Apa Itu Airbnb? Fakta Menarik, Bagus Tak Untuk Pelaburan?

Bagi Anda yang merupakan pelabur hartanah, kini Anda boleh menyewakan rumah atau kediaman secara moden.

Ya, kini Anda tidak perlu menyewakan rumah atau kediaman secara tradisional kepada penyewa dengan bayaran bulanan, Anda boleh menggunakan platform Airbnb untuk mencari penyewa.

Tetapi, tidak ramai orang di Malaysia mengetahui kewujudan platform Airbnb ini. Ramai orang di Malaysia bertanya apa arti Airbnb? Apa maksud Airbnb dalam bahasa Melayu?

Okey, jangan risau kerana dalam artikel ini kami akan membincangkan secara terperinci tentang platform Airbnb ini sepenuhnya. Bagus tak untuk pelaburan?

Apa Maksud Airbnb?

apa maksud airbnb malaysia

Apa itu Airbnb?

AirBnB ialah satu platform atau pasaran dalam talian (online) untuk orang yang ingin menyewa dan menyewakan apartment, bilik persendirian, rumah atau tempat tinggal di serata dunia.

Jika Anda suka melancong, sudah tentu Anda sudah biasa menempah bilik hotel kan? Tetapi jika bercakap tentang bilik hotel, sudah tentu kita sering mengaitkannya dengan kos yang tinggi dan terhad kepada kumpulan kecil.

Menggunakan platform Airbnb, Anda boleh mencari tempat penginapan yang sesuai dengan bajet dan bilangan tetamu Anda.

Nak bawa ahli keluarga atau seramai 6 orang anak? Anda boleh cari rumah teres, atau nak bawa seisi keluarga boleh cari rumah yang lebih besar atau keseluruhan apartment.

Yang penting, takdelah semahal mana pun. Anda perlu tahu bahawa Airbnb biasanya digunakan sebagai platform untuk mengiklankan rumah, apartment atau bilik untuk disewakan.

Di Malaysia, platform online yang popular adalah mudah.my, iBilik, dan sebagainya. Jika di Airbnb ini, setiap hos (tuan rumah) yang meletakkan iklan penginapan mereka, sudah tentu akan melalui beberapa proses pengesahan yang agak ketat.

Bagi Anda yang mempunyai tempat untuk disewakan, platform Airbnb ini sudah tentu akan memudahkan Anda mencari penyewa dan akan menambah pendapatan Anda.

Fakta Menarik dan Sejarah Airbnb

Pengasas Airbnb Joe Gebbia, Brian Chesky dan Nathan Blecharczyk mengembangkan perniagaan Airbnb ini pada tahun 2008.

Pada mulanya, Gebbia dan Chesky mula menggunakan tempat mereka sendiri sebagai penginapan dan sarapan untuk membuat sedikit wang tambahan untuk membayar sewa.

Dengan conference reka bentuk utama yang akan diadakan di kawasan San Francisco dan bandar yang penuh dengan hotel habis dijual pada masa itu.

Mereka melihat potensi pasaran untuk idea itu dan membangunkan laman web yang dipanggil airbedandbreakfast.com.

Untuk membiayai operasi mereka, Joe, Brian, dan Nathan menjual bijirin sarapan semasa pilihan raya presiden 2008 (Obama O dan Cap’n McCains) dan bijirin itu memperoleh kira-kira $30,000.

Walau bagaimanapun, Airbnb tidak mendapatkan kejayaan serta-merta. Startup ini telah melalui beberapa pasang surut, dan melalui sekurang-kurangnya tiga pelancaran berasingan.

Sebilangan pelabur tidak mengambil serius idea itu. Walau bagaimanapun, seorang pemodal teroka, Paul Graham, telah melihat potensi tiket loteri di Air Bed & Breakfast.

Graham menjemput pengasas Air Bed & Breakfast untuk menyertai program yang dipanggil Y Combinator. Program ini menyediakan wang tunai dan latihan kepada syarikat startup.

Pada tahun 2009, Air Bed & Breakfast menjadi Airbnb, dan itu merupakan titik perubahan bagi syarikat itu. Perkara terbaik tentang Airbnb ini ialah mereka tidak memiliki sebarang hartanah.

