Cara Mining Bitcoin Dengan Smartphone Android dan PC

Peminat aset digital mata wang crypto di Malaysia dari tahun ke tahun semakin meningkat, terutamanya peminat aset Bitcoin. Ramai orang sedang mencari tahu cara mining Bitcoin.

Anda perlu tahu bahawa proses perlombongan Bitcoin sebelumnya memerlukan alat yang dipanggil ASIC (application specific integrated circuit).

Walau bagaimanapun, mining Bitcoin kini semakin difasilitasi dengan pelbagai tools dan program yang dibuat untuk mendapatkan Bitcoin.

Walaupun hari ini, dengan menggunakan peranti smartphone Anda boleh melombong Bitcoin, ya walaupun keuntungan yang diperoleh tidak sebanyak menggunakan PC.

Developer perlombongan Bitcoin mula membuat hardware perlombongan yang lebih baik berbanding sebelum ini.

Oleh itu, ini boleh membolehkan orang ramai terus menjana lebih banyak aset digital Bitcoin.

Semua ini sudah tentu disokong dengan bantuan software yang sangat baik, supaya proses perlombongan Bitcoin menjadi lebih mudah.

Cara Mining Bitcoin

cara mining bitcoin

Berikut adalah beberapa cara yang boleh Anda lakukan untuk perlombongan aset digital Bitcoin dengan mudah.

1. Menggunakan CryptoNote

Untuk melombong Bitcoin, pelombong boleh menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh CryptoNote.

Pada mulanya, perkhidmatan ini membuka pool perlombongan mata wang kripto berdasarkan CryptoNote pada tahun 2014.

Pada masa ini, platform ini telah berkembang menjadi syarikat perlombongan aset digital crypto smart-multipool, yang juga menyokong platform cloud mining.

Aset kripto yang boleh dilombong menggunakan platform ini termasuk Zcash, Fantomcoin, Ethereum, Bitcoin, Litecoin, Monero, dan sebagainya.

Lebih menarik program ini hanya memerlukan registrasi, maka akaun Anda boleh digunakan secara langsung pada mana-mana peranti dan juga di mana sahaja.

Jika Anda mempunyai 3 PC atau laptop, Anda boleh terus menggunakan program ini untuk perlombongan Bitcoin.

Program ini tidak memerlukan PC atau laptop yang perlu berada dalam talian selama 24 jam tanpa berhenti.

Dalam kes ini, Anda boleh shutdown PC atau laptop yang Anda ada pada bila-bila masa dan boleh digunakan sekaligus apabila bermain permainan atau perkara lain.

Ini kerana Anda boleh menyesuaikan penggunaan resource supaya penggunaan program ini lebih fleksibel.

Terdapat ramai orang yang bertanya bagaimana untuk mining Bitcoin dengan menggunakan laptop biasa dan smartphone Android?

Menggunakan software ini adalah jawapannya. Software ini akan membantu Anda mendapatkan Bitcoin dengan cara mining yang sebenar.

Bukan dengan melihat iklan atau faucet, tetapi menggunakan resource PC dengan tetapan yang boleh Anda laraskan.

Sebenarnya terdapat banyak cara untuk melombong Bitcoin dengan menggunakan laptop biasa, bergantung kepada hardware yang Anda ada.

Untuk laptop atau PC dengan spesifikasi standard, Anda harus memilih auto atau memilih mata wang Monero secara manual.

Untuk mengumpul Monero menggunakan laptop biasa sudah tentu mengambil masa yang sangat lama. Ini kerana keuntungan yang boleh diperolehi untuk masa yang lama, kira-kira 2-3 tahun ke masa depan.

Oleh itu, sekiranya Anda tidak menghidupkan laptop atau PC anda untuk berada dalam talian selama 24 jam, kerana hanya akan membazirkan elektrik dan Anda kehilangan pengiraan keuntungan.

Tetapi gunakan CryptoNote apabila Anda sedang kerja, seperti menaip. Kerana aplikasi ini akan menggunakan resource yang tidak digunakan dalam laptop Anda menjadi cryptocurrency.

2. Menggunakan Minergate Mobile

Cara seterusnya adalah menggunakan software yang dipanggil Minergate Mobile.

Minergate Mobile adalah aplikasi spin off yang dibuat untuk smartphone dari program perlombongan crypto Minergate yang sudah popular pada peranti PC.

Anda boleh memuat turun aplikasi ini di Play Store, user interface dari software ini boleh dikatakan sangat user friendly walaupun terdapat beberapa iklan pop up yang sedikit mengganggu Anda.

Minergate Mobile menyediakan beberapa jenis aset crypto yang boleh dilombong, iaitu Monero, Dashcoin, Quazarcoin, Bitcoin, Bytecoin, dan sebagainya.

Lebih menarik, aplikasi ini juga menyediakan built in wallet yang boleh Anda gunakan untuk menyimpan aset crypto yang Anda miliki.

Terdapat juga ciri-ciri yang boleh digunakan untuk memeriksa harga kripto, bilik sembang untuk miner dan pelbagai ciri menarik lain.

Untuk menggunakan aplikasi ini sudah tentu perkara pertama yang perlu Anda lakukan ialah memuat turun aplikasi ini, dan membuat akaun.

Kemudian Anda akan diberi 2 pilihan, iaitu perlombongan menggunakan peranti mobile atau membeli cloud mining.

