Apakah Maksud Blockchain? Cara Berfungsi dan Kelebihan

Pada masa ini cryptocurrency sememangnya merupakan perkara yang sangat popular dalam komuniti yang lebih luas. Jika kita bercakap tentang kripto kita juga perlu bercakap tentang blockchain. Apa itu blockchain?

Ya, pertanyaan itu sering terlintas di pikiran semua orang. Bagi orang biasa, perkataan blockchain adalah perkataan asing.

Okay, jika Anda belum tahu secara terperinci mengenai blockchain, Anda boleh melihat dalam artikel ini. Mari kita lihat artikel ini!

Apa Itu Blockchain?

apa itu blockchain

Blockchain adalah teknologi yang digunakan sebagai sistem untuk menyimpan data digital yang disambungkan ke kriptografi.

Penggunaan teknologi blockchain pastinya tidak boleh dipisahkan daripada cryptocurrency dan juga NFT (Non Fungible Token). Ya, walaupun banyak sektor boleh menggunakan teknologi ini.

Pada asasnya, perkataan “blockchain” terdiri daripada gabungan 2 perkataan, iaitu, “block” yang bermaksud kumpulan dan “chain” yang mempunyai makna rantaian.

Blockchain ini menggunakan sumber komputer untuk membuat pelbagai blok yang disambungkan antara satu sama lain dengan tujuan untuk melaksanakan transaksi.

Dalam erti kata lain, blockchain adalah rantaian blok urutan yang dipasang dan juga diedarkan bersama-sama.

Setiap blok sedia ada terdiri daripada ledger dan 3 elemen iaitu data, hash, dan hash dari blok sebelumnya.

Jenis data yang digunakan pada teknologi blockchain ini tentu saja bergantung kepada tujuan teknologi yang digunakan.

Sebagai contoh, dalam Bitcoin data blok sedia ada mengandungi semua butiran transaksi, mulai dari bilangan duit syiling, penghantar, hingga penerima.

Dalam kes ini hash mengandungi data dalam bentuk tandatangan atau cap jari. Hash ini digunakan untuk mengenal pasti blok dan keseluruhan kandungannya dalam kod unik.

Hash yang diperolehi dari blok sebelumnya adalah bahagian yang berfungsi untuk membawa jejak maklumat sebelumnya sambil mengamankan rantaian blockchain.

Cara Blockchain Berfungsi

cara blockchain berfungsi

Blockchain pada dasarnya bermula apabila blok menyimpan data baru.

Anda perlu tahu bahawa sistem blockchain ini terdiri daripada transaksi dan blok yang mengandungi satu siri hash kriptografi dan hash blok yang sebelum ini, yang membentuk rangkaian.

Blockchain ini berfungsi dengan merakam maklumat yang tidak boleh diubah.

Sifat blockchain yang decentralized pasti menjadikan teknologi ini tidak perlu bergantung kepada pihak berkuasa untuk pengesahan dan integriti kesahihan data yang terkandung di dalamnya.

Proses ini adalah proses decentralized yang boleh berlaku antara nod rangkaian untuk memastikan maklumat yang sah.

Setelah proses desentralisasi ini selesai, data akan ditambahkan ke blok baru. Setiap blok ini mengandungi hash atau kod yang unik.

Supaya Anda dapat memahami dengan lebih baik cara blockchain berfungsi, berikut adalah ilustrasi bagaimana blockchain berfungsi.

NoPenerangan
1Sebagai contoh, kedai dalam talian Y mempunyai wallet Bitcoin yang digunakan untuk menerima pembayaran daripada pelanggan.
2Seterusnya datang pelanggan yang akan membeli di laman web yang dimiliki oleh kedai dalam talian Y menggunakan Bitcoin.
3Pemilik kedai dalam talian Y ini kemudian akan menyediakan alamat wallet Bitcoin yang boleh digunakan oleh pembeli untuk membuat pembayaran.
4Kemudian pembeli membuat pembayaran Bitcoin ke alamat wallet Bitcoin yang dimiliki oleh penjual kedai dalam talian Y yang diberikan bersama dengan kunci transaksi.
5Dalam kes ini permintaan transaksi akan dihantar kepada miners Bitcoin.
6Miners crypto adalah orang yang menyediakan komputer khas untuk melakukan pengiraan matematik untuk membuka jurang blok baru pada blockchain.
7Dalam kes ini miners Bitcoin melakukan pengiraan nilai hash baru berdasarkan gabungan hash kriptografi sebelumnya.
8Blok baru akan dibuat dan boleh digunakan sebagai tempat untuk menyimpan Bitcoin dalam transaksi yang berlaku antara kedai dalam talian Y dan pembeli.
9Transaksi akan disahkan atau berjaya, yang ditandakan dengan penambahan Bitcoin dalam dompet Bitcoin kedai dalam talian Y.

Kelebihan Teknologi Blockchain

kelebihan teknologi blockchain

Teknologi Blockchain disukai secara meluas oleh pelbagai kalangan kerana teknologi ini mempunyai beberapa kelebihan, iaitu seperti berikut:

1. Sistem Telus

Sesungguhnya, teknologi blockchain adalah teknologi yang sangat berkesan untuk menyimpan jejak maklumat dan transaksi.

Malah, sistem blockchain ini sudah dapat dibuktikan sebagai sistem yang selamat dan telus.

Ini kerana, apabila transaksi berlaku, orang ramai boleh mengakses atau dapat melihat transaksi tanpa perlu log masuk.

Jika dibandingkan dengan sistem sedia ada dalam perbankan hari ini, sistem blockchain sudah tentu sangat berbeza.

Dengan menggunakan teknologi blockchain, maklumat dan dana pengguna tidak akan dapat digunakan tanpa pengetahuan pemilik maklumat dan dana.

2. Perlindungan Data yang Lebih Baik

Anda perlu tahu bahawa teknologi blockchain ini mempunyai sifat append only. Dalam erti kata lain, teknologi ini hanya boleh menambah dan tidak boleh diperbaiki atau dikurangkan.

Oleh itu, teknologi blockchain ini sangat sukar atau boleh dikatakan sangat mustahil untuk dipecah masuk oleh hacker.

3. Proses Audit Adalah Lebih Baik

Dalam kes ini teknologi blockchain membolehkan penggunanya lebih mudah mengetahui jejak atau sejarah aset yang mereka ada.

Oleh itu, dengan menggunakan teknologi blockchain risiko penyelewengan dana dapat diminimumkan dengan baik.

4. Mencegah Kos Middleman

Dengan kewujudan teknologi blockchain secara tidak langsung akan menghapuskan middleman atau biasanya dipanggil scalpers yang sering menambah kos transaksi.

Dengan menggunakan teknologi ini, semua aktiviti rakaman dan pengesahan akan lebih diarahkan dan mempunyai sifat immutable.

Blockchain adalah teknologi yang boleh memudahkan untuk membuat transaksi dan mengekalkan privasi data atau maklumat, jadi teknologi ini sangat dipercayai.