juga menawarkan pilihan pembayaran secara ansuran sehingga 12 bulan.

Paylater bukan sahaja hadir dalam bentuk aplikasi, hampir setiap pasaran dalam talian terkemuka di Malaysia juga telah menyediakan ciri pembayaran ini, contohnya seperti Shopee.

Shopee sendiri merupakan aplikasi e-dagang nombor 1 di Malaysia yang baru-baru ini telah berjaya memperkenalkan ciri Paylater dengan nama Shopee Paylater.

Ciri ini boleh dinikmati oleh pengguna Shopee yang terpilih. Mereka dapat mengaktifkan Shopee Paylater dengan mendapatkan had pelbagai bagi setiap pengguna. Had tersebut juga boleh ditingkatkan.

Bagaimana cara untuk meningkatkan had Shopee Paylater juga sangat mudah, anda hanya perlu melakukan urus niaga menggunakan Shopee Paylater, bayar bil mengikut jadual dan beberapa cara lain.

Dalam hal Shopee Paylater, kini terdapat banyak kes di mana ciri Shopee Paylater tidak dapat digunakan sebagai kaedah pembayaran semasa membuat pembelian dalam talian di Shopee.

Kenapa tiada Spaylater, tentu saja ada sebabnya.

Oleh itu, untuk mencari penyelesaian kepada masalah ini, anda perlu tahu terlebih dahulu punca mengapa Shopee Paylater tidak boleh digunakan

Jadi, daripada merasa ingin tahu lebih lanjut, lebih baik anda teruskan untuk membaca maklumat lengkap mengenai punca dan cara mengatasi masalah Shopee Paylater yang tidak boleh digunakan yang telah disediakan di bawah ini.

Masalah Biasa Menyebabkan SPaylater Tidak Muncul

masalah biasa menyebabkan spaylater tidak muncul

Banyak halangan yang wujud dalam aplikasi Paylater seperti Shopee Paylater sememangnya boleh dikatakan agak mengecewakan pengguna.

Apatah lagi jika Shopee Paylater tidak boleh digunakan semasa anda ingin membuat pembayaran menggunakan kaedah ini.

Mengenai halangan, terdapat beberapa masalah yang sering berlaku dalam ciri Shopee Paylater, antaranya:

  • Tidak dapat akses kepada laman SPayLater.
  • Tidak dapat mengklik Butang Bayar dalam menu pembayaran tagihan SPayLater.
  • Tidak dapat menggunakan Kaedah Pembayaran (ShopeePay, Bank atau Virtual Account) untuk membayar tagihan SPayLater.
  • Kod pembayaran tidak muncul selepas memilih kaedah pembayaran.
  • Tidak dapat menggunakan SPayLater sebagai kaedah pembayaran. Butang SPayLater berubah menjadi kelabu (tidak boleh diklik) atau muncul perkataan “aktifkan sekarang“.

Setelah anda mengetahui halangan atau sebab mengapa Shopee Paylater tidak dapat digunakan, langkah-langkah untuk mengatasinya mungkin akan lebih mudah.

Namun, perhatikan juga sebab-sebab lain seperti adakah anda mempunyai tunggakan bil, pembelian yang melebihi had kredit, atau beberapa sebab lain.

Cara Mengatasi Shopee Paylater Tidak Muncul

cara mengatasi shopee paylater tidak muncul

Untuk mengatasi masalah Shopee Paylater yang tidak boleh digunakan, terdapat beberapa kaedah.

Antara cara-cara yang boleh dicuba adalah membersihkan cache, mengemas kini kepada versi terbaru, menyelesaikan semua tunggakan bil, atau menghubungi pusat bantuan aplikasi Shopee apabila langkah-langkah sebelumnya tidak berjaya.

Jadi, mari kita teruskan untuk mengetahui cara mengatasi Shopee Paylater supaya boleh digunakan semula.

Kosongkan Cache Apl Shopee

Satu langkah pertama adalah dengan membersihkan cache.

Caranya cukup mudah, anda hanya perlu pergi ke tetapan akaun dalam aplikasi Shopee, kemudian pilih menu Maklumat dan klik ‘Bersihkan Cache‘.

Biasanya, setelah cache dibersihkan, ciri Shopee Paylater boleh digunakan semula.

Naik taraf Shopee kepada Versi Terkini

Biasanya, setiap aplikasi akan sentiasa diperbaiki melalui pengenalan versi terkini.

Apabila anda mengemas kini kepada versi terbaru, terkadang beberapa ciri mungkin tidak dapat digunakan, termasuk ciri Shopee Paylater.

Bagi membolehkan penggunaan semula, anda boleh mengemaskini aplikasi Shopee kepada versi terbaru.

Bayar semua bil yang tertunggak

Seperti juga dengan beberapa ciri Paylater lain yang tidak boleh digunakan atau tidak muncul dalam kaedah pembayaran, biasanya disebabkan oleh pengguna masih mempunyai tunggakan bil.

Selain daripada dapat mengurangkan skor kredit, masalah seperti ini tentu akan menghadapi kesulitan semasa membeli-belah.

Atau mungkin risiko yang serius, Shopee Paylater mungkin tidak boleh digunakan lagi.

Oleh itu, anda sepatutnya segera menyelesaikan semua tunggakan dan faedah yang berkaitan agar SPaylater boleh digunakan kembali.

Hubungi Shopee MY Help Center

Jika semua langkah di atas tidak berjaya, penyelesaian terakhir adalah dengan meminta bantuan daripada Pusat Panggilan Shopee atau melalui Pusat Bantuan.

Anda boleh menghubungi nombor-nombor berikut ini.

Laman Web : https://help.shopee.com.my/portal

Nombor Telp : +60327779222