Cara Nak Main Saham Online – Panduan Untuk Beginner

Pada masa ini memang lebih mudah untuk menjalankan urus niaga di pasaran saham kerana boleh dilakukan secara online, namun masih ramai orang yang bertanya tentang cara nak main saham online.

Telah terbukti bahawa melabur atau berdagang saham adalah salah satu cara yang paling menguntungkan untuk mendapatkan wang.

Sudah tentu, Anda tidak boleh mendapatkan keuntungan ini jika Anda melakukannya tanpa menggunakan strategi.

Ya, apabila Anda bermain di pasaran saham, sudah tentu Anda perlu mempunyai strategi, sama ada strategi pasaran masuk atau keluar.

Bagi Anda yang masih pemula dan berasa keliru, jangan risau kerana artikel ini akan menerangkan sepenuhnya tentang cara nak main saham online, jom lihat artikel ini!

Belajar Pengetahuan Asas Tentang Saham

belajar pengetahuan asas tentang saham
Credit: pikisuperstar / freepik.com

Okay, sebelum kita bincang macam mana nak main saham online, sudah tentu Anda mesti tahu ilmu asas tentang saham.

Ini adalah perkara yang sangat penting kerana ini adalah asas Anda untuk dapat bermain atau melakukan transaksi dalam pasaran saham.

Anda perlu ingat bahawa sebelum Anda mula membuat transaksi dalam pasaran saham, Anda mesti mempunyai pengetahuan terlebih dahulu.

Anda juga perlu tahu bahawa setiap instrumen pelaburan, termasuk saham, mempunyai risiko.

Mengetahui pengetahuan asas tentang saham, sudah tentu dengan tujuan untuk mengelakkan kerugian dan dapat memaksimumkan keuntungan.

Apakah Maksud Saham?

Pada asasnya, saham adalah bukti pemilikan nilai syarikat atau bukti penyertaan ekuiti.

Anda perlu tahu bahawa saham ini didagangkan di bursa saham di mana mana-mana orang atau organisasi boleh membuat urus niaga untuk membeli dan menjual saham pelbagai syarikat yang telah disenaraikan di bursa saham.

Harga atau nilai sesuatu saham, sudah tentu sentiasa berubah, ini bergantung kepada jumlah permintaan dan penawaran yang ada.

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi penawaran dan permintaan bagi sesuatu saham, seperti perkembangan industri, dasar kerajaan, pengurusan syarikat, corporate action, dan sebagainya.

Jenis Saham

Anda perlu tahu bahawa saham boleh dikelompokkan kepada beberapa jenis, iaitu seperti berikut:

 • Saham Biasa (Common Stock)

Saham biasa juga sering disebut sebagai saham ekuiti, iaitu saham yang boleh dituntut berdasarkan keuntungan dan kerugian sesebuah syarikat.

Anda perlu tahu bahawa jika syarikat itu bankrupt, pemegang saham biasa akan menjadi keutamaan terakhir dalam mendapatkan baki aset syarikat selepas dikurangan dengan hutang.

 • Saham Pilihan (Preferred Stock)

Saham pilihan ialah saham yang pengagihan keuntungannya (dividen) adalah tetap, dan apabila syarikat muflis, pemegang saham ini akan diberi keutamaan dari segi perkongsian hasil daripada penjualan aset syarikat.

Tetapi, kelemahan saham jenis ini ialah pemilik saham ini mempunyai suara yang terhad dalam tadbir urus korporat.

 • Saham Pembawa (Bearer Stock)

Saham pembawa adalah saham yang tidak mempunyai nama pemilik saham, jadi saham ini sangat mudah untuk dipindahkan.

Jika diibaratkan, saham jenis ini hampir seperti wang, yang mudah dipindah milik.

Oleh itu, sesiapa yang boleh menunjukkan sijil saham ini, pemilik saham ini berhak untuk menghadiri mesyuarat agung pemegang saham.

 • Saham Berdaftar (Registered Stock)

Saham berdaftar adalah saham yang jelas tertulis siapa pemiliknya. Oleh itu, pemindahan saham ini mesti melalui prosedur khas.

Cara pemindahan bagi jenis saham ini mestilah melalui rakaman dokumen pemindahan. Nama pemilik baru saham ini hendaklah direkodkan dalam buku khas yang menyenaraikan pemegang saham syarikat.

Jika sijil saham ini hilang, pemilik boleh mendapatkan sijil baru, kerana namanya sudah ada dalam buku syarikat.

Apa Itu Bursa Saham?

Bursa saham adalah pihak atau organisasi yang menyelenggarakan dan juga menyediakan sistem dan atau sarana untuk mempertemukan tawaran jual beli saham dari berbagai pihak yang ingin memperdagangkan saham tersebut.