Sistem yang mereka gunakan adalah penghubung antara pemilik hartanah dan orang yang mencari tempat penginapan. Di samping itu, mereka hanya mengenakan caj 3% sahaja untuk setiap tempahan.

Adakah Anda tahu bahawa pada mana-mana malam, kira-kira ada 2 juta orang menginap di Airbnb di 65,000 bandar di seluruh dunia?

Dan kini terdapat lebih daripada 4 juta pilihan rumah atau hartanah, yang terbesar di 191 negara. Sudah tentu jumlah ini lebih besar daripada gabungan 5 rangkaian hotel teratas di dunia.

Anda perlu tahu bahawa pada tahun 2017, Airbnb mampu menjana pendapatan $2.6 bilion US Dolar dan keuntungan bersih sebanyak $93 juta US Dolar.

Cara Airbnb Berfungsi Untuk Pengguna

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, Airbnb tidak memiliki hartanah. Ia bertindak sebagai perantara antara mereka yang ingin menyewakan rumah / hartanah dan mereka yang mencari rumah / hartanah untuk disewakan.

Membuat akaun di Airbnb adalah percuma dan sangat mudah. Untuk berbuat demikian, Anda perlu masukkan nama, alamat e-mel, tarikh lahir dan kata laluan Anda.

Airbnb juga meminta Anda bersetuju untuk melayan semua orang secara sama rata, tanpa mengira bangsa, agama, jantina atau faktor lain.

Jika Anda telah bersetuju, akaun Anda akan aktif. Anda juga mempunyai pilihan untuk mendaftar melalui Facebook atau Google.

Airbnb mempunyai penyenaraian di seluruh peta, dari Savannah, Georgia, ke Honolulu, Hawaii, ke penyenaraian antarabangsa. Sudah tentu ini sangat mudah untuk Anda yang selalu melancong antarabangsa.

Jika Anda telah mengklik pada satu tempat, Anda boleh melihat pelbagai maklumat tentang tempat itu, termasuk saiz dan kemudahan bilik, daftar masuk dan maklumat harga, penerangan terperinci bilik, peraturan rumah, ciri keselamatan dan ketersediaan.

Anda juga akan melihat ulasan daripada tetamu lain dan maklumat tentang hos. Sebagai contoh, hos di Honolulu berkata “gemar meluncur, menyelam skuba, meluncur layang-layang, berlari dan mendaki denai alam semula jadi yang indah di Oahu”.

Jika Anda menyukai tempat tersebut, Anda boleh meminta untuk memesannya. Airbnb akan meminta Anda mengambil beberapa langkah lagi, seperti memasukkan lebih banyak maklumat Anda.

Setelah Anda melengkapkan langkah ini, Anda boleh melengkapkan permintaan Anda dan membayar untuk bilik Anda. Selepas pesanan pertama Anda, proses akan menjadi lebih cepat dan mudah.

Walau bagaimanapun, sebelum tempahan Anda dimuktamadkan, Anda mesti menunggu kelulusan daripada hos, kecuali penyenaraian Anda ialah senarai “buku segera”, kerana penyenaraian tidak memerlukan kelulusan hos.

Untuk penyenaraian buku bukan segera, Airbnb juga mengesyorkan agar tetamu menghantar mesej kepada hos sebelum membuat tempahan untuk menyemak semula ketersediaan.

Jika Anda tidak menerima maklum balas daripada hos tepat pada masanya, Anda boleh terus menghantar mesej kepada hos lain di kawasan itu sehingga Anda menemui yang Anda suka.

Airbnb menawarkan “peringkat” rumah baharu yang dipanggil Airbnb Plus, pilihan hartanah elit yang menonjol kerana penilaiannya yang sangat baik. Harga purata untuk ini biasanya lebih tinggi.

Hos dan tetamu Airbnb tidak menukar wang secara langsung. Tetamu akan membayar segala-galanya di laman web atau platform Airbnb apabila mereka membuat tempahan. Anda boleh membayar melalui PayPal, deposit langsung dan kaedah pembayaran lain.

