Apa Itu Mining Pool? Cara Berfungsi, Mining Crypto Popular

Aktiviti perlombongan atau lebih dikenali sebagai “mining”, adalah aktiviti yang tidak boleh dipisahkan dari rangkaian blockchain PoW (proof of work).

Dengan melakukan pengiraan hash menggunakan property tertentu, peserta sudah tentu boleh mendapatkan rangkaian cryptocurrency tanpa perlu memerlukan pihak berkuasa pusat.

Apabila Bitcoin mula diperkenalkan pada tahun 2009, sesiapa yang menggunakan komputer biasa boleh bersaing dengan pelombong lain untuk meneka hash yang sah di blok seterusnya.

Sesungguhnya pada masa itu proses perlombongan Bitcoin masih sangat mudah, kerana tahap kesukaran perlombongan masih rendah.

Pada masa itu tidak memerlukan banyak hash rate pada rangkaian, jadi Anda tidak memerlukan perkakasan khas dengan spesifikasi yang tinggi untuk dapat mendapatkan blok baru ke rangkaian blockchain.

Oleh itu, sangat masuk akal bahawa komputer yang boleh melakukan pengiraan hash paling banyak sesaat akan mendapat lebih banyak blok baharu.

Sudah tentu ini menyebabkan perubahan besar dalam ekosistem perlombongan Bitcoin dan cryptocurrency. Dalam kes ini, pelombong mula terlibat dalam persaingan yang besar kerana mereka berjuang untuk mendapatkan kelebihan dalam pertandingan.

Selepas beralih menggunakan pelbagai jenis perkakasan seperti CPU, GPU, FPGA, dan sebagainya, pelombong Bitcoin akhirnya selesa menggunakan ASIC (Application Specific Integrated Circuit).

Sama seperti namanya, ASIC ini dicipta dengan tujuan melakukan satu tugas, iaitu mengira hash. Kerana ASIC direka khusus untuk mengira hash dan hanya mempunyai satu tugas, ASIC berfungsi dengan lebih baik.

Oleh itu, penggunaan jenis perkakasan lain untuk melombong Bitcoin dan cryptocurrency lain tidak lagi popular.

Apa Maksud Mining Pool?

apa maksud mining pool
Credit: binance.com

Sebenarnya terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk melombong Bitcoin atau cryptocurrency lain.

Sebagai contoh, Anda boleh melakukan perlombongan Anda sendiri (solo mining) atau menyertai mining pool dan bersama-sama dengan orang lain melakukan perlombongan Bitcoin dan cryptocurrency.

Pada asasnya mining pool adalah kumpulan gabungan pelombong Bitcoin dan cryptocurrency lain yang menggabungkan sumber pengkomputeran bersama-sama melalui rangkaian.

Dalam erti kata lain, mana-mana individu yang menyertai mining pool akan menyumbang kuasa dalam proses perlombongan Bitcoin atau cryptocurrency lain dalam usaha untuk mencari blok baru.

Jika group ini berjaya mengumpul blok baru dan berjaya mendapat reward, maka hasil yang diperoleh akan diedarkan berdasarkan perkadaran kuasa yang disumbangkan oleh setiap individu dalam proses perlombongan.

Kaedah ini boleh Anda lakukan jika merasakan kaedah solo mining terlalu berat untuk Anda lakukan kerana kos yang besar diperlukan.

Cara Mining Pool Berfungsi?

bagaimana cara mining pool berfungsi
Credit: medium.com

Secara umum, mining pool ini mempunyai penyelaras yang mempunyai tugas untuk menguruskan proses perlombongan.

Dalam kes ini penyelaras akan memastikan bahawa pelombong menggunakan nilai nonce yang berbeza. Oleh itu, mereka tidak akan membazirkan kuasa hash dengan cuba membuat blok yang sama.

Di samping itu, penyelaras juga mempunyai peranan dan tanggungjawab untuk berkongsi reward kepada peserta mining pool.

Dalam kes ini terdapat beberapa kaedah yang berbeza yang boleh digunakan untuk melakukan pengiraan kerja yang dilakukan oleh setiap pelombong.

Berikut adalah beberapa kaedah yang boleh digunakan untuk melakukan pengiraan kerja setiap pelombong yang mengikuti mining pool.

1. Mining Pool Pay Per Share (PPS)

Skim PPS (pay per share) ini adalah skim pembayaran reward yang paling biasa digunakan. Dalam sistem ini, Anda akan menerima reward tetap untuk setiap pekerjaan yang Anda berikan.

Apa yang dimaksudkan dengan kerja yang dilakukan oleh setiap pelombong atau share adalah hash yang digunakan untuk menandakan kerja yang dilakukan oleh setiap pelombong.

Jumlah pembayaran setiap share mempunyai sifat nominal, tetapi akan meningkat dari masa ke masa.

Perlu diingat bahawa share yang dirujuk di sini bukan hash yang sah dalam rangkaian, ini hanya digunakan untuk memadankan syarat-syarat yang ditetapkan dalam mining pool.

Dalam kaedah ini, reward akan diberikan kepada Anda tanpa perlu melihat sama ada pool mendapati blok atau tidak.

Dalam kes ini pengendali pool akan menanggung risiko ini. Oleh itu, biasanya mining pool yang menggunakan kaedah ini memerlukan Anda membayar sejumlah yuran pendahuluan atau akan diambil daripada blok reward.

2. Mining Poll Pay Per Last N Shares

Skim seterusnya ialah PPLNS (pay per last N shares). Skim ini berbeza dengan PPS, dalam skim PPLNS ini hanya akan memberi reward kepada pelombong jika pool berjaya melombong blok baru.

Dalam kes ini apabila pool mendapati blok, jumlah N terakhir dari share yang dihantar akan diperiksa (N akan berbeza-beza bergantung pada pool).

