Apa Itu Airdrop Crypto? Cara Mendapatkan, Cara Mengikuti

Jika Anda telah memasuki perdagangan aset digital kripto sudah tentu telah mendengar istilah “airdrop crypto”.

Anda perlu tahu bahawa giveaway bukan sahaja dilakukan oleh artis atau YouTuber sahaja. Dalam dunia cryptocurrency, terdapat juga giveaway yang dilakukan oleh pemaju projek kripto.

Jenis cryptocurrency ini pada masa ini sangat banyak, dan akan terus meningkat apabila peserta baru dalam dunia cryptocurrency terus berkembang.

Pendatang baru ini tentu saja memerlukan sesuatu yang boleh menarik perhatian orang. Mereka pasti perlu melakukannya dengan cara yang menarik dan meriah.

Ini tentu saja, bertujuan untuk menarik banyak orang. Oleh itu, sistem pemberian yang dipanggil airdrop cryptocurrency telah dicipta.

Okay untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa itu airdrop kripto, mari kita lihat artikel ini!

Apa Itu Airdrop Crypto?

apa itu airdrop crypto
Credit: Freepik.com

Istilah airdrop mungkin biasa kepada Anda yang benar-benar suka bermain permainan dengan genre battle royale seperti PUBG, Fortnite, dan Free Fire.

Walau bagaimanapun, apa yang dimaksudkan oleh airdrops dalam kripto tidak sama dengan apa yang dimaksudkan dalam permainan.

Konsep airdrops yang wujud dalam permainan dan yang wujud dalam dalam kripto pada asasnya hampir sama. Airdrop adalah supply percuma yang boleh diperolehi oleh sesiapa sahaja.

Dalam dunia cryptocurrency ini, pemburu airdrop akan berebut untuk mendapatkan airdrop terbaru.

Tidak jarang duit syiling dan token yang berjaya diperolehi mempunyai potensi kenaikan harga yang tinggi.

Oleh itu, definisi airdrop crypto adalah salah satu cara untuk mengedarkan produk cryptocurrency baru secara percuma kepada orang ramai dengan tujuan untuk membuat orang ramai menyedari produk kripto baru.

Biasanya untuk mendapatkan airdrop kripto, seseorang mesti memenuhi terma dan syarat yang dikenakan oleh developer.

Kaedah ini dianggap sebagai strategi pemasaran yang sangat berkesan untuk menarik perhatian orang ramai.

Dengan mengedarkan kripto secara percuma menggunakan kaedah ini, developer boleh mempromosikan produk mereka pada kos yang agak rendah.

Secara tidak langsung kaedah ini dapat membina komuniti pengguna produk cryptocurrency mereka. Kaedah ini sudah tentu menguntungkan developer dan pemburu hadiah.

Sejarah Airdrop Cryptocurrency

Auroracoin (AUR) adalah cryptocurrency pertama yang menggunakan kaedah airdrop. Sebanyak 50% daripada jumlah bekalan AUR diedarkan kepada penduduk Iceland yang pada masa itu telah memasukkan data penduduk mereka.

Pada 25 Mac 2014, Auroracoin airdrop telah diedarkan pada 31.8 AUR setiap data yang dimasukkan oleh penduduk Iceland.

Auroracoin dicipta dengan tujuan untuk menjadi mata wang alternatif untuk mengatasi krisis ekonomi akibat sekatan kerajaan ke atas króna (mata wang iceland), yang telah berkuat kuasa sejak tahun 2008.

Cara Mendapatkan Airdrop Crypto

cara mendapatkan airdrop crypto
Credit: Freepik.com

Anda perlu tahu bahawa terdapat banyak cara untuk mengikuti dan mendapatkan airdrop crypto.

Cara paling mudah adalah menyertai beberapa gorup pemburu airdrop yang boleh Anda temui di Telegram, Facebook, dan sebagainya.

Kami mempunyai beberapa cadangan group pemburu airdrop di Telegram, seperti berikut:

Gorup NameLink
Airdropfindhttps://t.me/airdropfind
Airdrop_Exphttps://t.me/Airdrop_Exp
Cryptoaddict14https://t.me/Cryptoaddict145
Bayrickerdiscussionhttps://t.me/bayrickerdiscussion

Untuk tujuan berkongsi maklumat mengenai airdrops, Anda boleh melawat beberapa akaun Telegram di atas.

Apabila dilihat berdasarkan cara mendapatkannya, airdrops dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu seperti berikut:

1. Standard Airdrop

Standard Airdrop adalah sejenis airdrop yang memerlukan hunter untuk mendaftar. Untuk mendapatkan maklumat terkini, Anda perlu melanggan newsletter melalui laman web yang menyediakan airdrop.

Untuk mendapatkan airdrop ini, Anda hanya perlu mendaftarkan nama dan alamat e-mel Anda, dan Anda sudah boleh mengikuti acara tersebut.