Cara Airbnb Berfungsi Untuk Rakan Kongsi

Airbnb mempunyai pilihan pengehosan yang berbeza, Anda boleh menyewakan ruang tambahan di rumah Anda, atau Anda boleh menyewakan seluruh rumah Anda.

Untuk menyewakan ruang tambahan di rumah Anda, Anda mesti membuat akaun Airbnb percuma dahulu. Kemudian, anda klik pada “menjadi hos” di sudut kanan atas laman.

Selepas itu, Anda perlu membuat penyenaraian untuk ruang Anda. Penyenaraian adalah sama seperti halaman profil untuk ruang yang ingin Anda hos.

Sama seperti profil media sosial, lebih baik halaman Anda kelihatan lebih menarik perhatian. Adalah idea yang baik untuk menjadikan bilik Anda kelihatan baik dan mengambil gambar bilik yang baik.

Berapa banyak caj yang perlu Anda tetapkan? Airbnb membantu Anda menetapkan harga dengan menunjukkan purata untuk kawasan Anda. Anda juga boleh menjana wang di Airbnb dengan mengadakan pengalaman.

Pengalaman Airbnb ialah aktiviti yang direka dan dipimpin oleh penduduk tempatan yang memberi inspirasi. Mereka melangkaui lawatan atau kelas biasa dengan melibatkan tetamu.

Jika Anda ingin mengadakan pengalaman, semak standard kualiti tempat yang ada di Airbnb, yang menentukan keperluan untuk pengalaman tersebut. Selepas menyemak standard kualiti, reka pengalaman Anda dan serahkannya kepada Airbnb untuk kelulusan.

Kenapa Airbnb Diyakini Ramai Orang Malaysia?

kenapa airbnb diyakini ramai orang malaysia

Pada asasnya, salah satu ciri yang sangat ditekankan oleh platform Airbnb ialah kepercayaan. Sudah tentu kepercayaan ini bersandarkan kepada beberapa perkara, iaitu seperti berikut:

1. Pencegahan Penipuan

Sentiasa buat pembayaran dan berkomunikasi terus melalui laman web atau aplikasi rasmi Airbnb.

Selagi Anda terus menggunakan atau berada di laman web atau aplikasi rasmi Airbnb, keseluruhan proses daripada komunikasi, tempahan hingga pembayaran akan dilindungi oleh pelbagai lapisan keselamatan.

2. Penilaian Risiko

Sila ambil perhatian bahawa setiap tempahan yang dibuat di Airbnb akan dinilai risikonya sebelum disahkan. Dalam kes ini, Airbnb menggunakan analitik ramalan dan pembelajaran mesin untuk menilai dengan segera ratusan isyarat serta-merta.

Sudah tentu perkara tersebut akan sangat membantu Airbnb untuk dapat menanda dan menyiasat pelbagai jenis aktiviti yang mencurigakan sebelum ia berlaku.

3. Senarai Pantau dan Pemeriksaan Latar Belakang

Seperti yang kita semua tahu bahawa tiada sistem saringan yang sempurna, Airbnb akan menyaring hos dan tetamu di seluruh dunia berdasarkan senarai pantau pengawalseliaan, pengganas, dan sekatan.

4. Kesiapsiagaan

Perlu diingat bahawa Airbnb kerap menjalankan bengkel keselamatan dengan hos dan pakar tempatan terkemuka serta menyediakan hos kad keselamatan online dengan maklumat tempatan yang penting untuk tetamu mereka.

Selain itu, hos juga boleh memohon pengesan asap dan karbon monoksida secara percuma untuk penginapan mereka.

5. Bayaran Selamat

Platform yang ditawarkan oleh Airbnb ini menawarkan keselamatan yang memastikan wang Anda sampai kepada hos.

Itulah sebabnya Airbnb meminta Anda untuk sentiasa membuat pembayaran melalui Airbnb dan tidak sekali-kali menghantar wang melalui kawat atau membayar kepada sesiapa secara langsung.

6. Perlindungan Akaun

Airbnb mengambil beberapa langkah terbaik untuk melindungi akaun pengguna Airbnb.