Bursa saham ditubuhkan dengan tujuan untuk mengatur dan juga menyediakan sistem dan/atau sarana perdagangan saham.

Dengan adanya sistem dan/atau sarana yang baik, sudah tentu anggota bursa saham akan dapat membuat tawaran perdagangan saham secara teratur, adil dan cekap.

Selain itu, dengan sistem dan/atau sarana yang disediakan oleh bursa saham, adalah sangat mungkin untuk bursa saham dapat menyelia aktiviti dalam pasaran saham dengan lebih berkesan.

Pada masa ini, fungsi bursa saham di Malaysia dijalankan oleh Bursa Malaysia Berhad.

Cara Bermain Saham Online

cara bermain saham online
Credit: pikisuperstar / freepik.com

Dalam menentukan cara nak main saham, terutamanya untuk pemula yang baik dan bijak, sudah tentu Anda perlu meyakinkan diri sendiri terlebih dahulu, adakah saham adalah instrumen pelaburan yang sesuai untuk Anda sekarang atau tidak?

Ini kerana cara nak main saham untuk pemula juga memerlukan komitmen yang kuat, kerana saham biasanya akan digunakan sebagai alat pelaburan tempoh panjang.

Untuk memberi gambaran yang jelas tentang cara nak main saham online untuk pemula, berikut adalah beberapa langkah yang perlu Anda perhatikan apabila Anda mula melabur dalam saham sebagai pemula.

1. Fahami Pengetahuan Asas Saham

Langkah pertama yang perlu Anda lakukan ialah memahami pelbagai pengetahuan asas tentang saham.

Seperti yang telah dijelaskan sebelum ini, mengetahui pengetahuan asas saham sudah tentu merupakan permulaan yang sangat penting untuk memulakan transaksi dalam pasaran saham.

Memang pada mulanya belajar tentang pengetahuan asas saham, Anda akan temui pelbagai istilah baru yang mungkin baru Anda tahu atau dengar.

Terdapat beberapa perkara yang perlu Anda pelajari terlebih dahulu, iaitu seperti berikut

 • Definisi saham
 • Keuntungan dalam saham
 • Definisi capital gain
 • Definisi dividen
 • Jenis saham
 • Definisi bursa saham
 • Peraturan bursa saham
 • Definisi limit up dan limit down
 • Masa pelaksanaan bursa saham
 • Pihak yang terlibat dalam pasaran saham
 • Definisi broker
 • Ketahui pelbagai broker di Malaysia
 • Definisi indeks saham
 • Mengetahui pelbagai indeks di Malaysia
 • Risiko dalam saham
 • Faktor-faktor yang mempengaruhi permintaan dan bekalan saham tertentu
 • Dan sebagainya.

2. Fahami Tentang Analisis Saham

Selepas Anda mempelajari pengetahuan asas tentang saham, langkah seterusnya yang perlu Anda lakukan ialah mempelajari analisis saham.

Ya, ini adalah langkah yang sangat penting dan akan menentukan sama ada Anda akan mengalami kerugian atau Anda boleh memaksimumkan keuntungan yang akan Anda perolehi.

Anda perlu ingat bahawa pergerakan harga saham akan terus berubah. Oleh itu, Anda sangat memerlukan analisis untuk menentukan pergerakan harga saham.

Anda juga perlu tahu bahawa mempelajari analisis saham tentunya bukanlah sesuatu yang boleh Anda lakukan dalam masa yang singkat, sudah tentu memerlukan proses untuk dapat memahami dalam melakukan analisis saham.

Pengetahuan tentang analisis saham yang baik sudah tentu merupakan langkah pertama untuk membuat transaksi saham yang betul.

Ini kerana dengan memahami analisis saham yang baik, Anda akan lebih mudah untuk memilih saham yang perlu Anda miliki, mengelakkan kerugian dan memaksimumkan keuntungan.

Secara umum, hanya ada 2 analisis saham yang perlu Anda pelajari iaitu analisis fundamental dan analisis teknikal.

3. Pilih Broker dengan Perkhidmatan Terbaik dan Fee Rendah

Langkah seterusnya yang perlu Anda lakukan ialah memilih broker yang menawarkan perkhidmatan terbaik dan yuran yang rendah.

Supaya Anda dapat mengetahui perkhidmatan yang ditawarkan oleh broker yang baik, Anda boleh melihat ulasan pada beberapa aplikasi saham yang ditawarkan oleh broker tersebut.

Sementara itu, untuk mengetahui yuran termurah antara beberapa broker di Malaysia, Anda boleh membandingkan broker sedia ada.