Pilihan pertama ini, membolehkan Anda menggunakan sistem pada cip smartphone yang Anda ada, untuk melakukan perlombongan.

Sementara itu, pilihan kedua adalah untuk offload pemprosesan ke server Minergate dengan kos.

Anda boleh mengatakan aplikasi ini akan membolehkan Anda menyesuaikan pengalaman perlombongan kripto pada tahap tertentu.

Di samping itu, Anda juga boleh menguruskan aktiviti perlombongan yang Anda lakukan jika ditangguhkan buat sementara waktu kerana smartphone sedang dicas atau mempunyai sambungan internet yang buruk.

Lebih menarik Anda boleh menetapkan proses perlombongan dengan pelbagai skala dari rendah hingga tinggi.

Semakin tinggi kelajuan yang dipilih, semakin besar kuasa yang Anda perlukan.

3. Menggunakan AA Miner

Cara seterusnya untuk mining Bitcoin adalah dengan menggunakan aplikasi yang dipanggil AA Miner.

Aplikasi ini boleh Anda gunakan untuk melombong Bitcoin tanpa diganggu oleh iklan atau tawaran untuk membeli ciri-ciri premium dalam aplikasi.

Lebih menarik, aplikasi ini boleh menyokong lebih daripada 50 jenis cryptocurrency termasuk Bitcoin, Bytecoin, Litecoin, Fantomcoin, Dash, dan DigitalNote.

Di samping itu, AA Miner juga menyokong algoritma untuk melakukan perlombongan CryptoNight yang boleh digunakan untuk melombong Monero dan Altcoins lain.

Aplikasi ini juga boleh digunakan untuk menentukan bilangan chain yang akan memproses nombor kriptografi.

4. Menggunakan Crypto Miner

Cara terakhir untuk mining Bitcoin adalah dengan menggunakan aplikasi Crypto Miner.

Aplikasi ini menyediakan perlombongan untuk beberapa cryptocurrency, iaitu Bitcoin, Monero, Helixcoin, Skeincoin, Yacoin, Diamond Evolution v 2.0, Litecoin, dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, tidak semua algoritma dalam aset kripto boleh diakses secara percuma.

Dalam kes ini terdapat beberapa algoritma yang perlu Anda beli kira-kira $ 2.28. Di samping itu, Crypto Miner juga memerlukan penggunanya untuk menyertai mining pool.

Walaupun, nampaknya menyusahkan sebenarnya aplikasi perlombongan crypto ini mempunyai kesederhanaan proses dalam melakukan perlombongan kripto.

Dengan menggunakan aplikasi ini, Anda bebas untuk menentukan bilangan chain yang dikhaskan untuk aktiviti perlombongan.

Anda juga boleh menentukan keutamaan pemprosesan dan Anda boleh menentukan sama ada aplikasi masih boleh berjalan sebagai aplikasi latar belakang atau tidak.

Cara Lain Untuk Mendapatkan Bitcoin

cara mendapatkan bitcoin

Selain menggunakan cara mining, terdapat beberapa cara lain untuk mendapatkan Bitcoin, iaitu seperti berikut:

1. Farming

Cara pertama ialah farming. Cara ini bertujuan untuk mengambil rewards dengan pemilikan cryptocurrency. Sekiranya Anda telah memperoleh aset tersebut, maka Anda boleh menjana crypto lain.

Cara farming berfungsi berkaitan dengan LP (Liquidity Providers). Dalam kes ini LP mempunyai peranan untuk menyediakan syiling dipasangkan dengan syiling lain dan digunakan sebagai liquidity dalam exchange.

Sebagai contoh, Anda mempunyai Bitcoin (BTC) dan juxtapose dengan USDT untuk mendapatkan LP BTC-USDT.

Apabila terdapat seorang trader yang akan membuat transaksi BTC-USDT, Anda akan mendapat reward daripada gas fee yang dikeluarkan oleh trader.

Jumlah reward yang Anda dapat adalah mengikut peratusan besar sumbangan yang telah Anda buat kepada liquidity.

Sebagai contoh, jika seseorang mempunyai 2% daripada jumlah liquidity yang ada, maka reward yang diperoleh adalah 2% daripada jumlah gas fee. Kaedah ini akan lebih berharga jika pengiraan dilakukan setiap minggu atau setiap hari.

2. Staking

Satu lagi cara untuk mendapatkan Bitcoin adalah dengan menggunakan kaedah staking, iaitu kaedah yang berpusat pada perdagangan cryptocurrency.

Cara kerja staking adalah untuk menyimpan aset pada wallet yang mempunyai perkhidmatan staking.

Aset itu akan disimpan dalam blockchain dengan konsensus algoritma Proof of Stake (PoS) dalam tempoh masa yang telah ditetapkan.

Keuntungan yang Anda dapat bergantung pada harga, jumlah, dan aktiviti aset kripto yang dikunci. Tempoh lockdown ini juga akan menjejaskan keuntungan yang Anda akan dapat.

Kaedah ini sangat sesuai untuk pelabur yang mempunyai matlamat untuk mendapatkan pasif income daripada cryptocurrency.

Walau bagaimanapun, penyelidikan yang dijalankan secara mendalam untuk memilih platform mestilah dilakukan sebelum memilih kaedah staking.

Amanah sedemikian sangat penting, kerana pelabur akan mengunci aset kripto yang mereka miliki dalam tempoh masa tertentu. Semasa waktu lockdown, pelabur tidak boleh menjual aset kripto yang mereka miliki.