2. Bounty Airdrop

Bounty airdrop adalah sejenis airdrop yang cara untuk mendapatkannya dengan tweet pautan laman web dan invite pengikut di media sosial Anda untuk mengambil bahagian dalam acara yang diadakan oleh pemberi airdrop.

Apabila Anda berjaya menjalankan tugas ini, maka Anda mempunyai hak untuk mendapatkan aset digital yang telah dijanjikan oleh pemberi airdrop.

3. Holder Airdrop

Ini adalah cara untuk mendapatkan airdrop kripto yang memerlukan Anda memiliki sejumlah aset cryptocurrency dan disimpan dalam crypto wallet.

Katakan Anda mempunyai 0.005 Ethereum dan Anda akan mendapat jumlah airdrop mengikut ratio yang ditetapkan oleh pemberi airdrop.

4. Exclusive Airdrop

Ini boleh dikatakan sebagai aktiviti untuk mengedarkan duit syiling eksklusif. Biasanya aktiviti ini diuruskan dan dihoskan oleh laman web atau media sosial yang sudah popular dan mempunyai pengikut yang besar.

Syarat utama untuk mengikuti acara ini adalah bahawa Anda mesti menjadi pengikut di media sosial mereka atau kerap melawat laman web yang akan menyediakan airdrop tersebut.

Hadiah airdrop ini tentu saja berbeza-beza dalam bentuk syiling atau token crypto, iPod touch, smartphone dan sebagainya.

Cara Mengikuti Airdrop Crypto dan Alat yang Anda Perlukan

cara mengikuti airdrop cryptocurrency
Credit: Freepik.com

Terdapat beberapa alat yang Anda perlukan untuk mengikuti airdrop cryptocurrency, iaitu seperti berikut:

1. Ethereum Wallet

Dalam kes ini mesti wallet peribadi yang sudah menyokong ERC20. Ini kerana kebanyakan airdrop adalah token ERC20 sebagai ICO (Initial Coin Offering) berasaskan Ethereum.

Adalah disyorkan untuk menggunakan MetaMask, MyEtherWallet, atau Coinbase untuk memulakan. Walau bagaimanapun, untuk tempoh masa yang panjang, adalah dinasihatkan untuk menggunakan platform wallet seperti Ledger Nano S.

Dalam kes ini sekurang-kurangnya Anda telah menggunakan wallet yang Anda ada.

Team airdrop sudah tentu akan memeriksa dan memastikan wallet yang Anda gunakan bukan hanya dibuat untuk mendapatkan lebih banyak syiling.

Ini bermakna bahawa jika wallet yang Anda miliki tidak menunjukkan sebarang aktiviti atau transaksi, maka wallet tidak akan diterima sebagai syarat mengikuti airdrop.

Anda perlu tahu, kadang-kadang team airdrop akan dapat memilih dengan jelas, termasuk jumlah baki dalam wallet.

2. Akaun Telegram

Anda perlu tahu bahawa Telegram adalah salah satu media sosial yang dipilih oleh penganjur acara airdrop untuk berkomunikasi.

Dalam kes ini untuk meningkatkan bilangan audience, penganjur airdrop tentu saja memerlukan Anda mendaftar di akaun Telegram mereka.

Sebelum menerima airdrop menggunakan Ethereum wallet yang Anda ada, lebih baik tidak meninggalkan akaun Telegram mereka, kerana Anda boleh disqualified.

3. Akaun Twitter

Sebab yang sama seperti akaun Telegram, kebanyakan penganjur airdrop memerlukan Anda mengikuti mereka di Twitter.

Sesetengah penganjur airdrop juga akan meminta Anda untuk retweet beberapa tweet mereka.

4. Alamat E-mel

Kadang-kadang penganjur airdrop akan meminta Anda alamat e-mel yang Anda ada dan akan meminta pengesahan melalui e-mel.

Mendapatkan dan Menarik Airdrops

Anda perlu tahu bahawa biasanya Anda akan mendapat airdrop dalam tempoh 1-2 bulan akan datang selepas pelaksanaan airdrop selesai.

Ini kerana banyak acara airdrop diadakan sebelum atau semasa proses promosi aset digital kripto. Aset akan diagihkan sehingga akhir jualan.

Untuk menyemak maklumat wallet dan sama ada reward airdrop telah dimasukkan ke dalam wallet, Anda boleh melawat laman web etherscan.io.

etherscan airdrop cryptocurrency
Credit: Etherscan.io

Jika token reward airdrop telah Anda terima, ia akan muncul dalam Token Tracker. Jika Token Tracker tidak tersedia, ini bermakna Anda tidak mempunyai token dalam wallet, dan ini bermakna Anda tidak menerima airdrop.

Apabila Anda mendapat token, Anda boleh membuat pengeluaran terus melalui My Ether Wallet atau mengikut crypto wallet yang Anda gunakan.

Perkara yang perlu Anda lakukan ialah mengakses crypto wallet yang Anda gunakan dan menentukan token yang Anda mahu keluarkan.