Anda perlu tahu bahawa setiap broker menyediakan kadar yuran yang berbeza. Sebagai contoh, terdapat broker yang menyediakan kadar bayaran 0.19% untuk transaksi pembelian dan 0.28% untuk transaksi jualan.

Terdapat juga kadar yuran sebanyak 0.15% untuk transaksi pembelian dan 0.20% untuk transaksi jualan. Lebih kecil yuran, lebih menguntungkan Anda sebagai pengguna perkhidmatan broker.

Untuk mengetahui senarai broker yang dipercayai dan keselamatannya terjamin, Anda boleh segera melihat senarai broker tersebut di laman web rasmi Bursa Malaysia Berhad.

4. Memohon dan Menggunakan Akaun Demo

Langkah seterusnya ialah Anda perlu membuat akaun demo di broker yang telah Anda pilih. Ini sudah tentu dengan tujuan Anda boleh mempelajari setiap ciri aplikasi yang disediakan oleh broker yang Anda pilih.

Ya, pada masa ini perdagangan saham telah banyak dipermudahkan oleh perkembangan teknologi yang semakin maju. Kini melakukan perdagangan saham boleh dilakukan secara online.

Oleh itu, Anda boleh berdagang saham di mana-mana sahaja asalkan ada rangkaian internet dan bila-bila masa selagi pasaran saham masih dibuka.

Selain itu, dengan membuka akaun demo anda juga boleh belajar tentang pasaran saham sebenar sebelum anda menggunakan wang sebenar.

Dalam akaun demo ini Anda boleh menggunakan semua pengetahuan tentang saham dan analisis saham yang telah Anda pelajari sebelum ini.

Selain itu, Anda juga boleh membiasakan diri melakukan money management yang baik untuk mengekalkan portfolio Anda supaya Anda masih boleh mendapat keuntungan.

5. Buat Pelan Pelaburan dan/atau Perdagangan Saham

Selepas anda biasa dengan aplikasi yang ditawarkan oleh broker pilihan anda, langkah seterusnya yang perlu anda lakukan ialah merancang pelaburan dan atau perdagangan saham.

Terdapat beberapa soalan yang perlu Anda jawab secara terperinci, seperti:

 • Apakah profil risiko Anda?
 • Berapa lama Anda akan memegang saham?
 • Mengapa Anda berdagang dalam pasaran saham?
 • Bagaimanakah sistem money management yang akan Anda gunakan?
 • Berapa banyak wang yang Anda akan gunakan?
 • Adakah dana yang saya gunakan adalah dana yang tidak digunakan?
 • Berapa banyak saham yang akan saya beli untuk mempelbagaikan portfolio saya?
 • dan sebagainya.

Beberapa soalan ini, sudah tentu Anda perlu menjawab supaya semua aktiviti yang Anda lakukan dalam pasaran modal terarah, dan Anda akan mempunyai sasaran yang jelas.

Selain itu, dengan menjawab beberapa soalan ini, sudah tentu Anda telah memulakan langkah pertama untuk mengelakkan kerugian besar dan dapat memaksimumkan keuntungan yang bakal diperolehi.

Anda juga boleh menilai aktiviti dagangan yang telah Anda lakukan menggunakan akaun demo yang Anda buat sebelum ini.

Ketahui apakah kelemahan apabila Anda menjalankan aktiviti dalam pasaran saham menggunakan akaun demo.

Jika Anda sudah mengetahui kelemahan yang Anda ada semasa berdagang saham menggunakan akaun demo yang telah dibuat, maka Anda boleh mencari penyelesaian untuk memperbaikinya.

6. Momohon Akaun Dagangan Saham Online

Langkah seterusnya ialah Anda boleh memohon untuk membuat akaun dagangan saham di broker yang telah anda tentukan sebelum ini.

Anda perlu tahu bahawa setiap broker mempunyai keperluan dan kaedah yang berbeza dalam prosedur untuk mencipta akaun dagangan saham.

Sebelum Anda membuat akaun dagangan saham, sudah tentu Anda perlu membaca syarat dan cara membuka akaun dagangan di broker yang telah Anda pilih.

7. Membuat Urus Niaga Dalam Pasaran Saham

Selepas Anda berjaya mencipta akaun dagangan di broker yang Anda pilih, langkah seterusnya ialah membuat transaksi di pasaran saham.

Sekarang adalah masa untuk Anda mengaplikasikan segala pengetahuan, serta rancangan yang telah Anda buat sebelum ini.

Pilih saham mengikut analisis yang telah Anda lakukan, tunggu masa yang sesuai untuk membeli saham sasaran Anda supaya Anda boleh mendapatkan saham pada harga yang berpatutan.