Contohnya termasuk memerlukan pengesahan berbilang faktor apabila cuba log masuk dari telefon atau komputer baharu dan menghantar pemberitahuan akaun kepada Anda apabila perubahan berlaku.

Airbnb di Malaysia

airbnb di malaysia

Airbnb di Malaysia mempunyai laman web rasmi sendiri (https://www.airbnb.co.id/malaysia/stays) di mana Anda boleh memasukkan maklumat seperti tarikh daftar masuk, tarikh daftar keluar, berapa orang kanak-kanak, dan berapa orang dewasa.

Selepas itu Anda boleh menekan butang “search” dan akan keluar semua tempat yang berkaitan dengan kriteria yang Anda masukkan. Selepas itu Anda boleh filter mengikut bajet yang Anda ada.

Atau jika Anda tidak tahu atau keliru nak cari tempat tinggal atau penginapan dekat mana, Anda boleh melihat beberapa cadangan penginapan yang popular.

Sebahagian daripada mereka menawarkan harga serendah RM129 semalam, dan pastinya semuanya mempunyai rating yang tinggi. Jadi, Anda boleh merancang percutian keluarga Anda yang seterusnya dan menempah penginapan Anda dengan yakin.

Fakta Menarik Airbnb di Malaysia

Airbnb di Malaysia mempunyai beberapa fakta menarik yang perlu Anda ketahui, iaitu seperti berikut:

NomborFakta Menarik Airbnb Malaysia
1Penyenaraian pertama Airbnb Malaysia ialah pada April 2010.
281% penyenaraian adalah untuk seluruh rumah, bakinya untuk penyewaan bilik.
3Pengguna Airbnb di Malaysia paling ramai daripada Thailand, China, Asia Pasifik, Singapura, Indonesia, benua Eropah, dan Australia.
4Kuala Lumpur mempunyai paling banyak penyenaraian tempat penginapan, diikuti dengan Melaka, Petaling Jaya, Pulau Pinang, dan Johor Bahru.
5Pada tahun 2017 hos di Malaysia memperolehi pendapatan $48.1 juta US Dolar. Ini melebihi dua kali ganda daripada $23.3 juta yang diperolehi pada tahun 2016.
6Tempat unik kegemaran Airbnb termasuklah rumah tradisi Melayu di Kampung Baru Kuala Lumpur, rumah berusia 100 tahun zaman sebelum perang di tengah-tengah George Town, Pulau Pinang, dan Jonker Street di Melaka dan Yong Yi Yuen.

Bagus Tak Airbnb Untuk Pelaburan?

bagus tak airbnb untuk pelaburan

Jika diikuti, Airbnb ini mempunyai potensi yang sangat besar seiring dengan perkembangan zaman. Ini kerana semakin ramai orang menggunakan Airbnb untuk memudahkan tempahan penginapan mereka.

Sudah tentu kita dapat melihat bagaimana hos di Malaysia memperoleh lebih daripada RM200 juta, ini sudah tentu menunjukkan bahawa Airbnb mempunyai banyak potensi.

Walau bagaimanapun, bilangan penyenaraian juga akan meningkat dengan seiring dengan bilangan pengguna Airbnb. Ini sudah tentu menyebabkan purata pendapatan menurun.

Ini kerana akan ada persaingan yang lebih hebat. Apabila hos sudah ramai, sudah tentu Anda perlu berjuang untuk mendapatkan pelanggan.

Oleh itu, Anda mesti mempunyai atau mencipta tempat yang unik dan lain daripada yang lain. Hanya dengan cara ini akan lebih ramai orang memilih rumah Anda dan akan menjadikan Anda seorang super hos.

Jika Anda melihat fakta menarik tentang Airbnb di Kuala Lumpur, sudah tentu ini akan menggoda Anda untuk segera mendaftar sebagai hos di Airbnb.

Anda perlu tahu bahawa, ada orang yang boleh menjana pendapatan sehingga RM25,000 sebulan menggunakan Airbnb ini. Dan jangan ingat rumah yang berharga RM4,000 satu malam, takde orang sewa tau.