Oleh itu, untuk dapat mendapatkan pembayaran, bilangan share yang Anda hantar akan dibahagikan N, maka hasilnya akan didarabkan dengan reward blok dan dikurangkan yuran pengendali.

Contoh:

Jika reward blok kini 12.5 BTC dengan andaian tiada yuran transaksi dan yuran pengendali 20%, maka reward yang tersedia untuk pelombong adalah 10 BTC.

Jika N = 1,000,000 dan Anda boleh memberi 50,000 shares, maka Anda akan menerima 5% daripada reward yang ada, iaitu 0.5 BTC.

Secara umum, kedua-dua skim ini adalah yang paling kerap digunakan, walaupun kadangkala Anda mungkin menemui beberapa skim lain selain kedua-dua skim ini.

Terdapat banyak cryptocurrency selain daripada Bitcoin yang mempunyai mining pool, seperti Ravencoin, Grin, Zcash, dan Monero.

Kekurangan dan Kelebihan Mining Pool

kekurangan dan kelebihan mining pool

Kerana mining adalah sistem yang dibuat oleh manusia, sudah tentu sistem ini tidak dapat dipisahkan dari kelebihan dan kekurangan.

Terdapat kelebihan dan kekurangan dalam mining pool, iaitu seperti berikut:

Kelebihan Mining Pool

Apabila menggunakan kaedah mining pool untuk melombong Bitcoin atau crypto lain, peluang untuk memecahkan blok baharu akan menjadi lebih besar.

Selain itu, peluang untuk mendapatkan reward juga akan lebih besar, tetapi reward yang telah diperolehi akan diagihkan kepada semua orang dalam kumpulan.

Berada di mining pool juga membolehkan semua orang yang terlibat di dalamnya menggunakan sumber daya yang lebih sedikit daripada dengan melakukan kaedah solo mining.

Kekurangan Mining Pool

Dengan menjadi sebahagian daripada kumpulan perlombongan. Sebagai seorang individu, pelombong akan bersedia untuk melepaskan sebahagian daripada autonomi mereka dalam proses perlombongan.

Ini sudah tentu selaras dengan ganjaran yang akan diperolehi. Setiap individu dikehendaki membantu kumpulan untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan dalam Memilih Mining Pool

perkara yang perlu dipertimbangkan dalam memilih mining pool
Credit: chainterra.com

Sebelum Anda menggunakan kaedah ini, terdapat beberapa perkara yang perlu Anda perhatikan, iaitu seperti berikut:

1. Infrastructure Compatibility

Sekarang, terdapat banyak peranti yang dibuat khusus untuk menyokong aktiviti kolam perlombongan. Seiring dengan zaman, teknologi yang digunakan semakin canggih.

Oleh itu, sebelum Anda mengikuti kolam perlombongan, pastikan terlebih dahulu bahawa peranti yang Anda gunakan adalah mengikut spesifikasi di mining pool tersebut.

Di samping itu, setiap pengguna mining pool juga perlu memberi perhatian kepada perjanjian yang terpakai di mining pool tersebut.

2. Mekanisme Perkongsian Tugas

Setiap mining pool sudah tentu mempunyai kaedah dan mekanisme perkongsian tugas yang berbeza.

Apa yang perlu dipertimbangkan sebelum Anda memasuki mining pool adalah mekanisme yang digunakan dalam mengedarkan tugas perlombongan.

Juga perhatikan keseragaman dalam memberikan tugas mengikut hash yang diberikan oleh server pool tanpa mengira kekuatan peranti perlombongan yang digunakan oleh semua orang.

Ini kerana bersama-sama dengan perkembangan zaman teknologi semakin canggih dan memerlukan semua orang juga mengambil bahagian.

Sekiranya penyesuaian ini tidak dipenuhi, Anda boleh bayangkan apa yang akan berlaku seterusnya ialah Anda akan dikeluarkan dari mining pool.

3. Pool Transparency by Operator

Anda perlu tahu bahawa terdapat kewajipan untuk setiap operator mining pool kepada semua peserta yang terlibat di dalamnya, iaitu mengekalkan ketelusan dan kepercayaan semua orang.

Sebagai contoh, bagaimana semua orang yang melakukan perlombongan boleh mengetahui jumlah nilai hash yang diisytiharkan.

Pelbagai perkara seperti ini mesti sentiasa dipertimbangkan oleh Anda yang ingin menjadi sebahagian daripada mining pool.

4. Payment Threshold and Frequency

Apabila Anda mempunyai perkakasan yang boleh dikatakan dengan spesifikasi yang lebih rendah, elakkan kolam perlombongan yang mempunyai ambang yang lebih tinggi untuk membuat pembayaran.

Ini kerana perkakasan dengan spesifikasi yang rendah, adalah mungkin untuk menghasilkan kurang output.

Dengan output yang kecil, sudah tentu pendapatan yang dihasilkan akan menjadi kecil, dan akan menyebabkan ambang akan sukar dicapai.

5. Pool Stability and Toughness

Satu faktor ini sangat penting untuk diperhatikan. Anda perlu tahu bahawa kestabilan dan kekuatan kolam terhadap pelbagai DDoS pastinya sangat penting.

Ini kerana DDoS akan memberi kesan kepada semua orang yang terlibat dalam kolam perlombongan.

6. Pool Fee Structure

Perkara penting terakhir ialah Anda perlu memberi perhatian kepada struktur kos dan pengiraan pembayaran yang digunakan di mining pool.

Biasanya setiap syarikat yang menawarkan perkhidmatan mining pool mempunyai dasar yang berbeza mengenai perkara ini. Dalam kes ini, Anda mesti berhati-hati untuk mengelakkan pelbagai kos tersembunyi.